Fotoğraf çekimi yapmak için en doğru zaman yaz aylarıdır, yanılgısını bu yazımız ile sonlandıracağız. Zira, kışın fotoğraf çekmek çok daha farklı ve keyif verici bir deneyimdir. Kış fotoğrafı doğru fotoğraf çekme teknikleri ve kompozisyonla çekildiğine ortaya harika kareler çıkabilir. Üstelik kış fotoğrafına doğanın armağanı kar ve kar manzaraları da eklenince bu fotoğraflar deyimi yerindeyse tadından yenmez. Bu yüzden kış aylarında kendine has güzellikleriyle bir başka havaya bürünen doğayı fotoğraflamamak olmaz! Kış fotoğrafı çekiminizi daha da güzel ve başarılı kılmak için gerekli ipuçları işte şöyle:
Işık ve Pozlandırmayı Doğru Ayarlayın
Karda fotoğraf çekmek en zorlu fotoğraf çekme tekniklerinden birisidir. Her yerin karla kaplı olduğu bir alanda kar yağmaya devam ederken fotoğraf çekmek istiyorsanız ışık koşullarının sizi aldatmadığından emin olmalısınız. Özellikle pozlama ve beyaz dengesi parlak ışık koşulları altında sizleri yanıltabilir. Parlayan güneş ve parçalı bulutlu grimsi havanın renklerinin karışmasını önlemek için kameranızın otomatik beyaz denge hesabı ile bu durumu düzeltebilirsiniz. Fotoğrafın aşırı pozlanmaya maruz kalmaması için bu ayarla pozlama değerini düşürebilirsiniz. Unutmamalısınız ki kış fotoğrafı çekmenin en temel noktası ışıktan mümkün olduğunda yararlanabilmektedir. Pozlandırma, fotoğraf çekerken ışığı film düzlemine düşürmek için kullanılır. Pozlandırmayı ortam ve ışığa göre kendiniz ayarlamalısınız. Eğer gri kar görüntüsü çekmek istiyorsanız pozlandırmayı arttırmanız gerekir ancak kış fotoğrafı demek devamlı pozlandırmayı arttırmak demek de değildir. Fotoğraf makinesi manuel durumdayken pozlandırma ayarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Farklı pozlandırma ayarlarında farklı çekim denemeleri yaparak doğru pozlandırma yapıp yapmadığını test edebilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı kameralarda “kar” ya da “kış” modu bulunmaktadır. Bu özellik tüm bu işlemleri otomatik olarak yaptığı için fotoğrafçıya büyük kolaylık sunmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki otomotik mod’lar fotoğrafçının yaratıcılığını sınırlayan sonuçlara maruz bırakmaktadır.
Uzaklık ve Derinliğe Yardımcı Olabilecek Renkler Bulun
Kış fotoğrafı deyince akla ilk gelen kar oluyor. Kar manzaralarında göz önüne almanız gereken kompozisyonunuzu oluştururken belirgin bir derinlik verecek çizgi ve keskinliklerin olmamasıdır. Karla kaplanmış yer örtüsünde her şey olabildiğinde düz ve yumuşak görünür. Yumuşaklık her ne kadar güzel olsa da her yer “yumuşak” olduğu zaman fotoğraf çok düz görünebilir. Derinlik ve keskinlik olmadığında çektiğiniz kış fotoğrafı tıpkı gri ya da beyaz bir battaniye gibi görünecektir. Bu yüzden fotoğrafınızın kompozisyonunu oluştuturken ona derinlik ve uzaklık hissi veren elemanlardan yararlanmalısınız. Bu; sokaktaki bir elektrik direği olabileceği gibi beyaz/gri renklerle tezat oluşturan başka renk ve gölgeler de olabilir. Özellikle kar manzarası fotoğrafları çekiyorsanız fotoğrafın içinde renklere yer vermek etkileyici sonuçlar ortaya çıkarabilir. Örneğin; düz bembeyaz kar alanında durmuş renkli bir kuş, bir kedi fotoğrafınız için çok faydalı olacaktır.
