Bebekli annelerin olmazsa olmaz bir aksesuarı haline gelen bebek bakım çantası çoğu zaman hem anneler hem de bebekleri için hayat kurtarıcı olabiliyor. Çünkü bilindiği gibi bebeklerle dışarı çıkarken her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Peki bebek bakım çantası nasıl hazırlanır, bebek bakım çantası içinde neler olmalıdır? Bu soruların yanıtı ve bebek bakım çantası ile ilgili çok daha fazlası yazımızın devamında tüm anneleri bekliyor.
Bebek bakım çantası ya da atta çantası hazırlama ipuçlarını annelere kolaylık olması açısından bebeklerin ilk yılında bebek bakım çantası hazırlama ve 2 yaş sonrası bebek bakım çantası hazırlama olarak iki farklı dönemde ele alacağız. Bebeklerin ilk 2 yılında özellikle de ilk aylarında bebek bakım çantası daha dolu ve ağır alırken 2 yaşından sonra bu çantadaki eşyalar azalarak hafifleyecek. Anneleri daha fazla meraklandırmadan dilerseniz bu listelere hemen göz atalım:
İlk 2 Yılda Bebek Çantası İçinde Olması Gerekenler
Anne bebek bakım çantası hazırlarken öncelikle bebeğinizin ihtiyacı olabilecek ürünleri doğru saptamanız ve buna göre bebek çantası nasıl hazırlanır sorusunun cevabını zamanla kendiniz bulmanız daha doğru olacaktır. Biz size birazdan bebek bakım çantası içinde muhakkak olması gerekenlerden ve her bebeğin ihtiyaç duyabileceklerinden bahsedeceğiz.
- Bebeklerin dışarıda da gereksinim duyabileceği en önemli alışkanlığı beslenmedir. Bu yüzden bebeğinizi besleme şekline göre ihtiyacınız olabilecek ürünleri mutlaka bebek bakım çantası içinde bulundurun. Bu ürünler; emziren anneler için emzirme önlüğü ve yedek göğüs pedleridir. Ayrıca eğer kullanıyorsanız göğüs ucunu da çantaya yedeklemeyi unutmayın.
- Eğer sütünüzü sağarak bebeğinizi besliyorsanız pompa, yedek süt saklama kapları ve saklama poşetlerini bebek bakım çantası içine koymayı unutmayın. Aynı zamanda sütün dilediğiniz ısıda çanta içinde korunması için termal bir çanta ya da termosun muhakkak yanınızda olması gerekir.
- Bebeğiniz süt değil mama ile besleniyorsa mama koyulan temiz bir kap, su ve biberon bebek bakım çantasının olmazsa olmaz ürünleri halini alacaktır. Yanınıza alacağınız biberonun sayısı dışarıda geçireceğiniz süre ile paralel olmalıdır. Ayrıca dışarıdayken sıcak su bulmak kolay olacaktır ancak “garantici anne”ler bir termos ile sıcak suyu da yanlarında taşıyabilirler.
- Bebeğiniz ek gıdaya geçmişse anne bebek çantası içine bebeğinizin yiyebildiği yemek (meyve püresi gibi) ve mamanın yanı sıra, suluk, kaşık ve mama önlüğü de koymanız gerekir.
- Ve annelerin kendilerini de düşünmeleri gerekir elbette. Özellikle eğer emziren bir anne iseniz emzirirken atıştırabileceğiniz yiyecekleri de bu çantaya koyabilirsiniz.
Bebek bakım çantası elbette yalnızca bebeklerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmamalıdır. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bu çanta, bebeğinizin dışarıdayken gereksinim duyabileceği tüm hususlar göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Bu gereksinimlerden biri de elbette ki giysilerdir.
- Bebek bakım çantası içinde yedek kıyafetler olmazsa olmaz ürünler listenizin ilk sıralarında olmalıdır. Çünkü bebeğinizin terleme, ıslanma ya da üstünü kirletme ihtimallerine karşı her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yanınıza alacağınız yedek kıyafetin sayısı yine dışarıda geçireceğiniz süreyle orantılı olmalıdır.
- Ayrıca her ihtimale karşı mevsime göre kalın ya da ince bir battaniye, yelek ve hırka gibi giysiler de bebeğinizin soğuktan koruyacak ya da aniden uyuyakalması gibi durumlarda hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.
