Buharda Pişirme Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

buharda pişirme

Buharda pişirme yöntemi sağlıklı ve pratik olduğu için özellikle sebze yemeklerinde ustalaşmaya değer mutfak becerilerinin başında geliyor. Bu yöntemle gıdaların besin değerleri korunduğu gibi doğal lezzetini maskeleyen başka katkı maddeleri de kullanılmamış oluyor. Bununla birlikte çoğu buharda yemek pişirme tarifi buna özel tasarlanmış çeşitli tencere, süzgeç, aparat ve buharlı pişiriciler gerektiriyor. Her biri kendine özgü avantajlar sunan bu yöntemlerle buharda yemek pişirmek için ihtiyacınız olan tüm püf noktaları bu yazıda bulabilirsiniz.

Buharda Pişirme Nasıl Yapılır?

Sağlıklı yiyeceklere sahip olmak iyi beslenmek anlamına gelmiyor. Besin değeri yüksek gıdaları nasıl pişirdiğiniz de önemli. Bunun için hızlı ve lezzetli bir yol arıyorsanız, aşağıdaki buharda yemek pişirme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

bambu sepeti
  1. Bambu Sepeti ile Buharda Pişirme

Bambu sepetler buharda yemek pişirmenin pratik ve çevreye duyarlı yöntemleri arasında yer alıyor. Buharda sebze pişirme aparatı arayanların favorisi olan bu doğal sepetler ile balık, tavuk, köfte ve hatta ekmek dahi pişirebilirsiniz.

  • Pişirmek istediğiniz sebze veya etleri bambu sepetlerine ekleyin.
  • Büyük bir tencereye kaynadığında taşmayacak kadar su ekleyin ve ocağa yerleştirin.
  • Sepeti tencerenin üzerine yerleştirerek kaynayan suyun buharıyla yiyeceklerinizin pişmesini bekleyin.
  • Genellikle sebze haşlayıcı olarak kullanılan bambu sepetlerinin birden fazla katmanı bulunuyor. Böylece aynı anda farklı yemekleri tek seferde pişirebilirsiniz.
buharda brüksel lahanası
  1. Süzgeç ile Buharda Pişirme

Pratik mutfakların vazgeçilmezi olan süzgeçler buharda pişirme aparatı arayanların da yardımına koşuyor. Bu kolay pişirme tekniği için bir tencereye ve ısıya dayanıklı bir süzgeç veya aparata sahip olmanız yeterli.

  • Tencereye az miktarda su ekleyin.
  • Pişirmek istediğiniz malzemeleri süzgecin üzerine yerleştirin.
  • Son olarak yemeğinizin buharda pişmesi için ocağın altını yakın ve tencerenin kapağını kapatın.
  • Brokoli gibi sebze yemekleri yapıyorsanız, 15 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol etmek için tencerenin kapağını açabilirsiniz.
buharda pişirme tenceresi
  1. Tencere ile Buharda Pişirme

Buharda pişirme tenceresi diğer yöntemlerle aynı görevi üstlenmesine rağmen kendine özgü bir pratiklik sunuyor. Yanmayan, yapışmayan ve ısıyı eşit şekilde dağıtan süzgeçli aparatı sayesinde yemek pişirme sürecini epey kolaylaştırıyor.

  • Öncelikle bu pişirme metodu için buhar tenceresine ihtiyacınız var. Satın alacağınız ürünlerde su haznesi olarak kullanılan bir tencere ve iç içe geçebilen birkaç adet buharda pişirme süzgeci bulunuyor. 
  • Tencerenin dibine süzgeç deliklerini geçmeyecek ölçüde su ekleyin.
  • Doğradığınız sebzeleri buharda pişirme aparatına ilave ettikten sonra aparatı tencereye yerleştirin.
  • Aynı anda başka yemekler pişirmek için aparatın diğer katlarını da kullanabilirsiniz. 
  • Sebzeleri diri seviyorsanız, süzgeçleri tenceredeki su kaynadıktan sonra yerleştirmenizde fayda var.
  • Son aşamada tıpkı diğer yöntemlerde olduğu gibi tencerenin kapağını kapatarak yemeğin pişmesini bekleyebilirsiniz.
buharda pişirme faydaları

Buharda Yemek Pişirmenin Faydaları Nelerdir?

Buharlı pişirme yöntemleri pratik olduğu kadar eşsiz faydalar sunuyor. Yemeklerinizi buharda hazırlayarak aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirsiniz.

