Ramazan Şerbeti Tarifleri: İftar Sofralarının Vazgeçilmezi

Ramazan Şerbeti

Yaşamın modern yüzü gelenekleri birer birer ortadan kaldırıyor; ancak bayramlar kültürel mirası canlandırmak için harika bir fırsat. Küslerin barıştığı, çocukların şeker topladığı ve akrabaların ziyaret edildiği Ramazan Bayramı da bunlardan biri. Ramazan demişken sofralarda yaşatılan geleneklerden bahsetmemek olmaz. Bu yazımızda Ramazan şerbeti tarifi başta olmak üzere Osmanlı mutfağının mirası olan bu lezzetli içecek hakkında en çok merak edilenler sorulara yanıt verdik. 

Şerbetler, içecek seçeneklerinin bugünkü kadar çeşitli olmadığı dönemlerde ferahlatıcı etkisi ve tatlı aromasıyla neredeyse her öğünde tüketiliyordu. Osmanlı şerbeti olarak da bilinen bu meşrubat şimdilerde ise bayram geleneklerini yaşatmak adına daha çok Ramazan ayında tercih ediliyor. İftar sofranızı lezzetli şerbet tarifleriyle tatlandırmak için gereken malzemelere Ramazan Paketleri fırsatlarından yararlanarak sahip olabilirsiniz.

ramazan serbeti tarihi

Ramazan Şerbeti Nedir? Ramazan Şerbeti Tarihi ve Kökeni

Türkiye, Güney Asya, Kafkaslar ve Balkanlar’da epey popüler bir içecek olan şerbetin İran’a özgü olduğu biliniyor. Hatta bu kelime Farsçada ‘şeker ve su içeceği’ anlamına gelen sharbat, Arapçada ise ‘içmek’ anlamına gelen shariba’dan geliyor. Şurup ve şarap kelimeleri de aynı etimolojik kökene dayanıyor. Aslında şerbetin tarihi epey tartışmalı; ancak İbni Sina’nın 11. yüzyıla ait “Tıbbın Kanunu” adlı eserinde birkaç şerbet tarifi yer aldığı için İran coğrafyasından çıktığı düşünülüyor.

Özellikle Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde tüketilen bu tatlı ve ferahlatıcı içecek çeşitli meyveler, çiçekler ve baharatlar kullanılarak hazırlanıyor. Bundan yüzyıllar önce toz şeker bulmak mümkün olmadığı için tatlandırmak için şeker kamış suyu ve bal kullanılıyordu. Şimdilerde Ramazan şerbeti yapımı için bölgeden bölgeye değişen farklı tarifler uygulansa da genel olarak vişne, karanfil, tarçın, zencefil, meyan kökü ve reyhan gibi malzemeler tercih ediliyor.

ramazan şerbeti

Ramazan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Aç ve susuz geçirilen oruçlu günlerde hemen hemen herkes iftar yemeklerinden çok içeceklerin hayalini kuruyor. Zengin iftar menüleri, lezzetli tatlılar ve Ramazan pidesi elbette önemli; ancak vücut susuzluğa daha fazla direnemiyor. İftarda susuzluğunuzu giderirken muhteşem bir lezzet şöleni yaşamak istiyorsanız, aşağıdaki pratik şerbet tariflerini deneyebilirsiniz.

Vişneli Tarçınlı Ramazan Şerbeti Tarifi

İster dondurulmuş ister taze vişne kullanarak hazırlayacağınız bu Ramazan şerbeti tarifi ile tarçın ve zencefilden en lezzetli şekilde faydalanabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • Yoğunluk tercihinize göre 2 veya 3 litre su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6-7 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 parça taze zencefil
  • Yarım kilo vişne
  • 1 adet limon suyu

Tarif:

  1. Donuk vişne kullanıyorsanız, altına kase yerleştirdiğiniz bir süzgecin içinde çözünmesini bekleyin.
  2. Bu sırada iki veya üç litre suyu tencereye koyarak kaynatmaya başlayın.
  3. Su kaynamaya başlamadan önce toz şekeri, çubuk tarçını ve karanfilleri de ekleyin.
  4. Tatlı şerbete hafif baharatlı bir aroma eklemek için bir baş taze zencefilin kabuğunu bıçağın arka kısmıyla tıraşlayın. İnce ince doğradıktan sonra zencefili de şerbet suyuna ekleyin.
  5. Su kaynanaya kadar şekeri ve içindeki diğer malzemeleri eritmeye başlayın. Ardından kaynamaya başlayınca vişneleri ve meyvelerden süzülen suyu ekleyin.
  6. Tencerenin kapağını kapatın ve tüm malzemeleri 15-20 dakika kadar kaynatın. 
  7. Şerbeti kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve hafif ekşi bir aroma için limon suyunu ekleyin.
  8. Ramazan şerbetiniz artık hazır. Son adımda suyunu süzerek soğuk ya da sıcak olarak servise hazır hale getirebilirsiniz.

