Ev Kazalarına Karşı Alınacak Güvenlik Önlemleri

ev kazaları

Ev, en çok vakit geçirdiğimiz alanların başında geliyor. Bu nedenle de ev kazaları ve olası problemlere karşı bazı güvenlik önlemleri almak gerekiyor. Bu güvenlik önlemleri, hem kendimizi hem de ailemizi korumamız için oldukça önemli. Yetişkinler için de çocuklar için de güvenlik önemli ancak bu sorumluluğu almak yetişkinlerin üzerinde. Evi çocuklar, aile üyeleri ve kendimiz için güvenli hale getirmenin pek çok yolu var. Bu aşamada geniş çaplı düşünmek, ev kazaları ve alınacak önlemler hakkında bilgi sahibi olmak gerek.  

Ev kazalarına karşı alınacak önlemler, genel ve özel anlamda birçok detaya sahip oluyor. Örneğin, genel olarak evin güvenli olup olmadığı hakkında mühendislerden yardım alınabilir. Elektrik ve doğal gaz tesisatının güvenliği için incelemeler yaptırabilir ve mümkünse bu konu hakkında bir sertifika istenebilir. Bunlara ek olarak eğer varsa alarmların çalışır olup olmadığını incelemek ve yoksa da alarm taktırmak iyi bir güvenlik önlemi olabilir. Güvenlik için küçük çaplı olarak ise kapıların kapalı ve kilitli olarak tutmak, montajları sağlam yapmak, gerekli yerlere tutamaklar yerleştirmek de büyük bir fayda sağlar. Özellikle bebekli ve evcil hayvan olan evlerde prizlerin kapatılması, evde merdiven varsa başlangıç noktalarına kapılar yaptırmak önemli bir detaydır.

ev kazaları

Ev Kazalarına Karşı Alınacak Güvenlik Önlemleri

Evdeki güvenlik önlemleri nelerdir?” sorusu pek çok kişi için en önemli problemler arasında yer alıyor. Hem tesisatlar, hem eşyalar hem de evin geneli bakımından alabilecek güvenlik önlemleri, sevdiklerimiz ve bizler için hayati öneme sahip. Ev kazalarına karşı alabilebilecek güvenlik önlemleri ise şu şekilde:

1.    Güvenlik Sertifikaları Almak

Evde su, elektrik ve doğal gaz için büyük teferruata sahip tesisatlar bulunuyor. Bu tesisatlarda herhangi bir güvenlik açığının olması hem ufak çaplı hem de büyük çaplı pek çok soruna yol açabiliyor. Bu nedenle düzenli periyotlarla, örneğin yılda bir defa, evdeki tesisat için kontroller yaptırılabilir. Çalışılan mühendisler bunun için bir güvenlik sertifikası veriyorsa bu sertifikaları da almanızda fayda var.

İncelemeler sonucunda mühendisler, vanaların, gaz için kombilerin ve tesisatın, elektriğin doğru çalışıp çalışmadığını inceliyor. Herhangi bir kaçak olup olmadığını takip ediyor ve buna göre gerekli işlemleri yapıyor. Düzgün çalışmayan cihazlar ve tesisatlar, gaz kaçaklarının olmasına, yangınlara ve zehirlenmelere sebebiyet vereceğinden bu konu için mutlaka mühendislere danışılmalı.

2.    Alarm Sistemini Kontrol Etmek

Alarm sistemi, bir evin olmazsa olmazı. Eğer henüz evde bir alarm sistemi yoksa mutlaka yaptırmak gerekiyor. Mevcut alarm sisteminizi düzenli periyotlarla kontrol ettirmek de önemli. Alarm sisteminin çalışmaması, herhangi bir kaza durumuna karşı önlem almanızı engelleyebilir. Duman alarmları, hareket sensörleri, hırsız alarm sistemleri ile ev güvenlik sistemini güçlendirilebilir.

3.    Güvenlik Kuralları Koymak

Evde hem kendimiz için hem de burada yaşayan diğer insanlar için güvenlik kurallarına ihtiyaç var. Evde uyulması gereken güvenlik kuralları, acil bir durum karşısında nasıl hareket etmek gerektiği hakkında bir önlem niteliği taşıyor. İlk aşama olarak bir acil çıkış planı tasarlanılabilir. Herhangi bir yangın veya deprem anında güvenli tahliye için acil çıkış planından faydalanılabilinir.

Ev güvenlik kurallarının ayrılmaz bir parçası olan acil durum planları, çocukların ve diğer aile üyelerinin güvende olduğunu anlamanın en iyi yoludur. Acil durum planını oluşturmaya ek olarak tatbikatlar yapmak da gerekiyor. Oluşturukan acil durum planının kusursuz çalışıp çalışmadığını, nerede eksikliklerinin olduğunu tatbikatlar ile değerlendirebilir; kusursuz planı düzenli aralıklarla uygulayarak da acil bir durumda daha kontrollü davranabilirsin.

4.    Ecza Dolabı Yapmak

Ecza dolabı, olası bir yaralanma veya hastalık durumunda ihtiyaçlarınıza kolayca ulaşabilmeyi sağlıyor. Ecza dolabında pamuk, gazlı bez, sargı bezi, dezenfektan ve ilaçlara mutlaka yer vermeli; bittikçe stok yapılmalı. Ecza dolabında düzenli kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler bulundurarak hem kendimiz hem de evde yaşayan herkes için büyük bir önlem alabiliriz.

