Bölgenizde bulunan kedi barınakları ve köpek barınaklarını ziyaret ederek sevimli dostlarımızın sevilme ve şefkat gereksinimlerini giderebilir, onlara mama ve oyuncak gibi evcil hayvan ürünleri götürerek çeşitli ihtiyaçları konusunda yardımcı olabilirsiniz. “Ben ne yapabilirim ki?” demeden az çok hepimiz bir şeyler yapabilir ve etrafımızı güzelleştirebiliriz. “Zaten oralarda hayvanlara bakılıyor gitmeme gerek yok.” demeyin. Hayvan barınakları ne kadar çok insan tarafından ziyaret edilirse barınaklardaki canlar o denli mutlu ve iyi olacaklardır. Haydi o zaman çeşitli bölgelerdeki hayvan barınakları nerelerdeymiş hep birlikte göz atalım!
İstanbul Hayvan Barınakları
Kadıköy Geçici Hayvan Bakım Merkezi (Anadolu Yakası)
İlk olarak hayvan sevgisiyle bilinen Kadıköy’den başlayalım o zaman. Kadıköy Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde 4 veteriner hekim, 2 teknisyen, toplam 30 personel ve platform üyeleri bulunmaktadır. Buradaki hayvan sayısı 400 civarındadır. Ayrıca merkez bir hayvan takip aracı ve bir yemek toplama aracına sahiptir. Merkezle ilgili diğer bilgiler ise şu şekilde:
Adres: Turgut Özel Bulvarı, Tem Otoyolu Sonu Ataşehir/İstanbul
Telefon: 0216 415 67 61
İhtiyaçlar: Plastik palet, kuru mama, ilaç ve sarf malzeme, sahiplenme
Web Sitesi: http://www.kadikoyunkopekleri.org
Notlar: Kedi kısırlaşma hizmeti belediyenin Fikirtepe polikliniğinde veriliyor: 0 216 325 17 32 – 0 216 327 72 81
Beşiktaş Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (Avrupa Yakası)
Avrupa yakası için ise Beşiktaş Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nden bahsedeceğim. Merkez kendi web sitesinde amaçlarını; hayvanların sahiplendirilmesi, insancıl yöntemlerle sokak hayvanlarının sayısının azaltılması, sokak hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıklarının önlenmesi, hayvanlardan kaynaklanan şikâyetlerin önlenmesi ve ısırık vakalarının takibi olarak sıralamaktadır.
Merkezde üçü veteriner hekim ve üçü teknisyen olmak üzere toplamda 21 personel görev yapmaktadır. Merkezde 3 adet kedi bakım odası, 1 adet köpek bakım odası, enfeksiyonlu hasta odası, kuduz hastalarına yönelik karantina odası, tüm müdahalelere uygun 1 adet tam teçhizatlı operasyon odası, röntgen odası, ilaç odası, CR röntgen cihazı, sterilazatör ve hemogram cihazı yer alıyor. Diğer bilgiler ise şu şekilde:
Adres: Mustafa İzzet Efendi Sok. No:5 Ortaköy
Telefon: 0212 274 20 10
Ankara Hayvan Barınakları
Çankaya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi – Mühye Barınağı
Ankara’da bulunan merkez 5000’den fazla sokak hayvanına ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde 6 veteriner hekim, 31 işçiyle hayvanların bakımı sağlanıyor. Ama maalesef kısırlaştırma uygulaması bulunmuyor…
Adres: Mühye Köyü, Yeşilkent Mahallesi / Ankara
Telefon: 0 312 442 37 18
İhtiyaçlar: Kuru mama, konserve mama, kedi minderi, kedi tırmalama tahtası.
Ankara Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi
Ankara’da bulunan ikinci barınak ise Ankara Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi. Merkezin bünyesinde gönüllü Hayriye Erkök ve 1 işçi bulunuyor. Merkez 120 kedi, 350 köpek, 1 at, 1 ayıya ev sahipliği yapıyor.
