Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

motor yağı değişimi

Engebeli arazilerden pürüzsüz otobanlara kadar dur durak bilmeden her yolu aşındıran arabanız hayatınızı kolaylaştırmaya devam ederken size de bazı sorumluluklar düşüyor. Özellikle kışın araba bakımı zorlu bir sezona hazırlanırken hem sürüş güvenliği hem de performans açısından büyük önem taşıyor. Araba bakımı denince akla ilk gelen rutin kontrollerden biri de motor yağı değişimi.

Motordaki hareketli parçaların minimum sürtünmeyle maksimum verim sağlaması için hayati önem taşıyan bu bileşenin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Motor yağ değişimi ne zaman ve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, aradığınız tüm cevaplar için okumaya devam edebilirsiniz.

araba motoru

5 Adımda Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Kaputun açılmasını gerektiren her bakım uygulaması servise gitmeyi gerektirmiyor. Motor yağı değişimi için aşağıdaki adımları izleyerek aracınızın performansını yükseltebilirsiniz.

1. Adım: Başlamadan önce motorun sıcaklığını kontrol edin.

Motor yağını değiştirirken yeterince sıcak olduğundan emin olmalısınız çünkü soğuk yağın akışkanlığı düşük olduğundan boşalması daha uzun sürüyor. Optimum sıcaklığı elde etmek için motoru beş dakika çalıştırmanız yeterli. Ardından yağın kartere boşalması ve motorun soğuması için bir süre beklemelisiniz.

2. Adım: Kaputu açın ve yağ çubuğunu bulun.

Genellikle parlak renkli ve tepesinde halka bulunan yağ çubuğunu kaputu kaldırdığınız gibi fark edebilirsiniz. Yağ çubuğunu sökün ve bir kağıt havluyla silin. Ardından, çubuğu tekrar hazneye sokup çıkararak yağ seviyesinin optimum değerde olup olmadığını kontrol edin. Yağ kirliyse veya seviyesi düşükse değiştirmek için diğer adıma geçebilirsiniz.

3. Adım: Motor yağı değişimi için aracınızı krikoyla kaldırın.

Aracın altındaki tahliye vanasına ulaşmak için arabayı krikoyla kaldırmalısınız. Bu işlemi güvenli bir şekilde gerçekleştirdikten sonra arabanın altındaki yağ karteri tapasını bulun ve uygun bir anahtarla gevşetin. Eski yağı boşaltmak için tapanın altına küçük bir kap yerleştirin. Yağın tamamının boşaldığına emin olduktan sonra tapayı yağ çözücü kimyasallarla temizlemeyi düşünebilirsiniz.

4. Adım: Yağ filtresinin değişime ihtiyaç duyup duymadığını kontrol edin.

Yeni motor yağınızdan maksimum performans almak istiyorsanız, yağ değişimiyle birlikte rutin bir işlem olarak gerçekleştirilen yağ filtresi değişimini de düşünebilirsiniz. Bununla birlikte karter tapasındaki sızdırmazlık contasının kondisyonunu kontrol etmenizde de fayda var. Kirli yağın tahliyesinin ardından karter tapasını anahtar yardımıyla sıkı bir şekilde kapatın. 

5. Adım: Yeni motor yağını ekleyin.

Eski yağı boşalttıktan sonra yeni motor yağı nereden konulur diye merak ediyorsanız, bunun için motorun üstündeki yağ haznesini kullanmanız gerekiyor. Yağ çubuğunu çıkarttığınız delikten huni yardımıyla yeni motor yağını boşaltabilirsiniz. Hangi motor yağını ne kadar eklemeniz gerektiği hakkında en doğru bilgi için aracınızın kullanma kılavuzuna göz atmayı unutmayın. Yağı ekledikten sonra motoru bir süre çalıştırıp motorun içinde dolaşmasını sağlayın ve son olarak çubuk yardımıyla yağ seviyesini tekrar kontrol ederek eksik varsa üzerini tamamlayın.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Anlaşılır?

Çoğu sürücü motor yağı değişimi için yalnızca aracın kilometresini referans alıyor. Bu noktada benzinli veya dizel araçlarda yağ değişimi kaç kilometrede bir olmalı gibi sorular önem taşısa da değişim zamanı için yağın kalitesi, aracın yaşı ve kullanım koşulları gibi birçok faktör devreye giriyor. 

yağ değişimi ikaz lambası
  1. Yağ değişim ikaz lambasını kontrol edin.

Motor yağıyla ilgili bir sorun olduğunda en bariz uyarı arabanın kendisinden geliyor. Yağ değişim zamanı geldiğinde veya motordaki yağ seviyesi azaldığında aracın gösterge panelindeki yağ değişim lambası yanıyor. Bu uyarıyı aldığınızda motor yağ çubuğunu kontrol etmeniz gerekiyor. Göz ardı edildiğinde daha ciddi sorunlara neden olan bu durum, yağlama eksikliği nedeniyle motordaki hareketli parçaların hasar görmesiyle sonuçlanıyor. Eğer gösterge panelinde motor arızası lambası görmek istemiyorsanız, araba yağ değişimi zamanı geldiğinde hızlı bir şekilde hareket etmenizde yarar var.

