Her kitap başka bir dünyaya aralanan bir kapı gibidir. Gerçek hayattan sıyrılıp kitaplarda anlatılan hayatın içine dalıyoruz bir anda. Okumanın karakter gelişimine, konuşma ve anlama hızına, bilgi ve genel kültürün artışına birçok yönden olumlu etkisi var. Okunacak yüz binlerce kitap var. Peki, hangisini okuyacağınıza nasıl karar verecekseniz? İçeriğini bilmeden kitap alırken sadece kapakları kitap hakkında ilk izlenimleri oluşturuyor. Bu sebepten, okunacak kitapları seçerken kitap kapağı tasarımlarının etkisi oldukça büyük.
İçeriği hakkında bilgi sahibi olmak için önce kitap kapağına bakılıyor. Kapağı dikkat çeken, okuyucunun gözüne hitap eden kitaplar, okunma ihtimalini artırıyor. Kitap kapağı tasarımları okuyucuya kitabın içeriği hakkında bilgi verici nitelikte olabiliyor. Kitap hakkında ilk izlenim açısından büyük önem taşıyor. Tarihe damgasını vuran kitaplar, dünya klasikleri ve edebiyat dünyasının vazgeçilmez eserleri üzerinden yıllar geçmesine rağmen kapakları yeniden tasarlanarak okuyucuya sunuluyor. Bu kitaplara duyulan ilgi ilk günkü tazeliğini koruyor.
Kitaplığınızda eksik olan kitaplara, kitap listenizdekilere ve yeni çıkan tüm kitaplara, Kitap kategorimize göz atarak avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.
Kitap Kapak Tasarımları
Kitapların içerisinde yazılanlar kadar kitabın dış yüzü tabiri caizse vitrini de önemlidir. Kitapçılarda gezerken etrafa bakınınca çeşit çeşit kitaplar görürsünüz. Konusu ya da yazarı hakkında bilgi sahibi değilseniz baktığınız ilk şey kitabın kapağı olur. Bu yüzden kapaklar, içeriklerin vitrinini oluşturur.
Tasarımları yaparken dikkat edilmesi gereken konular da elbette vardır. Yaratıcılık, kitap kapağı tasarımında ön planda tutulan konuların başında gelir. Kitap içeriğindeki konuya uygun, içeriğini doğru bir şekilde aktarabilen yaratıcı ve özgün tasarımlar yapılması gerekir. Kapakta kitabın ismi ve yazarın adı dışında da okuyucuyu çeken şeyler olmalıdır.
Yazı karakterlerini doğru seçmek çok önemlidir, karmaşıklık oluşturmaması için çok fazla çeşit yazı karakterleri kullanılmamalıdır. Çok fazla göze çarpmadan kitap kapağı düzenince yazılar uygun bir boyutta olmalıdır. Ön ve arka kapakların bir bütün olmasına da dikkat edilmelidir. Aynı ton ve tasarımlar uygulanmalıdır. Boğucu renkler veya tasarımlar yapılmaması daha doğrudur. Okuyucuyu sıkmadan okumaya teşvik edecek şekilde ayarlanmalıdır. Kitap kapaklarının tasarımları da genellikle kitap konusuyla uyumlu şekildedir. Örneğin, bir bilim kurgu, aksiyon kitabının kapak tasarımı daha hareketliyken şiir kitaplarının kapakları daha sade, genelde tek renkten oluşan ve kitapta geçen vurucu bir cümleyle tasarlanmış olur.
Kapak tasarımları, yayınevleri özelinde de değişiklik göstermektedir. Bir kitabın onlarca farklı kapak tasarımına sahip basımlarını görmek mümkündür. İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Klasikleri serisi dünya klasiklerini tek bir tasarım altında okuyucularla buluşturdu. William Shakespeare, Tolstoy, Victor Hugo, Dostoyevski, Sun Zi, Friedrich Nietzsche gibi yazarların bütün eserlerini tek bir koleksiyonda buluşturdu. Kitap kapağı tasarımları oldukça sade bir bakış açısıyla oluşturulan seri hemen hemen her kitaplıkta ve kütüphanede yerini alıyor.
Can Yayınları kitap tasarımları genellikle birbirine benzer. Kitap konularıyla uyumlu kitap kapağı çizimleri ön kapakta yer alıyor. Kitapların arkasında da kitap hakkında kısa bilgiler bulunuyor. Klasikleşmiş kitaplar, modern çizgilerle ve çarpıcı renklerle bir araya getiriliyor.
Çizgi romanların kapakları diğer kitaplara göre daha renkli ve hareketli tasarlanır. Her kitaba özel çizimler kapaklara da yansır. Çizimlerin ön planda olduğu çizgi roman kitaplarının kapakları dikkat çekici ve karışık görüntüsüyle okuyucuların gözüne çarpmaktadır.
