İlkbaharın hafif serin atmosferi yerini kavurucu yaz sıcaklarına bırakınca özellikle kapalı alanlarda zaman geçirmek epey zorlaşıyor. Hal böyle olunca hem evde hem de iş yerlerinde ortama ferahlık getiren klimalar vazgeçilmez bir önem kazanıyor. Bununla birlikte bazen klimalar tüm gücüyle çalışıyor olsa bile kir ve toz birikmesinden dolayı yeterli performansı gösteremiyor. Yazın tam da ortasında bu tip bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, klima temizliği yapmanız gerekebilir. Klima bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, A’dan Z’ye tüm detayları sizin için bir araya getirdik.
4 Adımda Evde Klima Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Bir zamanlar püfür püfür esen klimanızı eski günlerine kavuşturmak için temizlik işlemini dört temel adımda tamamlayabilirsiniz.
- Klima temizliği için ihtiyacınız olan malzemeleri belirleyin.
Her şey sırayla! Temizlik aşamasına geçmeden önce ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlamalısınız. Hem iç hem de dış ünite temizliğinde kullanabileceğiniz bu ekipmanların başında eldiven, klima temizleme sıvısı ve püskürtme pompası geliyor. Eğer temizlik sırasında etrafın kirlenmesini istemiyorsanız, klima temizlik brandası kullanmayı da düşünebilirsiniz. Bakım için gerekli olan malzemeler arasında belki de en önemlisini klima temizleme spreyi oluşturuyor. Bu yüzden bulaşık deterjanı gibi nispeten zayıf formülleri kullanmak yerine yağ, kir ve mikroorganizmaları yok etmek için özel olarak geliştirilen ilaçları kullanmalısınız.
Klima bakımı için ihtiyacınız olan tüm ekipmanları bir araya getirdikten sonra klima temizlemesi için diğer adımlarına geçebilirsiniz. Unutmadan, güvenliğiniz için klimanın elektrik bağlantısını keserek başlayabilirsiniz.
- Klima dış ünite temizliğiyle başlayın.
Bakımın ilk aşaması için klima dış ünite temizliğini yapmanız gerekiyor. Öncelikle ünitenin çevresini kontrol ederek çimen, yaprak ve diğer çöplerden arındırın. Ardından nemli bir bezle ünitenin dış bölümünü iyice silin. Temizlemesi zor kir ve toz kalıntılarını gidermek için sabunlu su gibi bir temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz.
Klima dış ünite temizliği sırasında fan kafesindeki ve ızgaralardaki kirleri çıkarmak için hortuma su tutabilirsiniz. Sonrasında üniteyi açarak fan kanatlarını bulun. Kanatları olabildiğince hassas bir şekilde nemli bezle silin ve kuruması için bir süre bekleyin. Üzerinde toz ve kir biriken fan kanatlarını yumuşak kıllı bir fırçayla da silebilirsiniz. Ardından dış ünitenin içinde biriken tozları elektrik süpürgesi kullanarak temizleyin. Son olarak, çıkardığınız parçaları dikkatlice bir araya getirerek klima temizliğinin diğer aşamasına geçin.
- Klimanızın iç ünitesini temizleyin.
Evde klima bakımının en önemli aşamasını iç ünite temizliği oluşturuyor. Klima filtresi nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Klimanızın iç ünitesini temizlerken yüzeyi nemli bir bezle silerek başlayın.
- Ardından arkasında iki adet klima filtresi bulunan ünitenin ön panelini açın.
- Hava filtrelerini dikkatlice çıkarın ve sabunlu suyla yıkayın.
- Klima filtrelerini kendi kendine kurumaya bırakabilir veya üzerindeki ıslaklığı kuru bir bezle alabilirsiniz.
- Klima filtresinin arkasındaki hava kanatçıklarının tozla tıkanmış olduğunu göreceksiniz. Bu tozları etkin bir şekilde temizlemek için üfleme makinesi kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak makineyi kullanırken kanatçıklarla temas etmediğinden emin olmalısınız, aksi takdirde üniteye zarar verebilirsiniz.
- Kanatları temizledikten sonra evaporatör serpantinlerine geçin. Ünitenin ortasından geçen bu yuvarlak metal parçalarda biriken pislikleri su ve deterjan içeren hafif bir formülle temizleyebilirsiniz. Dilerseniz klima temizleme spreyi gibi daha güçlü alternatifleri de deneyebilirsiniz.
- Klima temizleme ilacını bir sprey şişesine koyarak ünitenin bobinlerine uygulamalısınız. Kalıntıların çözülmesi için birkaç dakika bekledikten sonra yumuşak bir bezle nazikçe silebilirsiniz.
- Buna ek olarak, klimanın iç ünitesinde sporların ve zehirli mantarların büyümesini engellemek için mantar önleyici temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz.