Adres: Çubuk Sirkeli yolu, Kızılca Köyü / Ankara
Telefon: 0 312 215 15 55
İhtiyaçlar: Kuru mama, konserve mama, bağış, kulübe.
İzmir Hayvan Barınakları
Şopengazi Hayvan Çiftliği
Burada gönüllü veteriner hekim ve gönüllü isçiler sayesinde 300 köpeğe barınma imkanı sunulmakta ve tedavileri yapılmaktadır.
Adres: Deliömerli Köyü, Menderes / İzmir
Telefon: 0 537 244 66 38
İhtiyaçlar: Kuru mama, kulübe.
Islak Burun Hayvan Koruma Derneği
150 sokak hayvanına ev sahipliği yapan ve onların tedavilerini de üstlenen yer, gönüllülerin bağışlarını bekliyor. Burada ayrıca ücretsiz hayvan sahiplendirmesi de yapılmaktadır.
Adres: Altıntepe Mahallesi, Öztürkler Sokak No:66, Menderes/İzmir
Telefon: 0531 987 40 87
Bursa Hayvan Barınakları
Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi
Nilüfer Belediyesi’nin bünyesinde bulunan Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi 2003 yılında kurulmuştur.. Alaaddinbey hizmet birimleri yerleşkesi içerisinde 7500 metrekarelik bir alan üzerine kurulan tesiste ameliyathane, röntgen ve muayene odaları, laboratuvar, doğum locaları, kuduz müsaade ve karantina bölümleri, kedi barınağı, kedi ve yavru bölümleri, kedi yeni doğan üniteleri, kaloriferli kafes bölümleri ve sahiplendirme bölümleri bulunmaktadır.
Adres: Alaaddinbey Mah. Nilüfer Belediyesi Alaaddinbey Yerleşkesi PK: 16120 Nilüfer/Bursa
Telefon: 444 1603
Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi
114 dönümlük bir arazide kurulan merkezde 4 veteriner hekim, 3 veteriner teknikeri ile birlikte idari personel ve yardımcı personelin de içinde bulunduğu 50 kişilik ekip çalışmaktadır. 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakımlarının yapılması amacıyla kurulan, Türkiye’nin ilk hayvan hastanesi; Gurabahane-i Laklakan (Düşkün Leylekler Evi) binasında Mart 2012’den bu yana Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftanın iki günü 10:00 ile 15:00 saatleri arasında hekimlik hizmeti de verilmektedir.
Adres: Yenikent Mah. Albayrak Cad. Hamitler Toki Yanı Osmangazi/Bursa
Telefon: 0 (224) 241 41 04 – 05
Samsun Hayvan Barınakları
Samsun Büyükşehir Belediyesi Bakıma Muhtaç Hayvan Barınağı
Samsun hayvan barınağına belki sosyal medyada rastlanmışsınızdır. Mozart çalınarak kedilerin çağrıldığı barınak evet… Doğru tahmin ettiniz. Burada çok güzel bir sosyal zaman alanı yaratılmış. Bu barınağı ziyaret ettiğinizde çok keyifli vakit geçireceğinizden eminim. Barınağın içinde hayvan mezarlığı da bulunmaktadır. Barınakta ayrıca kedi barınağı ve köpek barınağı için özel alanlar da vardır. Kış için ısıtmalı bölümler, anneler için ayrı bölümler de mevcut.
Adres: Gürgendağ Mahallesi, 55000 İlkadım/Samsun
Telefon: (0362) 266 64 29
Antalya Hayvan Barınakları
Muratpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi
3000 metrekareye kurulan merkez 5 veterinerle hayvanlara hizmet vermektedir. Sağlıklı ve hasta köpek üniteleri 36 adet yetişkin kafesi, 5 adet yavru villası ve yeni yapılacak olan 8 odalı ve 52 köpek kapasiteli hasta köpek ünitesinden oluşmaktadır. Sağlıklı ve hasta kedi üniteleri; 4 adet (biri yoğun bakım ünitesi) büyük kedi kafesinin yanı sıra yeni yapılacak olan 102 kedi kapasitesine sahip bulunmaktadır.
