Yenidoğan Bakımı Nasıl Olmalı?

Yenidoğan Bakımı

Hamilelikten, doğum sancılarından ve doğumdan geçtiniz ve yenidoğan bebeğinizi kucağınıza aldınız. Asıl aksiyon ise şimdi başlıyor! Yenidoğan bakımı, bebek bakım süreçlerinde en kritik dönemlerin başında gelir. Bebeğiniz ile birlikte yeni bir yaşama adım atarken neyi, nasıl yapacağınıza dair hiçbir fikriniz yokmuş gibi hissediyor olabilirsiniz. Neyse ki size bu süreçte yenidoğan bakımı ile ilgili ipuçları verecek akrabalarınız, tecrübeli eş-dost ve tabii ki bu blog yazımız var.

Özellikle ilk defa bir bebek sahibi oluyorsanız, yenidoğan bebek bakımı nasıl olur diye merak ediyor olmanız çok doğal. Bebeğinizi nasıl tutmanız gerektiğinden hangi bebek kıyafetlerini kullanmanız gerektiğine, onu nasıl yıkayacağınızdan ağladığında nasıl yatıştıracağınıza yenidoğan bakımı ile ilgili aklınıza gelebilecek her şeyi bu yazıda ele aldık. Şimdi yenidoğan bakma zamanı!

Yenidoğan Bakımı 101: Bebek Nasıl Tutulur?

Yenidoğan Bakımı

Eğer daha önce yenidoğan bebeklerin etrafında çok fazla bulunmadıysanız, hassas ve kırılgan oluşları biraz gözünüzü korkutabilir. Yenidoğan bebek nasıl tutulur sorusuna dair bu ipuçları, onu elinize almayı kolaylaştıracaktır:

  • Bebeğinizi kucaklamadan önce ellerinizi yıkayın. Yenidoğanların henüz bir bağışıklık sistemi yoktur, bu yüzden de her an enfeksiyona açık vaziyettedirler. Aynı şekilde bebeğinizi eline almak diğer kişilerin de onu tutmadan önce ellerini yıkamasını talep edin.
  • Bebeğinizi kucağınızda tutarken her daim kafasını ve boynunu desteklediğinizden emin olun. Avuç içiniz ile hem kafasını, hem boynunu kavrayacak şekilde tutuyor olmanız yeterlidir.
  • İster oyun oynuyor, ister onu uyutmaya çalışıyor olun; yenidoğan bebeğinizi asla sallamayın. Bu titreşimler, hali hazırda hassas olan bünyede kanama yaratabilir ve ölüme bile yol açabilir.
  • Onu uyandırmak istediğinizde ayak altlarını gıdıklayın ya da nazikçe yanağına üfleyin.

Yenidoğan Bebek ile Nasıl Bağ Kurulur?

Bir anne ya da bir baba olarak yenidoğan bebeğiniz ile bağ kurmak, onunla iletişime geçmek ve onu rahatlatmak, yenidoğan bakımı sürecinin belki de en keyifli noktalarındandır. Özellikle doğum akabinde bebeğinizi kucağınıza aldığınız o ilk andan itibaren hızla yükselişe geçen o eşsiz bağ, bebeğinize baktığınız her dakika daha da güçlü hale gelmektedir. Yenidoğan bebeğiniz ile zaten organik olarak kurduğunuz bağı daha da kuvvetli hale getirmenin birden fazla yolu vardır.

Yenidoğan Bakımı

  • Bebeğinizi rahatlatmak ve onun güvenini kazanmak için onu farklı şablonlarda okşamaya başlayın. Özellikle bazı bebek masajları vardır ki, bebeğin büyümesine ve gelişimine ekstradan katkı sağlar. Bu tür masajları öğrenmek için doktorunuza danışmanız ya da bu konu üzerine yazılmış kitaplar temin etmeniz mümkündür.
  • Özellikle anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirmek için cilt teması çok önemlidir; bebeğinizin ve sizin üzerinizde kıyafet yokken onu kucaklamanız, size daha çabuk bağlanmasını sağlayacaktır. Bu yöntemin ağlayan bir bebeği yatıştırma konusunda da etkili bir teknik olduğunu belirtelim.
  • Bebekler akustik seslere bayılırlar; özellikle yenidoğan bebeğinize sesinizi tanıtmak için farklı şarkı ve ninniler söylemeyi deneyebilirsiniz.
  • Kundaklama, özellikle birkaç haftalık bebeklerde fazlaca işe yarayan bir yöntemdir. Kundaklanan bir bebek, dört bir yanı sarılmış olduğu için kendini bir nevi yeniden anne rahminde hisseder. Bu işlemi ona uygulayan kişiyi de “güvenli” ve “tehlikesiz” bir unsur olarak kodlar. 2 aylığı geçen bebeklerin kundaklanmaması gerektiğini de lafı açılmışken belirtmiş olalım.

