Mevsimler değiştikçe evlerin ısıtma ve soğutma ihtiyaçları da değişiyor. Yazın klimalar, kışın da kombiler gün boyunca aktif bir şekilde çalışıyor. Özellikle kış mevsiminde hem sıcak su hem de ısınma ihtiyacını karşılayan kombiler elektrik, su ve doğalgaz kullanarak yoğun bir döneme giriyor. Dolayısıyla çalışma verimi, düşük enerji tüketimi ve güvenlik için kombi bakımı kaçınılmaz hale geliyor. Kombi bakımı nedir, nasıl yapılır sorularına cevap arıyorsanız, tüm püf noktaları bu rehberde bulabilirsiniz.
Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kapsamlı kombi bakımı bu işin profesyonelleri tarafından gerçekleştirilirken, daha kısa aralıklarla sizin de yapabileceğiniz birkaç bakım uygulaması var.
- Ayda bir kez su basıncını kontrol edin.
Düşük su basıncı kombilerde ortaya çıkan en yaygın sorunlardan biri. Basınç düştüğü zaman peteklere yeterince sıcak su gitmeyebilir ve kombinizin arızalandığını düşünebilirsiniz. Halbuki yapılması gereken işlem çok basit. Göstergeniz ister manuel ister dijital olsun, basıncın her zaman 1 ile 1,5 bar arasında olması gerekiyor. Kombinin basınç kaybetmesi su sirkülasyonundaki kayıptan dolayı normal karşılanıyor. Eğer bu kontrolü günde veya haftada bir yapmak zorunda kalıyorsanız, kombi tesisatında sızıntı olabilir.
- Yılda iki kez kalorifer peteklerinin havasını alın.
Sıcak yaz günlerinin ardından kışın ilk doğalgazını yakmadan önce peteklerin havasını almanız gerekiyor. Hava alma işlemi peteklerin hücrelerine sıkışmış havanın ayrı ayrı serbest bırakılmasıyla gerçekleşiyor. Kalorifer peteklerinin yalnızca alt kısımları ısınıyor ve üstleri soğuksa bu sorun genellikle içinde biriken havadan kaynaklanıyor.
Peteklerin havasını almak için yapılması gerekenler:
- Kombiyi açın ve evinizdeki tüm peteklerin ısınmasını bekleyin.
- Üst tarafı ısınmayan veya tıkırtı sesleri çıkaran petekleri tespit edin.
- Hava yapan radyatörlerdeki tahliye vanasının altına bir kova yerleştirin. Tahliye vanaları genellikle peteğin yan kenarlarında bulunan ve düz tornavidayla açılabilecek küçük bir valf şeklinde oluyor.
- Peteklerdeki fazla suyu alacağınız için kombinin basıncını bir miktar artırın.
- Tahliye vanasını tornavidayla açtıktan sonra sıkışmış suyun akmasını bekleyin.
- Başlangıçta soğuk akan suyun sıcaklığı arttığında vanayı tekrar kapatın.
- Son olarak kombi su basıncını tekrar kontrol ederek 1 ila 1,5 bar arasına getirin.
Havası alındıktan sonra da aynı sorun devam ediyorsa, evde yaptığınız kombi bakımı petek temizliği gibi detaylı işlemleri de gerektirebilir. Radyatör temizliği profesyonel ekipmanlarla çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılıyor.
- Birkaç ayda bir kombinizin yeterince havalandırıldığından emin olun.
Kombiniz kapalı bir bölmenin içinde yer alıyorsa havalandırma deliklerinin örümcek ağı vb. gibi kalıntılardan arınmış olması gerekiyor. Bu durum özellikle balkona kurulan ve bir dolabın içinde yer alan kombilerde görülüyor. Bu bakım işlemi göz ardı edildiğinde kombinin hava kanalları tıkanarak performans düşüşüne neden oluyor.
- Kış gelmeden önce petek vanalarını kontrol edin.
Bazı petekler diğerlerinden daha az ısınıyorsa, genel bir arızadan ziyade vanaların ayarı bozulmuş olabilir. Bu durum özellikle ısı yalıtımı olmayan evlerde ciddi miktarda enerji sarfiyatına neden oluyor.
- Sıcak su dağıtımını dengelemek için petek vanalarını kombiyi aktif olarak kullanmaya başlamadan önce, yılda bir kez kontrol etmelisiniz.
- Kalorifer peteklerinde biri sıcak su sağlamak diğeri de tahliye etmek için kullanılan iki vana bulunuyor.
- Kombi cihazına yakın olan peteklerde sıcak su sirkülasyonu diğerlerinden fazla oluyor. Bu da sıcak suyun en uzaktaki peteğe zayıf bir şekilde ulaşmasına neden oluyor.
- İlk peteklerin fazla ısı ve basıncını diğerlerine aktarmak için kombiye en yakın iki peteğin vanasını bir tur, diğer peteklerin vanasını ise sonuna kadar açmalısınız.
Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Isıtma teknolojileri sürekli gelişirken yoğuşmalı kombi cihazları verimliliği artırdığı için uzun bir süredir revaçta.
