Erkek Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?

erkek bakım

Günlük cilt bakım rutini, yalnızca kadınlar için değil erkekler için de son derece önemli bir konu. Ölü cilt hücrelerini yok etmek, daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olmak isteyen erkekler, erkek cilt bakımı rutini uygulayarak hayal ettikleri cilde kavuşabiliyor. 

Erkek cilt bakım rutini oluşturmak için kullandığınız ürünler de büyük önem taşıyor. Erkek cilt bakım ürünleri, erkeklerin yüz ve vücut yapısına uygun şekilde üretiliyor ve akne, gözenek, sebum gibi cilt kusurlarını azaltmaya olanak tanıyor. 

Erkek cilt bakımı tavsiyeleri için en önemli aşamalardan biri nemlendirici serumlar ve göz kremleri. Özel içeriklere sahip nemlendiriciler ve göz kremleri, cildinizi derinlemesine beslemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda cildinizin en hassas noktalarından biri olan göz çevrenizde de göz kremleri büyük bir etkiye sahip. Cildinizi güçlendirmek, koyu halkaları gidermek ve kırışıkları azaltmak için göz kremlerini mutlaka rutinlerinize dahil etmelisiniz. Tonikler, maskeler, leke gidericiler, ihtiyaçlarınıza göre retinol ve vitaminler, cilt bakımlarının ayrılmaz parçalarından. Tüm bunları cilt bakım rutininize hangi aşamalarla ekleyeceğiniz ise son derece önemli. Gelin erkek cilt bakım rutini nasıl olmalı adım adım inceleyelim. 

Erkek Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Günlük, haftalık ve aylık rutinlerle bazı işlemleri yapmak ve çeşitli ürünleri kullanmak, cilt problemlerinden uzaklaşmak için oldukça önemli. Erkekler için cilt bakımı rutininde temel olarak uygulamanız gerekenlere ek olarak daha proaktif çözümlerden de faydalanabilirsiniz. Temel, orta düzey ve gelişmiş düzey erkek cilt bakımı rutini için yapmanız gerekenler şu şekilde:

Temel Düzey Cilt Bakımı

Temel düzey cilt bakımı, her erkeğin mutlaka uygulaması gereken üç aşamalı bir işlem. Cildi temizlemek, peeling yapmak ve nemlendirmek, cilt bakımının ayrılmaz parçalarından. Bu nedenle temel düzey, başlangıçta sağlıklı bir cilt görünümü için ideal bir senaryo haline geliyor. Temel olarak şu aşamaları sürdürmeniz gerek:

  1. Cilt Temizliği: Cilt temizliği, cilt bakım rutinin en temel adımlarından biri. Sabahları, gece boyunca biriken ter ve bakterilerden cildi arındırmak için temizlik şart. Akşamları da gün boyu biriken kirlerden uzaklaşmak için cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Dolayısıyla günde 2 defa cilt temizliği, erkek cilt bakım rutininin ayrılmaz parçalarından biri.
  2. Peeling: Haftada en az 2 kez peeling yapmak, cildinizdeki ölü hücrelerden kurtulmanıza yardımcı oluyor. Cildiniz, peeling sayesinde daha yumuşak, daha parlak ve pürüzsüz görünüyor. Akne ve ölü cilt hücrelerinden kurtulmanın iyi bir yolu olan peeling için birçok ürün mevcut. Erkek cilt bakım ürünleri tavsiye listesinde ilk sıralarda yer alan peelingler için cilt yapınıza uygun olanları seçebilirsiniz.
  3. Nemlendirici: Nemlendirici, cilt bakımı için son derece önemli. Cildin doğal nem seviyesini korumak için mutlaka düzenli olarak nemlendirici kullanmak gerekiyor. Sabah ve akşam cildinizi nemlendirerek nem dengesini koruyabilirsiniz. Güneşli günlerde SPF içeriğine sahip nemlendiricileri tercih edebilir veya güneş kremi de kullanabilirsiniz.

Orta Düzey Cilt Bakımı

Cilt bakımını daha detaylı ve derinlemesine yapmak isteyenler için daha proaktif rutinler de mevcut. Cilt tipinize uygun şekilde kullanabileceğiniz göz kremleri, maskeler, leke gidericiler ve tonikler, en iyi sonucu almanıza yardımcı olabiliyor. Temel düzeyin ilk aşamasında olduğu gibi cildinizi temizledikten sonra tonik, maske, göz kremi gibi ürünlere geçebilirsiniz. Bu ürünleri, cilt yapınız doğrultusunda seçmeniz gerekiyor. Böylece bakım ürünlerinden en iyi sonucu alabilirsiniz.

