Fotoğraf Çekme Teknikleri

fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf çekimleri günümüzde artık önemli bir mecra haline geldi. Gittiğimiz yerlerde, önemli günlerimizde, özel anlarımızda veya kendimizi mutlu etmek için çok sıklıkla kullanmaktayız artık. Fotoğrafçılığın başlama tarihi net olarak bilinmese de 1888 yılında George Eastman 10 poz çekilebilen fotoğraf makinesini piyasaya sürmüştür. Tabi günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha kolay ve daha profesyonel çekimler yapmak mümkün.

Gelişmiş özellikleriyle daha kaliteli bir çekim yapmamızı sağlayan fotoğraf makineleri artık eskisi kadar uğraş göstermeden hem taşınmasıyla hem fotoğraf baskı yapımında büyük konfor sağlıyor. Her an elimizin altında olan cep telefonlarıyla bu işi yapmak büyük rahatlık veriyor bizlere. Birçok özelliği içinde barındıran cep telefonu kamerası en az fotoğraf makineleri kadar kalite sağlıyor. Makinelerden daha büyük avantajı ise; cep telefonu her alanda yanımızda olması gerektiğinden, istediğimiz her an kolaylıkla fotoğrafı çekip anı yakalayabilmemiz.

fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri Nelerdir?

Daha güzel ve etkileyici fotoğraf çekmenin birçok tekniği vardır. Kullanacağınız alana göre değişir. Mesela daha profesyonel bir fotoğraf çekmek isterseniz bilmeniz gereken birkaç terim vardır. Bunlar kadraj, diyafram gibi kavramlardır. Kadraj; bir fotoğraf makinesinin ve kameranın ekranında görünen görüntünün tümüne denir. Diyafram; dışarıdan yansıyan ışınların kamera aynasına ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen bir sistemdir. Fotoğrafçılıkla ilgilenen kişilerin kesinlikle bilmesi gereken terimlerdir. Onun dışında uygulamanız gereken bazı kurallar vardır; gelin beraber bu kurallara göz atalım.

fotoğraf çekme teknikleri

Işığı İyi Kullanın

Fotoğraf çekmenin en temel kurallarından biri de ışığı iyi ayarlamadır. Bulunduğunuz mekâna veya ortama göre ışıklandırmayı kendiniz ayarlamalısınız. Örneğin, dışarda, açık bir alanda fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız, elbette önceliğiniz güneş ışığı olmalıdır. Güneş ışığı fotoğrafı canlı tutup daha kusursuz bir görüntü elde etmenizi sağlar. Fotoğraflarınızı daha profesyonel çekmek isterseniz güneş ışığını fotoğrafınıza yansıtmanızı sağlayan reflektör cihazlarından da yardım alabilirsiniz.

Eğer bulunduğunuz ortam kapalı ve çok fazla ışık almıyorsa, bunun için kullanılan ışıklandırma ekipmanlarını kullanmalısınız. Bunun için genellikle led ışık ve ampul setleri tercih edilir. Işığı fotoğraftaki objeye doğru tutmalısınız, bu şekilde asıl fotoğrafta görünmesi gereken obje daha net ve belirgin durur. Işığın vurmadığı kısımlar daha koyu tonda görünür.

fotoğraf çekme teknikleri

Anı Yakalayın

Önceden belirlenmeyen, ani olarak çektiğimiz fotoğraflar vardır. Anı yakalamak bazen önceden ayarlanmış, profesyonel çekimlerden bile daha etkileyici olabiliyor. Örneğin, gün batımının o muazzam anını yakalamayı hepimiz isteriz. Denk geldiğimiz anda hemen cebimizdeki telefonumuzu veya yanımızdaki fotoğraf makinesini çıkararak anı yakalarız. Ya da arkadaşlarınızla çektiğiniz toplu fotoğraflarda o an yaşanılan mutluluğu yansıtmak için herkesin güldüğü bir anı yakalamaya özen gösterin. Böylelikle fotoğrafa her baktığınızda mutlu olduğunuzu anımsayabilirsiniz.

fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğrafı Odaklayın

Odaklama; fotoğrafınızın ana konusu olan objeyi daha belirginleştirip, öne çıkarmanızı sağlar. Eğer çekeceğiniz fotoğrafta karışıklık veya birden fazla obje yoksa odaklama işlemi fotoğraf için mükemmel bir yöntemdir. Bunun için cihazların odaklama ayarlarını kullanmalısınız. Birçok cep telefonlarında bu özellik portre olarak geçiyor. Ya da telefonda asıl objenin üstüne basarak sadece onu odaklamasını da yapabilirsiniz. Böylelikle fotoğrafınız daha net ve canlı görünür. Bunun için objeyi tamamını net aldığını kontrol etmelisiniz.

fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf Çekimlerinde Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fotoğraf çekimleri için birçok ekipmanlar ortaya çıkmıştır. Bunlardan ilki cep telefonları için çok sıklıkla kullanılan tripodlardır. Peki, tripod nedir? Tripod, fotoğraf veya video çekimlerinde sabitlemek için kullanılan üçayaklı bir alettir. Cep telefonlarımızdan yaptığımız çekimlerde yani manzara çekimlerinde, uzun pozlamada veya az ışıklı ortamlarda bulanık olmaması ve net çekim yapmamızı sağlar. Ayrıca kolay taşınabilir özelliğiyle rahatlık sağlıyor. Tripodların ayak uzunluklarını ayarlamanız da mümkün.

Bir başka ekipman ise fotoğraf çadırlarıdır. Bu çadırlar fotoğrafın ışık koşullarını sağlamak için o profesyonel ortamı hazırlamaya yardımcı olur. İçerisine istediğiniz şekilde ışıklandırma yapıp arka fonunu fotoğrafınıza göre ayarlayarak çok profesyonel çekimler yapabilirsiniz. Fotoğrafların netliği ve aydınlığını sağlayacak olan önemli ekipman ışıklandırma ve ampullerdir. Son zamanlarda çekimlerin olmazsa olmazı haline gelen led ışıklar fotoğrafınızı kaliteli ve canlı tutmasını sağlar. Kapalı ortamlarda led ışığı fotoğraf açısına göre ayarlayıp istediğiniz konumda kullanabilirsiniz. Tüm fotoğraf makinesi aksesuarları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf Çekimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fotoğraf çekerken göz önünde bulundurulması gereken birçok şey vardır. İlk olarak fotoğrafınızın arka planının doğru seçilmesi gerekmektedir. Daha kaliteli bir görüntü elde etmek istiyorsanız fotoğrafın arka planını ve çerçeve nesnelerini, fotoğrafın konusuna uygun olarak etkileyici ve doğru kullanmaktır. Eğer fotoğrafta tek bir objeyi anlatmak ve ona odaklamak istiyorsanız arka planı düz tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Bu sayede fotoğrafta anlatılmak isteneni daha kolay karşıya aktarabilirsiniz.

Fotoğraf çekimlerinin en çok dikkat edilmesi gereken konusu doğru ışığı kullanmaktır. Kapalı mekân gibi yerlerde led ışıklar kullanmak önemli. Dış mekânlarda güneş ışığı tercih edilmesi fotoğrafın daha hoş görünmesini sağlar. Fotoğraf kuramında altın oran diye bir şey vardır. Peki, altın oran nedir?

Altın oran fotoğrafçılık işi ile ilgilenenlerin bilmesi gereken önemli bir kavramdır. Altın oran fotoğrafta çekmek istediğiniz objeyi çerçeveye net olarak ortalanmasıdır. Böylelikle çerçeve içindeki objeyi odak nokta olduğunu belirtir. Bu sayede anlatılmak istenen fotoğraf daha hoş bir görüntü sağlayacak, odaklanan obje daha anlaşılır bir biçimde görünecektir. Kullanılan cihaza göre kamerayı tutuş şekli çok önemlidir. Kaliteli bir fotoğraf çekmek için kameranın nasıl tutulduğunu bilmeniz gerekir.

Fotoğraf makinelerinde sağlam bir şekilde göz hizasından fotoğraf açısını ayarlamalısınız. Cep telefonu kameralarında iş daha kolaydır. Geniş ekranı ve hafif olması sayesinde istediğiniz yöne hareket ettirebilir, istediğiniz pozisyonda sabitleyebilirsiniz. Cep telefonları için kullanılan tripod aleti tam da bunun için vardır. Kameranın sallanmadan, herhangi bir titreşime maruz kalmadan çekim yapmasına olanak sağlar. Kişisel çekimlerde fotoğrafın kişiyi odaklaması gerekir. Portre çekimlerde göz teması çok önemlidir. Portrenin kişiyi algılayabilmesi için net olarak kamera gözüne bakmalıdır. Arka tarafı bulanıklaştırıp kişiyi odaklama işlemini yapar.

Mimari çekim için dikkat edilmesi gereken hususların başında, doğru mekân seçimi yer almaktadır. İlgi odağı olan veya tarihsel bir yapıt olan mekânlar daha çok tercih edilmelidir. Mekânı önceden görüp çekim yapılabilecek alanlar seçilmelidir. Işık ayarının yapılması ona göre çekim saatini belirlemelidir. Mimari çekimlerde doğal ışık kullanımı daha doğrudur. Çünkü tarihsel veya mimari mekânların ışıklandırmasını ayarlayabilmek çok güçlük ister. Hem büyüklüğü açısından hem ışık yetersizliği olabilmesi açısından çok zordur. Bu yüzden güneş ışığı veya doğal ışığın vurup mekânı aydınlattığı zamanlarda çekim yapmak oldukça önemlidir.

Önceki Yazı