Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme

Sağlıklı beslenmenin gerekliliği hamile olup olmamanıza bakmıyor elbette. Bu nedenle “Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?” sorusu da otomatik olarak tek yanıtı beraberinde getiriyor: sağlıklı. Ama nasıl bir sağlıklı beslenme? Artık bedeninizi bebeğinizle paylaşıyorsunuz ve bu nedenle sağlıklı beslenmenin önemi katbekat artıyor. Hamileliğiniz süresince yediğiniz ne varsa bebeğinizin gelişimini etkiliyor. Hamilelikte beslenme programınız ne kadar sağlıklı ve düzenliyse, dünyaya sağlıklı bir bebek getirme şansınız o kadar artıyor. Uzmanlar ideal bir beslenme programının olmadığı konusunda hemfikir ancak temel sağlıklı beslenme ilkelerini hayata geçirirken biraz eklemeler de yaparak kendiniz ve bebeğiniz için uygun beslenme şeklini ve alışkanlıklarını yaratmanız mümkün. Bu yazımızda ise sizlere hamilelikte beslenmenin kilit noktalarından bahsetmek istedik. Şimdiden keyifli okumalar!

1.Folat ve Folik Asit Almaya Özen Gösterin

Sebze Suyu

Muhtemelen siz de folik asidin hamilelikte beslenme için ne kadar önemli olduğunu duydunuz. Peki, bu folik asit nedir? Folik asit, B grubuna ait bir vitamin olarak tanımlanıyor; işlenmiş haline folik asit, doğal ve işlenmemiş yiyeceklerde bulunan haline ise folat deniyor. Folik asidin doğum kusurlarını engellediğini, bebeğinizin beyin ve omurga gelişimi için kesinlikle gerekli olduğunu bilmeniz hamilelikte sağlıklı beslenme programınız için önem taşıyor. Folik asit nelerde bulunur derseniz, ıspanak, fasulye, kuşkonmaz, turunç ve yerfıstığı tüketmenizi öneririz. Ayrıca folik asit açısından güçlendirilmiş işlenmiş yiyecekleri de tercih edebilirsiniz.

2.Kemik Güçlenmesi İçin Kalsiyum!

Kalsiyum

Hem kendiniz hem de bebeğiniz için bol bol tüketmeniz gereken yiyecekler aynı zamanda kalsiyum açısından zengin besinler de olmalıdır. İkinizin de kemik ve diş gelişimi ve sağlığı için hamilelikte kalsiyum alımı önemlidir. Mandıra ürünleri kalsiyum açısından en zengin ürünlerdir ve bol bol tüketmeniz beklenir. Somon, ıspanak, brokoli ve kalsiyum açısından güçlendirilmiş meyve suları da tercih etmeniz gereken yiyecek ve içecekler arasında yer alır.

3.Protein Olmazsa Olmaz!

Protein

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için hamileyken bol bol protein tüketmelisiniz. Protein içeriği açısından zengin besin kaynakları arasında yağsız et, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, balık ve yumurta tüketilmesi öncelikli besinler arasında öne çıkar. Eğer vejetaryen ya da vegan besleniyorsanız, kuru fasulye, bezelye, tofu ve fıstık ezmesi gibi hayvansal içeriği olmayan besinler de zengin protein kaynaklarıdır.

4.Demir, Kan Değerleri İçin Önemli

Hamilelikte Yemek

Hamilelikte demir içeren besinler beslenmenizin hayati bir parçasıdır. Kan değerleriniz ne kadar güçlü ise, bebeğinizin kan dolaşımı da o kadar güçlenecektir. Dolayısıyla demir, kansızlık gibi sorunların önüne geçebilmek için neredeyse iki katı oranda tüketilmelidir. Yeterli demir alımı aynı zamanda erken doğum gibi olumsuzlukların da önüne geçmek için faydalıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmanızı sağlar. Demir ihtiyacınızı en doğru biçimde et ürünlerinden alabilirsiniz. Demir emilimini artırmak için et ürünlerini C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, çilek gibi yiyecek ve içeceklerle desteklemeniz hamilelikte doğru beslenmenizi destekleyecektir.

5.Doktorunuza Mutlaka Danışın!

Vejeteryan

Hamilelikte vücudunuzun kendisine özgü ihtiyaçları olabilir. Örneğin, vegan veya vejetaryen anne adaylarının doğru miktarlarda protein, kalsiyum, demir ve folik asit alabilmesi için uygun sebze ve meyveleri uygun oranlarda tüketmesi gerekecektir. Bir başka ihtimal de, hamilelikte vitamin takviyesine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Hatta, hamile kalmadan önce vitamin haplarına başlamanız ve beslenmenizi düzenleyerek vücudunuzu hamileliğe hazır hale getirmeniz gerekebilir. Tüm bu nedenler dolayısıyla, yukarıda verdiğimiz önerileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Siz de hamilelikte beslenmeye dair önerilerinizi bizimle yorum bölümünde paylaşarak bilgi ağımızın genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz! :)

Bebeğinizin anne karnındayken beslenmesinden bahsettik, şimdi sıra anne sütünde. Anne sütünü arttıran yiyecekler için tıklayın!

Önceki YazıSonraki Yazı