  1. Tonik: Özellikle yağlı bir cilt yapısına sahip kişiler için tonik, cilt bakım rutininin ayrılmaz bir parçası. Tonikler, cildinizi temizlerken aynı zamanda doğal sebum üretiminizi destekliyor. Serum ve nemlendiricilerden önce tonik kullanarak cildinizi temizleyebilir ve diğer aşamalara hazırlayabilirsiniz.
  2. Yüz Maskesi: Cilt bakım rutinleri için büyük bir öneme sahip olan yüz maskesi, genel olarak haftada bir kez kullanılıyor. Derin temizliğin kapılarını aralayan maskeler, cildinizdeki fazla sebumu ve kiri emiyor. Kömür ve kil gibi bileşenleri sayesinde yorgun, donuk ve kuru ciltlerin canlanmasını destekliyor. 
  3. Leke Serumları: Leke giderici serumlar, sivilce, siyah nokta ve aknelerin neden olduğu lekelerin önlenmesini sağlıyor. Sivilcelerin ve sivilce izlerinin kaybolmasında bu serumlar, büyük bir etkiye sahip. Bu nedenle de yüz maskesinden sonra cilt bakımı rutinine mutlaka eklenmeli. Sivilcenizin çıktığını fark ettiğiniz ilk anda bu serumları kullanabilirsiniz ancak herhangi bir lekeniz yoksa her zaman kullanmanıza gerek yok.
  4. Göz Kremleri: Göz çevresi, cildimizdeki en hassas bölgedir. Bu nedenle diğer cilt bakım ürünlerinin göz çevresine çok fazla değdirilmemesi gerek. Göz kremleri, koyu halka ve şişkinlik görünümünü azaltmaya olanak tanıyor. Eğer göz çevrenizde sizi rahatsız eden bariz bir problem varsa günde en az bir defa göz kremi kullanmayı deneyebilirsiniz.
  5. Nemlendirici Serum: Cilt bakımının tüm aşamaları bittikten sonra mutlaka cildinizi nemlendirmeniz gerekiyor. Böylece temizlik ve bakım esnasında cildinizden giden nemi geri kazanabilir ve cildinizi derinlemesine besleyebilirsiniz.

Gelişmiş Düzey Cilt Bakımı

Cilt bakımını çok daha detaylı ve incelikli yapmak isteyenler, C vitaminleri, retinoller, niasinamidler ve benzeri cilt bakım ürünlerine rutinlerinde yer veriyor.

  1. C Vitamini: C vitamini, cilt parlaklığını arttırmaya yardımcı oluyor. Renk bozulmalarını engelliyor ve cildinizin daha ışıltılı görünmesini sağlıyor. Tüm aşamalara rağmen cildinizin parlaklığı istediğiniz gibi değilse C vitamini kullanmayı deneyebilirsiniz.
  2. Retinol: Bir A vitamini türevi olan retinol, yaşlanma belirtilerini tersine çeviriyor. Aynı zamanda sivilcelerin durdurulmasında da önemli bir etkiye sahip.
  3. Niasinamid: Cildinizi yumuşatan ve yatıştıran niasinamidleri nemlendiricilerin yetersiz geldiği noktada kullanabilirsiniz. Niasinamid, zaten halihazırda birçok nemlendiricinin içeriğinde bulunuyor.
  4. AHA: Alfa Hidroksi Asit olarak da bilinen AHA, birçok peeling serumunda bulunuyor. Akne izlerinde AHA içeriği, önemli bir etkiye sahip. İzlerinizin giderilmesi ve cildinizin derinlemesine temizlenmesi için AHA içerikli ürünleri rutinlerinize dahil edebilirsiniz.
  5. BHA: Beta Hidroksi Asit, gözeneklerinize sızarak ölü cilt hücrelerinizin parçalanmasına yardımcı oluyor. Fazla yağı çözerek atan BHA, aşırı sebum üretiminin önüne geçebiliyor. BHA, akneyi merkeze alan ürünlerde peelinglerde oldukça yaygın bir içerik.
  6. Seramid ve Kolajenler: Seramidler, yağ asidi olarak biliniyor. Kolajen ise bir çeşit protein. Cilt yaşlandıkça, seramid ve kolajen üretimi yavaşlıyor. Dolayısıyla da cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu tür bir cilt probleminiz varsa, kaybınızı desteklemek için cilt bakım ürünlerinde seramid ve kolajen içeriğini inceleyebilirsiniz. Birçok yaşlanma karşıtı üründe seramid ve kolajen içeriği bulunuyor.

Bunların yanı sıra erkek cilt bakım rutini için birçok ürün mevcut. Cildinizdeki kusurlara ve cildinizin ihtiyaçlarına göre farklı içeriklere sahip nemlendirici, serum, asit, kolajen, vitamin ve retinol gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Bu tür ürünlere cilt bakım rutininizde yer vermeden önce bir dermatologa başvurarak sizin için iyi olup olmayacağına karar verebilirsiniz.

Cilt bakım rutininiz için ihtiyaç duyduğunuz ürünleri belirledikten sonra kolaylıkla satın alabilir; pürüzsüz ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı