Uyumak; nefes almak veya yemek yemek gibi varoluşumuzun en doğal parçalarından biridir. İnsanoğlu yüzyıllardır doğası gereği uyur ve büyür. Ebeveynin görevi, çocukları için güven ortamını sağlamak ve her zaman sezgilerine güvenerek onlara en huzurlu, sevgi dolu ve sağlıklı uyku ortamını yaratmaktır. Onları iyi dinlemek, anlamak ve daha onlar minicikken onlara saygı göstermektir. Bunun için işte size pratik ipuçları:
1. Aranızda Güven Bağı Kurun.
Uyku, güven ve huzur ortamında gerçekleşir. Çocuğunuz ile birbirinizi dinlemeniz, bol sevgi paylaşımı, etkin iletişim, fiziksel temas ve onun ihtiyaçlarına cevap vermeniz aranızdaki güveni perçinler. Ebeveynlerine güvenen ve hayatla sağlam bağlar kuran çocuklar daha işbirlikçi, daha iyi gelişen, daha sosyal, daha mutlu bireyler olurlar. Bu çocuklar da daha ilk günden itibaren daha sağlıklı uyurlar ve uyku sorunlarının üstesinden daha kolay gelirler.
Başbaşa oynanan oyunlar, kitap okuma, sling/kanguru ile bebeğinizi taşımanız, bebeğinizi özellikle hayatının ilk aylarında sizinle aynı odada ve sizin yatağınıza yakın, güvenli bir park yatak veya “next-to-me” yataklarda yatırıp ona yakın kalmanız, telsiz/kamera kullanarak uykudan
uyandıklarında onu duymanız ve hemen ihtiyacına yanıt vermeniz önemlidir.
2. Çocuğunuzun Beslenmesine Dikkat Edin.
Uyku, tok ve sağlıklı bir mide ile ancak mümkündür. Bu nedenle, çocuğunuzun bir sağlık sorununun olup olmadığını iyi gözlemlemek, dengeli beslenmesini sağlamak önemlidir. Akşam son öğünden sonra sindirim için biraz süre bırakmak ve sonra uykuya geçmek gerekir.
Yemeğin keyifle yenmesi için bebeğinizi sizinle aynı anda sofraya oturtabilirsiniz, yemekle ilgili kitaplar okuyabilirsiniz, renkli ve eğlenceli ve güvenli yemek takımları ile yemek yemeyi bir keyife dönüştürmek için fırsatlar yaratabilirsiniz.
3. Gün İçinde Kaliteli Vakit Geçirin.
Gün içinde bolca oyun oynayan, kaliteli vakit geçiren, enerjilerini bolca eğlenerek kullanan, stresten uzak ve mutlu vakit geçiren çocuklar geceleri daha iyi uyurlar. Yaşlarına uygun eğitici oyuncaklar, açıkhava parkları ve doğada vakit geçirmek en güzel seçeneklerdir.
4. Bebeğinizi Emzirin.
İlk 6 ay sadece anne sütü vermek, sadece bebeğinizin sağlığı için değil aynı zamanda sizinle güçlü bağlar kurması için de çok önemlidir. Emzirmek, birbirinize vakit ayırmanızı, başbaşa kalmanızı, bolca duygusal tatmini ve güvenli bağlanmayı sağlar. Emzirirken salgılanan oksitoksin ve prolaktin hormonları annenin bebeğe bağlanmasını güçlendirir. Son araştırmalar en az 2 yaşına kadar emzirmenin çocuğunuz için daha sağlıklı sonuçlar doğurduğunu gösterir.
Bu dönem boyunca sütünüzün kesilmemesi ve bebeğinizin emmeyi bırakmaması için mecbur kalmadıkça biberon vermemeniz, eğer bebeğiniz iyi kilo alıyorsa mamaya başvurmamanız, saatlere/programlara göre değil bebeğinizin vücut saatine göre emzirmeniz, iyi beslenmeniz ve çalışan anne ise sütünüzü gün içinde sağmanız önemlidir.
