Yaşlanma etkisi, çevresel kirleticiler ve kalitesiz ürün kullanımı gibi nedenlerden dolayı cilt yapısı zamanla bozuluyor. Cildi eski güzelliğine kavuşturmanın en önemli adımlarından birini ise temizlik rutini oluşturuyor. Son zamanlarda yüz temizleme cihazı gibi modern metotlar popülerlik kazansa da yüz ve vücut bakımı için geleneksel uygulamalar da revaçta. Bu yazıda cilt temizliğinde binlerce yıllık geçmişe sahip ruşur taşı hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.
Ruşur Taşı Nedir?
İran kültüründe geleneksel güzellik sırlarından biri kabul edilen ruşur taşı binlerce yıldır cilt temizleyici olarak kullanılıyor. Arkeolojik çalışmalar ruşur taşının MÖ 2000 ila 4500 yılları arasına dayanan bir geçmişi olduğunu düşünüyor. Bu doğal kireç ve kireçli taş Sefidab mağarasından elde edildiği için bu isimle de anılıyor. Sefidab kelimesi Farsçada beyaz su anlamına geliyor. İran banyo kültürüne derinden kök salan ruşur taşı peeling etkisiyle kadın ve erkeklerin güzellik sırrı olmaya devam ediyor.

Ruşur Taşı Faydaları Nelerdir?
Doğal bakım yöntemlerinin cilde faydaları konusunda herkes aynı fikirde fakat söz konuu ruşur taşı olunca biraz daha detaya girmek gerekiyor.
Ruşur taşı ne işe yarar diye merak ediyorsanız;
- Cildi eksfoliye eder.
Cildin en üst tabakası vücudu zararlı etkenlere karşı koruyan epidermisten oluşuyor. Epidermiste herhangi bir kan damarı veya beslenme görevi üstlenen hücreler bulunmuyor. Bu tabakadaki hücrelerin yaşam döngüsü ise iki ila dört hafta arasında değişiyor. Yaşamını tamamlamış ölü hücreler vücutta bekledikçe yenilerinin oluşması zaman alıyor. Ruşur taşı ise tam da burada devreye giriyor. Cildin en üst tabakasındaki ölü hücrelerin pul pul dökülmesini sağlayarak cilt yenilenmesine ve parlak görünmesine katkı sağlıyor.
- Kan dolaşımını artırır.
Cildin en üst tabakasında epidermis tabakası yer alırken, epidermisin hemen altında ise dermis tabakası bulunuyor. Kan dolaşımı arttıkça cilde faydalı özellikler sunan dermis tabakası serbest sinir uçları ve kan damarları içeriyor. Ruşur taşıyla yapılan masajlar ise bu damarlarını uyararak kan dolaşımını hızlandırıyor. Böylece dermisin ihtiyacı olan kan akışı artarak iç toksinlerin temizlenmesi ve cildin sağlıklı bir görünüme kavuşması sağlanıyor.
- Leke ve akne izlerinin azalmasını sağlar.
Ruşur taşı ciltteki ölü hücreleri pul pul dökerken koyu lekelerin ve hatta akne izlerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Ölü deri hücrelerinin yerine yeni ve sağlıklı hücreler geldiği için rengi kararan cilt yüzeyleri daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşuyor. Ayrıca ruşur taşındaki küçük toz tanecikleri gözenek yarıklarına ulaşarak cilt tarafından üretilen yağlı sebum maddesinin çıkarılmasını sağlıyor. Fazla sebumun ciltten uzaklaştırılması siyah nokta, sivilce ve akne gibi cilt sorunlarının tekrarlanmasını önlüyor.
- Terapötik etki yaratarak stres ve gerginliği azaltır.
Ruşur taşı cilde dairesel hareketlerle uygulandığında doğal peeling etkisi yaratıyor. Bu da ciltte ferahlama hissiyle birlikte sakinleşmeye ve gerginliği azaltmaya yardımcı oluyor. Peeling masajının sakinleştirici etkisi yalnızca zihinsel olarak değil, aynı zamanda cilt yüzeyinde fiziksel şekilde gerçekleşiyor. Böylece yenilenmiş bir ciltle dışarıdaki sert hava koşullarına karşı da hazırlıklı olabilirsiniz.
Ruşur Taşının Sırrı: İçinde Neler Var?
Denizlerdeki organizmaların iskelet ve kabukları okyanus tabanlarına yerleşerek kayalarda zengin kalsiyum karbonat birikintileri oluşturuyor. Milyonlarca yıldır devam eden süreçte, dünyanın ısısı ve basıncı bu tortuları doğal bir şekilde beyaz kalsiyum karbonatlara dönüştürüyor. Ana bileşeni kalsiyum karbonat olan ruşur taşının yolculuğu da bu şekilde başlıyor.
