Video Nasıl Çekilir?

Video Nasıl Çekilir

Bundan çok da uzun olmayan bir zaman önce bir film yapımcısı, filmini telefondan çekmeyi hayal bile edemezdi, çünkü elbette profesyonel video kameraları ile elde edeceği görüntüler çok daha kaliteli olurdu. Ancak artık bu bakış açısının değiştiğini söylemek mümkün; zira ABD’de tamamen iPhone ile çekilen film projeleri türemeye başladı bile. Bugün profesyonel fotoğrafçılardan amatör sosyal medya fenomenlerine milyonlarca kişinin video projesi çekmek için akıllı telefon kullanıyor olmasının bir sebebi var. Pekiyi gerçekten düzgün ve kaliteli bir video nasıl çekilir? Cihazın markasına ve modeline göre kişiselleştirilebilir video çekim özellikleri nelerdir? Akıllı telefon ile video çekerken nelere dikkat etmeli? Hepsi ve daha fazlası, video nasıl çekilir temalı bu yazımızda.

Başlamadan Önce: Bir Videoyu “İyi” Yapan Nedir?

Video Nasıl Çekilir

“İyi” bir video kavramı, pek çok farklı anlam taşıyabilir. Bir videonun iyi ve kaliteli olabilmesi için en temel elementlere bakacak olursak:

  • Kompozisyon: Başarılı bir video nasıl çekilir sorusunun cevabı, video sahnelerinde yer almak üzere seçtiğiniz kompozisyon bileşenlerinde saklı. Bunu yapmak için telefonunuzun ekranını kullanabilirsiniz; tıpkı bir ressamın kanvası üzerinde kullanacağı şekilleri, renkleri, dokuları ve çizgileri yerleştirmesi gibi.
  • Işık: Videodaki ışık yalnızca öznelerinizi tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda videodaki duygunun tanımlanmasına ön ayak olur. Videonuzu çekmeye başlamadan önce ışık ile deneyler yapmanız ve ışık kaynağınızın nereden geldiğini tespit etmeniz çok önemli. Örneğin bulutsuz bir günde öğlen güneşi kişilerin üzerinde hoş olmayan gölgelenmeler yaratırken bulutlu bir hava, daha yumuşak bir ışık yakalamanıza vesile olabilir. Ünlü yönetmen Martin Scorsese’nin de dediği gibi; “Işık, kim olduğumuzun özünde yer alır ve kendimizi anlama şeklimizdir.”
  • Bakış açısı: Video nasıl çekilir sorusunu sormadan önce kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor: Kamera lensimi nereye ve hangi açı ile doğrultuyorum? Bu bakış açısı kavramını gerçek anlamında sorguladığınız gibi, mecazi anlamda da sorgulamanız gerekir: Bu videonun bakış açısı, hikayemi anlatmama nasıl yardımcı olacak? Selfie kamerası ile çekilmiş bazı videolar tamamen sübjektif bir biçimde, anlatıcının bakış açısından çekilerek seyircinin hikayeye doğrudan bağlanmasını sağlıyor. Bazılarında ise daha az kişisel, daha mesafeli bir bakış açısı hakim oluyor. Çocuk veya bebek çekerken ise yerden çekim yaparak doğrudan bir bakış açısı yakalayabilmek önemli.

Profesyonel Video Nasıl Çekilir?

1. Doğru ayarları bulun.

Video Nasıl Çekilir

Akıllı telefonunuz ile video çekmeye başlamadan önce telefon ayarlarını doğru bir şekilde ayarlamanız çok önemli. Video çekiminde en önemli ayarlardan biri ise şüphesiz video çözünürlüğü. Çözünürlük, videonuzun ne kadar büyük olacağını ifade eden bir terimdir. Güncel akıllı telefon modellerinde en yaygın olarak kullanılan video çözünürlükleri 1080 HD ve 4K’dır.

Çözünürlüğü belirledikten sonra sıra çerçeve oranını seçmeye gelir. Çerçeve oranı, videonuzun saniyede kaç tekil çerçeve kaydedeceğini (fps) belirler. Yaygın olarak bilinen fps değerleri 30 fps ve 60 fps’tir ve sayı ne kadar yüksekse, videonuz o kadar pürüzsüz bir görüntüye sahip olur.

2. Lensinizi temizleyin.

Bu madde size “Hadi canım!” dedirtebilir, ancak emin olun ki bir daha yakalanması mümkün olmayan, eşsiz bir anı videoya kaydettikten sonra kamera lensi üzerinde parmak izi olduğunu fark edip kendine bela okuyan insan sayısı bir hayli fazla. Lensi temizlemek için akıllı telefonlara özel olarak üretilen mikrofiber cam temizleme bezi kullanabilirsiniz.

3. Telefonu yatay olarak tutun.

Video Nasıl Çekilir

Profesyonel video nasıl çekilir sorusunun cevabı, telefonu nasıl tuttuğunuzda saklı. Dikey yönde tutulmuş bir akıllı telefon ile çekilmiş videolar, ben amatörüm diye bağırmaktan öteye maalesef gidemiyor. Bir video çekmeye başlamadan önce telefonu yatay olarak tuttuğunuzdan emin olun.

4. Arkadan gelen ışık kaynaklarından kaçının.

Çekim yapacağınız odak noktasının arkasında herhangi bir pencere ya da ışık kaynağı olmamasına dikkat edin. Bu durum, videonuzdaki kişilerin gölgeli ve karanlık görünmesine yol açacaktır. Bunun yerine ışığın yandan ya da arkanızdan geliyor olmasına özen göstermenizde fayda vardır.

