AdBlue Nedir, Ne İşe Yarar?

adblue

Otomobillerde motor yağı, şanzıman yağı, fren ve direksiyon hidrolikleri gibi hayati öneme sahip birçok sıvı bulunuyor. Bununla birlikte yalnızca dizel motorlu araçların kullanması gereken AdBlue adı verilen başka bir sıvı daha var. Kullanımı zorunlu olan bu oto bakım maddesi hava kirliliğinin önlenmesine ciddi katkılar sunuyor. AdBlue ne demek ve dizel araçlarda ne işe yarar diye merak ediyorsanız, sorularınızın cevabını bu otomotiv rehberinde bulabilirsiniz.

AdBlue Nedir? 

AdBlue dizel araçların yüksek emisyon değerlerini azaltmaya yardımcı olan bir sıvı olarak tanımlanıyor. Bu renksiz ve doğada çözünebilen sıvı %32,5 oranında üre ve %67,5 oranında deiyonize sudan oluşuyor. Peki, AdBlue ne işe yarar? Toksik olmayan bu karışım egzozdan çıkan zehirli nitrojen oksit (NOx) gazlarının çevreye zarar vermesini engelliyor. Euro 6 emisyon standartları 80 mg/km veya daha az NOx salınımı gerektirdiği için Eylül 2015’ten sonra üretilen modern dizel araçlarda bu sıvının kullanımı zorunlu. 

dizel araçlarda adblue

Dizel Araçlarda AdBlue Nasıl Çalışır?

AdBlue sıvısının dizel araçlarda nasıl bir görev üstlendiğini anlamak için sistemdeki parçalar hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. AdBlue sıvısı dizel araçlarda seçici katalitik indirgeme (SCR) adı verilen bir arıtma sistemi vasıtasıyla çalışıyor. SCR teknolojisine sahip araçlarda AdBlue ile doldurulmuş ayrı bir depo bulunuyor. Motor çalışırken açığa çıkan egzoz gazları doğaya salınmadan önce SCR katalizörüne iletiliyor. Aynı şekilde depodaki AdBlue sıvısı da eş zamanlı olarak egzoz gazlarıyla karıştırılarak SCR sistemine gönderiliyor. Burada egzoz gazları ile kimyasal bir reaksiyona giren Adblue sıvısı nitrojen oksitleri (NOx) nitrojen ve suya dönüştürüyor. Sonuç olarak, zararlı nitrojen oksitler çevreye doğrudan salınmak yerine daha zararsız olan bileşenlerine ayrılarak gönderiliyor. 

AdBlue Deposu Kaç Litredir? Arabalar Ne Kadar AdBlue Tüketir?

AdBlue çözeltisi içeren depoların boyutu aracın marka ve modeline göre değişiyor. Aracımın AdBlue deposu kaç litre diye merak ediyorsanız, bu kapasite binek otomobillerde genellikle 10 litre civarında oluyor. Bu konuda en net sonuca ulaşmak için aracınızın kullanıcı el kitapçığına bakabilirsiniz.

Tüketim oranı ise hem arabanın boyutlarına hem de sürüş tarzına göre farklılık gösteriyor. Araç ve sürücü yakıt tüketiminde ne kadar ekonomik davranırsa, AdBlue kullanımı da o kadar azalıyor. Genel bir varsayımla, bir otomobil 1000 kilometrede ortalama 1,5 litre AdBlue karışımı tüketiyor. Bu sebeple dizel araçların rutin kilometre bakımları bu sıvının kontrolünü de içeriyor.

AdBlue Biterse Ne Olur?

“AdBlue kaç km gider?” sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse binek otomobiller tam dolu bir depoyla 10 ila 15 bin kilometre boyunca sürüş yapabiliyor. Peki, AdBlue biterse ne olur? Bazı sürücüler inanmak istemese de cevap oldukça net: Araç düzgün çalışmaz.

Çünkü SCR katalizörüne sahip araçlar AdBlue bittiğinde çalışma performansını düşürecek şekilde tasarlanıyor. Depodaki sıvı tamamen bittiğinde araç kendini Limp Mode adı verilen düşük performanslı çalışma düzenine sokuyor. Bu durumda aracın motor kontrol birimi (ECU) motor gücünü azaltarak ve hatta otomatik şanzımanlarda bazı yüksek vitesleri engelleyerek yalnızca düşük hızlı sürüşlere izin veriyor. Ayrıca eğer aracınızı çalıştırmaya başladığınızda AdBlue deposu boş ise motor ateşleme dahi yapmayabilir. 

adblue biterse

AdBlue Uyarısı Ne Anlama Gelir?

AdBlue bittiğinde başınıza gelecekleri artık biliyorsunuz fakat bu her zaman yolda kalacağınız anlamına gelmiyor. Depodaki karışımın seviyesi azaldığında gösterge panelinde AdBlue işareti yanarak sürücüye uyarı veriyor. Üstelik uyarı ışığı yaklaşık üç litre sıvı kaldığında yanıyor. Dolayısıyla AdBlue sıvısını doldurmak için yeterince zamanınız var. Bu noktada araç AdBlue ışığı yandıktan sonra kaç km gider diye düşünebilirsiniz. Işık yandıktan sonra üç litre sıvı kaldığı varsayılırsa, yaklaşık 2 bin kilometre daha sürüş yapabilirsiniz.