Belki şaşırtıcı gelebilir fakat kalsiyum karbonatın pH değeri 10, yani bazik karakteri oldukça yüksek. Bazik değeri bu denli yüksek bir maddenin cilde karşı nasıl fayda sağladığını merak ediyorsanız, antik zamanlara kadar uzanan özel bir formüle dayanıyor diyebiliriz. Bölgede yaşayan insanlar bu minerali harika bir cilt bakım ürününe dönüştürmek için aşağıdaki metodu uyguluyormuş:
- Doğal olarak ayrıştırılan kalsiyum karbonat hayvansal yağlarla karıştırılıyor.
- pH değeri 4’ün altında olan asidik yağlar kalsiyum karbonat mineralinin ruşur taşına dönüşümünde kilit rol oynuyor.
- Referans olması açısından cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılan salisilik asidin pH aralığının 3-4 olduğunu belirtmekte fayda var.
- Hayvansal yağlar ve kalsiyum karbonat karışımı sonucunda dengeli bir pH’a kavuşan ruşur taşı cilde karşı oldukça hassas ve faydalı özellikler gösteriyor.
- Ayrıca ruşur taşında bulunan asit yağı ölü hücrelerin dökülmesini sağlayacak şekilde ciltle reaksiyona giriyor.
- Sonuç olarak, ruşur taşı mineral özlü karışımıyla ciltte kimyasal peeling etkisi yaratırken, mikron boyutlu tozlardan oluşan yapısıyla cilt yüzeyini mekanik bir şekilde eksfoliye ediyor.

Ruşur Taşı Nasıl Kullanılır?
Ruşur taşı ile banyoda peeling yapmanın ciltte yarattığı benzersiz etkileri artık biliyorsunuz. Ruşur taşı kullanımı ise aşağıdaki adımlardan oluşuyor:
- Küçük bir kabın içinde ruşur taşını toz parçacıklarına kadar ayırın. Tebeşir kıvamlı bu taştan ne kadar küçük parçalar elde ederseniz, o kadar iyi sonuçlar alabilirsiniz.
- Ufalayarak toz hale getirdiğiniz ruşur taşını az miktarda su ekleyerek hafif macun kıvamına getirin. Ruşur taşını kuru olarak kullanmak etkili olmayabilir çünkü toz tanelerinin cilde tutunması gerekiyor.
- İyice karıştırdığınız ruşur taşını ıslak ve nemli cilde dairesel hareketlerle uygulamaya başlayın. Bu noktada cildinizin kuru olmamasına dikkat edin, aksi durumda faydadan çok zarar görebilirsiniz. Bunun için besleyici bir yüz nemlendiricisi kullanmak daha faydalı sonuçlar doğurabilir.
- Peeling işlemine, alın ve çevresinden başlayıp yanaklarınıza ve çene bölgesine doğru dairesel hareketlerle inebilirsiniz.
- Cildinizde akne ve siyah nokta sebebiyle kararmış bölgeler varsa özellikle bu alanlara odaklanabilirsiniz.
- Ruşur taşını göz ve üst dudak bölgesine uygulamaktan kaçınmalısınız.
- Peeling işlemini 3-5 dakika kadar sürdürdükten sonra iyice temizlemek gerekiyor. Bunun için önce suyla durulayıp ardından ruşur taşı sabunu kullanabilirsiniz.
- Son olarak ruşur taşı nın sadece yüz bölgesinde değil, vücut bakımı için de kullanıldığını ekleyelim.
İlk kez ruşur taşı kullananlar cilde zararlı olup olmadığını merak edebilir. Bu doğal taşın ana bileşeni olan kalsiyum karbonat maddesi diş macunları başta olmak üzere birçok kozmetik ürününde kullanılıyor. Ruşur taşıyla alakalı cilt kanseri, immunotoksisite ve alerji endişesi taşıyorsanız, bu ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 2017 yılında Cosmetic Ingredient Review platformunda yayınlanan bir incelemeye göre kalsiyum karbonatın kozmetik ürünlerinde kullanımı güvenli kabul ediliyor.
Ruşur Taşı Her Gün Kullanılır mı?
Ruşur taşının düzenli kullanımı etkisini kısa sürede gösterirken, kullanım sıklığı konusunda dikkat edilmesi gereken kurallar var. Diğer peeling ürünlerinde olduğu gibi ruşur taşının da günlük olarak uygulanması ciltte tahriş yarattığı için pek önerilmiyor. Amacı ölü deri hücrelerini temizlemek olan ruşur taşını kullanırken, hücrelerin 2 ila 4 hafta süren yaşam döngüsünü referans alabilirsiniz.
Faydalı vitamin, mineral ve asitlerden oluşan cilt bakımı formüllerinin etkisi tartışılmaz; ancak hiçbiri geleneksel yöntemlerin mistik havasını vermiyor. Ruşur taşını bakım rutininize ekleyerek hem faydalı sonuçlar elde edebilir hem de İran banyo ritüellerine kısa bir yolculuk yapabilirisiniz.