İftar Sofrası Nasıl Kurulur?

iftar sofrası

Ramazan ayının en eğlenceli faaliyetleri şüphesiz, mutfak telaşı ve iftar sofrası hazırlığı olmaktadır. Evlerinize taze meyve ve sebzeler aldığınız, buzdolaplarınızı donattığınız bu ay içerisinde pek çok farklı yemek ve tatlı hazırlanarak çok sayıda misafir de ağırlanabilmektedir. Her ne kadar 2021 senesinde, COVID-19 önlemleri kapsamında, iftar sofraları çok kalabalık olamasa da aileniz için keyifli sofralar kurabilirsiniz. Ramazan boyunca birbirinden farklı birçok iftar sofrası kurulacağından ne yapacağınıza dair kararsız kalabilmeniz de olasıdır. 

Bu kapsamda sizler de en lezzetli ve hazırlaması keyifli sofra fikirlerini bu yazıda bulabilirsiniz. Aileniz için güzel Ramazan anıları ve hoş izlenimler bırakmayı istiyorsanız, evde iftar sofrası çeşitlerinin neler olacağına dair bazı püf noktaları bilmeniz gerekir. Sofrada hangi ürünlerin olması gerekeceğinden nasıl güzel iftar sofrası kurulabileceğine dair her çeşit bilgi için okumaya devam edin…

çatal bıçak

Aileler için İftar Sofrası Kurulumu

Akşam ezanı okunma vaktine birkaç saat kala başlanan uzun hazırlık süreçleri, genel itibariyle son dakikaya kadar devam etmektedir. Genellikle tatlıların hazır edilmesinin ardından yemeklerin yapımına başlanmaktadır. En son olarak da iftara çok yakın bir zamanda salata ve çorbalar masadaki yerlerini almaktadır. Bu şekilde çorbalar sıcak, salatalar en taze haliyle tüketilebilmektedir. Ancak her şeyi mükemmel olan bir iftar sofrası için bu şekilde bir hazırlık süreci yeterli olmayacaktır. Sofrada neler olması gerekeceğine dair detaylı bilgilere hâkim olmak da gerekir. Bu kapsamda aile iftar sofrası sunumuna dair bilgilere sahip olmak ve sofrada yer verilmesi gereken her türlü ürünü tanımak oldukça önemlidir. 

Sofralarda lezzet kadar önem arz eden bir konu da, sofranın göze hitap eder bir düzene sahip olmasıdır. Öncelikle bu neşeli ve telaşlı sofraya hazırlık süreci sizleri strese sokmasın. Masada olacak kişi sayısınca servis açmak hazırlık sürecindeki önceliklerinizden biri olmalıdır. Sıcak ve soğuk iftar sofrası menüsü ürünlerine göre tabaklarınız hazır edilmelidir. Başlıca servis tabağı, yemek tabağı ve üzerinde çorba kâseniz ile beraber herkes için birer tane bu şekilde servis ayarlamanız doğru ve hoş bir görüntü olacaktır. Çatal, kaşık ve bıçak gibi servisin diğer materyalleri ise temiz bir peçete ile beraber her servisin yanında hazır edilmelidir. 

Oruç, genel itibariyle su ile açılmakta olduğundan iftara yakın bir zamanda bardaklarda az miktar da olsa su hazır edilmesi gerekir. Su bardaklarının yanı sıra servislerde birer tane fazladan bardak bulundurulmalı, bu bardaklarda çeşitli meşrubat servisleri yapılmalıdır. Ara sıcak ve ara soğuk iftar sofrası mezeleri masa üzerinde herkesin yetişebileceği konumda konuşlanmış olmalıdır. Ezan vaktine dilimleyerek hazır edeceğiniz pideler de bu şekilde sıcak kalabilecektir. 

Masa örtüsünün ise sade ve açık renklerde olması sofranızın zarifliğini destekler nitelikte olacaktır. Ayrıca çeşitli tuz ve baharatları da herkesin ulaşabileceği şekilde masada bulundurmanız da önemli ayrıntılardan biridir.

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Ramazan kültürü sadece dini anlamda değil, ailelerin birlikteliği açısından da öne çıkan eğlenceli bir dönem olmaktadır. Bu kapsamda bu coğrafyada ve kültür içerisinde yaşayan herkes için kıymetli bir değerdir. Oruç tutmak manevi açıdan insanı doyuma ulaştıran bir süreçtir. Bu sebeple her aile için özel bir yeri olan Ramazan iftar sofrası yemekleri oldukça özenli hazırlanmalıdır. 

Misafirler ile beraber yapacağınız iftarlarda masanın uyumuna ve şıklığına çok daha dikkat etmeniz gerekebilir. Peçete ve masa örtüsünden tabakların uyumuna kadar bir bütünlük oluşturacak düzen elde edilmesi önemlidir. Masada bir konseptin oluşturulabilmesi de mümkündür. Uyumlu renkler herkesin iştahını daha da çok açmasına yarayacaktır. Genel hatlarıyla sofralarda olması gerekenler; çorba, salata, lezzetli ana yemek, soğuk ve sıcak mezelerdir. Bunların ardından son olarak da tatlılar, iftar sofrasını tamamlayacak olan ve kan şekerinizi dengeleyecek ürünler olacaktır. 

