Türkiye’de yıllardan beri en çok beslenen evcil hayvanlardan biri olan muhabbet kuşları; hem konuşkanlıkları hem de sevimlilikleri ile evlerin birer minik üyesi oluveriyorlar. Her evcil hayvan gibi sevgiye ve ilgiye sonsuz ihtiyaç duyan muhabbet kuşları, genel olarak bakımı da zahmetsiz hayvanlardır. Eğer ilk defa muhabbet kuşu besleyecekseniz ya da beslediğiniz kuşunuzu daha yakından tanımak istiyorsanız haydi buyurun!
Muhabbet Kuşları Sesi
Evlerin vazgeçilmez neşe kaynağı olan muhabbet kuşları, renkli sevimli görüntülerinin yanı sıra neşeli ötüşleri olan kuşlardır. Papağan ailesinin en küçük üyeleri olan muhabbet kuşları, papağanlar kadar olmasa da konuşmalarıyla ve çıkardıkları seslerle meşhurdurlar. Muhabbet kuşları sesi aslında onun doğal yaşamının bir getirisidir. Doğal yaşamlarında 200-300 kuşluk sürüler halinde yaşayan muhabbet kuşları birbirleriyle anlaşmak için farklı sesler çıkarırlar.
Evde beslediğimiz muhabbet kuşunun çıkardığı her ses kulağa hoş gelir. Aslında bu seslerin hepsinin bir anlamı bulunur fakat bizler hangi sesin ne anlama geldiğini bilemeyiz. Ancak neredeyse her muhabbet kuşunun çıkarabildiği bazı ortak sesler bulunmaktadır. Bu seslerin ne anlama geldiğini bilirseniz kuşunuzla iletişiminiz daha sağlıklı olacaktır. Muhabbet kuşları sesleri nelerdir?
- Tiz cıyaklama sesi: Eğer muhabbet kuşunuz tiz bir şekilde cıyaklama sesi çıkarıyorsa sebebi kendini stresli hissetmesi ya da korkması olabilir. Doğal hayatlarında ise bu sesi birbirlerini bulmak için kullanırlar.
- Islık çalma sesi: Eğer muhabbet kuşunuz sık sık ıslık çalma sesi çıkarıyorsa her şey yolunda demektir. Çünkü muhabbet kuşları bu sesi kafesinde mutlu ve güvenli hissettiği zaman çıkarır. Ayrıca bu ses muhabbet kuşu besleyenlerin duymaktan en çok keyif aldığı sestir.
- Heyecanlı muhabbet kuşu sesi: Muhabbet kuşları heyecanlı bu sesi çıkarırken aynı zamanda başını aşağı ve yukarı doğru sallar. Bu hareket kuşunuzun memnuniyetini sergilemek için yaptığı bir davranıştır.
- Uzun ve monoton ses: Eğer muhabbet kuşunuz uzun ve monoton bir ses çıkarıyorsa sizi ya da farklı bir muhabbet kuşunu özlemiş olabilir. Bu ses onların doğal yaşamında iletişim sesidir.
- Click sesi: Click sesi muhabbet kuşları tarafından nadir çıkarılan seslerden biridir. Bu sesi mutlu oldukları zaman gagalarıyla çıkarırlar.
Muhabbet Kuşları İsimleri
Eğer yeni bir muhabbet kuşu aldınız ya da alacaksınız ilk husus ona güzel bir isim bulmanızdır. Eğer aklınızda bir isim yoksa sizin için önereceğimiz muhabbet kuşları isimlerinden ilham alabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzu isimlendirirken dikkat etmeniz gereken hususlar; kuşunuzun cinsiyeti ve rengidir. Buna göre erkek muhabbet kuşu isim önerilerimiz şunlar;
- Arsız, zıpır, boncuk, benekli, boz, bubi, cango, cankuş, ciklet, çiko, fındık, kınalı, maviş, mavişim, mercan, oğluş, paşa, rıfkı, şesu, tarçın, taklacı, zıpır.
Dişi muhabbet kuşu isim önerilerimiz ise şunlar;
- Altın, asma, aygız, aşkım, aşuk, balım, bambiş, benek, bıdık, bıcır, bonibon, cansın, cici, cankuş, cankat, çiço, çilek, çiçek, çıtıpıtı, derya, dido, dudu, mızmız, paytak, prenses, pufi, şeker, şımarık, zakkum, zencefil, zeytin.
