Son yıllarda bebeğini göğsünde ya da sırtında taşıyan anneleri görmüşsünüzdür. İşte sling tam da bu imkanı sağlıyor. Yenidoğan bebeğinizle sürekli bir arada olmak; ama aynı zamanda işlerinizi tamamlamak istiyorsanız, giyilebilir bebek taşıyıcıları olan slingler imdadınıza yetişiyor. Son birkaç yıl içinde popüler hale gelse de aslında sling, farklı kültürler tarafından yüzyıllardır kullanılıyor. Anne-Bebek dünyasının gözde ürünlerinden sling nedir ve nasıl bağlanır sorularının cevaplarını öğrenmek ve size en uygun slingi bulmak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Sling Ne Demek?
Kelime anlamı “askı” olan sling, basit olarak “omuzdan asılabilen ana kucağı” olarak tanımlanıyor. Slingler genellikle bebeğinizi göğsünüzde ya da sırtınızda güvenle taşımanızı sağlayan esnek kumaşlardan üretiliyor. Sling sayesinde hem bebeğinizle temas kurabiliyor hem de hareket özgürlüğü kazanabiliyorsunuz.
Sling Çeşitleri
Sling kullanmak özellikle bebeğinizin dünyadaki ilk dönemlerinde onunla bağ kurmanın ve kendinize yakın tutmanın harika bir yolu. Çünkü bu sayede kalp atışlarınızı duyabiliyor, sıcaklığını hissedebiliyor ve hareket ederken ona sıkıca sarılabiliyorsunuz.
İşte en çok tercih edilen bebek sling çeşitleri:
- Wrap sling
En çok bilinen bebek sling modeli. Genellikle yenidoğan bebekler için tercih ediliyor. Her mevsim kullanıma uygun. Esnek yapısı ile kumaşı omuzlarınızın üzerinden geçirerek bebeğinizi göğsünüze sarmanızı sağlıyor. Böylece bebeğinizi tam anlamıyla vücudunuza giyebiliyorsunuz. Wrap slingin bir diğer özelliğiyse elleriniz dolu olsa da bebeğinizi emzirme imkanı sağlaması.
- Halka sling
Omuz bölgesine denk gelen halkalar sayesinde sağlam ve destekleyici bir yapıya sahip. Ayarlanabilir bu halkalar, kollarınızdaki ve sırtınızdaki baskıyı azaltarak bebeğinizi güvenli bir şekilde taşımanıza yardımcı oluyor. Sıcak havalarda biraz bunaltıcı olabilen halka slingin kullanımı wrap modellere göre biraz daha zor.
- Mei tai sling
Kökeni Çin’e dayanan Mei Tai slingin modern taşıyıcı modellerine ilham verdiği biliniyor. Geçmiş dönemlerde daha sık kullanılan kanguru tasarımların atası demek de yanlış olmaz. Bu modelde herhangi bir halka ya da toka bulunmuyor. Bebeğinizi sırtınızda ve göğsünüzde taşımak için tek yapmanız gereken, bebeğinizi doğru pozisyonda oturtmak ve slingi belinize sıkıca bağlamak.
Sling Nasıl Bağlanır?
Bebeğinizi üzerinizde taşıma fikri kulağa hoş gelse de slingler doğru kullanılmadığı zaman hem ebeveyn hem de çocuk için tehlike oluşturabiliyor. Farklı sling bağlama yöntemlerini deneyerek hem kendiniz hem de bebeğiniz için en rahat taşıma pozisyonunu bulabilirsiniz.
Hangi sling çeşidini istediğinize karar verdiyseniz sırada öğrenmeniz gereken başka bir konu var: yenidoğan sling nasıl bağlanır?
Sling bağlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Kısaca T.I.C.K.S olarak kodlanan bu kurallar, bebeğinizi en rahat ve sağlıklı şekilde nasıl taşıyabileceğinizi açıklıyor. Peki T.I.C.K.S nedir?
Tight – Sling, bebeğinizi size yakın saracak kadar sıkı olmalı. Herhangi bir gevşeklik bebeğinizin düşmesine neden olabilir.
In view at all times – Aşağıya baktığınız her an bebeğinizin yüzünü görebilmeniz gerekiyor. Taşıyıcının kumaşı bebeğin yüzünü kapatmamalı.
Close enough to kiss – Bebeğinizin başı rahat olduğu kadar çenenize de yakın olmalı. Başınızı öne eğerek bebeğinizi başından veya alnından öpebilmelisiniz.
Keep chin off the chest – Bebek, slingin içinde asla kıvrılmamalı. Nitekim çenesi göğsüne bastırıldığı zaman nefes alması kısıtlanabilir. Bu yüzden bebeğinizin çenesinin altında daima en az bir parmak genişliğinde boşluk olduğundan emin olun.
Supported back – Dik taşımada bebek, sırtı doğal pozisyonunda desteklenecek, karnı ve göğsü size karşı olacak şekilde tutulmalı.
Deneyebileceğiniz en kolay sling bağlama yöntemi ise şöyle:
- Slinginizin ortasını bulun. Çoğu üründe ortayı bulmanıza yardımcı olacak bir etiket veya işaret bulunuyor. Gövdenizin ortasına yerleştirin ve kumaşı sırtınıza sarın.
