Gökyüzünün sakinleri kuşlar, hayatlarımızda çok özel ve önemli bir yere sahip. Kimisi vahşi doğada kanat çırpan, kimisi mevsimler değiştikçe dünyayı baştan sonra kat eden, kimisi de evlerimizin neşesi olan kuşların varlığını ve hayatımıza kattıklarını kutlamak için özel bir gün olduğunu biliyor muydunuz?
Dünya Kuş Günü Ne Zaman Kutlanır?
Çıkış noktası Amerika Birleşik Devletleri olan Dünya Kuş Günü, her yıl 5 Ocak tarihinde kutlanıyor. The Avian Welfare Coalition ve Born Free USA isimli iki bağımsız kuruluş tarafından hayata geçirilen ve 2002’den beri kutlanan bu özel gün, 2021 yılında 5 Ocak Salı gününe denk geliyor.
Dünya çapında kuşlarla ilgili kutlanan başka özel günler de var. Bunlardan biri her yıl 4 Mayıs’ta kutlanan Kuş Günü. ABD’de 1894’ten beri kutlanan ve kuşlara adanan ilk gün olarak tarihe geçen Kuş Günü, yeryüzündeki kuşların yaşam alanlarının korunmasını ve türlerinin sürdürülmesini amaçlıyor.
Kuşlarla ilgili bir diğer özel gün ise Dünya Göçmen Kuşlar Günü. Her yıl 9 Mayıs’ta kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü, göçmen kuşların göç yollarının ve bu yollar üzerinde yer alan yaşam alanlarının korunmasını hedefliyor. Kuşların zorlu göç yolculuklarına ve karşılaştıkları tehditlere karşı farkındalık oluşturmayı hedefleyen güne yönelik kutlamalar kapsamında kuş gözlemi, eğitim gibi etkinlikler düzenleniyor.
Siz de evcil kuşlara, kuş bakımına ilgi duyuyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca evinizde kuş besliyorsanız 30 Ocak – 1 Şubat 2021 tarihlerinde gerçekleşecek Kuş Ürünlerine Özel Sepette Ek İndirim Kampanyası ile 200 TL ve üzeri alışverişlerde sepette %11 indirim ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.
Türkiye’de Yaşayan Evcil Kuş Türleri Hangileridir?
Dünya üzerinde 10 binin üzerinde kuş türü yaşıyor. Bu kuşlardan bazıları doğada yaşamını sürdürürken bazıları da evlerimizde ailemizin birer üyesi haline geliyor. Siz de evinize sesiyle, varlığıyla neşe katacak bir evcil kuş sahiplenmek istiyorsanız Türkiye’de yaşayan evcil kuş türleri ile tanışabilirsiniz. İşte, evde beslenebilen kuş türleri:
- Kanarya: İspinozgiller familyasından kanarya, evcilleştirilen ilk kuş türü. Anavatanı İspanya’nın Azores, Madeira ve Kanarya Adaları olan bu kuş türü, adını da en sık görüldüğü Kanarya Adaları’ndan alıyor. Melodik ötüşleriyle bilinen kanaryalar, başta sarı olmak üzere yeşilden kırmızıya canlı renkleriyle biliniyor. Kanaryaların ortalama yaşam süresi, 10 yıl olsa da evde beslenen kanaryalar iyi bir bakımla 15 yıla kadar yaşayabilir.
- Muhabbet kuşu: Kedi ve köpekten sonra dünya çapında en popüler üçüncü evcil hayvan olan muhabbet kuşları, sarı ve yeşil tüyleri üzerindeki siyah benekleri ve uzun kuyrukları ile biliniyor. Papağan familyasındaki Melopsittacus cinsinde yer alan tek kuş türü olan muhabbet kuşları, Avustralya kıtasına özgü olsalar da tüm dünyada sevilerek beslenen kuş türleri arasında. Melodik ötüşleriyle bilinen ve özel çabayla konuşmayı öğrenebilen nadir evcil kuş türlerinden biri olan muhabbet kuşları ortalama yaşam süresi 5-8 yıl arasında değişiyor.
- Papağan: Papağan familyası içerisinde 398 farklı papağan türü bulunuyor. Anavatanı Güney Amerika ve Avustralasya olan papağanlar, günümüzde dünyanın hemen her yerine yayılmış durumda. Özel çabayla konuşmayı öğrenebilen papağanlar, evcil kuş türleri arasında da özel bir yere sahip. Özellikle sultan papağanı ve cennet papağanı, evde kuş beslemek isteyenlerin öncelikli tercihi. İki kuş türünün de ortalama ömrü 10-14 yıl arasında değişiyor.
- Hint bülbülü: Zebra ispinozu olarak da bilinen Hint bülbülü, Estrildidae familyasında yer alan bir kuş türü. Aslında bülbül familyasıyla akrabalığı olmayan Hint bülbülünün doğal ortamı Avustralya’daki çalılık ve ağaçlar. Son bir yüzyılda tüm dünyada sevilen bir evcil hayvan haline gelen Hint bülbülü, doğada ortalama 2-5 yıl yaşıyor. Evde bakılan Hint bülbülleri arasında 10 yıldan fazla yaşayanlar da olabiliyor.
