Günümüzde, birçok evde amatör olarak akvaryumda canlı beslemek hobi olmuştur. Genellikle insanların en çok tercih ettiği akvaryum canlıları ise balıklardır. Balıkların yanı sıra salyangoz, su yılanı ve su kaplumbağası da akvaryum işine gönül verenlerin diğer hobi tercihleridir. Öncelikle bir akvaryuma sahip olmak isteyenler var ise onlara tavsiyem ne besleyeceklerine dair kapsamlı bir araştırma yapmaları olacaktır. Çünkü akvaryumda bir canlı besleme işi ile ilgilenmek oldukça zevkli ve bir o kadar da meşakkatli bir iş. Bir anlık hevesler ile ciddi para ve zaman harcanarak kurulan, sonrasındaysa hevesi geçince ilgilenilmeyen ve akabinde eş, dost veya pet shop’lara önerilen akvaryumları çevremde sıklıkla duymaktayım. Aynı şekilde akvaryumlar da su canlıları için birer yaşam alanı olduğundan zaman zaman hastalık durumları yaşanabilmekte. Böyle durumlarda akvaryumdaki canlıların da bizim hayatımıza değer katan, ortak yaşam alanınızı beraber paylaştığımız arkadaşlarımız olduklarını unutmamalı, akvaryum temizleme ve bakımları ile ciddi bir biçimde uğraşmalı ve her türlü aklımıza takılan konuda işin uzmanlarından destek almalıyız.
Nasıl Bir Akvaryum Seçmeli?
Akvaryumda ne besleyeceğimiz kadar ne kadar su canlısı besleyeceğimiz de önemli. Sürekli yapılan yanlışlardan bir tanesi de hesapsızca alınan akvaryumların sonrasında küçük kalması ve büyütmek için ileride yapacağınız ekstra bir masraf yüzünden hem bütçeniz hem de canlıların adaptasyonunu sağladığınız akvaryum ortamının sarsılacak olmasıdır. Bu nedenle akvaryum alımı aşamasında hesabınızı iyi yapmanızı tavsiye ederim.
Hangi Akvaryum Canlıları?
Genelde insanların büyük çoğunluğunun tercihi balık yönünde olmakta. Kişiden kişiye değişmekle beraber benim nacizane önerim ilk defa akvaryum işine girecek kişilerin Lepistes, Japon balığı, Melek ve Moly türevi nispeten hassas balıkların yerine Ciklet, Yunus, Papağan balığı gibi daha dayanıklı balıkları tercih etmeleri yönünde. Elbette son karar sizlerin. Önemli olan kuracağınız akvaryumda her balığın birbiri ile uyumlu bir şekilde yaşayabilme adaptasyonunu sağlamanız. Her balık birbiri ile yaşayamayabilir.
Temiz Bir Akvaryum Nasıl Görünür?
Akvaryum temizleme işleminizin kusursuz olduğunu anlamanız için temiz bir akvaryumun nasıl göründüğünü bilmeniz gerekir. Temiz bir akvaryumun evvela suyu temiz ve berrak olmalıdır. Diplerinde yem ve dışkı kalıntılarının olduğu, bulanık su içinde yüzen bitkin balıkların ve diğer su canlılarının olduğu ilgiye muhtaç bir akvaryum hem içindeki canlılara hem de sizlere eziyetten başka bir şey sunmaz.
Akvaryum Temizleme Yöntemleri
Akvaryum temizliği konusunda bize yardımcı ilk ürün tabi ki kepçe. Balıklarınızın büyüklüğüne göre alacağınız bir kepçe işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Unutulmamalıdır ki yeni bir suya kavuşturacağınız balıklarınızın önce mevcut suyundan bir miktarını temiz bir kaba alarak balıklarınızı o suda bekletmelisiniz ve bu esnada akvaryumu temizlemelisiniz. Bu sayede balıklarınızı şok etkisinden korumuş olabileceksiniz.Eğer balıklarınızı akvaryumdan çıkarma şansınız yok ise, su değiştirme ve akvaryum temizleme işini suyu çok dalgalandırmadan, onları strese sokmadan yapmanız gerekmektedir.