  1. Motordan gelen seslere kulak verin.

Motor yağının temel işlevi motordaki hareketli parçalar arasında kaygan ve koruyucu bir tabaka oluşturarak sürtünmeyi en aza indirmek. Böylece motor parçalarının hasar görmesi engellendiği gibi daha sessiz bir performans elde ediliyor. Motor yağı işini düzgün yapamadığında ise motordan gelen sesler belirgin bir şekilde artıyor. Sürüş esnasında veya araç rölantideyken motordan gelen vuruntu sesleri araç yağ değişimi zamanının geldiğine işaret ediyor.

motor yağı kontrolü
  1. Motor yağının rengini kontrol edin.

Motordan ses gelmese veya araç herhangi bir geri bildirimde bulunmasa bile motor yağıyla ilgili bir problem olabilir. Kirlenmiş bir motor yağı sürücünün fark edemeyeceği fakat motora oldukça zarar veren sonuçlar doğurabiliyor. Kullanıldıkça kirli partiküllerle dolan ve koyu bir renge bürünen motor yağının görünümünü rutin bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Bunu yapmak için kaputun altındaki motor yağı çubuğunu çıkararak önce temiz bir bezle silip yağ haznesine tekrar batırın. Çubuğu ikinci kez çıkardığınızda yarı saydam ve amber renginde temiz bir motor yağıyla karşılaşmıyorsanız, yağ değişim zamanı çoktan geçmiş olabilir. 

  1. Arabanın içinde yağ kokusu almaya çalışın.

Arabanın içine kadar gelen yanık yağ kokusu sıradan bir periyodik bakım işleminden ziyade daha ciddi bir bakım gerektirebilir. Motorun yağ yakması olarak adlandırılan bu durumda yağ seviyesi sürekli azalarak bitme noktasına geliyor.

Başlangıçta motorda aşırı ısınma belirtisiyle ortaya çıkan bu problem ilerlediği zaman araç yağının bitmesine sebep oluyor. Arabanın motor yağı biterse ne olur sorusunu beraberinde getiriyor. Yağ bittiğinde motor tutukluk yaparak bir daha çalışmamak üzere kapanıyor. Kontağı çevirseniz dahi parçalardan gelen vuruntu seslerinden başka bir sonuçla karşılaşamayabilirsiniz. Bu nedenle araç içinde yağ kokusu aldığınızda en kısa sürede yetkili bir servise ulaşmanızda fayda var. 

egzoz dumanı
  1. Egzoz dumanındaki anormal durumları göz ardı etmeyin.

Sürüş sırasında aracın egzoz dumanını kontrol etmek pek mümkün olmasa da araba rölantideyken inip egzoz dumanına göz atmakta fayda var. Normal şartlarda dizel motorlar siyah ve is benzeri bir duman üretirken benzinli araçlarda hafif grimsi bir duman çıkıyor.

Ayrıca soğuk havalarda egzoz borusunda oluşan belirgin bir bulut gözlemleyebilirsiniz fakat hiç endişelenmeyin, bu çoğunlukla su buharından kaynaklanıyor. Ancak egzozdan çıkan mavi dumanlar bir şeylerin ters gittiği anlamına geliyor. Motora sızan yağın yakıtla birlikte yanmasından kaynaklanan bu durum yağ seviyesinin düşmesine neden oluyor. 

  1. Aracınızın kilometresine dikkat edin.

Arabayla uzun yolculuğa çıkmak keyifli olsa da motorun aralıksız çalışması hem kendisinin hem de motor yağının daha hızlı aşınmasına neden oluyor. Haliyle kirli ve kararmış bir motor yağıyla sürüşe çıkmamak için değişimin periyodik olarak yapılması gerekiyor. Bu noktada yağ değişimi kaç km’de yapılır sorusu kafa karışıklığı yaratsa da genellikle 10.000 kilometre kuralı uygulanıyor.

Öte yandan aracın yakıt türünden kullanıldığı iklime kadar çeşitli faktörler devreye girdiği için en doğru yanıt aracın kullanıcı el kitabında yazıyor. Motosiklet yağ değişimi de 2000 ila 4000 kilometreler arasında gerçekleştiriliyor.

Modern otomobiller üretim bandından zorlu koşullara meydan okuyan gelişmiş donanım ve özelliklerle inse de başlangıçtaki performansı sürdürülebilir kılmak için çeşitli bakım uygulamaları gerekiyor. Yağ değişimi de bunların başında geliyor. Nasıl yapılacağını öğrendiğinize göre periyodik bakım zamanından önce karşılaştığınız herhangi bir problemde motor yağını kendi başınıza değiştirebilirsiniz.

Far Temizleme & Far Parlatma Nasıl Yapılır?” yazımız da ilginizi çekebilir, keyifli okumalar!

Önceki YazıSonraki Yazı