İster genç ister yaşlı olun; yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek kadar keyifli çok az şey vardır. Pek çok müziksever, gitar çalmayı öğrenme arzusu ile girdiği bu yoldan, birkaç ay sonra hevesini almış olması ya da derslerin fazla zor gelmesi gibi sebeplerle eli boş dönüyor. Oysa gitar öğrenmek, sanıldığı kadar komplike ve uzun bir süreç değil. “Gitar nasıl çalınır?” rehberimiz ile sizin de gitar çalmayı kısa bir süre içinde sökmeniz mümkün. Gelin, en temelden başlayalım.
Gitar Çalma Konusunda Yanlış Bilinenler
Gitar nasıl çalınır konusu ile ilgili pek çok yanlış bilinen nokta ve bolca önyargı bulunmakta. Özellikle iş gitar çalmayı öğrenmeye geldiğinde en sık başvurulan bahaneleri hepimiz daha önce duyduk:
- Gitar çalmayı öğrenmek için çok yaşlıyım!
- Gitar kursuna gidecek vaktim yok.
- Kursa başlasam bile gitmeme engel olacak şeyler çıkacak.
- Solak olduğum için gitar çalamam.
Oysa ki bu bahaneleri saydırmaya başlamadan önce gitar çalma ile ilgili bunları bilmekte fayda var:
- Yaşınız, gitar çalmanıza engel değildir. Kas hafızanızı geliştirdiğiniz ve görsel destek aldığınız sürece yaşınızdan bağımsız olarak gitar çalmayı öğrenmeniz mümkün.
- Gitar çalmayı öğrenmek için kendi vaktinizi kendiniz yaratabilirsiniz. Gitar çalmayı öğrenmenin tek yolu gitar dersleri almak değil. İnternette bulacağınız ücretli ücretsiz rehberler ile dilediğiniz zaman, dilediğiniz şekilde gitar temellerini öğrenebilir, zaman ve mekandan bağımsız olarak gitar çalmayı öğrenmek için programınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
- Gitar öğrenmenin beraberinde getirdiği sayısız avantajı da var. Gitar çalmayı öğrendiğinizde sadece bir enstrüman çalmayı öğrenmiş olmuyor, aynı zamanda öğrenme süreci boyunca da kendinizi sosyal, fiziksel ve zihinsel anlamda geliştirmiş oluyorsunuz.
- Ne kadar yetenekli olursanız olun, sizin de gitar öğrenme konusunda bir rehbere ihtiyacınız olacaktır. Yeteneğiniz elbette size rekabetçi bir avantaj sağlacaktır; ancak nota okuyabilmek ve akorları öğrenmek için temel bile olsa profesyonel bir eğitimden geçmeniz şart.
Gitar Satın Almadan Önce…
Gitar nasıl çalınır sorusunun cevabını öğrenmeden önce bir gitara sahip olmanız gerek, değil mi? Gitar satın alırken gitarın belli başlı özelliklerine dikkat etmeniz ve kendi kişisel tercihlerinizi de göz önünde bulundurarak bir seçim yapmanız gerekiyor. İşte o özelliklerden bazıları:
- Fiyatı
- Stili (Akustik ya da elektro)
- Yaşınız ve fiziksel özellikleriniz (Boyunuz, kilonuz, sağlak ya da solak oluşunuz)
Gitarın durumu - Gitarı nereden satın aldığınız
Pekiyi iyi bir gitar nereden alınır? Eğer başlangıç düzeyinde bir gitar öğrencisi iseniz ikinci el ve kullanılmış bir gitardan kaçınmakta fayda var. Daha önce bir gitar satın almamış olduğunuz için hasarlı ya da eski bir gitarı ilk bakışta anlayamama olasılığınız yüksek. En uygun gitar fiyatlarının ise online alışveriş sitelerinde yer aldığı bir gerçek.