Ecza dolabı için önemli bir detay daha var: Çocukların ulaşabileceği bir yerde olmaması. İlaçlar, çocuklar için tehlikeli olacağından onların boylarının yetişeceği yerde olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Bunu da ekstra bir güvenlik önlemi olarak sayabiliriz.

5.    Eşyaları Sabitlemek

Duvara dayanmış eşyaların montajını sağlam yapmak ve onları sabitlemek oldukça önemli. Bu durum, özellikle çocuklu aileler için vazgeçilmezdir. Gelişim döneminde son derece hareketli olan çocuklar, sabitlenmemiş eşyalarla oynarken bazı kazalar yaşayabilirler. Eşyaların devrilmesi, onlar için büyük sorunlar doğurabilir. Bu nedenle eşyaları duvara monte ederek devrilmelerinin önüne geçebiliriz. Kitaplık, dolap, TV ünitesi, gibi eşyaların duvara monte edilerek sabitlenmesi son derece önemli.

Eşyaların montajını da düzgün yapmak gerekiyor. Sağlam olmayan montajlarda eşyaların düşme riski artıyor. Üstelik deprem bölgelerinde eşyaların sabitlenmemesi ve montajlarının doğru yapılmaması, bir deprem anında kaza riskini yükseltiyor. Bu nedenle eşya montajı ve sabitleme konusu, evde alınması gereken güvenlik önlemleri arasında ilk sıralarda.

6.    Düşmelere Karşı Önlemler Almak

Çocuklu evlerde düşme problemi çok sık yaşanıyor. Bu problemi yaşamamak için risk bulunan yerlerde önlemler almak gerek. Örneğin, evde eğer merdiven boşluğu varsa buraların aydınlatmasını iyileştirmek oldukça önemli bir detay olacaktır. Aynı zamanda çocukların yatak ve koltukların üzerinde zıplamasını engelleyerek düşmelerinin önüne geçmek de önemli detaylardan biridir.

Düşmelere karşı alınabilecek diğer önlemler duş ve banyolara tutamaklar yerleştirmek, dağınık eşyaları ortadan kaldırmak, koridorlarda koşmayı engellemek, merdivenlerde koşmayı yasaklamak olabilir. Ek olarak, zeminlerin mümkün olduğunca ıslak kalmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Islak zeminler, herkes için büyük bir tehlike arz ediyor.

7.    Keskin ve Sivri Uçlu Nesneleri Ortadan Kaldırmak

Bıçaklar, makaslar ve benzeri keskin ve sivri uçlu nesneler, yaralanmalara neden olabiliyor. Bu tür yaralanmaların önüne geçebilmek için keskin nesneleri çocukların ulaşamayacağı, yüksek yerlerde saklamakta fayda var. Bu sayede kesilme ve yaralanma risklerini minimuma indirgeyelebilirsin.

8.    Kapıları Kilitli Tutmak

Evde alınabilecek güvenlik önlemlerinden biri de kapıları sürekli olarak kilitli tutmanız gerektiği. Hem eve istenmeyen kişilerin girmesinin önüne geçmek hem de çocukların güvenliğini sağlamak için kapıları kilitlemek gerekiyor. Özellikle, çocukların girmelerinin istenmediği odalarda kapıları kilitli tutmak önemli. Onlar için riskli olan bölgeleri kapatarak evde güvenliği arttırılabilir.

Kapıları kilitli tutmanın yanı sıra pencere ve balkonlarda da kilitlerden faydalanmak gerek. Cam ve balkonlara pencere kilitleri takarak hem çocukların bu tehlikeli alanlarda uzak kalmasını sağlayabilir hem de ev alçak katlardaysa buralardan hırsız girmesinin önüne geçilebilir.

9.    Köşe Koruyucu Kullanmak

Eşyaların köşeleri, çocuklar için büyük tehlikelere yol açabiliyor. Çocuklar, özgürce hareket ederken eşyaların köşesine kafalarını çarpabiliyor. Bu da yaralanmalarla sonuçlanabiliyor. Sivri uçlu eşyaların köşelerine köşe koruyucular takarak bu problemi engellenebilir. Köşe koruyucular, sivriliği azaltarak yaşanacak kazaların önüne geçebiliyor.

10.  Sesli ve Görüntülü Diyafon Kullanmak

Sesli ve görüntülü diyafonlar, evde alınabilecek diğer önlemler arasında. Apartman kapısından ziline basıldığında kimin geldiğini bu diyafonlar yardımıyla öğrenilebilir. Özellikle görüntülü diyafon sistemleri, sesli sistemlere göre çok daha avantajlı. Gelen kişinin kim olduğunu, tanıdık veya yabancı olup olmadığını kamera yardımıyla görmek mümkün olacaktır.

Evde alınabilecek tüm bu önlemler ve daha fazlası, yaşanabilecek güvenlik problemlerini azaltma konusunda büyük bir destekçi olabilir. Hem çocuklu aileler, hem tek başına yaşayanlar için güvenlik önlemleri, can ve mal güvenliği için büyük bir adım. Evler için gerekli güvenlik önlemlerini alarak aile üyelerini ve kendi güvenliğimiz için sağlam adımlar atabiliriz.

 

Önceki YazıSonraki Yazı