Drone Kamera

Hobi Drone

Gelişen teknolojinin etkilerini yeni tanıştığımız ürünlerde de görüyoruz. Son zamanlarda hayatımıza yeni giren teknolojilerden biri de drone teknolojisi. Bu yazımızda da drone nedir, neler yapılır ve drone alırken nelere dikkat edilmelidir konularına değineceğiz.

Drone Nedir?

Drone temel olarak bir insansız hava aracıdır (İHA ya da “unmanned aerial vehicle – UAV). Aslında drone terimi önceleri başka bir şey ifade ederken, evrim geçirerek yeni bir hal almıştır. Önceleri drone kelimesi belirli bir uçuş planına sahip olan, uçuşu gerçekleştirdikten sonra belirlenen yere inen pilotsuz hava araçları için kullanılmıştır. Şimdilerde ise uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uçabilen veya yüzebilen ufak robotlar için de kullanılmaktadır. Pek çoğumuzun aşina olduğu kullanım biçimi de budur. Yani temel olarak drone terimini biraz yanlış kullanmaktayız.

Drone Çeşitleri

Drone’lar aslında ilk olarak askeri amaçlar için kullanılmaktaydı. Daha sonraları teknolojinin de hızla gelişmesiyle birlikte kullanım amaçları çeşitlendi. Gelin bazı drone çeşitleri ve amaçlarına göz atalım.

1. Saldırı Drone’ları

Saldırı Dronları

Başlangıçta yalnızca eğlence amaçlı üretilen drone’lar malesef günümüzde kötü amaçlara da hizmet ediyor. Bunlardan biri de saldırı drone’ları. Yalnızca askeri amaçlar için kullanılan bu drone’lar genelde ölümcül silahlar taşır ve ulaşılamayan hedeflerin uzaktan imhası için kullanılır. Oldukça tehlikelidirler ve kullanımı konusunda hala süregelen tartışmalar vardır.

2. Ulaştırma Amaçlı Kullanılan Drone’lar

Ulaştırma Dronları

Adından da anlaşıldığı gibi özellikle askeri ekipmanların ulaşımı için kullanılan drone’lardır. Pençe benzeri yapılarla taşıdığı ekipmanları uygun bir hedefe bırakmak üzere tasarlanmıştır. Ancak son zamanlarda taşıma şirketleri de maliyetleri düşürmek için bu drone mekanizmaları üzerinde araştırmalar yapmakta.

3. İzleme Amaçlı Kullanılan Drone’lar

İzleme Dronları

Standart kameralar ve kızılötesi kameralar ile donatılmış bu drone çeşitleri güvenlik amaçlı olarak sokaklarda kullanılmasının yanında yangınları tespit etmek için ormanlarda da kullanılıyor. Ayrıca keşif amaçlı uçuşlar da sık sık bu drone çeşitleri ile yapılmaktadır. Bunlara ek olarak doğal afetlerde ve olumsuz koşullarda da oldukça önemli roller oynarlar.

4. Fotoğraf/Video ve Hobi Drone’ları

Hobi Dronları

Daha önceleri bir alanın kuş bakışı fotoğraflarını çekmek için helikopter veya uçak kullanılmaktaydı. Ancak tahmin edersiniz ki bu durum hem pahalı hem de kullanışsız. Şimdilerde ise özellikle fotoğrafçılar, film yapımcıları vb. pek çok insan için ucuz ve kullanışlı bir araç olmuştur. Amatör ya da profesyonel olmanız fark etmez, siz de harika görüntüler çekebilirsiniz!

Drone’lar Nasıl Çalışır?

Çalışma prensibinden bahsederken ele alacağımız temel drone çeşidi, pek çoğumuzun aşina olduğu ve birden çok (genelde 4-5) pervaneye sahip olan drone çeşididir. Örneğin dört farklı pervaneye ve rotora sahip olan drone çeşitleri quadrotor (dörtdöner) olarak tanımlanır. Bu dört farklı pervanenin aynı anda dönmesi ile drone kolayca havalanır. Aynı anda gruplar olarak farklı yöne ve farklı güçte dönen pervaneler ile de rahatça manevra yapabilir ve hızlıca uçabilir. İçindeki teknik ekipman da en güncel teknolojiye sahiptir.

Drone Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Çağımızın en önemli teknolojik yeniliklerden olan drone’ları alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki ihtiyaç saptamasıdır. Bunun için kendinize “neden drone alıyorum” sorusunu sormanız gerekiyor. Bu sorunun cevabı size hangi drone çeşidini almanız gerektiğini verecektir.

Aynı zamanda bu soru size alacağınız kameranın teknik özelliklerini belirleme konusunda da yardımcı olacaktır. Eğer teknik özellik konusunda yeterli fikre sahip değilseniz mutlaka destek alın.

Bunun ardından bir başka önemli aşama bütçe planlaması. Zira drone pazarında her bütçeye uygun ürün bulmak mümkün. Bu yüzden bütçenizi planlayarak bütçeniz dahilindeki alternatiflere göz atmanızı öneririz.

Ayrıca bütün drone kullanıcılarının şikayetçi olduğu şarj süresi ve batarya konusunda da titiz davranmanız gerekir. Günümüzde seviyesine göre drone’lar 7 ila 25 dakika arasında havada kalabilmekteler. Ancak ucuz ve düşük kapasiteli bataryaya sahip drone’ler çok daha kısa süreli olarak havada kalabiliyor. Bu yüzden kullanım amacınıza göre batarya konusunu da iyi araştırmalısınız. Bunun yanında özellikle kumanda özelliklerine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı modeller sadece uzaktan kumanda ile yönetilebilirken, bazıları akıllı telefonlara ve tabletlere de bağlanabiliyor.

Birçok elektronik cihazda olduğu gibi drone alırken de bilinen ve güvenilen markalardan vazgeçmeyin. Son olarak yedek parça kolaylığı sunan drone kameralara yönelirseniz parça değiştirmek konusunda özgür olursunuz. Çünkü başlangıç seviyesi drone aldığınızda öğrenmeye çalışma süresinde defalarca düşürme olasılığınız yüksek.

Birbirinden ilginç drone çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz!

Önceki YazıSonraki Yazı