Sevgili güneşimiz 4,5 milyar yılı aşkın süredir tepemizde parlamayı ve bizi ısıtmayı sürdürüyor. Öte yandan insanoğlu güneş enerjisi ile ancak 1830’lu yıllarda yeni yeni tanışmaya başlamış; Alexandre Edmond Becquerel isimli bir bilim adamı “fotovoltaik etkiyi” keşfettiği zaman. Mucitlerin neden bu kadar havalı isimlerinin olduğunu ve neden icatlarına da en az isimleri kadar havalı isimler koyduğunu bilemiyoruz; ancak güneş enerjisi ile ilgili sizi aydınlatacak kadar bilgiye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Dünyanın en fazla neresinde güneş enerjisinin popüler olduğunu, bu enerjinin sağlığımıza nasıl etki ettiğini ve güneş enerjisi panelleri maliyetlerini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.
Güneş Enerjisi Nedir?
Temelden başlayalım. Güneş enerjisi ya da diğer adı ile solar enerji, temelde güneşin doğal enerjisini elektrik üretmek amacıyla kullanmak anlamına gelir. Solar hücreler, güneşten doğan radyasyonun belirli dalga uzunluklarını yakalayarak onları elektriğe dönüştürüyor. Bu enerji evlerimizde, ofislerimizde, hesap makinelerimizde ve daha pek çok yerde kullanılıyor.
Fotovoltaik etki kavramının temelini oluşturan fotovoltaik hücreler aslına baktığınız zaman atomik bir ölçüde fotonlar ve elektronlar arasında bir reaksiyona yol açıyor. Fotonlar, yaygın bilinen adıyla ışınlar, elektronlar ile çakıştığı zaman elektronlar salınarak kullanılabilir elektriğe kanalize oluyorlar. Sizce de çok havalı değil mi?
Güneş Enerjisi Nasıl Çalışır?
Güneşten gelmesinden ötürü güneş enerjisi aslında yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Bu tür enerji, çevreye zarar vermeden ve düşük maliyetle eviniz için gerekli gücü sağlayabilir ve pek çok cihazı çalıştırabilir. Güneş enerjisi sistemini çalıştırmak için temel olarak ihtiyaç duyulan etmenler bir güneş enerjisi paneli ve bir redresör, ya da başka bir deyişle çeviricidir. Süreç ise aslında oldukça basittir. Güneş ışığı solar panel tarafında absorbe edildikten sonra paneller içerisinde bulunan silikon iletkenler doğrudan gelen bu akımı alternatif bir akıma dönüştürüyor. Bu alternatif akım ise evinizde kullanabileceğiniz elektrikten başka bir şey değil!
Solar paneller genellikle en iyi performansı doğrudan güneşe doğru konumlandırıldıklarında gösterir. Bununla birlikte ağaçlar ya da binalar gibi güneş ile panel arasında herhangi bir engelin olmaması da avantaj. Solar panellerin performansını etkileyen bir diğer önemli etmen de hava durumu. Hava ne kadar berrak, güneşli ve net ise doğal olarak güneş enerjisi panelleri de o kadar güçlü performans gösterecektir.
Solar Panel Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Siz de kendi evinizde küçüklü büyüklü cihazları solar enerji ile çalıştırmak isteyebilirsiniz. Henüz işin başındaysanız ihtiyaçlarınıza en uygun solar paneli seçmek için belli başlı püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
Solar panelin garanti kapsamını kontrol edin: Eğer güneş enerjisi panelinizi satın aldığınız marka güvenilir bir marka ise garantiniz en az 10-20 yıl arası olacaktır. Satın alma gerçekleştirmeden önce markanın güneş enerjisi sektöründeki geçmişini ve başarılarını araştırmakta fayda var.
Gerçekçi fiyat beklentilerine sahip olun: Söz konusu güneş enerjisi paneli fiyatları olduğu zaman “en pahalı panel en kaliteli paneldir” demek her zaman doğru bir iddia olmuyor. Bu noktada kullanıcı yorumlarından faydalanarak bütçe ve ihtiyaçlarınıza uygun bir panel seçmeniz mümkün.
Ne tür bir güneş paneline ihtiyacınız olduğu hakkında bir fikriniz olsun: Pek çok farklı solar panel türü var; aralarındaki en temel fark ise hangi materyalden elde edildikleri. Eğer küçük bir çatıya sahipseniz ve çatınızda kullanmak üzere bir güneş enerjisi paneli arıyorsanız çoğu üretici size mono-kristalli yapıdaki solar panelleri tavsiye edecektir; zira bu maddeden elde edilen paneller yüksek derecede verimli ve oldukça düşük maliyetlidir. Öte yandan son zamanlarda güneş enerjisi sektörünün de gelişmesi ile birlikte son teknolojilerin sunduğu materyal seçenekleri oldukça fazla.
Sertifikasyonları kontrol etmeyi ihmal etmeyin: Herhangi bir güneş enerjisi paneli satın almadan önce panellerin sertifikasyonunu kontrol edin. Bu sertifikalar size aynı zamanda paneller üzerinde hangi testlerin yapıldığını da gösterecektir, dolayısıyla satın aldığınız ürüne güveniniz de artacaktır.
Güneş Enerjisi Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?
- Solar panellerin maliyeti 2008 yılından günümüze kadar toplam yüzde 80 oranında düşüş göstermiştir.
- 2016 yılı itibariyle sadece güneş enerjisinin maliyeti kilowatt başına 0.12 dolar olarak hesaplanıyor, ki bu diğer enerji kaynaklarına oranla ziyadesiyle düşük bir rakam.
- Solar enerji an itibariyle dünyanın en temiz, en devamlılık gösteren ve en yenilenebilir enerjisi olarak kabul ediliyor.
- Solar paneller oldukça sessiz çalıştıkları için solar enerjiden ses kirliliği elde etmeniz mümkün değildir.
- Solar panellerin ortalama kapasitesi 200-250 watt arasındadır.
- Solar enerjiyi kullanabileceğiniz alanların başında klimalar, şofbenler, beyaz eşyalar ve evdeki tüm elektronik cihazlar gelir.
- Doğal gaz ile çalıştırabileceğiniz her şeyi güneş enerjisi ile daha düşük maliyetlere çalıştırabilirsiniz.
- Ortalama gelirli bir ev sahibinin satın aldığı solar panelleri amorti etmesi yaklaşık 6-15 yılını alır.
- Yine 2016 verilerine göre ABD çapında 84 saniyede bir yeni bir solar panel kurulmuş.