Adres: Ermenek Mahallesi 10. Sokak No:189 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 321 76 64
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi
Bu hayvan bakımevinin amaçları arasında; sorumluluk alanındaki sokak hayvanlarının toplanması, sahipsiz sokak hayvanlarının hayvan refahı anlayışı ile rehabilitasyonunu temin etmek, barındırma ve tedavi merkezleri açmak, başta kuduz olmak üzere aşılamalarını yapmak, kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini ve doğal ortama bırakılmasını sağlamak, sahipsiz sokak hayvanlarının muayene, aşılama, teşhis ve tedavilerini yapmak üzere klinik hizmeti vermek gibi hizmetler yer almaktadır.
Adres: Santral Mh. 3270 Sk. Hayvanat Bahçesi Yanı, Kepezaltı/Antalya Barınak Twitter Adresi: https://twitter.com/antalyabarinak
Telefon: +90 242 332 53 18
Acil Telefon Numarası: (0242) 332 22 33
Notlar: Burada sahiplenilen hayvanı kayıt altına alabilmek adına Elektronik Kimlik (Micro-chip) ücreti olan 35 TL ödenerek makbuz alınır ve sahiplenilir.
Adana Hayvan Barınakları
Adana Büyükşehir Belediyesi Dohayko Hayvan Barınağı
Adana’da doğayı, hayvanları koruma ve yaşatma derneğinin kısa adı Dohayko olan dernek tarafından kurulan bir hayvan barınağıdır. 117 dönümlük arazi kurulan barınak, birçok hayvana kısırlaştırma, aşı ve tedavi işlemlerini yürütmektedir.
Adres: Çarkıpare Mahallesi, Tekinköy Bulv. Adana Büyükşehir Belediyesi Dohayko Hayvan Barınağı, 01250 Sarıçam/Adana
Telefon: 0322 338 62 25
Konya Hayvan Barınakları
Konya Havyan Barınağı’nda 1500’e yakın köpek bulunmaktadır. Buraya giderken elinizden geldiğince kuru, yaş mama, kış için ısınmalarını sağlayacak gereçler götürebilrsiniz.
Adres: Fevzi Çakmak Mah. Camgöz Sok. No:50 / Karatay
Telefon: 0332 346 10 08
Notlar: Bazı barınakların çalışma saatleri internette mevcut ama her zaman güncel olmuyor, bu yüzden yazıda yer vermedim. Siz de gitmeden önce belirtilen numaraları arayarak ziyaret edebileceğiniz gün ve saatleri öğrenirseniz daha sağlıklı bilgi elde edebileceksiniz.
Hayvan Barınakları Ziyaret Edilirken Neler Götürülmeli?
Yukarıda biraz bahsettim ama burada daha net görebilmek adına yanınızda götürebileceğiniz şeyleri sizin için sıralayacağım;
- Kuru mama
- Konserve mama
- İlaç ve Sarf Malzemeleri (Özellikle baticon, terramisin, gentagun vb. ilaçlar her zaman ihtiyaç duyulan ilaçlar )
- Battaniye
- İmkân varsa kulübe
- Mama kapları
Ama bu konuda da ziyaret saatinde olduğu gibi gideceğiniz barınağı önceden aramak ve neye ihtiyaç olduğunu sormak daha sağlıklı olacaktır.
Eğer varsa evdeki evcil hayvanlarımızdan biliriz; karınları doyan, sağlık problemleri yaşamayan dostlarımızın en önemli bir diğer ihtiyacı sevilmektir. Hatta bazen sevilme, ilgi görme istekleri açlıklarından daha önde bile gelebilir. Parklarda sokaklarda kedi köpek besleyenler bilir: O masum canlar açken bile önce sevgi görmek için size koşarlar. Mamalarını önlerine koyduğunuzda önce yemek yemez size kendilerini sevdirmeye çalışırlar. Bir de barınakları düşünün… Vakit buldukça hayvan barınaklarını ziyaret ederek minik dostlarımıza sevgi ve bütçeniz varsa birkaç malzeme götürerek onları mutlu edebilirsiniz.