Kış Fotoğrafı Çekerken Daima Hazırlıklı Olun
Kış fotoğrafçılığı konusunda amatör ya da tecrübe sahibi olmanız pek de önemli değil. Üstün yaratıcılığınız ve doğru tekniğinizle benzersiz kış fotoğrafları çekebilirsiniz. Örneğin; kar yeni yağdığında ya da sular donduğunda alışılmamış kareler ve şekiller yakalayabilir ve bunları ölümsüzleştirebilirsiniz. Bu yüzden kış fotoğrafı çekmeye çıkacağınız zaman makro lensiniz mutlaka yanınızda olsun. Çünkü doğanın ne zaman ne sunacağı belli olmaz. Bunun yanı sıra eğer güneş karların üzerinde parlıyorsa polarize filtrenizi yanınıza almalısınuz. Ayrıca kimi zaman özellikle gün ortasında, gün ışığının yansıması sonucu saf beyaz parlak ışıklar ortaya çıkabilir. Böyle bir ortamda doğru fotoğraflar çekebilmek için derecelendirilmiş filter’dan yardım almalısınız.
Kar Manzarasında Portre Fotoğraflar Çekmek
Karda portre fotoğtafının iyi olmayacağı da yine bir yanılgıdan ibarettir. Zira kar; portre fotoğrafı için harika bir arka fon oluşturur. Bu beyazlığı çekeceğiniz portre fotoğrafları için bir fon olarak kullanabilir ve konunuzun gözlerine ve yüzüne odaklanmalar yaparak harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu fotoğraflara renkli kulaklık ya da bereler gibi ekstra renkler eklediğinizde çok daha başarılı portreler elde edebilirsiniz. Karda portre fotoğrafı çekerken ışığı, konunuzun yüzünden ve renklerin orta alanlarından ölçerek kullanın. Ayrıca portre fotoğraflarında belirgin olması gereken konu yüz olduğundan kıyafetlerin az pozlanmasını dert etmeyin. Ayrıca karda insan fotoğrafı çekerken karların ve dağların açıklarını kullanarak, etkili kompozisyonlar yaratmanız mümkün.
Kış Fotoğrafı Çekme Tüyoları
- Bilindiği gibi soğuk havada makinenin şarjı ya da pili çok daha kısa sürede azalır. Bu yüzden kış fotoğrafı çekerken yarı yolda kalmamak için pillerinizi gerekirse cebinize, vücut sıcaklığınıza yakın yerlerde muhafaza edin.
- Kış fotoğrafı çekerken karşılaşılan bir diğer zorluk da fotoğraf makinesinin buğulanmasıdır. Buğunun geçmesini beklemek ya da temizlemek zaman kaybı olacağından bir yerden bir yere yürürken fotoğraf makinenizin kapağını mutlaka kapatın.
- Kış fotoğrafı çekerken en çok üşüyecek uzuvlarınız elbette elleriniz. Bu yüzden fotoğraf dostu dokunmatik eldivenlerden edinebilirsiniz.
- Eğer kar manzarası fotoğrafı çekmek istiyorsanız bunun için en doğru zamanlar gündoğumu ve günbatımıdır.
- Eğer karın yağış anını fotoğraflamak istiyorsanız yavaş bir enstantane kullanın.
- Kar tanelerinin hareketlerini düzeltmek ve daha doğal görüntüler yakalamak için flaş kullanmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde kar taneleri donuk ya da bulanık görünebilir.
- İyi bir kar dokusu ve şekli yakalamak istiyorsanız güneşin ufukta düşük olduğu saatleri tercih etmelisiniz. Aksi durumlarda kar düz beyaz gözükebilir.
- Kar fotoğrafı çekerken iyi bir kompozisyon oluşturmak istiyorsanız siyah beyaz kar manzarası üstüne tek bir renkte bir öğe kullanabilirsiniz.
- Kış fotoğrafı çekerken kontrast kaybını önlemek içim sepya ya da siyah-beyaz çekimden kaçının.
- Kışın kameranızı ve kendinizi soğuktan korumayı da unutmayın.