Topun patlaması veya ezanın okunması ardından iftar, aslında iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki suyun içilmesi ardından iftariyelik denen hafif yiyecekler ile yemeğe başlamak olup, ikinci aşama ise ana yemeklere geçiş bölümü olmaktadır. Osmanlı kültüründe bu aşamalar çok iyi bilinirken, bugünlerde iftarlarda ise pek farkında olunmasa da hala benzer şekilde uygulanabilmektedir. İftar sofrası hazırlamak ve sofra üslubu, geçmişten bu zamana bırakılmış bir kültürel mirastır denebilir. Ezan henüz okunmadan herkesin iftar sofrası başında bekliyor olması da bu üslubun bir parçasıdır. 

Sofra üzerinde elde edilen düzen, Ramazan’a saygıyı ifade etmektedir. Yemeklerin yenmesi açısından acele edilmemesi gerekir. Bu durum uzun süre boş kalmış midenin sağlığı açısından da önemli olmaktadır. Uzun ve yavaş bir süreç olarak iftar yemeği hep beraber eğlenceli bir süreç halini almalıdır. İftar sofralarında mümkün mertebe sebze yemeklerinin bulunması da uzmanların tavsiyeleri aralarındadır. Lifli gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin korunabilmesi bakımından sebzelerin yanı sıra arada kırmızı etin yenmesi de gerekmektedir. İftar sofrası tarifleri ile beraber şık bir sofra düzeni elde edilmesi ile en keyifli anları kolaylıkla deneyimleyebileceksiniz.

Evde İftar Sofrası için Başlıca Yemekler

Evde aileniz ve arkadaşlarınız ile beraber lezzetli ve keyifli bir beraberlik geçirebilmeniz açısından önem arz eden iftarlar, yemek yiyecek her bireye hitap edecek şekilde hazırlanmalıdır. Gün boyu aç kalan bedenin kilo almaması için metabolizmayı hızlandıracak öğünler tercih edilmesi iftarlarda önemli olan ayrıntılardan biridir. Bu şekilde kilo alma riskinin de önüne geçilebilecektir. Başlıca midenize iyi gelecek olan ürün ise limonlu bir salata, sıcak bir çorba ve sulu etli bir sebze yemeğidir. Kan şekerinizin de orucun etkisi ile düşebileceğini bilmeniz gerekir. 

Sofralarınızda zeytin, çerez ve benzeri iftariyelik atıştırmalıkların yer alması da oldukça önemlidir. Bu ürünler ile yapılan evde iftar sofrası düzenleri, hafif bir başlangıç yapılabilmesi bakımından önemlidir. Böylelikle şeker ve tansiyon değerleriniz kısa sürede olması gereken dengeye gelmiş olacaktır. 

Türk kültüründe iftar sofralarında olmazsa olmaz olan bir ürün de çay olmaktadır. Çayı hemen demlemek de doğru olmayacaktır. Yeme faaliyetinin tamamlanması ardından bir yarım saat kadar zaman geçmesi üzerine çay içilmeye başlanması ideal olacaktır. Buna göre zamanı ayarlayarak çayınızı demlemeniz doğru olur. Çayların yanında tatlı ikramları vazgeçilmez alışkanlıklardan bir diğeridir. Ancak tatlılarınızı sütlü tatlı olarak tercihte bulunmanız da sağlığınız açısından daha uygun olabilir. Yoğun ve fazla şekerli tatlılar kan şekeri açısından pek de olumlu bir tercih olmayacaktır. Güzel iftar sofrası deneyimini çay ve sütlü tatlı ile bu şekilde sonlandırabilirsiniz. 

Kısaca iftara uygun lezzetli çeşitli yiyeceklerden de söz edilecek olursa, bunlar; başlangıç olarak ezogelin çorba, atıştırmalık olarak börek ve ana yemeklerden biri olarak etli pilav veya sebzeli nefis bir kuskus pilavı olabilir. Ayrıca güveçte et de çok lezzetli bir tercih olup, hafif bir tatlı olarak da sütlaç veya güllaç tercih edilebilir. Hepsinin yanı sıra sofrada olması gereken son iki ürün ise bir gavurdağı salatası ile yumuşacık, sıcacık bir Ramazan pidesi olabilir. Daha başka seçenek olarak yoğurt çorbası, soğan dolması ve patlıcan kebabı da düşünülebilir. Bütün bu seçenekler, “İftar sofrası nasıl hazırlanır?” sorusuna harika birer cevap olacaktır.

İftar sofrası demişken, “İftar Menüsü Nasıl Hazırlanır?” yazımız da ilginizi çekebilir, keyifli okumalar!

Önceki YazıSonraki Yazı