Eğer kuşunuza rengine göre isim vermek istiyorsanız ise; açık yeşilse biber, roka, yaprak, çimen; gri renkte ise duman, kara, sisi, dark; mavi renkte ise de boncuk, bulut, gökyüzü, mercan, maviş, mavili, derya, rüzgar, yağmur, gökdeniz isimlerini tercih edebilirsiniz.
Muhabbet Kuşları Çiftleşme
Pek çok evcil hayvan gibi muhabbet kuşları da çiftleşen ve buna gereksinim duyan hayvanlardır. Muhabbet kuşları diğer pek çok kuşa göre eş seçiminde hayli titizdir. Her iki muhabbet kuşu da birbirlerini benimsedikleri zaman çiftleşmek için doğru ve uygun zamanı beklemeye başlarlar. Muhabbet kuşları çiftleşme isteği yani seksüel istek güneş ışığıyla uyandırılır. Bu yüzden doğru zaman onlar için bahar mevsiminin gelişiyle başlar. Dolayısıyla muhabbet kuşları çiftleşme zamanı bahar aylarıdır diyebiliriz. Yavru bir muhabbet kuşunun çiftleşmesi ise 6-8 aylık erişkinliğe ulaştığı zaman gerçekleşir. Muhabbet kuşlarının bakım & sağlık ürünlerini kategorimiz üzerinden inceleyebilirsiniz.
Muhabbet kuşlarının çiftleşme serüveni erkek kuşlar için biraz daha zor geçer. Çünkü dişiler daha zor eşe gelirler. Erkek ise; dişinin engel olmasına rağmen bulduğu her fırsatta dişinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Erkek muhabbet kuşunun dişisini etkilemek için kafes içindeki davranışlarından bazıları; kafesteki çanı kuvvetlice çalmak, durmadan uçmak ve dişinin yanına konmak, yan yan sekerek yürümek, heyecandan göz bebeklerinin siyah bir noktaya dönüşmesi vs.
Dişi muhabbet kuşu ise birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra erkek kuşa gösterir. Bunu gösterme biçimi, dalın üzerine oturup başını arkaya doğru uzatması ve kuyruğunu havaya kaldırarak hareketsiz şekilde beklemesidir. Erkek kuş bu mesajı aldığında dişi kuşun sırtına çıkar ve çiftleşme meydana gelir. Çiftleşme sona erdiğinde dişi kuş uçup gider.
Muhabbet Kuşları Ne Yer?
Evde kuş beslemek keyifli olsa da hayli sorumluluğu olan bir iştir. İlk defa kuş besleyecek olanlar “muhabbet kuşu ne yer” diye merak edebilirler. Muhabbet kuşları sadece yem yemezler; aynı zamanda meyve ve sebzeleri de severek tüketirler. Muhabbet kuşları doğal yaşamlarından çok çeşitli besinlerle beslenebilme şansına sahipler. Ancak evde malesef ki çoğu zaman sadece darı ya da tohumlardan oluşan yemlerler beslenmekteler. Bu yemler, kuşların hayatını sürdürmesi için yeterlidir ama vücutlarının tüm ihtiyacını karşılar nitelikte değildir. Muhabbet kuşu yem çeşitlerine göz atmak için tıklayın!
Ancak emin olmadığınız bir besin ile kesinlikle kuşunuzu beslememelisiniz. Çünkü bazı yiyecekler muhabbet kuşları için oldukça tehlikeli olabilmekte. Muhabbet kuşlarını yem dışında besleyebileceğiniz gıdalar şunlar;
- Havuç, marul, maydonoz, brokoli, karnabahar yaprağı, lahana, kara lahana, ıspanak, şalgam yaprağı, elma, erik, şeftali, kayısı, kiraz.
Muhabbet Kuşları Türleri
Muhabbet kuşlarının pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bu yüzden henüz muhabbet kuşu almamışsanız muhabbet kuşları türlerine göz atmanızda fayda var. Muhabbet kuşları arasında ilk bahsedeceğimiz kuş açık yeşil muhabbet kuşları. Bu kuşlar hiç mutasyona uğramamış olan doğal kuşlardır. Vücut uzunlukları ortalama 18 cm olan açık yeşil renkli kuşlar; 5 ila 8 yıllık yaşama süresine sahiptirler. Ancak bakım, beslenme ve stres gibi çevre şartlarına göre 12-15 yaşına kadar da yaşayabilirler. Bu kuşlar; en doğal muhabbet kuşları olduğu için en kolay konuşan muhabbet kuşlarından birisidir.
