Soğuk Havalarda Köpek Bakımı

Soğuk Havada Köpek Bakımı

Köpeğiniz soğuk havalarda – özellikle yavaştan kapımızı çalmaya başlayan kış mevsimi boyunca – özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Köpekler de soğuk havalara karşı savunmasız olabilirler, tıpkı biz insanlar gibi. Soğuk havalarda yürüyüşe çıktığınızda köpeğinizin sıcak ve sağlıklı bir biçimde size eşlik ettiğinden emin olmak, onu olası hastalıklara karşı korumak istemeniz çok doğal. Köpeğinizin sıkı bir kürkü ve tüyleri var diye üşümüyorlar sanıyorsanız, büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu söyleyelim. Her ne kadar bazı köpek türleri gerçekten de soğuktan etkilenmiyor olsa da genelde evde beslenmeye alışık cins köpeklerin tüyleri onların üşümesine engel olmuyor. Köpekleriniz kış aylarında sağlıklı ve mutlu olsun istiyorsanız, soğuk havalarda köpek bakımı yazımız tam size göre.

1. Köpek montu giydirin.

Soğuk Havalarda Köpek Bakımı

Köpek bakımı hakkında bilmeniz gereken en önemli şey: Bazı köpek ırkları doğal olarak sıkı ve kalın bir kürke sahiptirler ve karlı, soğuk havalara dayanıklıdırlar. Ancak ince kürkleri olan köpek ırkları soğuğa karşı her zaman dayanıklı olmayabilir. Kış yürüyüşlerinizde köpeğinize bir kazak ya da köpek ceketi giydirmeniz dostunuzu sıcak tutacaktır.

2. Dolaşmak için güneşin ısıttığı zamanları tercih edin.

Soğuk havalarda köpek bakımı için bir püf nokta daha da yürüyüş saatlerinizi güneşin görece daha çok ısı verdiği saatlere göre ayarlamanızdır. Sabah erken ya da akşam geç saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Güneşli vakitlerde dışarıda geçireceğiniz vakit hem sizi ve köpeğinizi ısıtacak hem de D vitamini almanızı sağlayacaktır.

3. Sıcaklığın düştüğü zamanlarda köpeğinizi içeri alın.

Sıcak mevsimlerde bahçede beslediğiniz köpeğinizi, kış mevsiminde sıcaklıklar çok düştüğünde evinizin içine almalısınız.

4. Sıcak ve rahat bir köpek yatağı alın.

Rahat Köpek Yatağı

Köpeğinizin sıcak ve rahat bir yatağa sahip olduğundan emin olun. Soğuk havalarda çıplak zeminde uyumasını engellemek en önemli görevlerinizden biri. Köpeğinizin enine ve boyuna göre rahatça yatabileceği bir köpek yatağı arıyorsanız, buraya tıklayarak en kullanışlı ve rahat modellere ulaşabilirsiniz.

5. Köpeğinizin de cildinin nemlendirme ihtiyacı duyduğunu unutmayın.

Soğuk havalarda köpek bakımı deyince sadece köpeğinizi giydirmenin yetmediği zamanlar olur. Soğuk havalar köpeğinizin de kürküne ve cildine zarar verir. Cildi nemlendirmek ve olası deri problemlerini önlemek için beslenmesinde de değişikliklere gidebilir, kuru ve döküntülü alanlara lokal olarak özel nemlendiriciler uygulayabilirsiniz.

6. Susuz kalmamasına dikkat edin.

Köpeğe Su Verin

Su her canlı için her zaman ulaşılabilir olmalı. Eğer köpeğiniz bahçede yaşıyorsa, kış mevsiminde de su kabını sıklıkla kontrol etmeli, dolu ve temiz olduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte uzun süre beklemiş su da köpeğiniz için sağlıklı olmayabilir, su kabını mümkün olduğunda sık aralıklarla temizleyin ve içindeki suyu tazeleyin. Suyun oda sıcaklığında olması da önemli olan bir diğer etken.

7. Pati bakımı yapın.

Nasıl ki insan cildi soğuklarda çatlıyorsa, köpeklerin patilerinin altındaki deri de çatlayabilir. Kar yağdığında köpeğinizin patilerinin buz tutmaması ve yollara serpilen tuzdan tahriş olmaması için köpek ayakkabısı almayı düşünebilirsiniz. Köpeğiniz ayakkabı giymekten rahatsız oluyorsa en azından tırnaklarını ve pati altlarındaki nasırları kış aylarında haftada bir bakımdan geçirmenizde fayda var.

8. Egzersizi ihmal etmeyin.

Kış aylarında köpeklerinizin ekstra miskin olduğunu gözlemleyebilirsiniz ancak bu sizin egzersizden vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Kış aylarında köpeğinizin kilo almasını engellemek için evde ve dışarıda bol ve sık bir egzersiz programına sadık kalmanız gerekir.

9. Normalden fazla yem vermeye kalkmayın.

Soğuk Havalarda Köpek Bakımı

Her ne kadar köpeklerin kış aylarında bir katmana daha ihtiyaçları olsa da bu katmanın yağ olmamasına dikkat edin. Köpeğinizin soğuklarda iştahı açılabilir ve vücut ısısını dengelemek için normalden daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedebilir. Siz iştahına aldırış etmeden onu standart ölçülerde beslemeye devam ederseniz hem aşırı yeme alışkanlığının doğmasını engeller, hem de gereksiz kilo almasını önlemiş olursunuz.

10. Banyodan sonra tüylerini kurutun.

Kış aylarında köpek bakımının bir parçası da banyo zamanlarıdır. Kışın köpeğinize banyo yaptırdıktan sonra (evde ve ılık suyla) mutlaka tüylerini güzelce kurutmalısınız. Köpeğinize özel bir banyo takımı olsun.

11. Isıtıcılara fazla yaklaşmasına izin vermeyin.

Soğuk Havalarda Köpek Bakımı

Köpeğiniz soğuk havalarda çoğu zaman içgüdüsel olarak ısıtıcıların yanına yatmayı tercih edecektir, ancak bu sandığınız kadar sağlıklı bir ısınma yöntemi değil. Özellikle UFO tarzı ısıtıcılar köpeğiniz ya da siz farkında olmadan tüylerini yakabilir, bu nedenle bu gibi durumlarda köpeğinizi ekstra bir dikkatle gözlemlemenizde fayda var.

Dünyanın en büyük köpek ırklarını merak ediyorsanız buraya tıklayın.

Önceki YazıSonraki Yazı