Kütüphane Haftası’na girmişken kitaplara ve şöyle güzel bir kitap alıp doya doya okumaya hevesiniz artmış olabilir. Eğer siz de sık sık çevrenizledikerden kitap önerileri almak istiyorsanız bu yazı tam size göre! Okuyacağınız tüm kitapları okumuş gibi hissediyor ya da okuma tarzınızın biraz dışına çıkmak istiyorsanız sizler için hazırladığımız kitap önerileri listesinden bir tanesini seçerek yeni okuma serüveninize başlayabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar!
Öneri 1: 2018’in En İyi Kitapları
Tüm senenin satış rakamları en yüksek kitaplarından bazıları şunlar: Bir At Bara Girmiş – Man Booker, Mahcubiyet ve Haysiyet – Dag Solstad, Sürüklenme – Latife Tekin, Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura – Ayfer Tunç, Labirent – Burhan Sönmez, Saflık – Jonathan Franzen, Kumandanı Öldürmek – Haruki Murakami, Kanını Satan Adam – Yu Hua, Dünyadan Aşağı – Gaye Boralıoğlu, Yedi Yıl – Peter Stamm.
Öneri 2: Nobel Edebiyat Ödüllü Yazar Kitapları
1901’den beri düzenli olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülü’nü almaya hak kazanmış yazarlar ve bu ödülü almalarında payı bulunan kitaplarından bazıları şunlardır: André Gide – Kalpazanlar, William Faulkner – Ses ve Öfke, Ernest Hemingway – Yaşlı Adam ve Deniz, Albert Camus – Düşüş, John Steinbeck – Fareler ve İnsanlar, Jean Paul Sartre – Bulantı, Gabriel Garcia Marquez – Yüzyıllık Yalnızlık, J. M. Coetzee – Utanç, Mo Yan – Kızıl Darı Tarlaları.
Öneri 3: Yirminci Yüzyılın En İyi 100 Kitabı
Fransız yayın perakendecilerinin Fnac ve Paris gazetesinin Le Monde yaptığı anketler sonucu çıkan yirminci yüzyılın en iyi yüz kitabı listesinde yer alan kitaplardan bazıları şu şekilde: Yabancı – Albert Camus, Varlık ve Hiçlik – Jean Paul Sartre, 1984 – George Orwell, Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley, Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery, Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf, Gazap Üzümleri – John Steinbeck, Günlerin Köpüğü – Boris Vian, Cinsellik Üzerine – Sigmund Freud.
Öneri 4: Yirminci Yüzyılın En İyi 100 Kitabı
Ünlü eleştirmen Fethi Naci’nin yüzyılımızda etkili olmuş yüz Türk roman listesinde yer alan kitaplardan bazıları şunlar: Kıskanmak – Nahid Sırrı Örik, Kavak Yelleri – Reşat Nuri Güntekin, Eylül – Mehmet Rauf, Sinekli Bakkal, İstanbul’un Bir Yüzü – Refik Halid Karay, Yaban – Yakup Kadri Karaosmanoğlu, İnce Memed – Yaşar Kemal, Gençliğim Eyvah – Tarık Buğra, Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali.
Öneri 5: Türk Edebiyatı’na Damga Vuran Şiir Kitapları
Şiir sevenler için Türk Edebiyatı’na damgasını vuran şiir kitaplardan bazıları şu şekilde: Hasretinden Prangalar Eskittim – Ahmed Arif, Sevda Sözleri – Cemal Süreya, Büyük Saat – Turgut Uyar, Ben Sana Mecburum – Atilla İlhan, Grapon Kağıtları – Didem Madak, Bütün Şiirleri – Sabahattin Ali, Sonrası Kalır – Edip Cansever, Garip – Orhan Veli Kanık, Memleketimden İnsan Manzaraları – Nazım Hikmet, Yedi Güzel Adam – Cahit Zarifoğlu.
Kitap Önerileri Bonusu: Editörün Seçtikleri
Tüm bu kitapların yanı sıra; okunduğunda akıllarda yer etmeyi başaran, nacizane kitap önerilerimizden bazıları ise şunlar: Hayvan Çiftliği – George Orwell, Dönüşüm – Franz Kafka, Satranç – Stefan Zweig, Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş – Jose Saramago, Simyacı – Paulo Coelho, Sol Ayağım – Christy Brown, Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski, Sineklerin Tanrısı – William Golding.