Kantaron Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

sarı kantaron yağı

Tıbbi amaçlı kullanımı binlerce yıl öncesine uzanan şifalı bitkiler günümüzde hala dertlere çare olmaya devam ediyor. Bilimsel adı Hypericum perforatum olan sarı kantaron bitkisi de yaklaşık 3 bin yıllık tarihiyle terapötik etkileri güçlü bitkilerin başında geliyor. Hipokrat ve Dioscorides gibi ünlü Yunan hekimlerin sinir bozukluğu, yara ve çeşitli cilt sorunları için kullandığı kantaron yağı tam bir tabiat mucizesi! Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişen bu bitkiyi gelin yakından tanıyalım…

Kapsül, toz ve tentürdiyot başta olmak üzere çeşitli formları bulunan kantaron, çoğunlukla bitkisel yağ olarak cilt sorunlarını iyileştirmek için kullanılıyor. Kantaron yağının cilde faydaları ve kullanımı hakkında merak edilen temel bilgileri bu kapsamlı rehberde okuyabilirsiniz. 

kantaron yağı faydaları

Kantaron Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Hiperisin ve hiperforin gibi aktif maddeler içeren sarı kantaron yağı cilde faydası nedeniyle geleneksel tıpta binlerce yıllık geçmişe sahip. Bu mucizevi bitki özütünün cilde sağladığı faydalar ise şu şekilde:

  1. Yaraların iyileşmesine katkı sağlar. 

Bitkisel özlerin yara ve yanık tedavisinde geleneksel olarak kullanıldığına dair çeşitli araştırmalar bulunuyor. Belgrad Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nün 2017 yılında yayımladığı bir çalışmaya göre kantaron da bu bitkisel özlerin başında geliyor. Formülündeki etkili bileşenler cilt yaralarının onarımını fark edilir şekilde hızlandırıyor. Hatta bununla ilgili European Journal of Plastic Surgery’de yayımlanan kapsamlı bir araştırma da mevcut. Türk araştırmacıların yaptığı bu çalışmanın sonuçlarına göre kantaron yağı, propolis ve sığla yağından oluşan bir karışım cilt yaralarını etkin bir şekilde tedavi ediyor. 

Öte yandan, sarı kantaronun antienflamatuar formülü sistemik ve topikal yollarla uygulandığında diyabetik cerrahi yaralarının iyileşmesine de katkı sağlıyor. Kantarona özgü bir fitokimyasal olan hiperforin iltihaba bağlı cilt problemlerinin tedavisine yardımcı oluyor. Phytotherapy Research adlı bilimsel dergide yayımlanan başka bir çalışma, kantaron kolajen sentezini ve doku hücrelerinin yenilenmesini teşvik ederek yaraların tedavisini hızlandırıyor. Dolayısıyla kantaron yağının faydaları cilde ve özellikle de yaralara karşı olumlu etkiler sunuyor. 

  1. Cilt kuruluğu ve egzama sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Kantaron yağının ana bileşeni olan hiperforin kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk gibi cilt sorunlarının azalmasına yardımcı oluyor. Antibakteriyel ve antienflamatuar etkileriyle bilinen hiperfonin maddesi atopik dermatit olarak bilinen egzamanın da tedavisinde kullanılıyor. Phytomedicine isimli akademik dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, hafif ila orta dereceli egzama vakalarında kantaron kreminin cilde doğrudan uygulanması rahatlatıcı bir etki gösteriyor. 

Kantaron yağında hiperforin maddesinin yanı sıra hiperisin adı verilen başka bir ana bileşen daha bulunuyor. Hiperisin adı verilen bu madde cilt kanseri tedavisi için uygulanan fotodinamik terapi yöntemlerinde kullanılıyor. 

  1. Ağrı ve iltihapların giderilmesine destek olur.

Kantaron yağı cilde faydaları kadar genel sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de biliniyor. Analjezik ve antiseptik özellikleri sayesinde kas ağrılarına, morluklara, burkulmaya, eklem sorunlarına ve varisli damarlara iyi geliyor. Bununla birlikte, 2016’da Journal of Immunotoxicology’de yayımlanan bir tıbbi makaleye göre multipl skleroz (MS) tedavisine yardımcı olan anti-inflamatuar özellikler taşıyor. 

kantaron yağı nasıl uygulanır

Kantaron Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Cilde ve genel sağlığa sunduğu onca faydadan sonra kantaron yağı için heveslenmemek elde değil. Peki kantaron yağı cilde nasıl sürülür? Bu doğa harikasını cildinize uygularken aşağıdaki püf noktalara dikkat etmenizde fayda var.