AdBlue Nereden Alınır?

Dizel aracınızın daha ekonomik ve çevre dostu bir şekilde çalışması için tamamen bitmesini beklemeden AdBlue karışımını düzenli aralıklarla yenilemeniz gerekiyor. En iyi AdBlue fiyat ve markaları için sayfamıza göz atabilirsiniz.

AdBlue Nasıl Doldurulur?

AdBlue doldurma işlemi dizel araçların periyodik bakımları sırasında yetkili servis çalışanları tarafından zaten gerçekleştiriliyor. Diğer taraftan dolum işlemini kendiniz de tamamlayabilirsiniz. 

AdBlue dolumu esnasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:

  • Aracınıza AdBlue sıvısı eklemek için öncelikle doldurma kapağının nerede olduğunu bulmalısınız. Marka ve modele göre değişse de genellikle yakıt kapağının yanında yer alıyor. 
  • Bazı üreticiler sürücüleri dolum yapmaktan caydırmak için AdBlue doldurma kapağını kaputun altına veya başka yerlere gizleyebiliyor. Aracınızın kullanıcı el kitapçığına bakarak en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.
  • Yakıt kapağının altındaki mavi kapaklı AdBlue dolum noktasını bulduktan sonra bir huni yardımıyla sıvıyı boşaltmaya başlayabilirsiniz.
  • Ne kadar sıvı boşaltmanız gerektiğini bilmiyorsanız, aracınızın kullanıcı el kitapçığına bakarak AdBlue deposunun kapasitesini öğrenmeniz gerekiyor.
  • AdBlue sıvısı dolum esnasında ellerinize veya aracınızın kaportasına bulaşırsa, ellerinizi yıkamanız ve kaportanın etkilenen bölgelerini iyice durulamanız gerekiyor. Karışımın kendisi toksik olmamasına rağmen aracınızın boyasına zarar verebilir veyahut gözlerinizde ve cildinizde tahrişe neden olabilir.
  • Artan AdBlue sıvısını sıcaklığı -11 ila 30 santigrat derece arasında olan kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza etmelisiniz. 
  • Çoğu sıvının raf ömrü 1 yıl olduğu için henüz bozulmadan önce depoya her iki-üç bin kilometrede bir takviye yapabilirsiniz.
adblue nasıl doldurulur

AdBlue ve Dizel Araçlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  1. Yakıt deposuna AdBlue koyarsam ne olur?

Çoğu araçta iki sıvının da dolum noktası yan yana olduğu için karışıklık yaşanma ihtimali epey yüksek. Bu gerçekleştiğinde, aracın enjeksiyon sistemine, yakıt pompasına ve deposuna zarar verebilirsiniz. Sonuçları çok maliyetli olacağından, yakıt deposuna AdBlue koyduğunuzu fark ettikten sonra aracınızı çalıştırmamalısınız. Yakıt deposunun boşaltılması ve AdBlue’dan arındırılması için en kısa sürede yetkili bir servisi aramanız gerekiyor.

  1. AdBlue aracın performansını artırır mı?

Hayır, AdBlue sıvısının araç performansı üzerinde bir etkisi bulunmuyor. Diğer taraftan sıvının yokluğu için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü AdBlue sıvısı bittiğinde araçlar sınırlı performans gösteriyor.

  1. AdBlue’nun çevre üzerinde gerçekten olumlu etkileri var mıdır?  

Evet, AdBlue çevre için hayati derecede önemlidir. 2017 yılında Leeds Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre AdBlue sistemi olmayan 1.4 litre dizel motorlu bir binek otomobil, SCR katalizörüne sahip 13 litrelik dizel bir kamyona göre daha fazla NOx gazı üretiyor.

  1. AdBlue’ların hepsi aynı mıdır? Marka önemli midir?

Aracınızda hangi AdBlue sıvısını kullandığınızın bir önemi yok. Çünkü AdBlue yalnızca tescilli bir isim olduğu için hangi marka tarafından satılırsa satılsın aynı şekilde çalışıyor. Bununla birlikte otomobiller için satın aldığınız ürünün ISO 22241 (ISO-22241-1, ISO-22241-2 ve ISO-22241-3 dahil) kalite standartlarını taşıdığından emin olmalısınız.

Otomotiv endüstrisi çevre kirliliğini azaltmak için elektrikli otomobil üretimini hızlandırsa da içten yanmalı motorlar hala popüler. Dizel araçların benzinlilere kıyasla daha fazla zehirli gaz salınımı yaptığı düşünüldüğünde, AdBlue kullanımının ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Bu nedenle hem aracınızın sağlığını korumak hem de çevreye dostu bir sürüş deneyimi yaşamak için bu sıvıyı düzenli aralıklarla doldurmanız gerekiyor.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?” yazımız da ilginizi çekebilir, keyifli okumalar!

Önceki YazıSonraki Yazı