Evde hayvan beslemek isteyen çoğu insanın ilk tercihlerinden biridir muhabbet kuşları. Özellikle çocuklarımız ne güzel renklerle bezeli bu sevimli kuşlara bayılırlar, çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılamak, sorumluluk almasını bir canlının bakımını üstlenmesini öğretmek için de güzel bir yoldur muhabbet kuşlarına yuva olmak. Onun konforu, sağlığı, kanat çırpabilmesi, orada sıkıştığını hissetmemesi, güzel beslenmesi için muhabbet kuşu kafesi seçimimiz oldukça önem taşır. Bu yazımda sizlere muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı konusu hakkında önemli bilgileri sıralamak istedim.
Muhabbet Kuşu Özellikleri & Bakımı
Ortalama uzunlukları 16-18 cm. olan muhabbet kuşları genellikle yeşil mavi sarı renkleri ile bilinirler. Boyun bölgelerinde benekli tüyleri bulunur, erkek muhabbet kuşlarında burun kısmı mor ve pembe tonlarında, dişi muhabbet kuşlarında ise beyaz tonlarındadır, dişilerde yavrulama zamanları burun rengi kahverengi tonlarında bir renge dönüşür.
Son zamanlarda kafeslerde gördüğüm değişik bir türmüş gibi görünen mutasyon kuşlar dedikleri muhabbet kuşları ise, tek renk bembeyaz tüyleri ve kırmızı/bordo gözleri olabiliyorlar. Mutasyon kuşların, konuşmaya daha eğilimli oldukları ve daha uzun yaşadıkları söyleniyor.
Otçul olan bu kuşlar için üretilmiş özel muhabbet kuşu yemleri ile beslenirler, onun dışında pek gıda verilmesi tavsiye edilmez.
Papağan türlerinden biri olan muhabbet kuşlarının özellikleri arasında konuşma özelliği de vardır. Erkek muhabbet kuşları buna daha eğilimlidir.
Muhabbet kuşunun bakımı, beslemesi, kafeslerinin temizliği aslında oldukça kolay, özel çabalar sarf etmenize gerek olmayan şeylerdir.
Eğer mümkünse beslenmeleri için muhabbet kuşları için özel üretilmiş, açık olmayan paket yemlerden tercih etmelisiniz. Kafeslerindeki su kaplarını her gün ya da ne kadar içtiğiyle alakalı olarak sürekli yeniler, tazelerseniz çok iyi olacaktır, muhabbet kuşları banyo gereksinimi duymazlar. Doğada yaşadıklarında banyo yapar tüylerini temizlerler ama ev ve kafes ortamı için bunu yapmayabilirler, taze sularını içer, içtikçe de gagalarıyla tüylerini kendileri temizlerler
Kafeslerinin bakımını sürekli olarak yapmanız hem kuşunuzun sağlığı için hem de koku oluşmaması için önemlidir. Ayrıca ne kadar çok ilgilenir serbest bırakır uçmasına müsaade ederseniz, ev ortamına ve size o kadar kolay alışacaktır.
Evde uçması için kafesini açtığınız ilk zamanlar dikkat etmeniz gereken bir husus eğer çok panik halinde ve şuursuzca kanat çırparak uçuyorsa sert bir yere bir anda çarpabilir, bu onun siz fark etmezsiniz ama iç kanama geçirmesine sebep olabilir. O yüzden kuşunuzun, ilk uçma denemelerinden önce evi iyice tanıması için kafesin yerini çok değiştirmeden ortamı gözlemlemesini, size güvenmesini beklemeniz gerekmektedir.
Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?
Peki evimizin bir bireyiymişçesine bizimle yaşayacak olan muhabbet kuşumuz için ideal muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı?
Öncelikle muhabbet kuşu kafesinin ebatları ne kadar büyük olursa o kadar iyi olacaktır ama tabi bu kararı evinizin ve bütçenizin imkanları ölçüsünde vereceksinizdir. İlk kez muhabbet kuşu alacak olanlar, bir tane kuş alır ve ona yeteceğini düşünüp küçük boy bir kafes seçerler, zamanla, genellikle yalnız kaldığı kanısına varır yanına bir eş almak isterler işte o zaman küçük boy bu kafesleri hurda olur ve büyük boy bir kafes almak zorunda kalırlar. Bu yüzden yer sorununuz yok ise ilk satın alırken kafesi, en küçük boyda seçmemenizi öneririm. Ebatların çok büyük olması sizin için sorun teşkil ediyorsa da dikkate almanız gereken ölçüler, tek muhabbet kuşu için 45*45 cm ölçülerinde bir kafes almanızdır.
İkinci önemli nokta, muhabbet kuşu kafesinizin tellerinin yatay olmasıdır. Muhabbet kuşları özellikleri arasında çok oyuncu ve taklacı olmaları vardır, dikey telli kafeslerde muhabbet kuşlarımız tutunmakta haliyle tırmanmakta ve takla atmakta zorlanacaklardır. Onları bu oyunlarından mahrum bırakmamak adına muhabbet kuşu kafesinizi alırken tellerinin yatay olmasına dikkat edin.
Kafes için zorunlu malzemeler: yem kabı, su kabı, çift almışsanız bir yuvalık, kafes içinde durabileceği bir ya da kafes genişliğine göre birkaç adet tünek kesinlikle olması gereken aksesuarlardır. Bunun dışında ekleyebileceğiniz, vitaminler, balık kemikleri, ballı krakerler, salıncaklar, ziller, dışı için koruyucu tül gibi çok çeşitli farklı ürünler de mevcuttur.
Muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı sorusuna aslında en uygun cevap; kafesler kuşunuzun işine yarayan tüm besin ve vitaminler ayrıca sıkılmaması için seçeceğiniz oyuncakların çokluğu ve hangilerini almak konusuna karar vermeniz olabilir. Oyuncak ve aksesuar konusunda seçenek çok fazladır, ama gerekli olanlar dışında ekleyeceğiniz her aksesuar, oyuncak onun yaşam alanını daraltacaktır. Bu sebepten birçok muhabbet kuşu bakıcısı çok fazla oyuncak önermezler.
Bir diğer önemli nokta seçeceğiniz olması gerekli aksesuar ve oyuncaklar mümkünse aynasız ve mümkünse ahşaptan olsunlar. Ahşaptan salıncak, yer var ise yine ahşap bir merdiven alabilirsiniz. Tünekleri için o plastik sopalardan ziyade kendi bulduğunuz ağaç dallarını da kullanabilirsiniz.
İyi besleme ve doğru kafes ve aksesuarları seçimi ve kafes temizliği dışında muhabbet kuşunuzun sizden bekleyeceği tek şeyin ilgi ve sevgi olduğunu unutmayın. Evcil hayvan beslerken kedi ya da köpek sahiplenmiş birisi evin içinde gezen bu dört ayaklı dostları ile daha çok ilgilenirler, daha çok ilgilenme serbest bırakma dolaştırma sevip okşama gereksinimi ve gereği duyarlar, eğer bir kuş sahiplenmişseniz ona da aynı özeni göstermeniz, en güzel kafesi seçmiş dahi olsanız onun evin içinde özgürce uçtuğunda ya da omzunuzda sizinle dolaştığında çok daha mutlu olduğunu unutmamanız gerekmektedir.