Kontür Nedir, Nasıl Yapılır?

Kontür

Makyajın gücü adına: Kontür! Kadınların son makyaj gözdesi olan kontür ile ilgili hiç bilmediğiniz tüyoları öğrenmeye hazır mısınız? Aslında bir makyaj hilesi ve ışık oyunu olan kontür ve aydınlatma, pek çok kusuru kapatma ya da güzel olanı ortaya çıkarma da sıkça kullanılmaktadır. Boyutlandırma işlemi yapmaya yarayan kontür, özellikle yüz bölgesine uygulanmaktadır. Yüzünüzü boyutlandırmaya yarayan kontürü uygulamak ise adeta bir meziyet. Doğru yapıldığında kusursuz bir görünüme kavuşmanızı sağlayan kontür, yanlış ve bilmeyerek uygulandığında ise facia ile sonuçlanabilir. Doğru kontürle etkileyici ve kusursuz bir görünüme kavuşmanız için iytiyacınız olabilecek tüm bilgiler ve kontür teknikleri yazımızda sizleri bekliyor.

Kontür Ne Demek?

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız kontür birçok insan tarafından aslında hala bilinmiyor. Peki kontür ne demek? Resimde figürlerin sınırlarını belli eden çizgi anlamına gelen kontur kelimesiyle benzer anlam taşıyan kontür, aslında bir makyaj tekniğidir.  Kontür, aydınlatıcı olarak da bilinen highlighter ve kapatıcı olarak da bilinen bronzer/concealer ile yapılan bir makyaj hilesidir. Yüzün belirli kısımlarını aydınlatıp, belirli kısımlarını ise gölgelendirerek yüz hatlarını belirginleştirme, küçültme, öne çıkarma ya da geri plana itme işlemine yüz kontürleme denir.

Kontür Nasıl Yapılır?

Kontür Nasıl Yapılır

Kontürün ne olduğunu artık biliyoruz. Gelelim kontürü uygulamaya. Kontür nasıl yapılır sorusuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları sizinle paylaşacağız. Kontür yaparken en önemli bilgi; neyi nereye uygulamak gerektiği bilgisidir. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kontür yaparken kapatıcı ya da aydınlatıcı kullanmanız gerekir. Bunların yanı sıra ten renginizden 1-2 ton koyu fondoteni bronzer olarak ya da tam tersi açık tondaki fondoten ya da kapatıcıyı aydınlatıcı olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca kontür uygulamak için en çok tercih edilen makytaj malzemelerinden biri olan kontür paletleri de bu makyaj tekniği için oldukça ideal ürünlerdir. Kontür paletleri, tıpkı far paletleri gibi farklı tonları tek bir kutu içinde barındıran paletlerdir. Hem aydınlatıcıyı hem de kapatıcıyı bir kutuda edinmek isteyenler tercihlerini kontür paletlerinden yana kullanabilirler. Kontür paletlerinin yanı sıra, başarılı kontür uygulaması için makyaj süngerine ya da kontür fırçasına da gereksiniminiz vardır. Bunların yanında kontür kalemleri de kontür yaparken kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır.

Kontür Uygulaması

Eğer kontürlü yüz makyajı için ihtiyacınız olan kontür malzemeleri tamamsa gelelim uygulamaya! Öncelikle açık fondoten, kapatıcı ya da aydınlatıcıyı elmacık kemiklerinize ve aydınlık verilmesini istediğiniz yüzünüzün diğer yerlerine sürmelisiniz. Koyu fondoten ya da bronzer’ı ise çizgi halinde elmacık kemiklerinin altına -sadece o hat boyunca- çok fazla bastırmadan ve dağıtmadan sürün. Daha sonra bu çizgiyi çok fazla etrafa yaymadan aşamalı bir şekilde hafif hafif hareketlerle çevresine yayın. Bu hareket elmacık kemiklerinizi belirginleştirecek ve aynı zamanda onları muazzam bir şekilde ortaya çıkaracaktır.

Ardından aydınlatıcıyı ise burun kemiğinize, elmacık kemiğinizin üzerine ve dudak üstünüzün tam ortasına uygulayın. Aydınlatıcı, hem kontürünüzü vurgulayacaktır hem de yüzünüze taze ve ışıklı bir efekt verecektir.

Kontür İle İlgili Tüyolar

  • Dilerseniz kontürün kalıcılığını arttırmak ve sabitlemek için transparan pudra ile makyajın üzerinden geçebilirsiniz.
  • Unutmadan belirtelim; fondöten ile yaptığınız işlemlerin aynısını bronzer ya da pudra ile de uygulayabilirsiniz. Fondöten ile yapılan kontür daha net bir ifade sağlarken, pudra ile yapılan kontür ise daha doğal bir görüntü sağlayacaktır.
  • Yüz kontürleme yöntemi ile yüzü boyutlandırmak aslında işte bu kadar kolay. Doğru görüntü ve ifadeyi elde etmek için önemli olan doğru ürünü, doğru tonda ve doğru miktarda yüzünüze uygulamaktır.

Kontür Paleti

  • Bu mucizevi makyaj hilesi sayesinde örneğin burnunuzundan şikayetçiyseniz burnunuzu boyutlandırabilir, kusurlu yerlerini gizleyebilir hatta burnunuzu küçültebilirsiniz.
  • Ayrıca dilerseniz gıdı bölgenizi de bronzer veya koyu renk fondöten ile gizleyebilir ve arka planda tutabilirsiniz.
  • Bunların yanı sıra kontür yaparken yüz şeklinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Zira farklı yüz şekilleri için farklı kontür uygulaması yapılmaktadır. Örneğin; eğer yuvarlak bir yüz şekliniz varsa sadece alın ve çene bölgesine aydınlatıcı sürmeli, alın köşelerinden başlayarak çene köşelerine kadar da kapatıcı uygulamalısınız. Bu sayede yüz hatlarınızı küçültüp, dikkati ise yüzün iç tarafına çekmiş olacaksınız. Bu da yüzünüzün hatlarının yumuşatılmasına ve ince gözükmesine olanak sağlayacaktır.
  • Eğer çenenizin daha sivri görünmesini istiyorsanız çene kemiğinizin alt kısmına ve kenarlarına hafifçe uygulayarak nazikçe dağıtabilirsiniz.
  • Alnınızın geniş görüşmesini istemiyorsanız da alın dibi ve saçınızın başladığı yerlere uygulayabilirsiniz.
  • Kontürün uygulanma alanı yalnızca yüz bölgesiyle sınırlı değil elbette. Dilerseniz göğüs ve boyun bölgenize, omuzlarınıza ve hatta kulağınıza bile kontür uygulayabilirsiniz.Kontür Göğüs
  • Aydınlatıcı uygularken; ürünü elmacık kemiğinizin üzerine sürebilir; burnunuzun kontür yapılan kenarlarının ortasına gelecek şekilde dağıtabilirsiniz. Ayrıca aydınlatıcı ile kaşlarınızın alt kısmına ve alnınızın orta kısmına da aydınlık verebilir ve yüzünüzün bu bölgelerini ön plana çıkarabilirsiniz.
  • Kontür uygulamasını, cildinizi yormamak adına günlük makyajınıza taşımamanızı öneririz. Daha çok özel günlerde (düğün, balo, davet gibi) tercih edeceğiniz kontür uygulaması, özel gün makyajı olmalıdır.
  • Kontür hilesi yapmak için alacağınız ürünlerin içinde çok fazla sim olmamasına da özen göstermenizi öneririz. Zira simli ürünler; gölgede bırakmak ya da gizlemek istediğiniz yüz bölgelerinize daha fazla dikkat çekeceğinden makyajınızın başarısız bir görüntüde olmasına neden olacaktır.
  • Eğer beyaz tene sahipseniz soğuk tonlu ürünler, buğday ya da esmer tenliyseniz sıcak tonlu ürünler kullanabilirsiniz. Mümkün olduğuca turuncu tonlarda bir bronzer’ı tercih etmeyin.
  • Dudaklarınızın inceliğinden şikayetçiyseniz dudak üstüne uyguladığınız aydınlatıcı ile dudaklarınızı daha dolgun gösterebilirsiniz.
  • Kontür işlemini bitirdikten sonra allığınızı yanağınıza uygularken kapatıcı ile aydınlatıcı sürdüğünüz bölgeyi ortalayarak allığı dağıtmanız gerekir.

Kontür ile ilgili bilmeniz gerekenler işte böyle. Eğer yüzünüzü doğru tanıyorsanız ve size verdiğimiz tüyoları dikkate alırsanız başarılı bir kontür makyajı uygulayamamanız neredeyse imkansız. Makyaj ve güzellikle ilgili bilmeniz gereken diğer her şey için bizi takipte kalın.

Makyaj fırçalarını yeterince tanıyor musunuz? Hangi fırça ne için kullanılır öğrenmek istiyorsanız buradan buyurun.

Önceki YazıSonraki Yazı