- Tahliye borusunu temizleyin.
Ev kliması bakımı söz konusu olduğunda tahliye borusu temizliği genellikle göz ardı ediliyor; ancak olası bir tıkanıklığı gidermek için bu işlemin mutlaka yapılması gerekiyor.
- Tahliye hattını boşaltmak için ünitenin iç kısmından dış kısmına giden hortumu ayırın.
- Ardından, klima temizleme solüsyonunu hortumun içine döküp tüm bölgelere nüfuz edecek şekilde bekletin.
- Mümkünse basınçlı su kullanarak herhangi bir tıkanıklığı en etkin şekilde giderebilirsiniz.
- Basınçlı yıkama kitiniz yoksa çamaşır suyunu sabunlu suyla karıştırarak çözeltiyi gidere bırakabilirsiniz.
- Hortumu yeniden bağlamadan önce hattın bir saat kadar kurumasını bekleyin.
Son olarak üniteden çıkardığınız filtre ve kapakları tekrar yerine takın. Ardından cihazın çalıştığını test etmek için çalıştırın. Genel olarak evde klima temizliği o kadar da zor değil. Tek ihtiyacınız olan sabır, bir kova dolusu temizlik malzemesi ve birkaç alet.
Klima Bakımı Yaptırmanın Avantajları
Artık klima nasıl temizlenir sorusunun cevabını tüm ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Tıpkı kombi bakımı gibi her yıl düzenli olarak klima bakımı yaptırarak aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirsiniz.
- Daha İyi Performans
Klima filtresi havadaki partikülleri ve alerjenleri uzaklaştırmakla kalmayıp mümkün olan en iyi performansı sağlamak için toz, kir ve tüylerin klima içindeki farklı bileşenlere ulaşmasını da engelliyor. Dolayısıyla düzenli olarak klima filtresi temizliği yaparak kısıtlı hava sirkülasyonu ve yüksek enerji tüketimi gibi performans sorunlarını en aza indirebilirsiniz. Üstelik enerji tasarrufu sağlayan bu uygulamalar bütçenize de doğrudan katkıda bulunuyor.
- Sürekli Konfor
Klima filtrelerinin tıkanması ünitenin çalıştığı bölgelerde sıcaklığın tutarsız değerlere ulaşmasına neden oluyor. Ayrıca tıkalı filtreler sistemden çıkan havanın gücünü zayıflattığı için odayı soğutmak veya ısıtmak için gerekli hava miktarının elde edilmesini engelliyor. Bu yüzden klima temizliği sayesinde yaz kış fark etmeden yıl boyunca ideal sıcaklık değerlerini yakalayabilirsiniz.
- Daha Yüksek Hava Kalitesi
Filtreleri tıkanmış bir klima ünitesinin içinde yoğuşma meydana geldiğinde küflenme olasılığı da artıyor. Devamında ise klimanın üflediği hava bu toz ve küf karışımı tarafından kirlenerek geçiyor. Bu da iç atmosferin rahatsız edici bir şekilde küf kokmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla klima filtre temizliği hava sirkülasyonunu düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda daha yüksek hava kalitesi sunuyor.
- Genel Sağlık
Bilindiği üzere klimalarda hava sirkülasyonunu sağlamak için güçlü fanlar bulunuyor. Filtrelerde büyüyen küf sporları ünitenin geri kalan bölümlerine bulaşarak hoş olmayan kokulardan daha fazlasına neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre küflü ortamlarda yaşayanların solunum yolu enfeksiyonu, alerjik rinit ve astım gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma riski daha yüksek. Klima filtresini düzenli periyotlarla temizleyerek yaşam alanınızı daha sağlıklı bir atmosfere dönüştürebilirsiniz.
- Uzun Kullanım Ömrü
Klima temizliğinin ihmal edilmesi hava kalitesinin ve performansın yanı sıra iç ve dış ünitenin ömrünü de doğrudan etkiliyor. Tıkanan filtreler zamanla aşınma ve yıpranmaya neden olarak profesyonel bir teknisyenin müdahalesini gerektirecek maliyetli hasarlar oluşturabilir. Bu yüzden evinizdeki veya iş yerinizdeki klimanın keyfini daha uzun süre çıkarmak için bakım ve temizlik uygulamalarını atlamamalısınız.
Uzun lafın kısası kavurucu sıcaklarda hayat kurtaran klimalar zaman içinde performans düşüşü yaşıyor. Kimi zaman mekanik bir arızadan kaynaklanan bu durum genellikle iç ve dış ünitede biriken kirlerden dolayı meydana geliyor. Her yıl düzenli olarak klima temizliği yaptırarak ek masraflardan kurtulabilir ve sürekli konforun tadını çıkarabilirsiniz.