Yenidoğan Bebeklerde Bebek Bezi Kullanımı Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebek bakımında elbette bir diğer kritik nokta da bebek bezi kullanımıdır. Eğer hastaneden çıkarken size bir yenidoğan bakım seti verildiyse, içerisinde sizi bir müddet götürecek miktarda bebek bezi vardır. Tabii ki bilinçli ve sorumluluk sahibi bir ebeveyn olarak bebeğiniz dünyaya gelmeden önce hatrı sayılır bir bebek bezi stoğu da yapmış olmanız gerekiyor. Yenidoğan bakımı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir tanesi, günde kaç kere bebek bezi değişimine ihtiyaç duyulacağıdır. Elbette her bebeğin performansına kendine hastır, ancak ilk aylarda günde ortalama 10 kere bez değişimi yapacağınızı söylemek mümkün.

Yenidoğan Bakımı

Bebeğinizin bezini değiştirmeye başlamadan önce ihtiyacınız olabilecek tüm malzemelerin elinizin altında olduğuna emin olmanız gerekiyor:

Yenidoğan Bakımı

Bebek bezi değiştirirken izlemeniz gereken adımlar ise şöyle:

  1. Bebeğinizi sırt üstü yatırın.
  2. Kirli bezi çıkartın.
  3. Temizleme mendillerini kullanarak bebeğinizin altını etraflıca silin.
  4. Eğer kız bebeğin altını değiştiriyorsanız, mendili kullanırken önden arkaya doğru silmeye dikkat edin.
  5. Kızarıklık ya da pişik gibi sorunları önlemek için bölgeye bezelye tanesi kadar bebek kremi ya da yağı uygulayın.
  6. Yeni bezi yerleştirin.
  7. Bez değiştirme işlemi tamamlandıktan sonra ellerinizi yıkayın.

Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Temizleme mendilleri de bir yere kadar: Yenidoğan bakımı macerasının bir diğer olmazsa olmaz süreci de elbette banyo. Her şeyden önce bebeğinize ne zaman banyo yaptırmaya başlayabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Eğer bebeğinizin göbek bağı henüz düşmemiş ya da düştüğü halde göbek deliği tam olarak iyileşmemişse (ki bu 1-4 hafta kadar alabilir), bebeğiniz henüz su ile birebir temasa hazır değil demektir. Aynı şekilde sünnet edilmiş bir bebek söz konusu ise onun da prosedürden sonraki ilk 1-2 hafta su ile doğrudan temasa girmemesi gerekir. Her iki durumda da yıkama opsiyonunuz, manuel olarak gerçekleştireceğiniz sünger banyosu olacaktır.

Yenidoğan Bakımı

Bu süreçleri atlattıktan ve gerçek bir bebek banyosu deneyimine geçtikten sonra, 1-2 denemenin ardından ne kadar keyifli bir süreç olduğunun siz de farkına varacaksınız. Bebeğinizin ilk yılında ona haftada 2-3 defa banyo yaptırmanız kafi olacaktır. Bebeğinizi daha sık aralıklarla yıkamak, cildinde kuruluk oluşmasına yol açabilir. Banyoya başlamadan önce ihtiyacınız olan tüm bebek banyo ürünlerinin elinizin altında olduğundan emin olmalısınız:

  • Temiz ve yumuşak bir yıkama bezi
  • Kokusuz bebek şampuanı ve sabunu
  • Bebeğin kafatasını ve saç derisini uyaracak yumuşak bir fırça
  • Battaniye ve havlu
  • Temiz bebek bezi
  • Temiz bebek kıyafetleri

Yenidoğan bebeğinize banyo yaptırırken, onlara özel olarak tasarlanan bebek küvetlerinin kullanılması tavsiye edilir. Küvetin içini ılık su ile doldurun ve sıcaklığın ne fazla sıcak, ne fazla soğuk olduğuna emin olmak için dirseğinizin ucu ile test edin. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkartın ve üşümesini engellemek için onu hemen küvete yerleştirin. Küvetin içindeki suyun 5-7 santimetreden daha derin olmamasına dikkat edin. Bir elinizi bebeğin kafasını ve boynunu desteklemek için kullanın, diğer eliniz ile de yıkama bezini kullanarak vücudunu sabunlayın. Hem sabun, hem şampuan ile işiniz tamamlandıktan sonra hiçbir kalıntı kalmamasını sağlamak için vücudunu iyice durulayın. Yıkama işlemi biter bitmez onu kuru ve yumuşak bir havluya sarın. Vücudundaki tüm su birikintilerinin giderildiğine emin olduktan sonra, üşümesini engellemek için onu battaniyeye sarın ve bezi ile kıyafetlerini hazırlayın. Kapüşonlu bebek havluları, bu gibi durumlarda mükemmel bir kurtarıcı oluyor.

Yenidoğan Bakımı

Yenidoğan banyosu ile ilgili en kritik noktalardan bir tanesi de bebeğinizi hiçbir koşul altında banyoda tek başına bırakmamanız gerektiğidir. Eğer banyodan çıkmak zorundaysanız da bebeğinizi bir havluya sarmalı ve onu da yanınızda götürmelisiniz.