- Kumaşın iki ucunu arkadan çaprazlayın ve iki ucunu omuzlarınızın üzerinden çekin. Slingin omuzlarınızın üst kısmına eşit şekilde yayılmasını sağlayın.
- Daha sonra iki ucu da karnınızın üzerine denk gelen kısmın arkasına geçirin. Önünüzü bağlamadan önce uçları çaprazlayın ve tekrar sırtınıza sarın.
- Slingin iç bölümünde göğsünüze en yakın kısmı belirleyin. Bebeğinizi bu iç bölümün karşısına denk gelen omzunuza yaslayarak kaldırın.
- Bacaklarından birini slingin içine geçirin, ardından kumaşı yukarıya ve alta doğru çekin. Diğer bacağını da geçirerek işlemi tekrarlayın. Sonunda bebeğinizin bacakları “M” şekli oluşturmalı.
- Eğer bu şekilde bebeğiniz başını destekleyemiyorsa, başını yana çevirin ve slingin bir kısmını başının üzerine doğru çekin. Kafasını tamamen kapatmayın, yeterli hava akış için boşluk bırakın.
- T.I.C.K.S. kurallarını uygulamayı unutmayın.
Sling Bağlama Şekilleri
Hem sizin hem bebeğiniz için güvenli ve rahat olması adına slingi doğru bağlamanız büyük önem taşıyor. Farklı wrap sling bağlama şekilleri ile en uygun pozisyonu bulabilirsiniz. İşte deneyebileceğiniz 5 farklı bağlama yöntemi:
- Yüz içe dönük taşıma: Bu yöntemle bebeğinizi göğsünüzde ve tamamen sarılı bir şekilde taşıyabilirsiniz. Bebeğinizin tüm vücudu sling içinde olacağı için genellikle yenidoğan bebeklerin taşınmasında tercih ediliyor.
- Beşik pozisyonunda taşıma: Bebeğinizin etrafa olan duyarlılığı arttıkça kafasını göğsünüzde ya da sling içinde tutmak zorlaşabiliyor. Bu bağlama şeklinde sling hamak görevi görüyor. Böylece minik bebeğiniz etrafını keşfedebilme şansına sahip oluyor. Genellikle 4-6 ay arası bebekler için tavsiye ediliyor.
- Yüzü dışa dönük taşıma: Genellikle bir yaşından büyük çocukları taşımak için tercih ediliyor. Bu pozisyonda çocuğunuzun yüzü dışarıya bakarken, sırtı ve kafası sizden destek alıyor.
- Kalçada taşıma: 3 aydan büyük bebekler için uygun olan bu yöntem sayesinde onu bel kemiğinizin hemen üzerinde taşıyabilirsiniz. Bebeğinizin ayakları ve kolları X şeklinde durmalı.
- M şekli taşıma: Bebeğinizle tam anlamıyla kucaklamanıza imkan sağlıyor. Bebeğinizin ayakları slingin dışında M şekli oluştururken, aynı zamanda kafasını göğsünüze güvenle yaslayabiliyor.
Sling Kumaşı Nasıl Olmalı?
Sling almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de kumaş. Sling kumaşı bebeğinizle direkt temas halinde olacağı için ciltte herhangi bir alerjik soruna yer açmaması ve özellikle sıcak havalarda teri emecek türden olması önem taşıyor.
Sling seçerken pamuklu ya da bambu kumaştan üretilenleri tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra keten gibi nefes alabilen kumaşlar da her mevsim kullanıma uygun.
Genellikle temizlemesi kolay ve hafif kumaşlarla tasarlanan slingleri yıkama talimatlarına uyarak makinada yıkayabilirsiniz.
Sling Ne Kadar Süre Kullanılır?
Sling kullanmak, ebeveyn ile bebek arasındaki bağı güçlendirmenin ve hareket kolaylığı sağlamanın yanı sıra, bebeğin doğal duruşunu da destekleyen bir alışkanlık. Fakat daha önce hiç bu tarz bir taşıyıcı kullanmadıysanız pek çok soru işaretinizin olması normal. Peki sling ne zaman kullanılır?
Slingi bebeğinizin doğduğundan günden itibaren kullanabilirsiniz. Bebeklerin en başından itibaren anne ve baba ile yakın bir bağ kurmaları önemli. Bebeğinizi sling yardımıyla kucağınızda taşıyarak bu yakınlığı elde edebilirsiniz. Ancak bebeğinizi günde dört saatten fazla sling içinde tutmamalısınız.
Dokuz ayını her kalp atışını ve nefesini sizinle paylaşarak geçirmiş bir yenidoğan, sling içinde kendisini evinde gibi hissediyor. Bu yüzden sling kullanımını sonlandırmak hem bebek hem de ebeveyn için endişe verici olabiliyor. Esnek yapıya sahip slingler genellikle bebeğiniz 18 aylık olana kadar kullanılabiliyor.
Anne baba olmak, aynı anda pek çok iş yapmayı beraberinde getiriyor. Bu süreçte slingler, ebeveynlik maceranıza ekleyebileceğiniz en değerli aksesuarlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Farklı çeşitleri bulunan sling’leri kullanarak hem hayatınızı kolaylaştırabilir hem de bebeğinizle bağınızı güçlendirebilirsiniz.