Söz konusu elektro mu akustik mi olduğu zaman ise her ne kadar bu tamamen kişisel tercihe bağlı olsa da, başlangıç seviyesinde biri için akustik gitar çalmayı öğrenmenin daha verimli olacağını söylemek mümkün. Klasik gitarların daha geniş bir boynu vardır; bu da gitar öğrencileri için özellikle gitar akorlarını öğrenirken zorluk çıkartabilen bir özelliktir. Akustik gitarlar ise çok daha basit bir yapıya sahip olmakla birlikte çalmak için herhangi esktra bir ekipmana da ihtiyaç duymazlar.
Gitar Nasıl Çalınır: Akorlar
En sevdiğiniz şarkıyı yeni aldığınız parlak gitarınızda çalmak için öncelikle gitar akorlarını öğrenmeniz gerekiyor, zira gitar çalmanın en temel prensibinde bu akorları ezbere konumlayabilmek yatıyor. Elbette gitardaki akor sayısı aşağıda saydıklarımız ile sınırlı değil, ancak başlangıç seviyesinde bir gitarsever için bunlar ilk aşamada yeterli olacaktır.
D Akoru
İşaret parmağınızı ikinci perdedeki üçüncü tele, orta parmağınızı ikinci perdedeki ilk tele, yüzük parmağınızı da üçüncü perdedeki ikinci tele yerleştirin. Dördüncü tel açık kalsın. En altta kalan dört teli tıngırdatın. Merhaba, D akoru!
C Akoru
İşaret parmağınızı birinci perdenin ikinci teline, orta parmağınızı ikinci perdenin dördüncü teline, yüzük parmağınızı da üçüncü perdenin beşinci teline yerleştirin. Birinci ve ikinci teller açıkta kalsın. En alt beş teli tıngırdatın. Bu da C akorunun sesi.
G Akoru
Orta parmağınızı ikinci perdenin beşinci teline, yüzük parmağınızı üçüncü perdenin altıncı teline, serçe parmağınızı da üçüncü perdenin birinci teline yerleştirin. İkinci, üçüncü ve dördüncü teller açıktan kalsın. Ve şimdi tıngırdatma zamanı.
E Minör Akoru
Orta parmağınızı ikinci perdenin beşinci teline, yüzük parmağınızı ise ikinci perdenin dördüncü teline yerleştirin. Bunu yaptığınızda birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı tel açıkta kalmalı. Zor akorlardan bir tanesi olan E minör akoru karşınızda!
A Minör Akoru
Yüzük parmağınızı ikinci perdenin üçüncü teline, orta parmağınızı ikinci perdenin dördüncü teline, işaret parmağınızı da birinci perdenin ikinci teline yerleştirin. Karşınızda A minörün büyüleyici sesi.
Gitar Çalmanın Püf Noktaları
- Telleri tıngırdatan elinizin telleri tanıması ve etkili bir biçimde telleri çalabilmesi için en az 10 saat aralıksız pratik yapmaya ihtiyacınız vardır. Gitarı çalmaya başladığınız ilk saatler ses tok, cızırtılı ve tatsız gelecektir; bu oldukça normal. Parmaklarınız ve bilekleriniz siz pratik yaptıkça gitarın yapısına alışacak ve gitarın çıkardığı sesleri daha fazla kontrol altına alma şansınız olacaktır.
- Tellerin istediğiniz sesi çıkartabilmesi için onlara parmaklarınız ile hatrı sayılır düzeyde bir baskı uygulamanız gerekecektir. Başlangıç seviyesinde bir gitar heveslisi için en büyük zorluk, farkında olmadan uyguladığı yanlış kuvvet ile tellerin sesini kısmaktır.
- Bazı akorlar, ilk etaplarda bileklerinizi kırmak üzere tasarlanmış gibi gelebilir. Ancak birkaç aylık alıştırma sonrasında bu akorlar size çok doğal ve zahmetsiz gelecektir.
- Özellikle gitar çalmaya başlamanızın akabindeki ilk birkaç hafta parmaklarınızda ve bileklerinizde ağrılar oluşabilir; bu da oldukça normaldir.
Şimdiden iyi eğlenceler!