Gua Sha Taşı Nedir, Faydaları Nelerdir?

gua sha taşı

Kore ve Japon güzellik ürünleri popülaritesini giderek artırırken geleneksel Çin güzellik sırları da altın dönemini yaşıyor. Şifalı bitkiler ve toz çaylarla başlayan bu yeniden keşif süreci sağlıklı ve temiz bir cilde kavuşmak için yapılan gua sha masajıyla devam ediyor. Yüz bakımı rutininize Uzak Doğu’dan gelen mistik bir dokunuş eklemek istiyorsanız, gua sha taşı ve kullanımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. 

Gua Sha Nedir?

Gua sha masajı son dönemlerde popüler olmasına rağmen geleneksel Çin tıbbında nesillerdir uygulanıyor. Bu uygulamada gua sha masaj aleti olarak doğal taşlar kullanılıyor. Bir nevi yüz bakım aleti olarak işlev gören bu taşlar şifa ve zindeliği desteklemek için vücutta da kullanılıyor. Tarihi taş devrine kadar uzanan ve akupunkturun öncüsü olduğuna inanılan gua sha masajının ilkel versiyonları şimdikilerden biraz farklı. Kanı cilt yüzeyine getirmeyi amaçlayan eski yöntemlerde doğal taşlar cildi kazıma görevi üstleniyor. Hatta ‘gua’ kelimesi kazımak, ‘sha’ ise her darbeden sonra ciltte oluşan kızarıklık anlamına geliyor.

Gua Sha Taşı Faydaları Nelerdir?

Gua sha taşı kullananlar sıkılaşmış bir cilt ve belirgin elmacık kemikleriyle daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Gua sha taşı doğru şekilde ve doğru ürünlerle kullanıldığında başka faydalar da sunuyor. 

Gua sha taşının diğer faydaları şunlar:

  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Lenfatik drenajı geliştirerek ödemlerin giderilmesine katkı sunar.
  • Cildi sıkılaştırarak yaşlanma karşıtı etki gösterir.
  • Göz altındaki koyu halkaların azalmasına yardımcı olur.
  • Yüz ve çevresinde oluşan kırışıklık görünümünü azaltır.
  • Hücre dönüşümünü hızlandırarak ölü cilt derisinin yenilenmesini sağlar.
  • Akne, sivilce ve gül hastalığı etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Daha parlak bir cilt görünümü sağlar.
  • Bitkisel yağ, yüz nemlendirici ve serum gibi bakım ürünlerinin cilt tarafından emilmesini kolaylaştırır.
gua sha taşı nasıl kullanılır

Gua Sha Taşı Nasıl Kullanılır?

Pek çok insan gua sha taşlarının sadece yüz bölgesinde kullanıldığını düşünüyor ancak bunlarla vücudun hemen her yerine masaj yapmak mümkün. Peki gua sha nasıl kullanılır? Öncelikle zihin, beden ve ruh sağlığınızı yenilemek için masaj yaparken bitkisel yağ, serum veya nemlendirici ürünler kullanmalısınız. 

Gua sha taşının cilt bölgelerine göre kullanımı şu şekilde:

  • Çene: Kalp şeklindeki gua sha taşının çukurlu üst kısmını çene kemiğinden kulağa doğru hareket ettirin. Yüzünüzün diğer tarafına geçmeden önce bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. 
  • Elmacık Kemikleri: Gua sha taşının en uzun kenarını burnunuzun hemen yanından başlayarak elmacık kemiği boyunca kaydırın. Elmacık kemiği hatlarını takip ederek saç çizgisine doğru hafif basınçla taşı yukarı doğru sürükleyin. 
  • Göz Altı: Gua sha taşını göz altlarına uygularken yassı kenarlarını kullanmalısınız. Taşın üst bölümünde yer alan çıkıntıyı göz pınarlarından saç bitimine doğru hafif baskı uygulayarak kaydırın.
  • Kaşlar: Kaşlara masaj yapmak biraz garip görünebilir fakat baş ağrılarını hafifletmek için inanılmaz fayda sağlıyor. Kaşlarınızı taşın çukurlu kısmına yerleştirdikten sonra, merkezden kenarlara doğru hafifçe yukarı kaldırarak birkaç kez süpürme işlemi yapın.
  • Alın: Gua sha taşını alın bölgesinde kullanırken en uzun kenarını kaşlardan başlayarak kullanmalısınız. Alın çizgilerini azaltmak ve cilt sarkıklığını önlemek istiyorsanız, masaj hareketlerini aşağıdan yukarı doğru yaptığınızdan emin olun.
  • Boyun: Boynu sıkılaştırmak ve güzelleştirmek için köprücük kemiğinden başlayarak çene çizgisine doğru taşın kavisli kısmını kullanın. Çeneye ulaştığınızda geri dönüş hareketi yapmadan önce sertçe baskı uygulayın.

Cilt Tipine Göre Gua Sha Taşı Kullanımı

Gua sha taşını kuru cilde uygulamak cilt tahrişini tetiklediği için önerilmiyor. Bunun için uygulama öncesinde mutlaka besleyici krem, serum ve masaj yağları ile cildi nemlendirmelisiniz. 