Evde beslenen kuş türleri için yemden krakere, kafesten oyuncak gibi aksesuarlara aradığınız her türlü kuş ürünleri, zengin seçeneklerle n11’de!
Türlerine Göre Evde Kuş Bakımı
Kuşlar, ülkemizde en çok beslenen evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Evde kuş bakımı, kolay gibi görünse de evcil kuşların uzun yıllar yaşaması için onlara özenle bakmak büyük önem taşıyor. Evcil kuşunuzun sağlıklı bir ömür sürmesi için onun türüne uygun kuş sağlık ve bakım ürünleri kullanmanız çok önemli. Bakımı ve beslenmesi için kuş yemlik, suluk, banyoluk gibi ürünler arasından kuşunuzun türüne en uygun olanları seçmeli ve bu aksesuarların temizliğini düzenli olarak yapmalısınız.
Ayrıca kuşların eğlenmeyi sevdiğini de unutmamalı, onlar için güzel vakit geçirebilecekleri kuş oyuncak ve aksesuarları almayı ihmal etmemelisiniz. Tüm bunların yanı sıra kuşların sağlığı için en önemli nokta, türe uygun bakım ve beslenme şartlarını sağlamak. İşte, en çok beslenen evcil hayvanların bakımlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler…

Muhabbet Kuşu Bakımı
Evcil kuş türleri arasında oldukça popüler bir yere sahip olan muhabbet kuşu çeşitleri hem taze meyveler ve sebzeler hem de peletler, tohumlar, tahıllarla beslenebilir. Muhabbet kuşu hastalıkları ile karşılaşmamak için kuşunuz için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamanız gerekir.
Farklı yiyecek çeşitlerini dönüşümlü vermek, muhabbet kuşu beslenmesi için oldukça idealdir. Dönüşümlü olarak tahıl, tohum, pelet, sebze ve meyve vereceğinizi kuşunuza iki günde bir de yumurta ya da peynir verebilirsiniz. Mürekkep balığı kemiği, mineral bloğu ya da vitaminli krakerlerle kuşunuzun beslenmesini destekleyebilirsiniz. Yanlış beslenme yüzünden muhabbet kuşu ishal gibi sorunlarla da karşılaşabilir. Çok fazla meyve ve sebze buna neden olabilir, dengeyi kurarak bu gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Onun için en doğru yiyeceği ararken çeşitli pet markalarının özel olarak hazırladığı muhabbet kuşu yemi çeşitlerine göz atabilirsiniz.
Muhabbet kuşunun beslenmesi kadar, temiz bir ortamda yetiştirilmesi de oldukça önemlidir. Bakteri ve koku oluşumunu engellemek için haftada bir ya da iki kez kuşunuzun kafesini temizlemelisiniz. Bunu yaparken her bir aksesuarı, kafesin her bir yanını temizlemeli, kimyasallardan uzak durup sirke ve su gibi doğal malzemeler kullanmalısınız. Yine bakteri oluşumunu engellemek için su kabını her gün değiştirip yıkamalısınız.
Kuş kafesi temizliği tamam! Peki, muhabbet kuşu nasıl yıkanır? Muhabbet kuşunuzu temiz tutmak için onun eğlenerek kullanacağı bir kuş banyosu satın alabilirsiniz. Kendisi istediği zaman bu banyoya girip yıkanabilir.
Muhabbet kuşu ömrü ortalama 5-8 yıl arasındadır, kimi zaman daha uzun yaşayan muhabbet kuşları da olabilir. Bu süreyi en sağlıklı şekilde geçirmesi için beslenme ve temizliğine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Unutmadan; obezite gibi sorunlar yaşamaması ve daha keyifli zaman geçirmesi için ona geniş bir kuş kafesi satın alabilir, ömrünü uzatmaya yardımcı olabilirsiniz.

Kanarya Bakımı
Eğer evde bakması kolay bir kuş türü arıyorsanız kanarya türleri sizin için ideal. Çünkü kökeni Kanarya Adaları’na dayanan kanarya çeşitleri, yeteri kadar ilgi gösterildiğinde evdeki en iyi eşlikçiniz olabilir. Ancak kanaryanıza iyi bakmak için her şeyden önce nasıl beslenmesi gerektiğini iyi öğrenmelisiniz.
Peki, kanarya ne yer dersiniz? Beslenmesi genellikle tohum temelli olan kanaryalarınız için istediğiniz miktarda kuş yemi, darı ve yulafı karıştırarak harika bir kanarya yemi hazırlayabilirsiniz. Tohum karışımının yanı sıra kanarya yeminize taze sebze ve meyveler de ekleyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken insanlar için faydalı olan avokadonun kanaryalar için zehirli olduğunu unutmayın. Hazır kanarya kuşu yemleri arasından seçim yaparak kanaryanızın beslenmesi için gerekli tüm bileşenlerin olduğu bir yem satın alabilirsiniz.
