Bitcoin Nedir?

Bitcoin

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bitcoin her geçen gün daha fazla insan arasında yayılmayı başarıyor. Ancak hala çoğu insan “bitcoin nedir?” sorusunun yanıtını veremiyor. Hal böyle olunca biz de sizler için bitcoin hakkında merak edilen her şeyi ele aldık. Sanal para olarak da adlandırılan bitcoin hakkında merak ettikleriniz yazımızın devamında sizleri bekliyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin’in arkasındaki güç ne fiziksel para ne de yasal bir otorite. Evet arkasında fiziksel bir para yok. Çünkü bitcoin’in görselleri bile aslında gerçek değil. Bitcoin  kısaca; kimilerinin evde kendi bilgisayarı ile bastığı kimilerinin ise sanal dünyanın sanal borsalarından aldığı, stokladığı ve sattığı dijital para birimidir. Bu yüzden “dijital para birimi” olarak da adlandırabileceğimiz bitcoin’in varlığı(sayısı) günümüz itibariyle 16 bin 246 doları geçmiş durumda . Bu dijital paranın geçmişine baktığımızda 2009 yılına dayandığını görüyoruz. Bitcoin, bilgisayarlarda kriptolu para birimi olarak matematiksel problemleri çözen bir yazılım tarafından elektronik ortamda basılmaktadır. Tıpkı çantanızdaki cüzdanda olduğu gibi bitcoin’leri de dijital cüzdanınızda tutabiliyorsunuz. Peki bitcoin’lerin değerini kim ya da kimler belirliyor? Yazımızın başında da bahsetmiş olduğumuz gibi bitcoin’ler hiçbir merkezi otorite tarafından kontrol edilmiyor. Bu sebeple bitcoin’lerin değerini dijital dünyadaki kullanım oranı belirliyor.

Bilindiği gibi siber dünyada bulunmakta olan tüm TB veriler, veri madenciliği sayesinde dijital paraya dönüştürülebiliyor. Bu da demek oluyor ki internetin olduğu her yerde veri madenlenebilir ve bu veriler daha sonra paraya dönüştürülebilir.

Nasıl Bitcoin Sahibi Olunur?

Bitcoin Almak

Eğer siz de bitcoin sahibi olmak istiyorsanız yazımızın devamında sizleri ilgilendirecek tüyolar yer alıyor. Bitcoin almak arzusundaysanız bunun ön koşulu olarak dijital bir cüzdan ve hesap sahibi olmanız gerekiyor. Bitcoin cüzdanlar; bilgisayar hard diskine depolanabilen yazılım temelli bir cüzdan olabileceği gibi online web tabanlı bir cüzdan da olabilir. Bitcoin sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda ya da internet üzerinde bulunan web servislerinden faydalanarak oluşturabilirsiniz. Bu cüzdanlar da değiş tokuş platformları ile alınıp satılabiliyor.

Ülkelerin Rolü Ne?

Bitcoin’in arkasında yasal ya da siyasal bir otorite bulunmuyor. Peki bitcoin’de ülkelerin nasıl bir rolü bulunuyor. Bitcoin işlemlerinin yüzde %45’lik kısmı Japon Yeni ile yapılmakta. Türkiye ve Türk Lirasının bu pazardaki sıralaması ise 40. Bitcoin’i geliştirmeye soyunan Estonya ise kendi sanal parasını “Estcoin” adıyla piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Eğer Estonya bu projeyi hayata geçirirse sanal para birimini kullanan ilk ülke olma unvanını kazanancak. Yine aynı şekilde Rusya da kendi kripto parasını geliştirmek için çalışmalara başlayan ülkeler arasında yerini alıyor.

Bitcoin Hakkında

  • Bitcoin eşler arası teknolojiyi kullanan, merkez otorite ya da banka olmadan çalışan dijital paradır.
  • Tüm işlemlerin yönetimi ve bitcoin’lerin dağıtımı toplu bir şekilde ağ tarafından idare edilir.
  • Bitcoin açık kaynaklıdır ve tasarımı halka açıktır.
  • Bitcoin kimsenin aidiyetinde değildir ve dolayısıyla kimse onu kontrol etme yetkisine sahip eğildir. Dileyen herkes katılabilir.
  • Sanal para birimi bitcoin, miktar sınırlaması sebebiyle dilediğinde çoğaltılamaz.
  • Bitcoin ödeme aracı olarak kabul görmemektedir. Ancak Almanya’da 61 yerde bitcoin ile ödeme yapmak mümkün. Ayrıca Hamburg’da bir pizzacıda bitcoin’inizle pizza yiyebilirsiniz.
  • Bitcoin’in para değeri bağımsız piyasalarda arz-talep ilişkisi ile belirlenmektedir.
  • Bitcoin’in fiyatları birçok yatırım aracına göre son derece hızlı bir şekilde sıklıkla değişmektedir. Bu durum fırsatlar ve riski beraber oluşturmaktadır.
  • Bitcoin ne kadar, diye merak edenler için hemen belirletelim: bir bitcoin 19 Aralık 2017 itibariyle 72. 902,41 TL’dir. Peki bir bitcoin kaç dolar? Bunun cevabı ise 19. 004,80 dolardır.

 

Eğer para biriktirmek istiyor ancak para biriktirmede zorlanıyorsanız hızlı para biriktirme tüyolarımıza buradan göz atabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı