Ramazan, herkes tarafından heyecanla beklenen en özel aylardan biridir. Sevdiklerinizle birlik beraberlik duygusunu en iyi şekilde yaşayabileceğiniz dönemdir. Bu ay içerisinde oruç tutanlar için besinler oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ramazan’da oruç tutarken sağlığınızı korumanız ve eğer kilo vermek istiyorsanız hedefinizi tutturmanız için özellikle sahur yemekleri oldukça önemlidir.
Yemeniz gerekenleri öğrenmeden önce sahur ne demek hatırlayalım. Sahur, oruç tutmaya başlamadan önce yediğiniz son öğüne denir. Bu öğün içerisinde yediğiniz her şey gün boyunca vücudunuz üzerinde çeşitli etkiler oluşturacaktır. Ayrıca yedikleriniz gün boyunca oruç tutarken gücünüzü kaybetmemeniz için çok önemlidir. Bu sebeple sahur sırasında yiyeceğiniz her şeyi özenle seçmeniz gerekir.
Gün İçerisinde Tok Kalmak İçin Sahurda Ne Yemeli?
Oruç tutmaya başlamadan önce gün doğumu öncesinde yediğiniz son öğün olan sahurda yedikleriniz, güne başlamadan önce almanız gereken besinleri almak ve tokluğu sağlamak açısından oldukça önemlidir. Sahur sofrası kurarken dikkat etmeniz gereken önemli noktaların başında sizi tok tutacak yiyecekleri seçmek olur. Gün boyu hiçbir şey yemeyeceğiniz için acıkmanız kaçınılmazdır. Açlık sınırını çok fazla genişletmemek amacıyla sizi gün boyu tok tutacak türde besinler tüketmeniz oldukça faydalı olur.
Enerjinizi kaybetmemeniz için tüketmeniz gereken besinlerin başında karbonhidratlar gelir. Karbonhidratlar vücudumuzun enerji için başvurduğu ilk besin depolarıdır. Fakat basit karbonhidratlar kısa sürede sindirilebilir. Bu besinin hızlıca sindirilip enerji olarak kullanılacağı anlamına gelir. Bu sebeple daha kompleks besinlere yönelmek daha mantıklı bir seçenektir.
Daha kompleks ve sindirimi uzun süren türdeki besinler sizi çok daha uzun süre tok tutar. Bu tür besinlerin başında yulaf ezmeleri gelir. Yulaf ezmeleri, lif içeriği açısından oldukça zengin besinlerdir. Lif içeriği tok kalmanıza yardım edecek besin içerikleridir. Ayrıca kahvaltılık olarak çok farklı tariflerde kullanabileceğiniz yulaf ezmesini tarçın gibi tokluk hissini artırıcı baharatlarla eşleştirmek mümkündür. Bu sayede çok daha uzun süre tok kalabilir ve kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.
Proteinler de uzun süre boyunca sindirilen ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan besin türlerindendir. Yumurtalar kahvaltılarda tüketebileceğiniz protein çeşitlerinden olduğu için sahur için de oldukça mantıklı bir seçimdir. Yumurtaları yulaflı ekmeklerle birlikte tüketerek gün boyu tok kalmayı garanti altına alabilirsiniz.
Ramazan Ayı Boyunca Sağlıklı Kalmak İçin Sahurda Tüketmeniz Gerekenler
Ramazan ayı boyunca sadece iki öğün yemek yediğiniz için bu öğünlerde ihtiyacınız olan tüm besin öğelerini almanız büyük önem taşır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli miktarda almadığınız takdirde bir ayın sonunda vücudunuzda bağışıklık açısından zayıflıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca gün içerisinde de fark edebileceğiniz sersemlemeler, baş ağrıları bu durumun oldukça rahatsız edici zararları arasında yer almaktadır.
Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminiz zayıflayacağı için çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Sahur için tarifler seçerken yeterli besin öğelerini aldığınızdan emin olarak tüm bu zararlı durumların önüne kolaylıkla geçebilir ve Ramazan ayını vücudunuzun dinlenebileceği yararlı bir dönem haline getirebilirsiniz.
Sahur yemekleri seçerken ilk olarak gün boyunca kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olacak türde yiyecekler tercih etmelisiniz. Bu tür yiyecekler sayesinde kan şekerinde dengesizlikler oluşmaz ve sersemlemiş hissetmezsiniz. Almanız gereken son derece önemli besin öğeleri arasında sağlıklı yağlar da bulunur. Sağlıklı yağların alınması için kuruyemişler harika besinlerdir. Tok kalmanıza da yardımcı olacak olan kuruyemişler içerisinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde gün boyunca enerjik kalmanıza yardımcı olur.
Sahur sırasında protein tüketimi de yeterli şekilde olmalıdır. Proteini alabileceğiniz yiyecekler arasında yumurtanın yanı sıra, hindi füme gibi çeşitli et türevleri bulunur. Bu sayede protein ihtiyacınızı karşılayabilir ve Ramazan ayı boyunca bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz. Karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamak için de bu değerli yiyecekleri tüketmeniz çok önemlidir. Karbonhidratlar gün boyunca enerjinizi ihtiyacınızı karşılayacak olan birincil depolardır. Tüm bu besin öğelerini dengeli olarak tüketmek günü çok daha rahat bir şekilde geçirmenizi sağlar.
Ramazanda Kilo Vermek İsteyenler Sahurda Nasıl Beslenmeli?
Ramazanda kilo vermek, bazı insanlar için daha zor olabilir. Gün boyu oruç tuttuktan sonra açlık dürtüsüyle gece boyunca gereğinden fazla yemek yemek kilo almaya sebep olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için sahur oldukça önemli bir öğündür. Sahurda doğru şekilde beslenmek kilo almanın önüne geçmenize yardım ederken, aynı zamanda kilo vermenizi dahi sağlayabilir. Bu sebeple sahurda doğru besinleri tüketmek çok önemlidir.
Sahurda kilo almamak için ne yemeli sorusunun cevapları oldukça çeşitlidir. Kilo almamak için sadece tek bir türde ve çok az besin tüketmenize gerek yoktur. Tok kalmanıza yardım edecek miktarda ve çok çeşitli ürünler tüketebilirsiniz. Kilo almamak için dikkat etmeniz en önemli nokta sizi tok tutacak ve kan şekerinin düşmesini engelleyecek türde besinler tüketmek olur. Bunlar arasında kuru meyveler büyük bir yer tutar. Ayrıca bakliyat tüketimi de gün boyu tok kalmanızı sağlayarak iftarda aşırı tüketime yönelmemenize yardımcı olur.
Diyet yapanlar sahurda ne yemeli sorusuna cevap olarak da çok lezzetli seçenekler verilebilir. Bunların başında meyveler ve sebzeler gelir. Meyve ve sebzeler lif içeriğinden oldukça zengin oldukları için kilo vermek isteyenler için harika seçeneklerdir. Diyet yapan kişiler sahurda yağ oranını bir miktar azaltıp protein oranını artırarak aynı anda hem kilo verirken hem de gün içinde enerjilerini koruyabilirler.
Peynir ve süt de diyet yapanlar için oldukça uygun ürünler arasında olabilir. Bu ürünler sayesinde daha düşük kaloriler tüketerek bedeninizin ihtiyacınız olan besinleri edinebilirsiniz.
İçerisinde tahıl ve bakliyat grubunun olduğunu çorba çeşitleri de hem uzun süre tok tutmalarıyla hem de mide için yorucu olmamalarıyla sahur sırasında tercih edilebilir.
Bu dönemde kişiye özel ve sağlıklı bir diyet programı için uzman bir diyetisyenle görüşebilir, hedeflerinizi tutturmak için birlikte planlama yapabilirsiniz.
Sahurda Tüketebileceğiniz Lezzetli Besin Kombinasyonları
Sahur için pratik tarifler seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de, ilgili yemeğin lezzeti olmaktadır. Yemek yemek, zorunlu olduğu kadar keyifli bir aktivitedir. Bu sebeple sağlıklı beslenmeye çalışırken lezzetten ödün vermemek önemlidir. Sağlığınız korurken aynı anda son derece lezzetli besinler tüketmek mümkündür. Sağlıklı besin öğelerini farklı tariflerde kombine ederek harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Sahurda kullanabileceğiniz tariflerden birisi de humus olmaktadır. Gün boyu tok kalmanıza yardımcı olan nohut bazlı olan bu meze sahurda çeşitli kızarmış ekmek türleriyle oldukça lezzetli bir kombinasyon oluşturabilir. Avokado ve yumurta ikilisi de harika bir seçenektir.
Son derece sağlıklı olan bu iki besin karabiber, kırmızı biber ve tuz gibi çeşitli baharatlarla tatlandırıldığında harika bir lezzet oluşturabilir. Yulaf ezmesi de sahurda tüketebileceğiniz son derece sağlıklı besinlerden biridir. Yulaf ezmesi çok farklı şekillerde kullanabileceğiniz oldukça uyumlu bir lezzettir. Farklı meyveler ve kuruyemişlerle bir arada kullanabileceğiniz yulaf ezmeleri sahur sırasında oldukça lezzetli olabilir.
“Sahurda susamamak için ne yemeli?” de önemli bir sorudur. Yulaf ezmesi bu sorunun da önemli cevaplarından olur. Sahurda kızartmalar tüketmek sağlık açısından zararlı olduğu gibi gün içerisinde de çok kısa bir sürede susamanıza sebep olur. Kızartılmış olmasa dahi aşırı yağlı ürün türevleri de susamanıza sebep olabilir. Bu nedenle buharda haşlanmış sebzelere öğününüzde yer verebilirsiniz.
Eğer et türevi besinler tüketmek istiyorsanız bu ürünlerin en yağsız seçeneklerini tercih etmeniz önemlidir. Fümelenmiş etler bu açıdan oldukça kullanışlı olabilir.