Isı Yalıtımı Nedir, Nasıl Yapılır?

ısı yalıtımı

Doğadaki en küçük atom parçası da dahil olmak üzere her varlık belirli bir denge arayışı içinde hareket ediyor. Daha sıcaktan daha soğuğa doğru akış içinde olan ısı iletimi de bu fizik kuralı esasına göre gerçekleşiyor. Haliyle ev, ofis ve iş yerlerinin inşaatında yalıtım malzemeleri kullanmak kaçınılmaz hale geliyor. Enerji tasarrufundan ekolojik dengeye kadar çeşitli faydalar sunan ısı yalıtımı hakkında bilmeniz gereken tüm detayları sizin için derledik.

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtımı binaların sıcaklık farkına sahip iç ve dış kısımları arasındaki ısı geçişini engellemeye yönelik uygulamaların tümüne deniyor. Yaşam alanlarının sıcaklığını mevsimlere göre ayarlarken kapı, çatı, duvar, zemin ve tesisat bölümlerinde ısı yalıtımı yapmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Nitekim, ısı yalıtımı için kullanılan malzemeler maliyetini kısa süre içinde çıkaran olağanüstü avantajlar sağlıyor.

ısı yalıtım detayları

Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

  • Isıtma ve soğutma maliyetlerini düşürüyor.

Yaşam koşullarını iyileştirmek için geliştirilen ısı yalıtım sistemleri enerji kaybını en aza indirerek elektrik, doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynaklarının kullanımını azaltıyor. Doğru malzemelerin kullanıldığı bir ısı izolasyonu ile %45-60 oranında enerji tasarrufu sağlamak mümkün hale geliyor.

  • Yaşam alanını daha konforlu hale getiriyor.

Isı yalıtımı olmayan odalarda hava sıcaklığı yüksek olmasına rağmen soğukluk hissediliyor. Yalıtım malzemeleri bunun önüne geçerek termal konfor hissi yaratıyor. Böylece evin duvarları ve ortam arasındaki sıcaklık farkı en aza indirilerek yaz ve kış mevsimlerinde normal ısı değerleri korunmuş oluyor.

  • Isı yalıtımı olan binaların değeri artıyor.

Isı yalıtımına sahip binalar yalıtımsız binalara kıyasla daha yüksek fiyatlara satılıyor. Haliyle iç ve dış mantolama uygulamalarıyla evinizin değerinde de bir artış bekleyebilirsiniz. Ayrıca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre her binanın ısı yalıtımı ile enerji kimlik belgesine sahip olması gerekiyor. 

Yönetmelik ısı yalıtımını kesin bir şekilde zorunlu kılmasa da binaların enerji verimliliğini A’dan F’ye kadar sınıflandırıyor. Isı yalıtımı zorunluluğu kalktı mı diye merak ediyorsanız hali hazırda bir zorunluluk bulunmuyor; ancak verimlilik derecesi C ve altında olan binalardan daha fazla vergi alındığını belirtmek gerekiyor. 

  • Fosil yakıt tüketimini azaltarak evleri çevre dostu yapıyor.

Bir binanın yalıtılması kömür, doğalgaz ve elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Bu da karbondioksit, kükürt ve diğer sera gazı emisyonlarının düşürülmesi anlamına geliyor. Ayrıca yalıtımlı bir binanın ısıtılmasında ortaya çıkan karbondioksit gazlarının yalıtımsız bir binaya göre yaklaşık %45 daha az olduğunu belirtmek gerekiyor. 

  • Duvarlarda oluşan rutubetin önüne geçiyor.

Isı yalıtımı olmayan binaların duvarlarında yoğuşma meydana geliyor. Rutubeti tetikleyen bu durum duvarlarda gri noktalar ve küf oluşumuna neden oluyor. Özellikle dış duvar yalıtımı sıcaklığın kritik yoğuşma noktasının altına düşmesini engelleyerek nem ve rutubet oluşumunun önüne geçiyor. Yalıtım malzemeleri dış yapı elemanlarını stresten koruyarak kaplamalardaki çatlak oluşumunu da engelliyor.

ısı yalıtım malzemeleri

Isı Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?

Isı yalıtımında farklı amaç ve bölgelere uygun olarak tasarlanmış çeşitli malzemeler kullanılıyor. Isı yalıtımı için kullanılan malzemeler şu şekilde:

