Her müzik türüne uygun müzikal nitelikleriyle pek çok müzikseverin ilgisini çeken keman, yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmek isteyenlerin de ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Hal böyle olunca “Keman nasıl çalınır?” sorusu da müzikseverler tarafından merak edilen bir soru olmaktadır. Aslında keman çalmanın diğer müzik aletlerini çalmaktan çok az farkı bulunur. Eğer herhangi bir müzik aleti çalıyorsanız bu küçük farkları öğrendiğinizde keman çalmaya başlamanız çok daha kolay olacaktır. Keman çalmanın püf noktalarına ve bu detaylara gelin hep birlikte bakalım!
Keman Çalmak Zor mu? Nasıl, Nereden Başlanır?
“Keman nasıl çalınır?” sorusunu yanıtlamadan önce keman çalmanın nasıl bir süreç olduğundan bahsedelim. Keman çalmak pek çok insana zor bir yolculuk gibi gelir. Oysa yola çıktığınızda “Keman çalmak zor mu?” sorusunun yanıtına “Hayır.” diyebileceğinizi göreceksiniz. Keman çalmak pek çok müzik aletini öğrenirken olduğu gibi bir sabır ve azim işidir. Ayrıca birazdan bahsedeceğimiz keman çalmanın püf noktaları ile keman çalmayı çok daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Keman çalmaya başlamadan önce ilk olarak kemanı iyice tanımanız gerekmektedir. Keman; akustik bir saz çeşididir. 40 cm uzunlukta olan keman yaklaşık 20 cm genişliğe sahiptir. Oldukça ince kesilmiş bir ağaçtan yapılan kemanın en önemli unsuru yaydır. Günümüzde plastik kıl benzeri sicimlerden üretilen keman yayı, kemanın türüne göre tel demeti üzerinde reçine sürülerek kullanılmaktadır.
Keman Çalmanın Püf Noktaları
El yapısı ya da parmakların uzun olması, keman çalmayı kolaylaştırmakadır ve keman öğrenmek için bir avantajdır. Ancak bu kısa parmakları olan bir kişinin keman çalamayacağı anlamına gelmemektedir. Basit keman egzersizleri yaparak kısa sürede keman çalma konusunda pratik kazanabilirsiniz.
Keman çalmayı öğrenmek, düşünüldüğü kadar zor değildir. Keman çalmaya yeni başlıyorsanız kemanla çalınan kolay şarkıları 2 ay gibi kısa bir sürede çalmaya başlamış olabilirsiniz. Ancak bunun için sürekli pratik yapmak ve ara vermemek oldukça önemli.
Keman çalmayı öğrenmek istiyorsanız bir keman kursuna gitmek ya da keman hocasından özel ders almak en etkili ve kısa süreli seçenek olacaktır. Ancak böyle bir bütçe ayırmak istemiyorsanız evde de kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için internetten keman öğrenme videoları izleyebilir ve kemanla çalınan basit şarkıların nota çalışmalarına göz atabilirsiniz. Keman çalma konusunda başarı kaydetmedeki en önemli faktör, çalışma temponuz olacaktır. Dolayısıyla bunu ne kadar bir süreç olarak görür ve azimli bir şekilde çalışırsanız, sonuç kaydetmeniz de o kadar kolay ve hızlı olur. Kemanda farklı parmak pozisyonları bulunmaktadır. Bunları öğrenmek için bu konuda bilgi sahibi bir kişiden yardım almanızda fayda olacaktır.
Keman Egzersizleri
Daha iyi keman çalabilmek istiyorsanız keman egzersizleri yapmanız da fayda var. Keman çalışmaya başlayacağınız zaman öncesinde bu egzersizleri yapmanız daha iyi çalmanıza yardımcı olacaktır. Bu egzersizlerden bazıları yay çekme ve parmak egzersizleridir. Kemanda yay egzersizleri toplamda üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; alt yay, üst yay ve bütün yay egzersizleridir. Keman yayı çekmek, iyi bir kemancı olmanın gerektirdiği çalışmalardan biridir.
Keman egzersizlerinden biri de keman tutma egzersizidir. Çünkü, kemanı doğru çalabilmek için öncelikle doğru tutmayı bilmek gerekir. Kemanı doğru tutmak için öncelikle, kemanı çene ve omuzunuzun arasına yerleştirmeniz ve elinizle de sapını tutmanız gerekir. Diğer elinizle ise yayı tutarak keman çalmaya başlayabilirsiniz.
Keman çalmak için yapmanız gereken egzersizlerden biri de nota okumak. Kemanda nota yerlerini mutlaka ezberleyin. Böylece parmak numaralarına bakıp çalışmak zorunda kalmaz ve istem dışı zihninizle notaları takip edebilirsiniz. Notalara haim olabilmek için bir bona kitabı satın alabilirsiniz.
Solaklar Keman Çalabilir mi?
“Keman nasıl çalınır?” sorusu kadar merak edilen sorulardan biri de solakların keman çalıp çalamayacağı sorusudur. “Solaklar keman çalabilir mi?” sorusunun yanıtı evettir. Çünkü solak olmak keman çalmak için herhangi bir engel teşkil etmez. Hatta kimi solaklar kemanı solak olmayanlar gibi de çalabilmektedir. Bu yüzden öğrenileceği zaman sağ olarak denenmesinde fayda vardır. Eğer sağ ile sağlıklı bir tutuş elde edilemezse sol tarafla devam edilebilir.