Yetkili servisler tarafından yapılan yoğuşmalı kombi bakımı şunları içeriyor:
- Kombi bakımı için hazırlık işlemleri yapılır.
Bakım işlemlerine geçmeden önce, potansiyel bir arızanın tespiti için kombinin hem kalorifer hem de sıcak su hattı aktif hale getiriliyor. Kombinin sorunsuz bir şekilde çalıştığı anlaşılırsa, kapalı konuma getirilip gaz ve elektriği kesiliyor. Ardından cihazın içinde bulunan suyun tamamı tahliye ediliyor. Bu bazı kombilerde en yakın petekteki suyun boşaltılması yoluyla bazılarında da kombinin altındaki boşaltma vanasıyla yapılıyor.
- Kombi kapağı sökülerek teknik bakıma geçilir.
Bakım işlemine geçerken ön kapak ve ön panel yerinden sökülüyor. Tüm süreç ana eşanjör ve brülör adı verilen parçaların temizliğiyle başlıyor.
- Brülör parçası eşanjörden ayrıldıktan sonra eşanjörün içindeki tortular bir süpürge yardımıyla alınıyor.
- Yoğuşmalı kombilerin eşanjör temizliği yapılmadığı takdirde, bu parçanın içindeki su kanalları tıkanıyor ve yoğuşma suyu tahliye edilemiyor. Bu da hem yakıt tüketiminin artmasına hem de ısıtma veriminin düşmesine neden oluyor.
- Genleşme tankının hava basıncı ölçülür.
Kombide ısınan suyun hacmi zamanla artarak yüksek basınç yaratıyor. Genleşme tankı adı verilen parça ise bu basıncın azaltılması görevini üstleniyor.
- Genleşme tankının içinde belirli bir miktar hava bulunuyor. Bu hava eksik olduğunda kombide su eksilmesi ve basınç yükselmesi gibi arızalar meydana geliyor.
- Ölçülen hava basıncı ideal değerin altındaysa, tanka hava basılıyor. Genleşme tanklarında ideal basınç aralığı 0,75 ila 1 bar kabul ediliyor.
- Yoğuşma sifonu ve hortum bağlantıları kontrol edilir.
Yoğuşmalı kombiler yanma sonrasında ortaya çıkan su buharını sıvıya dönüştürerek enerji verimliliğine katkı sunuyor. Bu sıvı, kombi bacasındaki ve eşanjördeki hortumlardan geçerek tahliye edilmek üzere yoğuşma sifona aktarılıyor. Pek yaygın olmasa da bakımı aksatılmış kombilerin ana eşanjöründe biriken tortular sifonun tıkanmasına neden oluyor. Bu durumda yoğuşma sifonu yerinden sökülerek temizleniyor. Bakım esnasında sifon kontrolünün yanı sıra hortum bağlantılarında bir sızıntı olup olmadığı da inceleniyor.
Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılmalı?
Kombi ve kalorifer düzeneğinin düzgün çalışması için aylık veya sezonluk kontroller kullanıcılar tarafından yapılabiliyor. Bununla birlikte kombi cihazının içinde su, elektrik ve doğalgazın bir arada bulunduğu için tek başınıza bakım yapmanız tehlikeli olabilir. Cihaz içindeki parça bakımlarının teknik servis çalışanları tarafından yapılması gerekiyor.
Kombi bakımı ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız, detaylı teknik incelemeler kış sezonundan önce olmak kaydıyla yılda bir kez yapılıyor. Kombide herhangi bir arıza yoksa, bakım işlemi genellikle 30 dakika civarında sürüyor. Aynı şekilde kombi bakım fiyatları da arıza durumuna, kombinin marka ve modeline göre değişiklik gösteriyor.
Kombi Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Bazı ev sahipleri kombi bakımının lüzumsuz maliyet yarattığını düşündükleri için bu önemli işlemi göz ardı ediyor. Halbuki kombi bakımı yaptırmanın can güvenliğinden enerji tasarrufuna kadar birçok faydası var.
- Bakımı yapılmayan arızalı kombilerde kokusuz, renksiz ve zehirli bir gaz olan karbon monoksit sızıntısı olabilir.
- Bakımı aksatılan kombi ve petekler performans düşüklüğü nedeniyle yakıt sarfiyatını artırıyor. Bu da daha az ısınmayla daha fazla enerji tüketimi anlamına geliyor.
- Bir kombinin elektronik ve mekanik parçaları düzenli kontrol edilmediği takdirde ciddi arızalar meydana gelebilir. Kombi bakımı bu arızaların engellenmesini veya erken fark edilmesini sağlayarak yüksek onarım faturalarının önüne geçiyor.
Kombiler yaz günlerinde yalnızca sıcak su ihtiyacı için kullanılırken kalorifer petekleri devre dışı kalıyor. Haliyle yarım düzensiz bir şekilde çalışan kombiler yaz sonrasında bakıma ihtiyaç duyuyor. Kendi başınıza yapabilecekleriniz dışında, teknik servislere yıllık kombi bakımı yaptırmayı unutmamalısınız.