- Bu kategoride önemle altını çizebileceğimiz bir ürün kuşkusuz mama önlüğüdür. Hem salya ve kusmalara karşı hem de yemek yerken kirlenme ihtimaline karşı mama önlüğü bebek bakım çantası içinde en az birkaç tane olmalıdır.
- Bunların yanı sıra yedek bebek bezleri, ıslak mendil, eğer bebeğinizin pişik sorunu varsa pişik kremi ve alt açma bezi her an yanınızda olması gereken ürünler arasındadır. Ayrıca bebeğinizin kirli bezleri için yanınızda birkaç tane poşet bulundurmanız da iyi olacaktır.
- Beslenme, altını değiştirme ve kıyafet ihtiyaçları giderildiğine göre sıra geldi bebeğinizin iyi vakit geçirmesine… Bunun için onun evde severek oynadığı birkaç oyuncağı yanınızda bulundurmanız da fayda var. Ayrıca eğer bebeğinizin emzik kullanıyorsa emzik ve eğer diş çıkarma dönemindeyse diş çıkarma oyuncakları bebek bakım çantasında yer almalıdır.
2 Yaş Sonrası Bebek Bakım Çantası Nasıl Hazırlanır?
Bebeğiniz 2 yaşını devirdiğine göre bebek bakım çantası hazırlama adetleri de değişiklik gösterdi, demektir. Peki 2 yaşından sonra bebek bakım çantası içinde neler bulunmalıdır? Burada annelere bir müjdemiz var: Eğer bebeğiniz 2 yaşını devirdiyse bebek bakım çantası o eski ağır ve hantal günlerine veda ediyor demektir. Çünkü artık bu çanta daha az eşya içerecek ve dolayısıyla hafifleyecek.
- Bebeğinizin 2 yaşından sonra artık her dışarıya çıktığınızda yanınızda yiyecek ve içecek bulundurmanıza gerek yoktur. Dilerseniz çantada atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz lakin ilk yıllarında olduğu gibi full ekipman dolaşmanıza artık gerek yok. :)
- Fakat bu dönemde bebeğiniz artık çok daha aktif ve hareketli olacaktır. Bu da onun terleme ve kirlenme ihtimalini artırır. Yani yanınıza alacağınız yedek kıyafetlerin sayısını biraz arttırmanız gerekecek.
- Eğer bebeğiniz sulukta su içmeye devam ediyorsa suluk ya da şişede su hazırlayıp bebek çantası içine yerleştirmenizde fayda var.
- Elbette iyi vakit geçirmek bu yaşta da onun ihtiyacı. Bu yüzden oyuncaklarını ve eğer boya yapmayı seviyorsa boya kitabı ve boya kalemlerini mutlaka yanınızda taşıyın.
- Ayrıca ıslak ve kuru mendil çantanın demirbaşlarından olmalıdır. Yine önlük de her ihtimale karşı yanınızda olması gereken eşyalar arasındadır.
- 2 yaşını devirmiş bebeğiniz için de yanınızda yine mevsimine göre battaniye, hırka, yelek, çorap vb ürünleri yanınızda bulundurmanız iyi olacaktır.
- Kar, kış ya da güneş fark etmeksizin bebeğiniz için şapka taşımak onun en hassas yerini emniyete almanızı sağlayacaktır.
- Tüm bunların yanı sıra bebeğinizin burnunun tıkalı olduğu zamanlara burun açıcılar size yardımcı olacaktır.
Bebek bakım çantası hazırlama esnasında ihtiyacınız olabilecek belki aklınızdan kaçabilecek ürünleri sizler için derledik. Yazımızın başında da bahsetmiş olduğumuz gibi bu listelerde yer alanlar tüm bebeklerin ihtiyacı olabilecek temel ürünler. Ancak bebeğinizin özel olarak ihtiyaçları, hastalıkları ya da özel durumları varsa bebek bakım çantası içine buna göre ürünler koymanız faydalı olacaktır. Örneğin, gaz çıkarma sorunu yaşayan bebekler için gaz damlası taşımak gibi. Ayrıca eğer 2 yaşını devirmiş bebeğiniz tablet ile oyun oynamaktan ya da çizgi film izlemekten keyif alıyor ve dışarıda da bunu arıyorsa yanınıza tableti ve şarj cihazını almanızı öneririz.