Yenidoğan Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Yenidoğan bebek bakımı püf noktaları arasında elbette beslenme, mama geçişi ve gaz çıkarma da var. Bebeğinizi ister emziriyor ister biberon ile besliyor olun; bunu ne kadar sık yapmak durumunda kaldığınızı fark ettiğinizde şaşırmanız oldukça normal. Yenidoğan bir bebek, her 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyar. Burada önemli olan, bebeğinizin talep ettiğinde onu beslemek, aç olmadığı ya da yemek istemediği halde onu zorlamamaktır. Bebeğinizi emzirirken her bir göğüste 10-15 dakika kadar kalmasını sağlamak da dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör.

Yenidoğan Bakımı

Bazı yenidoğanlar, öyle derin bir uyku düzenine sahip olur ki, acıktıklarında bile uyanma ihtiyacı hissetmezler. Bu gibi durumlarda 2-3 saatte bir bebeklerin uyandırılması ve beslendikten sonra tekrar uykuya yatırılması gerekir. Bu gibi bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda öncelikli olarak konuyu doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.

Bebekler, emzirildikleri ya da biberon ile beslendikleri anlarda farkında olmadan hava yutarlar, bu da sindirim sistemlerinde istenmeyen gazın oluşmasına sebebiyet verebilir Bebek gazı demek, huysuzluk ve aksilik demek; bu yüzden de gaz çıkarmaya karşı hazırlıklı olmakta fayda var. Bebeğinizin uzun bir beslenme seansından sonra yüklü miktarda gazla karşı karşıya kalmasını istemiyorsanız, her 60-90 milimetrelik süt ya da mama tüketimine karşılık bir gaz çıkarma seansı gerçekleştirmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır. Diğer gaz çıkarma taktikleri ise şunlar:

  • Bebeğinizin kafasını omzunuza yaslayın ve onu dik bir şekilde tutarak nazikçe sırtına vurun.
  • Bebeğinizi kucağınıza oturtun ve bir elinizle bebeğinizin göğsü ile kafasını desteklerken diğer elinizle sırtını ovalayın.
  • Bebeğinizi yüzüstü kucağınıza yatırın. Bir yandan kafasını tutarken diğer yandan sırtını sıvazlayın.

Yenidoğan Bakımı

Herhangi bir yöntemi uyguladıktan sonra bebeğiniz birkaç dakika içerisinde gaz çıkarmaya başlamazsa pozisyon değiştirin ve diğer yöntemleri deneyin. Beslenme vakti tamamlandıktan sonra da tekrar bir gaz çıkarma seansı uygulamanızda fayda var.

Yenidoğan Bakımında Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Günün herhangi bir anında size daima ihtiyaç duyuyormuş gibi gözüken bebeğinizin aslında günün 16 saatini uyuyarak geçirdiğini biliyor muydunuz? Yenidoğanlar tipik olarak 2-4 saatlik aralıklarla uyurlar. Özellikle ilk dönemlerde bebeğinizin gece boyu uyumasını beklemeyin. Sindirim sistemi o kadar küçüktür ki, her 2-3 saatte bir beslenmeye ve karnının doyurulmasına ihtiyaç duyar.

Pekiyi bebeğiniz ne zaman size aralıksız bir uyku vaat edebilir? Çoğu bebek, 3 aylık dönemini aştıktan sonra geceleri 6-8 saatlik bir uyku düzenine girmeye başlar. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, bebekler de kendine has bir uyku döngüsü ve alışkanlığı oluşturmalıdır, bu yüzden de bebeğiniz sağlıklı bir kiloda olduğu sürece uyku düzenindeki saat aralıklarına çok da takılmamanız gerekir.

Yenidoğan Bakımı

Bebeğinizin uyku düzeni ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, onları her daim sırt üstü uykuya yatırıyor olmanızdır. Bu, ani bebek ölüm sendromu riskini azaltır. Uyku güvenliğini sağlamak için göz önünde bulundurmanız gereken diğer faktörler arasında boğulma tehlikesi oluşturan yastık ve battaniyeler kullanmamak ve ilk 6-12 ay boyunca ebeveynler ile aynı yatak odasını paylaşmak yer alıyor.

Yenidoğan bakımı konusunda endişelerinizin ve korkularınızın olması oldukça normal; ancak unutmayın ki bebek sahibi olan istisnasız herkes bu süreçlerden ve bu endişelerden geçmekte. Sonunda elde ettikleri sonuç ise tarifi imkansız bir mutluluk ve sevgi patlaması! İhtiyacınız olan tüm yeni doğan bebek bakım ürünlerine buradan ulaşabileceğinizi hatırlatır, sağlıklı bebekler dileriz!

Yenidoğan Bakımı

Bebek bakımı, hamilelik süreçleri ve anne-bebek süreçlerine dair merak ettiğiniz her şey Anne & Bebek sayfamızda sizleri bekliyor!

Önceki YazıSonraki Yazı