Cilt tipine en uygun yağı seçmek için ipuçları:

  • Normal Ciltler: Tıkanmış gözenekler, kuruluk veya tahriş konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yok. Bu da cilt tipinize uygun yağ bulma konusunda işinizi kolaylaştırıyor. Argan yağı veya retinol içeren nemlendiricileri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Yağlı Ciltler: Yağlı cilt yapısına sahip kişiler normalden daha fazla sebum üretiyor. Sebum üretimini dengeleyen ve gözenekleri sıkılaştıran nane yağı veya üzüm çekirdeği yağı iyi bir tercih olabilir.
  • Kuru Ciltler: Normal ciltlere kıyasla düşük miktarda sebum üreten kuru ciltler çatlama ve soyulmaya karşı daha hassas oluyor. Gua sha masajında bu etkileri önlemek için marula, badem veya avokadı yağı içeren bir nemlendirici kullanmak gerekiyor.
  • Karma Ciltler: Bu düzensiz cilt tipi temas ettiği her şeye uyum sağlayabilen bir yağ gerektiriyor. Antioksidan içeriğiyle bilinen jojoba yağı veya cildi sağlıklı ve nemli tutmaya yardımcı olan keten tohumu yağı faydalı olabilir.
gua sha taşı

Gua Sha Hangi Taştan Olmalı?

Uygulama teknikleri ve nemlendiriciler önemli olsa da gua sha masajının sırrı taşında gizli. Şekli konusunda temel bir kriter olmasa da kenarları keskin taşlardan kaçınarak oval, yuvarlak ve kalp şeklindeki ürünleri tercih etmelisiniz. 

Gua sha taşlarının özellikleri:

  • Pembe Kuvars: Cildi iyileştirici ve sakinleştirici özellikleriyle bilinen pembe kuvars gua sha masajında en çok kullanılan taşlardan biri. Kızarıklık, iltihaplanma ve şişkinliği hafiflettiği gibi ince çizgilerin giderilmesine de katkı sunduğu düşünülüyor. 
  • Yeşim Taşı: Geleneksel Çin tıbbında yeşim taşının iç enerjiyi dengelediğine ve sinir sistemini rahatlattığına inanılıyor. İşlevsellik açısından şişkinliği azaltmak ve lenfatik sistemi teşvik etmek için en iyisi olduğu söyleniyor. 
  • Ametist: Stresi azaltma ve dolaşımı hızlandırma etkileri olan ametist gua sha masajlarında saflıkla ilişkilendiriliyor. Beden ve ruh üzerinde koruyucu etki yaratan bu taş yaydığı negatif iyonlarla akneye meyilli ciltleri rahatlatırken gözeneklerin sıkılaşmasına da katkı sağlıyor.
  • Paslanmaz Çelik: Doğal gua sha taşlarının gözenekli yapısı bakteri biriktirme potansiyeli taşıyor. Üzerinde herhangi bir gözenek bulunmayan paslanmaz çelik ürünler sık sık temizleme zahmetini ortadan kaldırırken ciltte serin bir etki bırakıyor. 

Gua Sha Taşının Orijinal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gua sha taşları kendine has özellikler taşıdığı için diğerlerine göre bir miktar maliyetli oluyor. Bu da orijinal taşlarla birlikte imitasyon ürünlerin de satılabileceği anlamına geliyor. Gua sha yüz masaj aleti seçimi için dikkat edilmesi gerekenler şunlar: 

  • Ürün etiketini kontrol etmelisiniz. Gerçek yeşim taşları jadeit veya nefrit olarak adlandırılıyor. Etikette bu isimlerden herhangi biri yer almıyorsa taşınız gerçek olmayabilir.
  • Oldukça hassas bir karaktere sahip olan yeşim taşı yere düştüğünde kırılıyor. Sahte taşlar ise daha sağlam bir yapı gösteriyor.
  • Yeşilin açık ve koyu tonlarını barındıran yeşim taşının üzerinde doğal olarak oluşan desen, çizgi ve noktalar yer alıyor. Kusursuz görünen bir taşa sahipseniz, orijinal olmayabilir.
  • Yeşim taşı ve pembe kuvarslar oda sıcaklığında dokununca serinlik hissi veriyor. Gua sha taşlarınız kullanım sırasında ısınıyorsa, gerçek olduğu konusunda şüphelenebilirsiniz.
  • Pembe kuvars taşların içinde hava kabarcığı olmaması gerekiyor.
  • Kristal yapıdaki kuvarslar pürüzsüz bir görünümün aksine, renk tonu farklılığı ve çizgi gibi kusurlar taşıyor. 

Cilt bakımı için sayısız geleneksel yöntem var. Bunlardan bazıları tarihe karışırken gua sha gibi etkili sonuç verenler binlerce yıldır varlığını sürdürüyor. Bu masaj tekniği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri öğrendiyseniz, haftalık cilt bakım rutininize eklemek için size en uygun gua sha taşını seçmeye başlayabilirsiniz.

Bu içeriği sevdiniz mi? “Cilt Sağlığı Rehberi: Cilde Ne İyi Gelir?” yazımız da hoşunuza gidebilir!

Önceki YazıSonraki Yazı