Masaj Yağı Çeşitleri & Özellikleri

masaj yağı çeşitleri

Doğanın gizli sanılan mucizeleriyle tanışmak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Bazen bir ağaç kovuğunda bazen de çiçek yapraklarında keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici özler masaj yağlarına dönüşerek günlük hayatın bir parçası haline geliyor. Masaj yağı çeşitlerinin rahatlatıcı, sakinleştirici, canlandırıcı ve daha pek çok etkisi hem ruhu hem de bedeni yeni bir yolculuğa çıkarıyor. Birbirinden özel masaj yağları ve şaşırtıcı etkileriyle tanışmak istiyorsanız, bu kapsamlı rehberden faydalanabilirsiniz.

masaj yağları

Aromaterapi Masaj Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Antik Çin’de ruh halini iyileştirmek için kullanılan uçucu yağlar, günümüzde çok daha etkili özellikleriyle hem masaj salonlarında hem de evlerde kullanılıyor. En iyi masaj yağı hangisi diye merak ediyorsanız, popüler olanları daha yakından tanıyarak siz karar verin.

En çok kullanılan masaj yağı çeşitleri ve özellikleri şunlardır:

  • Bergamot: Hindistan’a özgü Citrus Bergamia ağacından elde edilen bergamot, narenciye kokulu uçucu bir yağdır. Aromaterapide popüler bir yağ olan bergamot; stres, depresyon ve kaygı bozukluğu üzerinde hafifletici bir etki yaratır. Aynı zamanda sedef hastalığı ve egzama gibi cilt problemlerini de iyi geldiği bilinir. Bergamot yağı ışığa duyarlı bir yapıya sahip olduğu için kullandıktan sonra güneşten uzak durulmalıdır. 
  • Lavanta: En popüler masaj yağı çeşitlerinden biri olan lavanta mükemmel kokusu ve stres giderici etkisiyle bilinir. Lavanta yağı sinir sistemini uyararak rahatlamış bir ruh haline yardımcı olur. Lavanta yağı faydaları özellikle saç masajı yapıldığında büyümeyi hızlandırdığı için daha iyi gözlenir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip ve migrene karşı iyileştirici etkiye sahip olduğu söylenir.
  • Sedir ağacı: Yoğun odunsu kokusuyla dikkat çeken sedir ağacı yağı binlerce yıllık geçmişiyle ilk uçucu yağlardan biri olarak bilinir. Buhar soluma tekniğinin yanı sıra etkili bir masaj yağı olarak da kullanılır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliklere sahip olan sedir ağacı yağı endişeli ruh halinin giderilmesini sağlar. Aşırı kullanımda cildi tahriş etme riski vardır. Ayrıca hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.
  • Okaliptüs: Karakteristik kokusuyla kolayca ayırt edilen okaliptüs solunum yolu rahatsızlıklarına karşı etkili bir yağdır. İdrar sökücü ve uyarıcı olarak da kullanılan okaliptüs yağı genellikle migren ve ateşle savaşmak için tercih edilir. Cilt üzerinde soğutucu bir etki oluşturarak kas ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Epilepsi hastalığına sahip kişilerin okaliptüs yağından uzak durmaları gerekir.
  • Yasemin: Çin’e özgü yasemin bitkisinden elde edilen uçucu yağlar depresyondan doğum sancılarının yatıştırılmasına kadar birçok faydaya sahiptir. Yasemin yağı libidoyu artırmanın yanı sıra gerginlik ve stresin azaltılmasına yardımcı olur. Toksik olmadığı için genel olarak güvenli kabul edilir; ancak alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu masaj yağı yapımı için oldukça zahmetli bir süreç gerektiğinden diğerlerine göre pahalıdır.
  • Papatya: Yatıştırıcı özelliklerinden faydalanmak için genellikle çay yapılarak kullanılan papatya esansiyel bir yağ olarak da kullanılır. Güçlü bir sakinleştirici olmasının yanı sıra genel ruh halinin yükseltilmesine katkı sağlar. Analjezik özellikler taşıyan papatya yağı sivilcelerin giderilmesine de yardımcı olur. Hamile kadınlar ve kanarya otu alerjisine sahip olanların kullanmaktan kaçınması gerekir.
  • Çay ağacı: Doğal bir bağışıklık güçlendirici olan çay ağacı yağı yaraların iyileşme sürecini hızlandıran bir etkiye sahiptir. Losyon ve kremlerle karıştırılarak cilt bakımı uygulamalarında kullanılan bu uçucu yağ akne ve sivilcelerin giderilmesine de yardımcı olur. Çay ağacının iyileştirici özelliklerinden faydalanmak isterseniz, göz veya burun çevresinde kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Sandal ağacı: Yoğun ve odunsu aromasıyla bilinen sandal ağacı yağı idrar yollarındaki mukoza zarlarına yardımcı olur. Aynı zamanda rahatlatıcı bir masaj yağı olarak kullanılarak gerginliğin giderilmesini sağlar. Cilt için etkili bir nemlendirici olan sandal ağacı yağı sakinleştirici özellikleri nedeniyle yoga ve meditasyon seanslarında yaygın olarak kullanılır. 
aromaterapi masaj yağı
  • Biberiye: Zihinsel uyarıcı etkileriyle bilinen biberiye yağı ruh halini yükselten ve hafızayı güçlendiren özelliklere de sahiptir. Biberiye yağıyla yapılan masajlar gergin ve ağrıyan kasların gevşemesini sağlar. Ayrıca baş ağrısı ve migren gibi rahatsızlıklara karşı analjezik olarak da kullanılır. Epilepsi ve yüksek tansiyon teşhisi konulan kişilerin biberiye yağı kullanması önerilmez.
  • Gül: Gül yağı depresyon, anksiyete ve sindirim hastalıkları gibi bir dizi rahatsızlığa iyi gelir. Dolaşım, kalp sorunları ve astım gibi solunum şikayetlerine de yardımcı olur. Cilt lekelerinin giderilmesine de katkı sağlayan gül yağı, hassas ve zahmetli bir damıtma süreci sonucu elde edilir. Yağ özünün çıkarılması için gereken gül sayısı göz önüne alındığında diğer aromaterapi masaj yağı fiyatları ile kıyaslandığında pahalıdır.
  • Mercanköşk: Hiperaktiviteyi sakinleştirmesi ve kaygıyı hafifletmesi mercanköşkün en ayırt edici özellikleridir. Ayrıca astım ve sinüzit semptomlarını hafifletmek için buhar terapisinde kullanılır. Dolaşımı hızlandırmak, yorgunluğu gidermek ve uykusuzluğu azaltmak için banyo yaparken birkaç damla mercanköşk yağı kullanabilirsiniz. 
  • Ylang Ylang: Masajların vazgeçilmezi olan ylang ylang yağı stresi azaltan tatlı aroması ve afrodizyak etkisiyle bilinir. Sakinleştirici özellikleri daha ön planda olmasına rağmen baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarında yatıştırıcı etki yapar. Aynı zamanda saç büyümesini teşvik etmek ve yüksek tansiyonu azaltmak için de kullanılır. 
  • Paçuli: Bir zamanlar özgür ruhlu Hippilerin vazgeçilmezi olan paçuli yağı ruh halini yükseltici özellikleriyle ünlüdür. Cilt enfeksiyonlarına karşı savaşmak ve yaraların iyileşmesini hızlandırmak için masaj losyonlarında kullanılır. Güçlü bir cilt bakım maddesi olan paçuli yağı, seyreltilerek uygulandığında hücrelerin yenilenmesini sağlar. Aynı zamanda depresyon, yorgunluk, selülit ve bağımlılıkla mücadele için de etkili bir yağdır.
  • Nane: Nane yağı keskin ve ferahlatıcı aromasıyla zihinsel uyanıklığı artırıcı bir etki gösterir. Doğal bir enerji artırıcı görevi üstlenen nane yağı masaj yağı ve losyon formüllerinde yaygın olarak kullanılır. Daha iyi bir odaklanma yetisine katkı sağlarken tıkanıklık ve kızarıklık şikayetleriyle de mücadele eder. Nanedeki mentol bileşeni bazıları için rahatsız edici olabilir. Bu nedenle özellikle gözlerden uzak tutulmalıdır.
masaj yağı nasıl kullanılır