Hibiskuslu Ramazan Şerbeti Tarifi

İftar sonrasında buz gibi bir şerbetle içinizi ferahlatmak istiyorsanız; nar çiçeği, tarçın ve karanfilin bir araya geldiği bu tarifi deneyebilirsiniz. Unutmadan, yalnızca 5-10 dakikada hazırlayacağınız bu Ramazan şerbeti tarifi demleme usulüyle yapılıyor.

Malzemeler:

  • 2 litre veya 10-12 bardak su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı hibisküs (nar çiçeği kurusu)
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 10 adet karanfil
  • Yarım limonun suyu

Tarif:

  1. 2 litre suyu tencerede kaynatmaya başlayın.
  2. Bu sırada bir çay bardağı hibisküsü, çubuk tarçını ve karanfilleri karıştırma kabına ekleyin.
  3. Kaynayan suyu malzemelerin üzerine döktükten sonra toz şekeri de ekleyin. 
  4. Şerbeti iyice karıştırdıktan sonra 5-10 dakika soğumaya bırakın.
  5. Posasını almak için şerbeti süzün ve son olarak üzerine yarım limon suyu sıkın. 

Elmalı Ramazan Şerbeti Tarifi

Epey zengin bir içeriğe sahip olan bu Ramazan şerbeti tarifi özellikle kalabalık aileler için fazlaca porsiyondan oluşuyor. Diğer tariflere kıyasla daha çok malzeme gerektirse de sıra dışı tatlar için mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:

  • 5 litre su
  • 500 gram toz şeker
  • Bir fincan hibisküs
  • Bir fincan demirhindi
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 3-4 adet kakule
  • 2 adet küçük baş taze zencefil
  • 1 adet taze zerdeçal
  • Birer tutam anason ve rezene
  • 2 adet orta boy elma

Tarif:

  1. 5 litre suyu büyükçe bir tencerede kaynatın.
  2. Hazırlık için elmaların kabuğunu soyarak her birini dört parçaya bölün. 
  3. Zerdeçal ve zencefillerin de kabuklarını soyarak ince parçalar halinde dilimleyin.
  4. Su henüz kaynamadan önce şekeri ve diğer tüm baharatları ekleyip aroma vermesini bekleyin. Kaynadıktan sonra elmaları da ekleyip 5 dakika kadar kaynatın.
  5. Son olarak ocağın altını kapatıp süzgeç kullanarak Ramazan şerbetinin suyunu süzün.

Alternatif Tarif: 

  • Süzme derdiyle uğraşmamak için şeker hariç tüm malzemeleri bir yoğurt süzme bezine ekledikten sonra kaynamış suda 1-2 saat kadar bekletin.  
  • Ardından süzme bezi tenceredeyken yarım saat kaynatın ve malzemeleri alıp toz şekeri ekleyin. 
  • Son olarak şekerin erimesi için 10 dakika daha karıştırarak kaynatın ve soğutup servis etmek için buzdolabında bekletin.
ramazan şerbeti

Ramazan Şerbeti Faydaları Nelerdir?

Evde Ramazan şerbeti yapmak pratik olduğu kadar geleneksel iftar sofralarına lezzetli bir dokunuş yapıyor. Bununla birlikte Ramazan’da şerbetinin gelenekleri yaşatmanın da ötesine geçen faydaları var.

  • Osmanlı şerbeti ferahlatıcı tadının yanı sıra kolesterolü düşürmeye, kilo kontrolüne ve tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.
  • Birçok meyve ve baharatın bir arada kullanıldığı Ramazan şerbetleri antioksidan özelliğine sahiptir.
  • Aç ve susuz geçirilen Ramazan günlerinde vücudun su dengesini düzenler. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlığı ve mide ağrısı sorunlarını rahatlatır. 
  • Ramazan şerbeti kalori bakımından yüksek bir içecek olmasına rağmen sindirimi kolay olduğu için enerji vericidir.

Hamilelikte Ramazan şerbeti içmek, kimilerine göre bebek gelişiminden ağrıların azalmasına kadar çeşitli faydalar sunuyor. Ancak özellikle baharat ve bitki özlerinin kullanıldığı tariflerde bazı yan etkilerin görülebileceğini ve şerbette bulunan yüksek orandaki şekerin gebelik şekeri riskini artırabileceğini belirtmek gerekiyor.

Özetle Ramazan şerbeti içindekiler bakımından sağlığa faydalı özellikler sunarken, susuzluğun giderilmesinde de en lezzetli alternatiflerin başında geliyor. Pratik tarifler için gereken malzemeleri ve izlemeniz gereken adımları artık biliyorsunuz. Öyleyse gıda ihtiyaçlarınızı n11.com’un Ramazan özel fırsatlarından yararlanarak kapınıza kadar getirebilir ve ailenizle birlikte iftarda doğal ve ferahlatıcı tarifinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Ramazan şerbetiyle uyum sağlayacak tarifler için “Sahur Zamanı: Sahurda Ne Yemeli?” içeriğimize de göz atın!

Önceki YazıSonraki Yazı