Jumbo ismiyle bilinen ve diğer isimleri show, şov, İngiliz, Hollanda olan bir başka muhabbet kuşu türü ise normal muhabbet kuşlarına çok benzeyen ancak onlardan biraz daha iri olan bir kuştur. Jumbo muhabbet kuşları; ortalama 24 cm vücut uzunluğuna sahip olan, normal muhabbet kuşlarına göre kafası daha iri göğüs kısmı daha büyük olan kuşlardır. Ayrıca tüyleri canlı ve ibik diye tabir edilen kısmındaki tüy yoğunluğu daha fazladır. Bu kuşların tüyleri daha fazla olduğu için deri hastalıkları diğer muhabbet kuşlarına göre daha fazla görülür.
Albino ya da beyaz muhabbet kuşu olarak bilinen bir diğer muhabbet kuşu türünün rengi, adından da anlaşılacağı üzere beyazdır. Albino muhabbet kuşları, beyaz tüylerin yanı sıra kırmızı göz rengine sahip olan hayli dikkat çekici kuşlardır. Ülkemizde albinoların %90’ı dişidir. Erkek albino muhabbet kuşu bulmak hayli zordur.
Bir diğer muhabbet kuşu türü olan lutino muhabbet kuşlarının gövde, maske ve kanat rengi saf sarıdır. Kuyruk tüyleri ise sarı ve beyaz renkli, gözleri kırmızıdır. Pembe ayaklara sahip olan lutino kuşlarının gagaları ise turuncudur. Erkek lutino muhabbet kuşunu dişisinden ayırırken cere rengine bakılır. Eğer cere rengi pembe veya mor ise erkek, kahverengi ise dişidir.
Muhabbet Kuşları Nasıl Eğitilir?
Eğer yeni bir muhabbet kuşu aldınız ya da almayı düşünüyorsanız; en önemli husus onun eğitimidir. Muhabbet kuşları nasıl eğitilir diye merak ediyorsanız ihtiyacınız olan tüm tüyoları burada bulacaksınız.
Yeni aldığınız bir muhabbet kuşunu eğitmeye başlamadan önce yaklaşık 1 hafta bekleyin. Bu süreyi, kuşunuzun yeni ortamına alışma süresi olarak görebilirsiniz. Kuşunuzun kafesini; salonda televizyon, kapı ve pencereden uzak kendi koltuğunuza yakın bir yere konumlandırın. Bu sayede size ve ev halkına ısınması daha kolay olacaktır. Onun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için uygun ortamı sağladığınızdan emin olun. Kafesini sessiz ya da karanlık bir odaya kesinlikle koymayın.
Eğer kuşunuzun kafesi güneş gören bir odadaysa ve onunla sık sık ilgileniyorsanız kuşunuz kendini rahat hissedecektir. Kuşun beslenmesi de önemli noktalardandır. Kuşunuzun suluk ve yemliğini düzenli olarak temizleyin, aynı zamanda her gün değiştirin. İlk zamanlar yemeyecek olsa bile endişelenmeyin ve düzenli olarak değiştirmeye devam edin. Acıktığında kendiliğinden yemeye başlayacaktır.
Eğitimin olmazsa olmazlarından biri de ödüllendirmektir elbette. Ödülü gördüğünde ve kokladığnda onu heyecanlandıran güzel bir şeyin olduğunu bilmesi gerekir. Ayrıca eğitim sırasında onu cesaretlendirin ve sonunda da mutlaka ödüllendirin. Dal darı kuşunuz için ödül olabilecek yiyeceklere bir örnektir. Aynı zamanda oyuncaklarla kafesini donatarak keyifli zaman geçirmesine de yardımcı olabilirsiniz.
Bu süre içinde kuşunuz hem evinize hem de size alışacaktır. Bunların yanı sıra kafesin yanına oturup sık sık onunla konuşmayı, birlikte zaman geçirmeyi ve size-sesinize alışmasını sağlamayı da ihmal etmeyin.