Çocuk kitaplarının kapaklarında ise, genellikle başroldeki hayvanlar ya da karakterler sevimli şekillerde resmedilmiş oluyor. Küçük yaştan okuma alışkanlığı edinilmesi büyük önem taşıdığı için çocuk kitapları kapakları çocuklara hitap edecek şekilde tasarlanıyor. Pamuk Prenses, Çirkin Ördek Yavrusu, Binbir Gece Masalları gibi yıllardır masal dünyasının vazgeçilmezi olan kitaplar kapak ve iç tasarımlarıyla her çocuğun kitaplığında ilk günkü tazeliğini koruyor.
Kişisel gelişim kitapları, her dönem herkesin okuması gereken türden kitaplardan. Kitaplığınızda olmazsa olmaz türlerden olan kişisel gelişim kitapları kapakları okuyucuyu tek cümlede etkileyecek şekilde tasarlanır. Kapakta vurucu ve dikkat çekici kitap kapağı yazıları kullanılır. Farklı tasarımlarla okuyucuyu kitaba daha çok teşvik edecek şekilde hazırlanır. Amaç okuyucuyu zihinsel olarak geliştirmek ve bilgi vermek olduğu için kitap adı ve tasarımı oldukça etkilidir.
Edebiyat Dünyasına Damgasını Vuran Kitaplar ve Kapakları
Edebiyat dünyasının en önemli yazarları ve onların tarihe damgasını vuran ve hatta dünyayı değiştiren eserleri günümüzde hala etkisini korumaktadır. Bazı yazarların, telif haklarından dolayı tek bir yayınevinden yayımlanan eserleri mevcuttur.
Örneğin, Sabahattin Ali’nin bütün kitapları; Kürk Mantolu Madonna, Canım Aliye, Ruhum Filiz, Sırça Köşk gibi. Sadece İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmaktaydı. Telif hakkı 2020 yılına kadar sadece bu yayınevindeydi. İkonikleşen kitap kapaklarında Sabahattin Ali’nin bir portresi ve farklı renklerde tasarlanan kitap rengi mevcuttu.
Kitapların kapakları oldukça sade fakat akılda kalıcı şekilde dizayn edilmiş durumda. 2020 yılından sonra diğer yayınevleri de eserleri oldukça farklı kapak tasarımlarında ve şekillerde satışa sunmaya başladı. Telif hakkı olmayan ya da telif süresi biten eserleri sade, renkli, dikkat çekici çizim veya şekillerde görmek mümkün. Kitap koleksiyoncuları için bu büyük bir avantaj. Her kitabın her basımı da aynı tasarımda olmayabiliyor. Yıllar sonra aynı kitap farklı tasarım kapaklarıyla raflarda yerlerini alıyor. Bazen özel koleksiyon için sınırlı sayıda üretilen ve tasarlanan dünya klasikleri kitap tutkunları için farklı bir dünyaya aralanan yeni kapılar haline geliyor.
Can Yayınları’nın basımını yaptığı Oscar Wilde, Jane Austen, Thomas Hardy gibi dünya klasiklerinin önemli yazarlarının eserleri beyaz bir arka plan üzerine kare çerçeve içerisinde bulunan kare bir resim ile oluşuyor. Oldukça minimalist fakat dikkat çekici kapak dizaynı okurların ilgisini çekmekte başarılı.
Koridor Yayınları’nın bez ciltli dokulu kitap serileri ise bol renkli ve hareketli. Victor Hugo – Sefiller, Dostoyevski – İnsancıklar, Gogol – Bir Delinin Hatıra Defteri gibi önemli eserleri bez ciltlerin üzerine işlenen yaprak ve çiçek desenleriyle oldukça estetik ve cıvıl cıvıl şekilde okuyucuya sundu. İlk bakışta dikkatleri üzerine çeken bu tasarımlar kitaplıklarda estetik duruşlarıyla yerlerini aldı.
Turkuvaz Kitap ise oldukça farklı bir tasarım ile kitapları yayımladı. Beyaz bir arka plan üzerine büyük bir boyutta yazar adını ve daha küçük bir yazı boyutuyla kitabın bir paragrafını kapak haline getirdi. Kapaklarda görmeye alışılan tasarımlardan oldukça farklı ve dikkat çekici tasarımlar resimler ve çizimler olmadan da güzel kitap kapakları olabileceğini okuyuculara gösterdi. Aynı eserin yüzlerce farklı tasarıma sahip seçenekleri mevcut.
Dışını beğenmediğiniz bir şeyin içini pek merak etmediğimiz bir gerçek. Her ne kadar içerik kapaklardan önemli olsa da, size en çok hitap eden tasarımı seçip okumaya başlayabilirsiniz. Bütün kitaplara tek tık ile n11’den ulaşabilirsiniz. Farklı yayınevlerine ait seriler, özel koleksiyonlar ve farklı basımlarını sipariş edebilirsiniz. Her yeni kitapla açılan yeni dünyalara kolaylıkla girebilirsiniz.