Her gün karşınıza yeni bir cilt bakım ürünü, kürü ya da tekniği çıkıyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Piyasaya sürülen ve her biri bir diğerinden daha iyi, daha etkili olduğu iddia edilen güncel cilt bakım ürünleri, elbette cildinizi güzelleştirmek ve ideal sağlığına kavuşturmak amacıyla tasarlanıyor. Tüm bu ürünleri satın alsanız bile geriye cevaplanmayı bekleyen tek bir soru kalıyor: Cilt bakımı nasıl yapılır? Elbette cilt bakımınızı kuaförde ya da güzellik salonunda yaptırmanız mümkün; ancak günümüzde çoğu kadın artık evde profesyonel cilt bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtı peşinde. Evde cilt bakımı nasıl yapılır, cilt tipine göre dikkat edilmesi gereken cilt bakımı kuralları nelerdir ve evde cilt bakımına dair bilmeniz gerekenler için doğru yerdesiniz.
Cilt Bakımına Başlamadan Önce: Cilt Tipinizi Biliyor Musunuz?
Cilt bakımı nasıl yapılmalı sorusunun cevabına geçmeden önce cilt tipinizi tespit etmeniz şart; aksi takdirde cilt bakımı nasıl yapılır sorusuna net bir cevap bulmanız mümkün değil. Kuru, yağlı, karma ve hassas olmak üzere pek çok farklı cilt tipi ile karşılaşmanız mümkün. Pekiyi sizin cilt tipiniz hangisi? Hemen tespit edelim.
- Kuru cilt: Gün içerisinde yüzünüzün gerildiğini hissedebilir, özellikle gün sonuna doğru cildinizde kuruluk ve dökülme meydana geldiğini fark edebilirsiniz. Kuru cilt tipi çoğu zaman kalıtsal olarak geçer, ancak yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gibi çevresel faktörler de cildinizin olduğundan daha kuru görünmesine sebebiyet verebilir. Kuru ciltlerin bir diğer öncü sebebi de dehidrasyon, yani yetersiz su tüketimidir.
- Normal/karma cilt: Karma cilt tipleri çoğu zaman problemli gibi görünür, ancak insanın doğası gereği sahip olması gereken standart cilt tipi aslında budur. Karma cilt tipinin karakteristik özelliği nispeten kuru bir yanak bölgesi ve hafif nemli bir T bölgesidir.
- Yağlı cilt: Eğer cildinizde, özellikle de T bölgenizde daima bir yağlılık hissi varsa, bu his zamanla yanak ve çene bölgesine de yayılıyorsa ve sık sık sivilcelenme, akne gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız yağlı bir cilde sahipsiniz demektir. Yağlı cilde sahip olanlar çoğu zaman bundan şikayetçi olsa da bu cilt tipinin kırışmaya karşı daha dirençli olduğunu ve daha genç bir görünüm sağladığını da belirtmek gerekir.
- Hassas cilt: Hassas ciltler ile başa çıkmak bazen zorlayıcı olabilir. Hassas cilde sahip olanlar her kozmetik markasını kullanamadığı gibi cilt bakımı konusunda da hangi tekniklerden faydalandıkları konusunda dikkatli seçim yapmalılar. Eğer siz de hassas bir cilde sahip olduğunuzu düşünüyorsanız anti-alerjik etkisi olan ve klinik olarak kanıtlanmış dermatolojik ürünleri tercih etmenizde fayda vardır.
Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Kuru cilt bakımı dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Sert, hafif kızarmış ve pullanmaya başlayan cilt, başta yüz, el, dirsek ve baldır olmak üzere vücudun pek çok farklı bölgesinde baş gösterebilir. Kuru cilt aynı zamanda yeterli bakım uygulanmadığı takdirde çatlaklara ve yarıklara yol açabilir, bu yüzden kuru cilde karşı önlemleri vakit kaybetmeden almak gerekir.