Kanaryanıza iyi bakmak için onu doğru beslemenin yanı sıra yapmanız gereken başka şeyler de var. Örneğin onun için uygun bir kafes seçmelisiniz. Tek bir kuşunuz varsa kanarya kafesi en az 30×50 boyutlarında olmalı. Ayrıca tercihinizi dikdörtgen ve dibi derin kafeslerden yana yaparsanız daha kolay temizleyebilirsiniz. Tercihiniz hangi kafesten yana olursa olsun haftada bir ılık suyla ıslattığınız bezle silmeyi ve bunu yaparken kafesin dibindeki kağıdı değiştirmeyi unutmayın.
Son olarak kanaryanızla daha uzun vakit geçirmek için sağlığına da dikkat etmelisiniz. Çünkü ortalama yaşam süreleri 10 yıl olsa da iyi bakıldığında 20 yıla kadar yaşayan kanaryalar olduğu biliniyor. En çok dikkat etmeniz gereken nokta kanaryanızı 24 saatten uzun susuz bırakmamak.
Ayrıca sık uzayan tırnaklarını da özenle kesmeyi unutmamalısınız. Bunun için kuşlara özel tırnak makaslarından yararlanabilirsiniz. Tırnak makasının yanı sıra kanamayı durduran tozlardan da alabilir, olası kazaların önüne geçebilirsiniz. Bakımını ne kadar iyi yaparsanız kanarya sesi duymaya da o kadar uzun süre devam edebilirsiniz.

Papağan Bakımı
Sesleri ve rengarenk görünümleri ile girdikleri mekanlara neşe katan bir papağan sahiplendiyseniz işe ona uygun bir beslenme düzeni oluşturarak başlayın. Papağanınızı içerisinde hem tahıl hem tohum hem de çeşitli sebzelerin olduğu peletler, tohumlar, brokoli, elma, lahana gibi sebzeler, fındık, Antep fıstığı, kaju gibi zengin besin değerleriyle bilinen yemişler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller (çiğ ya da pişmiş olarak) ile dönüşümlü olarak besleyebilirsiniz.
Papağan türleri hepçil yani ot ve etle beslenen hayvanlardan olduğundan papağanınıza küçük porsiyonlarda, pişmiş et ya da tavuk verebilirsiniz. Ancak sağlığı için kafein, çikolata, avokado gibi yağlı, uyarıcı ya da çok şekerli besinlerden uzak durmalısınız. Pratik bir seçenek olarak hazır papağan yemi çeşitlerine de göz atabilirsiniz.
Türüne göre ortalama 10-14 yıl kadar yaşayabilen evcil papağanınızı iyi besleyerek ve bakımına özen göstererek uzun yıllar sağlıkla büyütebilirsiniz. Kendi kendini temizleyebilen papağanınızın kafesini sık sık temizleyerek onu bakterilerden ve hastalıklardan uzak tutabilirsiniz. Papağan kafesi modelleri arasından seçim yaparken ona geniş bir alan sağlayacak en uygun modeli seçebilir, böylece beslenme, yıkanma ve diğer ihtiyaçlarını sağladığı alanda daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Hint Bülbülü Bakımı
Evde bakmaya uygun kuş türlerinden biri de Hint bülbülü. Bunun sebebi Hint bülbüllerinin en ulaşılabilir ispinoz türlerinden biri olması. Ancak Hint bülbülleri evde bakmaya uygun olsa da iyi bakılmadığında ömürleri kısa olabilir. Bunun için öncelikle kuşunuzun beslenmesine dikkat etmeniz gerekli. Dilerseniz farklı tohumlar ve hazır kuş yeminden oluşan bir tropikal yem satın alabilirsiniz. Ayrıca karahindiba yapraklarını ve kuş otunu da çok sevdiklerini de unutmayın.
Beslenmesinin yanı sıra Hint bülbüllerinin nerede yaşadığı da oldukça önemli. Tercihinizi 60×40 ölçüsünde büyük kafeslerden yana yaparsanız Hint bülbülünüz için konforlu bir yaşam alanı yaratabilirsiniz. Diğer yandan, genellikle dışarıda durmayı sevseler de dışarıya koyduğunuz kafesin yağmur almamasına dikkat etmelisiniz.
Beslenmesine ve temizliğine özen gösterilen Hint bülbüllerinin ortalama yaşam süresi 10 yıl. Ancak sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için kafeste yalnız olmamaları gerekiyor. Eğer bakımlarını tam anlamıyla yapar, onlar için ideal bir yaşam alanı oluşturur ve yalnız bırakmazsanız Hint bülbüllerinizle uzun yıllar geçirmeniz mümkün.
Sevgiyle ve özenle bakıldıklarında uzun yıllar evinizin sesi, neşesi olabilen evcil kuşlarınıza nasıl bakmanız gerektiğini öğrenerek yaşam sürelerini uzatabilir, kuş bakımı için gerekli tüm ihtiyaçlarınızı n11’de bulabilirsiniz.