5. Her iki elinizi de kullanın.

Video Nasıl Çekilir

İlkel bir tavsiye olarak gelse de video çekimi esnasında her iki elinizi de kullanmanın büyük avantajları vardır. Akıllı telefon lensleri genellikle içerisinde optik imaj sabitleyiciler barındırır, bu yüzden de hali hazırda sabit görüntü elde etmenize olanak sağlar. Bununla birlikte cep telefonunuzu her iki elinizle tutmanız, çok daha stabil ve durağan görünümlü videolar elde etmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda kamerayı hızlı biçimde hareket ettirdiğiniz anlarda dalgalı bir görüntü elde etmeyi de önlemiş olursunuz.

6. Poz ve odak noktası bulun.

Telefonunuzun ekranı üzerinden odaklanmak istediğiniz objeye tıklayın. Eğer Android bir cihaz kullanıyorsanız tek bir dokunma yeterli. iPhone’larda ise parmağınızı biraz daha uzun süre odak noktasında tutmanız gerekebilir. Işık gereğinden düşükse telefonunuzun kamerası odak noktası arayacaktır ve videonuz profesyonel bir görünümden uzaklaşacaktır.

7. Telefonun ses ayarlarını iyileştirin.

Pek çok video uzmanı, güçlü bir video elde etmek için sesin de yüksek kalite olması gerektiğini vurguluyor. Akıllı telefonlarda yer alan mikrofonlar, özellikle son yıllarda oldukça fazla gelişim göstermeye başladı. Buna ek olarak Bluetooth mikrofonları gibi ek aksesuarlar da videonuzdan çıkan sesin daha çarpıcı hale gelmesini sağlayabilir. Küçük bir tüyo: İkinci bir telefon kullanarak onu odak kişinin cebine yerleştirin ve ses kaydı başlatın. Aynı zamanda kendi telefonunuzda videonuzu çekmeye devam edin. Kendi telefonunuzdan elde ettiğiniz sesten memnun kalmadığınız noktada her zaman diğer telefondaki ses kaydını videonuzun üzerine senkronize edebilirsiniz.

8. Yavaş çekim ve hızlı çekim (time lapse) efektlerini deneyin.

Video Nasıl Çekilir

Şimdilerde pek çok akıllı telefon modelinde yavaş ve hızlı çekim olmak üzere pek çok farklı video çekim modu bulunmakta. Yavaş çekim modunda videodaki aksiyon olduğundan çok daha yavaş görünürken hızlı çekimde koca bir günü 1 dakikaya sığdırmak mümkün oluyor. Hızlı video nasıl çekilir diye merak edenler, konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için profesyonel fotoğrafçıların sosyal medya hesaplarını takip edebilir. Her iki mod ile de başarılı birer video elde etmek mümkün.

Mükemmel Videolar İçin Cep Telefonu Aksesuarları

Video Nasıl Çekilir

Akıllı telefonunuz ile çekeceğiniz videoları daha da profesyonel ve etkileyici hale getirmek için başvurabileceğiniz cep telefonu aksesuarları da yok değil. Akıllı telefonunuzda hali hazırda bulunan donanım sizi tatmin etmiyorsa, bu aksesuarlardan faydalanabilirsiniz:

  • Lens eklentisi: Makro lens olarak da geçen bu eklenti, farklı kareleri farklı tarzlarda yakalamanıza olanak sunuyor. 9 farklı lens içerebilen kamera, siz lensi çevirdikçe farklı formatları ve filtreleri de beraberinde getirir.
  • Balık gözü kamera: “Fish eye” olarak bilinen balık gözü kamerası, akıllı telefonunuzun kamerasının üzerine bir mandal gibi yerleştirilir ve kameranın anında daha geniş bir açıya sahip olmasını sağlar. Panoramik düzeye yakın fotoğraf açısı yakalayabilen balık gözü, özellikle doğa çekimlerinde harika bir çekim ortamı yakalamanıza vesile olur.
  • Geniş açı lensi: Balık gözü kamerası gibi telefonun kamerasına mandal edasıyla yerleştirilen geniş açı kamera eklentisi, konserden doğa seyahatine, tatilden maça pek çok farklı etkinlikte ve alanda daha geniş bir çekim açısına sahip olmanızı sağlar.
  • Selfie çubuğu: Elbette tüm videolarınızı arka kamera ile çekecek değilsiniz. Farklı açı ve uzunluk ayarları bulunan ve cep telefonu aksesuarlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan selfie çubukları, öz video çekimi yaptığınız anlar için ideal.

Video Nasıl Çekilir

  • Gimbal: Video çekimi esnasında kullanıcıların en büyük tehdidi elbette titreyen ellerdir. Bu soruna karşı üretilen gimballar, aslında uzun zamandır profesyonel film setlerinde yaşayan video aksesuarları olarak bilinir. Cep telefonlarında video çekimi popülerleştikçe, daha kompakt hale gelerek akıllı telefonlar ile uyumlu bir halde üretilmeye başlamışlardır. Bir nevi video çekimine has selfie çubuğu olan gimballar, çok daha stabil ve istikrarlı bir video çekimi sağlar.
  • Tripod: Günümüzde profesyonel video kamera tripodlarının yanı sıra akıllı telefonlara özel olarak üretilen tripodlar da bulmak mümkün. Akrobat stand çubuğu olarak da bilinen bu tripodlar, esnek ve portatif yapıları sayesinde video çekimini daha pratik hale getirebiliyor.

Video Nasıl Çekilir

360 derece video çekimi ile ilgili merak ettiğiniz her şey  burada!

Önceki YazıSonraki Yazı