Kuşlar tam olarak evcilleşen hayvanlar olmasalar da evde beslemek için ideal hayvanlardır. Boyutları, renkleri ve sohbetleriyle sizinle çok keyifli zaman geçirebilirler. Evde beslenebilecek kuş türleri aslında çok fazla ama son zamanlarda yaygınlaşsa da baykuş ve konuşan kargayı hariç bırakarak en popüler 11 kuş türünü size anlatacağız.
1. Muhabbet Kuşu
Evde beslenebilecek kuş türleri arasında en popüleri şüphesiz muhabbet kuşları. Yaygın olarak mavi ve yeşil renkleri bulunuyor. Neredeyse avuç içi kadar ve ne kadar muhabbeti sevse de sesi diğer papağan kardeşleri kadar yüksek değil. Yeterince ilgilenirseniz kelime dağarcığının ne kadar geniş olduğuna şaşırabilir ve evinizde cıvıl cıvıl muhabbet kuşları sesleri dinleyebilirsiniz. Yemlerini ve suyunu günlük olarak yenilemenizde fayda var. Kafesine ara sıra taze sebze meyve de koyabilirsiniz. İyi bakarsanız 15 yaşına kadar yaşama ihtimali var.
2. Hint Bülbülü
Evde beslenebilecek kuş türleri listemizdeki Hint bülbülü aslında ispinoz ailesinden. Yalnız, bu kuşlar muhabbet kuşları gibi evcilleşmez ve konuşmaz. Boyutları küçük olduğu ve ötüşü yüksek olmadığı için tercih edebilirsiniz. Oldukça hareketli olduğunu unutmayın. Saldıktan sonra kafesinin yerini değiştirmeyin ki acıkınca geri girebilsin.
3. Sultan Papağanı
Türkiye’de evde beslenebilecek kuş türleri arasında muhabbet kuşu başı çekse de yurt dışında sultan papağanı onu biraz geçmiş durumda. Fotoğraflarına bakarsanız sevimli görüntüsü ve davranışlarıyla sizin de kalbinizi çalabilir. Ayrıca, bakımı en ekonomik olan papağanlardan biri. Konuşmayı çok seviyor ve sesi muhabbet kuşu ve ispinozlara göre daha yüksek tabii. Sultan papağanıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayın.
4. Gri Papağanı
Jako, Afrika gri papağanı gibi isimleri de olan gri papağan akıllı, hassas ve sakin bir kuş. Ama sultan papağanının aksine bu kuşa bakacaksanız satın alma, bakma ve kafes maliyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Diğer kuşlardan biraz daha büyük ama bakamayacağınız kadar büyük değil.
5. Kakadu Papağanı
Kakadu papağanı Türkiye’de maliyetlerinden ötürü çok popüler olmasa da evde beslenebilecek kuş türleri arasında. Beyaz renkli bu papağan da eş isteğinin kabardığı zamanlar hariç oldukça munis bir hayvan. Konuşmayı öğrenebiliyor ama bunun için yoğun ilgi göstermeniz lazım. Çok küçük olmasalar da bakılabilecek boyuttalar.
6. Konur Papağanı
Bu papağanların en yaygın olanı yeşil yanaklı konur. Muhabbet kuşundan az daha büyük, sempatik bir papağan. Diğer papağan türleri kadar sizi uğraştırmadığı için ilk evcil hayvanınız olarak da düşünebilirsiniz. Az konuşuyor, etrafı fazla dağıtmıyor ve sadık.
7. Amerika Papağanı
Amerika papağanlarının da kendi içinde ayrı türleri var ama onları genel olarak canlı ve egzotik renklerinden tanıyabilirsiniz. Bunlar oldukça kişilik sahibi kuşlar. Sesleri yüksek olsa da aşırı gürültücü değiller. Oyun oynamayı seviyorlar ve konuşabiliyorlar. Türkiye’de zor bulunan pahalı türlerden.
8. Senegal Papağanı
Papağanlardan devam. Senegal papağanı da oldukça sempatik bir kuş. Çok gürültü yapmadıkları için apartman dairesinde bakılabilir. Akrobatik hareketleriyle sizi çok eğlendirebilirler. Senegaller de küçük papağan türlerinden ve bakımları epey kolay.
9. Amazon Papağanı
Sıra, evde beslenebilecek kuş türlerinin son papağanında. Genel olarak yemyeşil olan bu papağanları da Türkiye’de bulmak zor. Ama Amerika gibi yerlerde oldukça popülerler çünkü güçlü bir kişilikleri ve şefkatli bir doğaları var. O da oyun oynamayı ve konuşmayı çok seviyor.
10. Kanarya
Bu mini mini sarı kuş, melodik ötüşüyle bırakın rahatsız etmeyi büyülüyor. Kafesinden pek çıkmaz, karşılıklı oyun zamanı istemez. O yüzden yemini ve suyunu değiştirmeniz, ara sıra da kafesini temizlemeniz onun için yeterlidir. Küçük çocuklar için de oldukça uygun bir kuştur.
11. Bengal İspinozu
Bengal ispinozunun İngilizce bir adı da “society finch”. “Society”, yani topluluk/sosyallik kelimesi, onun yalnız kalmayı sevmediğini ima ediyor. Onları çift olarak alıp kafeste çift olarak tutmanız lazım. Boyutları oldukça küçük ve sesleri çok yüksek değil. Büyük bir kafes alırsanız içinde rahat rahat uçarlar. Birebir oyun istemezler. Yem ve su değişikliği ile kafes temizliği yeterlidir. 7 yıla kadar yaşayabilirler.