Akvaryum Cam Temizleme
İşe akvaryumun camlarında oluşan yosunları temizleyerek başlamalısınız. Bunun için yapılmış kullanımı çok pratik olan ürünler mevcut. Bunlardan biri de yosun kazıyıcılar.
Bu işlem için bu ürünün evinizdeki ikamesi ise temiz, kullanılmamış bir sünger olabilir. Kendi suyundan ayrılmış kapta balıklarınız beklerken, öncelikle akvaryumunuzun içindeki hava ve temizleme motoru, ısı motoru, ışıklandırma gibi aparatları fişlerinden çekerek bir kenara ayırın. Bunları ve hortumlarını hijyenik bir biçimde temizlemek için de fırçalar özel mevcut.
Akvaryum Dip Temizleme
Akvaryum süslerinizi çıkarıp onları da ayrıca yıkamak, aralarında birikmiş kalıntıları temizlemek suya tekrar koyduğunuzda temiz suyu kirletmemesi için önemlidir. Eğer akvaryumunuzun dibinde canlı bitkiler ya da küçük dekoratif taşlardan varsa, vakum yolu ile sadece kalıntıları dışarı atan dip çekme sifonlarından da kullanabilirsiniz bu ürüne şu bağlantıdan göz atabilirsiniz.
Akvaryum Suyunda Kullanılan Yardımcı Ürünler
Bu işi hobi olarak yapan birisi olarak bazı tavsiyeler vermek isterim. Birincisi eğer bütçenizi zorlamayacak ise musluk suyu yerine evlerimize satın alarak tükettiğimiz veya su arıtma sistemlerinden süzülerek elde edilen sulardan kullanmanız. Bu sulardan kullanmak sudaki arkadaşlarınızın ömrünün daha uzun olmasında avantaj sağlayacaktır. Çeşme sularındaki yoğun klor ve diğer kimyasallar içme sularında daha azdır. Her halükarda akvaryumda kullandığımız suyun bu kimyasallardan arındırılarak temizleme ve dezenfekte etmede su düzenleyici ürünler özellikle çeşme suyu kullananların imdadına yetişmekte. Hızlı etkisiyle sudaki ağır metalleri bağlayarak zararsız hale getiren, kloru ve tuzu nötralize ederek etkisiz hale getiren, akvaryumun bakım işini kolaylaştıran ve suyun uzun süre temiz ve kaliteli kalmasını sağlayan pek çok ürüne buradan ulaşabilirsiniz.
Akvaryumunuzda sürekli can kayıpları yaşıyorsunuz ve bakterilerden bertaraf edemiyorsanız Sera Toxivec hızlı etkisiyle bakteri ve diğer zararlıları yok etmede oldukça etkili. Ben arada akvaryumumda oluşacak zararlı popülasyonunu yok etmek adına önleyici tedbir amaçlı da kullanmaktayım. Tercih sizin.
Başta akvaryum balıklarında oluşabilecek beyaz benek hastalığı olmak üzere ve paraziter ve mantar hastalıklarının önüne geçme ve bertaraf etme işi için kullanılabilecek akvaryum destek ürünleri de bulunmaktadır. Akvaryumunuzun suyunu her değiştirdiğinizde kullandığınız suyun miktarına bağlı olarak birkaç damla metilen mavisini kullanabilirsiniz. Kullananlar oldukça memnun.
Melek Balığı ve Diskus besleyenler hariç olmak üzere birçok uzman, iyot ve potasyum içermeyen akvaryum tuzlarının başta Chilodonella cyprini parazitini yok etme, balıklarda stresi azaltma ve nitritin balığa geçmesini engellemek adına akvaryum tuzu kullanmayı tavsiye etmektedir. Üstelik maliyetinin düşüklüğü da bizler için büyük bir avantaj.
Hangi ürünü ne kadar ve nasıl kullanmanız gerektiği ile ilgili daha teferruatlı bilgiyi konunun uzmanlarından ya da ürün içeriklerinden almanızı tavsiye ederim.Tüm işlemler bittiğinde, akvaryumunuz ışıl ışıl parladığında, berrak sularında balıklarınız mutlu mesut yüzer ve siz onları ışıl ışıl bir camın ötesinde seyre dalabilirsiniz.