  • Fiberglas: Fiberglas konut, ticari veya endüstriyel uygulamalarda kullanılan en yaygın ısı yalıtım malzemeleri arasında yer alıyor. Cam yünü veya cam elyafı olarak da bilinen bu yalıtım malzemesinin yaklaşık %80’i geri dönüştürülmüş cam tozu ve kırıklarından oluşuyor. Fiberglas yalıtımının elyaf hücreleri arasında havayı hapseden milyonlarca hava cebi bulunuyor. Yıl boyu konfor sağlayan fiberglas ısı yalıtımı hafif, esnek ve dayanıklı yapısıyla yüksek termal performans gösteriyor. 
  • Polyester: Minimum %50 geri dönüşüm oranına sahip olan polyester ısı yalıtımı malzemesi plastik pet şişelerin doğaya tekrar kazandırılmasıyla üretiliyor. Polyester elyafları herhangi bir kimyasal kullanılmadan ısı yardımıyla bağlanıyor. Duvar, tavan, zemin ve kiriş aralıklarında kullanılabilen bu yalıtım malzemesi fiberglasla kıyaslandığında daha maliyetli oluyor. Hava geçirgenliği olan parçalar içermediği için astım veya toz alerjisi olanlar için güvenli bir kullanım sunuyor. 
  • Taş Yünü: Ön ve iç cephe ısı yalıtımlarında yaygın bir malzeme olan taş yünü bazalt kayalarının eritilmesiyle elde ediliyor. Eritilen kayanın yüksek sıcaklıklarda döndürülmesiyle elde edilen yalıtım keçeleri ısıyı iletmediği ve yanıcı olmadığı için 1000 santigrat dereceye kadar dayanabiliyor. Isı yalıtımını havayı hapsederek sağlayan taş yünü genellikle farklı dairelerin bitişik duvarlarında kullanılıyor. Yanmaz ve su geçirmez özelliğinin yanı sıra düşük ses geçirgenliğiyle akustik yalıtıma da katkıda bulunuyor.
  • Alüminyum Folyo: Genellikle otomobil camlarındaki kullanımıyla bilinen folyo yalıtımı alüminyumun parlak ve reflektif yüzeyinden yararlanıyor. Kendi başına kullanıldığında düşük bir yalıtım değerine sahip olsa da sızdırmaz hava boşluklarıyla desteklendiğinde oldukça iyi bir performans sunuyor. Reflektif folyoların binalardaki kullanımı gelen ısıyı yansıtarak sıcaklık farkını koruma esasına dayanıyor. Bu sayede hem uygun maliyetli hem de kurulumu kolay yalıtım malzemelerinden biri olarak biliniyor. 
  • Isı Yalıtım Levhası: Isı yalıtım levhaları sabit bir iç ortam sıcaklığı oluşturarak kışın sıcak yazın serin tutan bir performans gösteriyor. Çatı, tavan ve duvarlarda kullanıldıktan sonra üzerine ısı yalıtım levha sıvası uygulanıyor. Bu tip yalıtım elemanları kapalı ve açık hücreli olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyor. Polistiren köpüklerden oluşan kapalı hücreli yalıtım levhaları sert ve sıkı yapısıyla evlere nem girme riskini azaltan etkili bir buhar bariyeri görevi üstleniyor. Açık hücreli levhalar ise içinde hava boşlukları bulunduran yumuşak ve elastik yapısıyla biliniyor.  
  • Sprey Köpük: Diğer yalıtım ürünlerine kıyasla daha maliyetli olan sprey köpükler genellikle dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Hava ve su sızıntılarını kapatmada mükemmel bir performans gösteren bu yalıtım malzemesi özellikle evlerde tercih ediliyor. Küf oluşumunu da en aza indiren sprey köpükler tıpkı yalıtım levhaları gibi açık veya kapalı hücreli seçeneklerden oluşuyor. Açık hücreli köpükler ekstra ses yalıtımı sunarken, kapalı hücreli sprey köpükler ise sert yapısı sayesinde hava ve su geçirgenliğini en aza indiriyor.
ısı yalıtımı nasıl yapılır

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Duvar, çatı ve zeminler için kullanılan ısı yalıtımı malzemeleri gelişmiş ekipmanlar gerektirdiği için işinde profesyonel kişilerce yapılması gerekiyor. Yine de ısı yalıtımı nerelerde kullanılır ve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, en yaygın uygulama şekilleri şu şekilde:

  1. Pencere ve Cam Isı Yalıtımı

Evinizin pencerelerinden memnun olabilirsiniz; ancak ısıtma ve soğutma için harcadığınız enerjinin yüzde 10 ila 25’ine düşük yalıtımlı pencereler neden oluyor. Bu nedenle ahşap pencereler için hava boşluklarını kapatmak için mastik veya köpük gibi dolgu malzemeleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer bu da çözüm olmuyorsa, evinizin dekoruyla uyumlu bir şekilde kullanabileceğiniz ısı yalıtımlı alüminyum doğrama çeşitleri bulunuyor. Ayrıca eve giren ışık ve ısı miktarını azaltmak için camların iç kısmına ısı yalıtımlı cam filmi uygulaması yapabilirsiniz.

  1. Kapı Isı Yalıtımı

Isı iletimi özellikle kapıların alt kısımlarındaki boşluklar üzerinden gerçekleşiyor. Özellikle kış aylarında evdeki ısı kaybını önlemek için giriş ve balkona açılan bölümlerde kapı ve pencere bantları kullanabilirsiniz. 

  1. Çatı ve Teras Isı Yalıtımı

Bulunduğunuz apartmanın en üst katında oturuyorsanız, evinizdeki ısı kaybının sebebi yetersiz çatı izolasyonu olabilir. Çatıdan gelen sıcak ve soğuk etkileri önlemek için genellikle ısı yalıtım ruloları kullanılıyor. Teras ısı yalıtımı için sert straforlar döşendikten sonra keçe ile kaplama yapılıyor. Ardından dağılmayı önlemek için çeşitli mantolama malzemeleri kullanılarak ısı geçirgenliği en aza indiriliyor.

  1. Duvar Isı Yalıtımı

Duvar ısı yalıtımı iç ve dış cephelerde farklı şekillerde yapılıyor. İç duvar ısı yalıtımında karbonlu strafor köpükler duvara önce yapıştırılıp sonra vidalama yöntemiyle monte ediliyor. Son aşamada yalıtım elemanlarının üzerine sıva çekilerek boyamaya hazır hale getiriliyor. Duvarda kullanılan malzemeler ısının yanı sıra ses yalıtımı da sağlıyor. 

Kısacası, ısı yalıtımı yaptırmanın faydaları saymakla bitmiyor. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun ısı yalıtım malzemesine karar verdikten sonra profesyonel mantolama uzmanlarıyla çalışarak enerji tasarrufundan yasal yükümlülükleri yerine getirmeye kadar birçok fayda elde edebilirsiniz.

Bu içerik hoşunuza gittiyse Antre Mobilyaları Nelerdir, Nasıl Seçilir? içeriğine de göz atmak isteyebilirsiniz!

Önceki YazıSonraki Yazı