5. Sizin Verebileceklerinizin Yerine Araçlar Koymayın.
Sizin yapabileceklerinizin yerine sürekli araçlar koymak, insan temasını azaltmak ve bağ kurma fırsatlarını geri tepmektir. Anneler yorulur ve arada dinlenmek için araç gereçlerden destek almak isteyebilir, ancak burada denge önemlidir. Her ağladığında emzik vermek, kendi sıcacık kucağınız yerine her fırsatta bebekleri anne kucaklarına bırakmak, sizin sesiniz yerine sürekli ninni oyuncakları kullanmak bunlara örnektir.
6. Doğru ve Güvenli Uyku Ortamını Yaratın.
Bebeğinizin nerede uyuyacağına, sadece ebeveynleri karar verebilir. Yanınızda, sizinle aynı odada veya kendi odasında. Ortak olarak önemli olan güvenli ortam olduğuna emin olmaktır. Bebeğinizin düşmeyeceği, kafasını çarpmayacağı, solunum sorununa neden olabilecek nesnelerden uzak, oda sıcaklığının ideal aralıkta (18-22 Derece), gündüzleri loş ve geceleri karanlık, uykuyu
engelleyebilecek işitsel/görsel uyaranlardan uzak ve çocuğunuzun tanıdığı/aşina olduğu/huzurlu olduğu ortam olması önemlidir. Sizin veya uykusu sırasında ona bakan kişinin ihtiyaç anında yanında olabilecek mesafede olması da kritiktir.
7. Uykuya Mutlu Gidin.
Uykuya mutlu gitmenin en sağlam yolu uykuyu hem düşünsel hem de duygusal olarak olumlu algılayan çocuklar yetiştirmektir. Bu da, bebeğinizin ilk günlerinden itibaren uyku konusundaki ihtiyaçlarını iyi anlamak, bunlara yanıt vermek, bağımsız uykuya dalmasını sağlamak yolunda onu ağlamaya bırakmamak, ilginizi ve sevginizi tüm uyku sürecinde vermekle başlar.
İçinde mutluluk olan uyku ritüelleri uygulamak, uykuya bir kutlama edasında gitmek ve uyku öncesi geçen süreyi, günü beraber keyifle kapatmak için bir fırsat olarak değerlendirmek, stresten uzak durmak, bebeğinizi ağlatmamak önemlidir.
8. Çocuğunuzun Sürekli Büyüdüğünü Unutmayın.
Çocuklar ilk yıllarında hızla büyürler. Bu büyüme de beraberinde birçok değişim getirir. Çocuğunuzun uykusu da bu değişimlerden etkilenir. Bebeğiniz birdenbire uyku sorunu çekebilir. Bu durumların normal olduğunu bilmek, sakin kalmak ve yaşadığı değişimi anlayıp çözüm bulmak gerekir.
9. Uyku Konusunda Bilgili Olun.
Okuyun, sorun, öğrenin. Bunu yaparken de bilimsel doğruların peşinde olun. Uyku hem biyolojik, hem de davranışsal bir konu olduğundan, tıp ve psikoloji bilimlerinin sunduğu gerek ebeveynlik, gerekse uyku konularındaki çıkarımları takip edin.
10. Kendi İç Sesizinizi ve İçgüdülerinizi Dinleyin.
Doğanıza, yüzyıllardır gelen biyolojik yapınıza güvenin. Sezgilerinizi kullanın. Bilgileri edinin, ancak kendi duygu ve düşünce süzgeçlerinizden geçirin ve öyle uygulayın.
11. Online Alışveriş Yapın. :)
Tüm uyku sürecinde annenin bebeğine bol zaman ayırması ve her zaman sakin kalması gerekir. Bu nedenle de özellikle doğum sonrasındaki günlerde alışveriş ile vakit kaybetmemek, daha sonrasında da açıkhavada ve başbaşa oyun oynamak varken bebekleri/çocukları kapalı alışveriş merkezlerine sürüklememek için online alışverişi öneririm. Bebeğiniz için almak istediğiniz her şeyi artık Anne & Bebek kategorisinde bulabilirsiniz.
Sizin de bu konuda görüşleriniz ya da önerileriniz varsa, yorum bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın.