Arabaların artık bizim için lüks değil temel bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de her sene araba değiştirme lüksü olmayanların arabalarına iyi bakması şart. Arabanıza yapacağınız/yaptıracağınız düzenli bakımlarla arabanın performansını uzun yıllar güçlü tutabilirsiniz. Uzun süre performanslı bir araba için her dönem gerekli araba bakımını yapmak çok önemli. Genel araba bakımı dışında özellikle kış aylarında arabamıza bakım yapmak daha da önemli. Soğuk, kar, buz, yağmur arabalar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor maalesef. Ama merak etmeyin bu hafta size “araba bakımı nedir, kışın araba bakımı nasıl yapılmalıdır, kışa girmeden araba bakımı ne zaman yapılmalı, araba bakımında neler yapılır” gibi soruların yanıtını bulacağız.
Kışın Araba Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kışın araç bakımı güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir. Bu bakımları ihmal etmek hem trafikte olağanüstü bir durumda tehlike yaratabilir hem de bize bu bakımlara harcayacağımızdan daha büyük maliyetlere sebep olabilir. Aşağıda sıralayacağım araba bakımlarını aksatmadan yapmalısınız.
Antifriz Kontrolü: Antifriz suyunuzun donması ya da bitmesi gibi durumlar radyatör, radyatör deposu ve diğer bağlantı hortumları gibi ekipmanlara büyük hasarlar verebilir. Kışın araba bakımında ilk akla gelen kontrol antifriz kontrolüdür. Bu yüzden özellikle kış aylarında 10-15 dakikanızı alacak bu kontrolü ihmal etmeyin. Kendiniz yapmasınız bile benzin istasyonlarında kontrolleri yaptırın. Ayrıca radyatör suyuna hangi oranda antifiriz hangi oranda su koyacağınız aracınıza göre değişebilir. Servise gittiğinizde bunu öğrenin. Antifrizlerin -35 dereceye kadar koruduğu bilinmektedir.
Lastik Bakımı ve Değişimi: Doğru hava koşulları için doğru lastikler hayati önem taşımaktadır. +7 derecenin altını görünce kış lastikleri devre girmesi gerekiyor. Ülkemizde 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiklerinin takılması ise zorunludur. Bunlara ek olarak lastiklerin kış için doğru basınçta olduğunu da kontrol etmeniz gerekir.
Cam Suyu ve Silecek Lastiklerinin Kontrolü: Arabaya kış bakımı yaptırırken dikkat edilmesi gereken bir hususta cam suyu ve silecek lastikleridir. Silecek lastikler alırken orijinal ürünler almanızı tavsiye ederim, daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca cam suyunuzu kontrol etmeyi ve soğuk havalarda antifriz eklemeyi unutmayın.
Akü Şarj Durumu Kontrolü: Akü şarjının kontrolü kışın yolda kalma durumuyla karşılaşmamak için dikkat etmeniz bir konudur. Kullanıma göre değişse de 2 yılda bir değişmeye özen göstermelisiniz.
Fren ve Debriyaj Balatalarının Kontrolü: Her dönemde hayati öneme sahip bir bakım fren bakımı ve debriyaj balatalarının bakımı. Daha az yakıt tüketimi ve güvenli bir sürüş için asla ihmal etmeyin!
Aydınlatma Sistemi ve Ampullerin Kontrolü: Kış aylarında güneş ışığından daha az faydalanabiliyoruz. Bir de üstüne ani hava değişimleri yüzünden meydana gelen sis derken arabalar aydınlatma sistemi ve ampulleri oldukça önem arz etmektedir. Her zaman farlarınızın ve ışıklarınızın temiz olduğundan emin olun.
Araçta Bulundurulması Gereken Malzemelerin (zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller v.s.) Kontrolü: Kışın aracınızda bulunduracağınız önemli malzemeler vardır. Güvenli sürüş için bu malzemelerin aracınızda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Gelin bu malzemelere yakından bakalım!
- Patinaj zinciri: Uygun ölçüde kışın aracınızı karlı ve buzlu yollarda güvende tutacaktır.
- Çekme halatı: Yolda kalmak gibi kötü bir tecrübe yaşarsanız, size yardımcı olacaktır.
- Takoz: Aracı ileri ve geri kaymasını engelleyerek aracı sabitlemezine yardımcı olacaktır.
- Reflektör: 150 metreden görünebilecek kırmızı renge sahip reflektörler arıza ve kaza durumunda trafikte güvenli bir şekilde durmanızı sağlayacaktır.
- El feneri: Işın olamama durumunda oldukça faydalı olacaktır.
- Battaniye,
- Uzun yola çıkılıyorsa seyahat ürünleri,
- Tamir ve bakım malzemeleri: Ufak tefek arızaları kısa sürede atmanızı sağlayacaktır.
- İlk yardım seti: İlk yardım setiniz olası ufak ve büyük kazalarda oldukça fayda sağlayacaktır.
- Stepne (yedek lastik): Lastik patlaması gibi durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.
- Yedek ampul.
Arabanızı soğuk mevsimlerde yağmur, dolu, kar ve buzdan korumak için özellikle park halindeyken çözümler üretmeye çalışırız. Bu koruma için en ideal olanı tabi ki kapalı otoparklardır. Fakat oturduğumuz binada ya da iş yerlerimizde böyle bir şansımız yok ise en iyi bir diğer çözüm brandalardır. Kar, buz yaz aylarında ise güneş önleyici brandalardan satın alarak arabanızı koruyabileceğinizi unutmayın. Kış aylarında araç kapıları genellikle donar çünkü kar ve su boşluklardan sızma yapar. Bu nedenle camların kenarında ve kapıların yan kısımlarında bir boşluk olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kapı contanız aşınmışsa kesinlikle değiştirin. Eğer sadece kirli ise iyice temizlemek yeterli olacaktır. Boşluk olan yerlerde özellikle kir bırakmamanız gerekiyor.
Arabaya kış bakımı yapmak, daha az yakıt tüketimi, arabanızın performansı ve güvenli sürüş için oldukça önemlidir. Sabahları geç çalışmaları önlemek için bu kış araba bakımları düzenli yaptırmalısınız. “Kışın araba bakımı ne zaman yapılır?” diye merak edenler için de belirtelim. Araba bakımına Ekim sonlarında başlamak en sağlıklısı… Kışın ortasına bırakıp paniğe kapılmamakta fayda var, en uygun ürünleri tedbirleri geniş bir vakitte araştırarak yapmak en güzeli olacaktır. Aracınızın bakım ve diğer tüm ihtiyaçları için Otomotiv kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.