Cep telefonları, iletişim cihazları içerisinde akla ilk gelen olup farklı tasarım ve teknik özelliklerde üretilir. Kimi zaman uzun saatler kullandığımız telefonlar, görsel kaydetme, ses kaydı alma, görüntülü ya da sesli arama, fotoğraf ve daha birçok işin çözülmesinde rol oynar. Günlük hayatı pek çok açıdan kolaylaştırır.
Hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından olan cep telefonları ile market alışverişinden randevu almaya kadar önemli işlemlerinizi kolay yoldan gerçekleştirebilirsiniz. Peki yüksek performans beklentilerine cevap verecek teknik özellikler ile donatılan telefonlarınızı ne kadar iyi tanıyorsunuz? Gelin cep telefonunuz hakkında belki de ilk kez duyacağınız özelliklere göz atalım.
En Popüler İşletim Sistemleri: iOS ve Android
Akıllı cihazlar için geliştirilmiş olan mobil işletim sistemleri, telefonunuzun sorunsuz çalışmasını destekler ve çeşitli uygulamalar yükleyerek özelleşmesini sağlar. Söz konusu işletim sistemi olduğunda akla her ne kadar iOS, Android ve Windows Phone gelse de piyasada görebileceğiniz birçok farklı işletim sistemi mevcut.
Bunlarda bazıları ise aşağıdaki gibidir.
- BlackBerry OS
- Blackberry 10
- Palm OS
- Windows CE
- Firefox OS
- Windows 10 Mobile
İşletim sistemleri arasında öne çıkan Android ve iOS işletim sistemi incelendiğinde aralarında fark olduğu görülür. Ancak temelde ikisinin de daha yüksek kaliteli donanım ve güvenlik sundukları bir gerçek. Farklı hedef kitleleri bulunan işletim sistemleri, kendilerine özgü avantajları ile geniş kitlelere ulaşır.
IOS, Iphone model telefonların yanı sıra iPod ve iPad’lerde de bulunan bir işletim sistemidir. Yalnızca Apple şirketinin ürettiği ürünlerde bulunan iOS cihazlarında yüksek kaliteli donanımlar kullanılır. Bu sayede kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak amaçlanır. Bununla birlikte iOS uygulamaları, yalnızca App Store’da yer alır. Uygulamalar genellikle Objective-C ya da Swift dillerinde geliştirilir.
Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilmiş olup temel çekirdeği Linux sayesinde çalışır. Android uygulamaları geliştirilirken Java ya da Kotlin dilleri tercih edilir. Android uygulamalarına ulaşmak için Google Play’de ulaşabilir ve dilediğiniz uygulamaları indirerek telefonunuzu özelleştirebilirsiniz.
Kullanıcılara en iyi hizmeti sunmayı amaçlamak amacıyla geliştirilen mobil işletim sistemleri, ekran, işlemci ve donanım gibi bileşenleri ile uyumlu çalışır. Uygulamaların çalışması için gerekli yazılımları sizin için yönetir. Telefonların daha kullanışlı ve etkili olmasında rol oynar.
RAM Nedir ve Ne İşe Yarar?
RAM nedir ve ne işe yarar, birçok kullanıcının yanıt aradığı sorular arasında yer alır. Detaya girmeden RAM kelimesinin İngilizce açılımının Random Access Memory ve Türkçe açılımının ise Rastgele Erişimli Hafıza olduğunu belirtelim. RAM, temelde aktif olarak kullanılan uygulamaların verilerini depolar. Çok hızlı bir depolama türü olarak hangi uygulamaları açtığınızı ya da uygulamalarda en son ne yaptığınızı hatırlar.
RAM, teknik anlamda ne kadar fazlaysa arka planda daha fazla uygulama açmanız anlamına gelir. Bununla birlikte uygulamaları hızlı bir şekilde açabilirsiniz. Akıllı telefonlarınızın hızlı çalışmasına yardımcı olur. Telefonların kısa süreli hafızası olarak telefonunuzu elinize alıp kullanmaya başladığınız anda gerçekleştirdiğiniz işlemleri geçici olarak depolar.
Peki ama RAM cep telefonunda tam olarak ne işe yarar? Telefonların yüksek performans sergilemesi için önemli olan RAM miktarının yüksek olması aslında menü geçişlerinde, fotoğraf albümünüzde ya da herhangi bir uygulamayı açarken yavaşlama ve takılma gibi sorunlar yaşamamanızı sağlar. Akıllı telefonlar için önerilen RAM miktarı 6 GB olsa da ihtiyaç ve beklentilerinize göre 4 GB ya da 12 GB’a kadar çıkan RAM’a sahip telefon modellerine yöneltebilirsiniz. Telefon seçiminde işlemci gücü ile birlikte RAM miktarına dikkat edebilirsiniz. Zira telefonlarda RAM miktarı sonradan artırılamaz.