Kuru cilt bakımında esas olan, cilt kuruluğuna sebebiyet veren faktörlerin tespit edilmesidir. Eğer cildiniz özellikle kış aylarında kuruyor ve çatlama eğilimi gösteriyorsa, soğuk havalarda ekstra dikkatli olmanız gerekiyor demektir. Her gün düzenli olarak yoğun bir nemlendirici krem kullanmalı, özellikle kuruyan bölgeleri tespit ederek oraya daha fazla krem uygulamalısınız. Cildinizdeki kuruma yetersiz su eksikliğinden kaynaklanıyorsa, günde en az 2-2,5 litre su tüketmelisiniz. Genetik olarak kuru cilde sahipseniz de alabileceğiniz önlemler yok değil. Uzun ve sıcak duşlardan kaçınmalı, duştan sonra mutlaka nemlendirici kullanmalı ve paraben, sabun gibi maddeler içermeyen kozmetik ürünler tercih etmelisiniz.
Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cildi gençleştirme ve kırışıklıkları önleme gibi avantajları olsa da yağlı ciltlerin aknelere ve sivilcelere en meyilli cilt olduğu da bir gerçek. Kadınların korkulu rüyası sivilcelerden ve siyah noktalardan kurtulmak için ise yağlı cilt bakımı nasıl yapılır, öğrenmek şart. Yağlı bir cilt ile baş etmenin en etkili yollarından bir tanesi, yüzünüzü her sabah ve her akşam olmak üzere günde en az iki kere yıkamaktır. Buna ek olarak her spor seansı ya da egzersiz sonrası da yüzünüzü temizlemeniz önemlidir. Günlük cilt bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Tercihiniz olan cilt temizleme ürünü ile yüzünüzü en az 2 dakika boyunca nazikçe ovalamalı, ardından da ılık su ile temizleyerek yumuşak bir havlu ile durulamalısınız.
Yağlı cilt bakımında size yardımcı olacak pek çok cilt bakım ürünü bulunmaktadır. Yağlı ciltlere özel olarak üretilen dermatolojik ürünleri deneyerek cildinize en iyi geleni tespit etmeli ve onu düzenli olarak kullanmalısınız. Cildinizi sabah akşam düzenli olarak temizlerken scrub ya da peeling gibi arındırıcı ürünlerden kaçırmalı, daha çok köpük formundaki cilt temizleyicileri tercih etmelisiniz. Yağlı cildinizden kesinlikle uzak tutmanız gereken ürünler ise yağ ve alkol bazlı kozmetik malzemeleridir.
Hassas Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Halihazırda hassas ve kolay tahriş olan bir cilde sahipseniz ona uygun cilt bakım ürünleri seçme konusunda zorlanmanız çok normal. Ani hava değişimlerinden etkilenen, içerisinde cildinizin alışık olmadığı bir yabancı madde bulunan ürünlerle temasa geçtiğinde kızaran ve tükettiğiniz besinlere karşı bile alerjik reaksiyon gösterebilen bir cildiniz varsa, hassas cilt bakımı nasıl yapılır sorusunu irdelemeniz gerekir.
Hassas cilt bakımında en önemli nokta, ideal cilt bakım ürününü seçmektir. Çoğu zaman hassas ciltlere uygun bakım ürünleri eczanelerde satılan ürünlerdir. Bununla birlikte deneyimli bir dermatoloğa giderek ondan hassas ciltlere özel cilt bakım markaları tavsiyesi almanız da mümkündür. Doğru ürünü seçtikten ve onu düzenli olarak kullanmaya başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus da cildinize nasıl baktığınızdır. Havalar soğuduğunda onu mutlaka yeteri kadar nemlendirmeli, çatlak ve yara oluşumunu engellemek için el, ayak ve yüz gibi duyarlı bölgeleri koruma altına almalısınız. Hassas ciltler için en uygun cilt bakım rutinlerinden biri, evde maske uygulaması yapmaktır. Haftada ya da 2 haftada 1 yapacağınız özel bir maske kürü ile cildinizde bir koruma kalkanı yaratmanız mümkündür.