  • Kantaron yağını cilde sürmeden önce sorunlu bölgenin kuru ve temiz olduğundan emin olmalısınız. 
  • Kantaron yağını cilde uygularken makyaj pamuklarını veya parmaklarınızı kullanabilirsiniz.
  • Eğer sivilceleri gidermek için kullanmayı düşünüyorsanız, iki-üç damla kantaron yağını nazikçe uygulayarak yarım saat kadar bekletin. Sonrasında cildinizi yıkayıp yağlardan arındırmak için tonik uygulaması yapın.
  • Son olarak, ozonlanmış kantaron yağı cilde faydaları bakımından en etkili sonuçları saç diplerinde ve saç derisinde gösteriyor. Ozonlanmış kantaronu banyodan yaklaşık bir saat önce uygulayabilirsiniz.

Kantaron Yağı Yüze Sürülür Mü? – Yüz Serumu Yapımı

Kantaron yağı yüze iyi gelir mi diye merak ediyorsanız, cevap evet. Bu doğa harikasını yüzünüzde bulunan sivilce, yara, yanık ve cilt tonu eşitsizlikleri için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca cildi derinlemesine besleyen ve onaran etkili bir formül için kantaron yağını diğer uçucu yağlarla birleştirebilirsiniz. 

Sabah ve akşamları yüzünüze, boynunuza ve omuzlarınıza uygulayarak gözle görülür faydalar elde edebileceğiniz kantaron yağı serumu formülü için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Cilt sorunlarınızın çözümü için dermatoloğunuza mutlaka danışınız.

Gerekli malzemeler:

  • 60 ml kantaron yağı
  • 1 çay kaşığı biberiye yağı
  • 12 damla ölmez çiçek yağı
  • 20 damla lavanta yağı

Hazırlanışı ve kullanımı:

  • Tüm malzemeleri ölçme kabına ekleyerek iyice karıştırın.
  • Karışımı huni yardımıyla kapaklı veya sprey başlıklı bir cam şişeye aktarın. Hacmi 60 ml’den fazla bir şişe işinizi görecektir. 
  • Hazırladığınız kantaron serumunu günlük uygulama ile 3 ay boyunca kullanabilirsiniz. 

Kas Ağrıları için Kantaron Yağlı Krem Yapımı

Ağrı kesici ve iltihap önleyici özellikleriyle bilinen kantaron yağı kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda küçük yara ve sıyrıklara da etki gösteren kantaron yağlı krem formülü için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Yaklaşık 1 su bardağı taze sarı kantaron çiçeğini nemini salması için bir gece bekletin.
  • Eğer taze çiçekleri kullanırsanız sarı renkli, kurutulmuş çiçekleri kullanırsanız kırmızı renkli kantaron yağı elde edersiniz.
  • Kantaron çiçeklerini bir kavanoza koyduktan sonra, üzerini kaplayacak şekilde 1 su bardağı zeytinyağı ekleyin.
  • Kavanozun kapağını kapatarak 1-2 hafta demlenmesi için serin ve karanlık bir yerde bekletin.
  • Ardından tülbent tarzı ince bir elek beziyle çiçeklerini süzün. Bu aşamada çiçeklerde kalan fazla yağı da mümkün olduğunca sıkmaya çalışın.
  • Demlendirdiğiniz sarı kantaron yağını ve 50 gram doğal balmumunu metal kasede mum tamamen eriyene ara sıra karıştırarak kadar ısıtın. 
  • Karışımı küçük kaplara dökerek merheminiz tamamen kuruyana kadar bekletin.

Kantaron yağlı kremi kas, eklem ve sinir ağrıları hissettiğiniz cilt bölgelerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca kuru ve kaşıntılı cilt dokuları üzerinde de kullanabilirsiniz.

kantaron yağı yan etkileri

Kantaron Yağının Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir?

Sarı kantaron bitkisi çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Bitki çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen sarı kantaron çayı oral yolla alınırken; krem ve yağ gibi formları doğrudan cilt üzerine topikal olarak uygulanıyor. Kullanım şekli ne olursa olsun, kantaronun yüksek dozda kontrolsüz kullanımı çeşitli yan etkilere sebep olabilir. 

Sarı kantaronun ağız yoluyla alınmasının başlıca yan etkileri şunlardır:

  • Hafif mide rahatsızlığı
  • İshal
  • Ağız kuruluğu
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Alerjik cilt reaksiyonları
  • Huzursuzluk ve endişe
  • Ereksiyon problemi

Sarı kantaronun cilde uygulanması sonucunda oluşabilecek yan etkiler:

  • Deri döküntüsü
  • Cilt ve gözde güneş ışığına karşı artan hassasiyet

Kantaronun kontrolsüz kullanımı sonucunda meydana gelen hafif-orta dereceli yan etkiler bir süre sonra ortadan kalkıyor. Ancak antibiyotik, antidepresan veya oral kontraseptif ilaçları düzenli olarak kullanıyorsanız, her ihtimale karşı kantaronun oral veya topikal uygulamalarından önce doktor onayı ve görüşü almalısınız.

Yazımız ilginizi çektiyse “Masaj Yağı Çeşitleri & Özellikleri” içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz!

Önceki YazıSonraki Yazı