Telefon Hafızası Kaç GB Olmalı?
Telefon seçiminde kullanıcıların pek çoğunun dikkat ettiği özelliklerden biri hafıza. Nedenine gelecek olursak, hafıza telefonun işlevselliğini önemli ölçüde etkiler. Herkesin önceliği hafızası yüksek telefonlar. Peki bu noktada kaç GB telefon almak gerekir?
Kaç GB telefon almalıyım sorusuna doğru yanıtı bulmak için yaşam tarzınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer telefonu daha çok arama ya da mesajlaşmak için kullanıyorsanız, 8 veya 16 GB telefon modellerine yönelebilirsiniz. Ancak her işinizi telefondan hallediyorsanız, telefon trafiğini fazlaysa daha yüksek hafızalı telefonları tercih etmeniz en iyisi. Telefonunuzu ne amaçla kullanacağınıza karar vermeli ve modellerin hafızasının yanı sıra RAM hızının ne kadar olduğunu dikkat etmelisiniz.
Kısacası müzik indiriyorsanız ya da video ve fotoğraf çekmek vazgeçilmezleriniz arasında ise yüksek hafızalı telefonlar sizin için daha dayanıklı olabilir.
Telefon Ekran Çeşitleri Nelerdir?
Akıllı telefon özellikleri incelendiğinde karşımıza çıkan bir diğer başlık ise ekran teknolojileri hakkında olmakta. Piyasada onlarca farklı model, renk ve tasarımda telefon mevcut. Çoğunluğu ise ultra donanımlı olmaları ile cezbeder. Telefon ekranları, canlı ve kaliteli görüntülerin yanı sıra yüksek çözünürlük sunar.
Telefonlar ekranı çeşitleri arasında ise TFT-LCD, OLED, IPS-LCD ve AMOLED bulunur. Her bir ekran teknolojisi özellikleri ile önemli avantajlar sağlar.
LCD Ekran: Likit Kristal Ekran açılımına sahip olup pek çok alanda kullanılır. Sıvı kristallerden üretilir. LCD ekranlar aynı zamanda gerçek hayata daha yakın görüntüler sunar. İki cam panel içeren bu ekran çeşidi aynı zamanda arka plan aydınlatmasına da sahiptir.
TFT LCD Ekran: En yaygın kullanılan ekran çeşitlerinden TFT ekran açılımı Thin Film Transistor’dur. LCD’nin gelişmiş versiyonu olan ve görüntü kalitesini artırmayı amaçlayan ekran çeşidi, aynı zamanda televizyon ve taşınabilir video oyun sistemleri gibi pek çok cihazda kullanılır. Türkçe karşılığı ince film transistor olan TFT, renk spektrumu konusunda zayıf kalır.
IPS LCD: In Plane Switching açılımına sahip IPS, az enerji tüketimi ve TFT’ye kıyasla daha iyi ekran deneyimi sunmasıyla öne çıkar. Ekrana sıvı kristaller dağıtıp çalışan bu LCD teknolojisi, geniş bir görüş açısına sahip olmakla beraber milyonlarca renk üretebilir.
OLED Ekran: Işık üretmek için organik moleküllerden yararlanan OLED (Organic Light Emitting Diode) Ekran, hafif ve esnektir. Görüntüler daha canlı ve yüksek kontrastlı olur. Ayrıca bu ekranlar yüksek enerji verimliliğine sahip olur. Zira OLED teknolojisine bakıldığında yalnızca açık olduklarında güç tükettikleri görülür. Günümüzün en iyi ekran teknolojilerinden biri olarak görüntü kalitesini üst seviyeye taşımayı başarır. Şunu da eklemeliyiz ki televizyon paneli, dizüstü bilgisayar ve bazı akıllı telefonlarda kullanılan OLED, istenilen her boyuta uygun üretilemez.
AMOLED Ekran: Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot açılımına sahip AMOLED, OLED teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonudur denilebilir. Bu teknolojide her piksel kendi ışığını üretebildiğinden dolayı daha yüksek kontrast sağlanır. OLED ekranlarla kıyaslandığında daha ince ve hafif olduğundan bahsedilebilir. Enerji tasarrufu sağlama noktasında avantaj sunar. Yüksek görüntü kalitesine ek olarak canlı renkleriyle öne çıkan AMOLED ekran sayesinde izlemelerinizi daha keyifli kılabilirsiniz.
Farklı model, tasarım, renk ve teknik özelliklerle geliştirilen telefon modelleri, beklentilere cevap verecek şekilde üretilir. Kullanıcı ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılar. Her bir model, farklı kitleye hitap eder. En doğru telefon modeli için, satın almadan önce ekran özellikleri, hafıza, işletim sistemi ve RAM gibi noktalara dikkat edebilirsiniz. Telefonu hangi amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurabilir ve yaşam tarzınıza en uygun modeli en etkili şekilde kullanabilirsiniz.