Masaj Yağı Nasıl Kullanılır?

Masaj yağları ve etkileri hakkında bilgi sahibi olduysanız, sırada bunların nasıl kullanılacağını öğrenmek var. Yanlış uygulamada en iyi masaj yağı dahi etkisiz kalabiliyor. Çok yoğun oldukları için masaj yağlarının cilde doğrudan uygulanması önerilmiyor. Bu nedenle kullanırken suyla, diğer taşıyıcı yağlarla veya losyon ürünleriyle seyreltilmesi gerekiyor.

  • Banyo: Masaj yağlarının özelliklerinden faydalanmak için banyo yaparken suya birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz. Yağın keskin aroması koku alma duyunuzu tetikleyerek dolaşımı ve fiziksel dengeyi artırmaya yardımcı olur.
  • Aromaterapi masajı: Aromaterapi uygulamaları masaj yağlarının en popüler kullanımları arasındadır. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak rahatlama sağlayan aromaterapi masajları bu işin uzmanları tarafından profesyonel masaj aletleri kullanılarak uygulanır. 
  • Buhar soluması: Buhar tekniği aromaterapi uygulamalarının temel taşlarından biridir. Bu yöntem uygulanırken kaynatılmış suya 4-5 damla yağ eklenir ve bir havlu baş arkasında çadır olarak kullanılarak suyun buharı solunur. 
  • Losyon ve krem: Masaj yağlarının iyileştirici etkilerini hissetmek için vücut losyonu veya kremlerine birkaç damla ekleyerek cildinize uygulayabilirsiniz. 
  • Kompres: Uçucu yağ damlatılmış ılık suya bez batırıp suyunu sıktıktan sonra ağrılı bölgelerinize kompres uygulaması yapabilirsiniz. Gergin kas bölgeleri, alın, ense ve boyundaki ağrıların hafifletilmesi için etkili bir yöntem olarak tercih edilir.

Ruhen ve bedenen rahatsız hissettiğinizde kendinizi tabiatın şifalı kollarına bırakabilirsiniz. Bitkisel yağlar ve faydalı özellikleri tamamen tedavi edici olmasa da rahatlatıcı etkiler sağladığı bir gerçek. Son olarak masaj yağlarının oral yolla alınmaması gerektiğini ve kullanmadan önce doktor tavsiyesi almanın faydalı olabileceğini belirtmekte yarar var. 

Masaj yağları konusu ilginizi çektiyse “C Vitamini Serumu Ne İşe Yarar?” yazımız da hoşunuza gidebilir!

Önceki YazıSonraki Yazı