  • Buharda pişirme yöntemi yağ gerektirmediği için tavuk ve balık gibi yemeklerde kolesterol riskini düşürüyor. 
  • Sebzeler haşlandığında suda çözünen B ve C vitaminleri önemli ölçüde kayboluyor. Dolayısıyla buharlı pişirme antioksidanlar da dahil olmak üzere besin değerlerinin büyük bölümünü koruyor.
  • Buhar yemeklerin lifli dokularını yumuşatarak daha kolay sindirilmesini sağlıyor.
  • Yanma riski oluşmadığından buharda pişirilen yiyecekler rengini, tadını ve lezzetini en iyi şekilde koruyor.
  • Buharlı pişiriciler fonksiyonel özellikleri sayesinde yemek pişirme zahmetini en aza indiriyor. Böylece yemek sonrası temizlik sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

En İyi Buharda Pişirme Makinesi Önerileri

Geleneksel metotlar işe yarar olmasına rağmen biraz zahmet gerektiriyor. Dilerseniz, buharda yemek pişirme makinesi modellerine göz atarak sağlıklı yemeklerinizi en hızlı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Fakir - Copy
  1. Fakir Tolero 9.9 L Buharlı Pişirici

Fakir buharda pişirme makinesi üç hazneli geniş kapasitesi ile hem tek seferde hem de ayrı ayrı birbirinden lezzetli yemekler çıkarıyor. Zaman ayarlama özelliği sayesinde başında gelmeye gerek kalmadan sebzeli tarifleri ve hatta pirinç kabını kullanarak pilav yemekleri de yapabilirsiniz. Buharda yemek pişirme konforunu maksimum düzeye taşıyan bu üründe genişçe bir su tankı bulunuyor. Böylece seviyesini de kontrol edebileceğiniz hazneye sürekli su eklemek zorunda değilsiniz.

vestel
  1. Vestel Ziyafet 1000 W Basınçlı Pişirici

Pratik kullanımıyla akşam ziyafetlerine lezzetli bir dokunuş yapan Vestel buharlı pişirici teknolojik özellikleriyle hayatı kolaylaştırıyor. 5,5 litrelik hacmiyle kalabalık sofraların tüm yemek ihtiyacını karşıladığı gibi pişirilen yemekleri sıcak tutma fonksiyonu da sunuyor. Üstelik zamanını yemek başında geçirmek istemeyenler için zamanlayıcı özelliği de bulunuyor. Ayrıca et soteden bakliyata, çorbadan mantıya dilediğiniz yemeğin pişirme süresini dijital ekranında görebilirsiniz.

tefal
  1. Tefal VS4003 Basınçlı Buharlı Pişirici

Sağlıklı tariflere ilham veren Tefal buharda pişirici iş dönüşü yemek zahmetini ortadan kaldırıyor. Ergonomik tasarımı ve gelişmiş teknolojileriyle kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayan bu ürünle dilediğiniz balık, tavuk veya sebze yemeğini dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz. Tefal buharlı pişiricinin üzerinde kaç dakikadır piştiğini gösteren dijital bir ekran da bulunuyor. 

goldmaster
  1. Goldmaster Biofit Buharlı Pişirici Gri

Modern mutfakların gözdesi olan Goldmaster buharlı pişirici estetik tasarımı ve fonksiyonel özellikleri bir araya getiriyor. Üç farklı haznesiyle farklı yemekleri aynı anda pişirme imkanı sunan bu ürün süre dolduğunda zil sesi ile uyaran bir zamanlayıcı taşıyor. Günlük hayatın yoğunluğunda kısa bir yemek molası vermek istiyorsanız, toplamda 8,4 litrelik bir iç hacim ve su seviyesi göstergesi de sunan Goldmaster buharlı pişirme makinesini tercih edebilirsiniz.

raks
  1. Raks Buharlı Pişirici

Raks imzası taşıyan bu yenilikçi tasarım sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin tüm beklentilerini karşılıyor. Buharda pişirmenin konforunu en üst düzeye çıkaran güçlü yapısıyla hızlı buhar üretimi sağlıyor. Aynı anda iki farklı yemeği pişirebileceğiniz bu ürün kompakt tasarımı sayesinde her yere kolayca sığıyor. Son derece dayanıklı materyallerle üretildiği için zamana meydan okuyan Raks buharda pişirme makinesi aynı zamanda kullanım sonrasında kolay temizlik avantajı sunuyor.

Sinbo
  1. Sinbo SCO 5043 Çok Fonksiyonlu Pişirici

Bütçe dostu ve fonksiyonel bir buharda pişirme makinesi için Sinbo markalı bu ürünü inceleyebilirsiniz. Küçük olmasına rağmen büyük işler başaran bu kullanışlı cihaz pilav, makarna, çorba ve sebze yemeklerini doğal lezzetini koruyarak pişiriyor. Emniyet sistemi sayesinde suyu bittiğinde otomatik olarak kapanan Sinbo buharlı pişiriciyle yemeklerinizi güvenli ve hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Hem sağlıklı hem de pratik bir deneyim sunan buharda pişirme yöntemi sayesinde yemeklerinizi yağ kullanmadan minimum eforla pişirebilirsiniz. Yemeklerin kokusunu ve tadını koruyan bu pişirme yönteminden sonra temizlik zahmeti de en aza iniyor. Sağlıklı ve lezzetli yemekleri konforlu bir deneyimle taçlandırmak için aparat ve süzgeç gibi ekipmanların yerine buharlı pişirme makinelerini tercih edebilirsiniz. 

Pratik ev aletleri ilginizi çekiyorsa “Smoothie Makinesi Kullanımı & Kolay Smoothie Tarifleri” yazımıza da göz atın!

Önceki YazıSonraki Yazı