Aloe vera, artık her alanda kullanımı yaygınlaşan bir bitki türüdür. Kozmetik sektöründeki ürünlerde sıkça kullanılan aloe vera, son zamanlarda kullanıcıların da dikkatini çekiyor. Bu bitkiyi doğal olarak yetiştirmek isteyenler, aloe vera bakımı nasıl olur merak ediyor. Eğer siz de aloe vera kullanımı hakkında soru işaretlerine sahipseniz doğru yerdesiniz. Kremler, serumlar, şampuanlar derken birçok şeyde içerik olarak yer alan bu bitkiyi evde yetiştirmek ve bakım ürünü olarak kullanmak oldukça kolay.
Afrika kökenli olan bu ev bitkisi, fazla zahmet gerektirmeyen bir bakıma sahip. Aloe vera bitkisi bakımı zahmet gerektirmese de dikkat ister. Siz de bir aloe vera edinerek hem tropikal görüntüsünden faydalanıp evinizde farklı bir hava yakalayabilir hem de içerisindeki jeli kullanarak bakım ürünü haline dönüştürebilirsiniz.
Aloe vera özü pek çok bakım ürününün içeriğinde yer alıyor, Kozmetik & Kişisel Bakım sayfamızı ziyaret ederek içeriğinde saf aloe vera bulunan ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Aloe Veranın Faydaları
- Yapısında B1, B2, B3 VE B6 dahil olmak üzere 12 adet vitamin bulunur.
- 18 farklı aminoasit içerir.
- 20 farklı minerale sahiptir ve bunların arasında potasyum, kalsiyum ve demir de bulunur.
- Bu bitki büyük oranda sudan oluşur. Bu sebeple büyük bir nem kaynağı olma özelliği gösterir. Özellikle kuru ciltler için nemlendirici etkiye sahiptir.
- Yalnızca kuru ciltlerin değil karma ve yağlı ciltlerin de neme ihtiyacı vardır. Fakat karma ve yağlı ciltlerin aldıkları nemin daha da yağlandırıcı olmaması için doğal kaynaklı olması gerekir. Aloe vera bu doğal kaynaklı yağı karma ve yağlı ciltler için de sağlar.
- Güneş yanığı sebebiyle oluşan lekeleri ve çilleri gidermeye yardımcı olur.
- Akne tedavisinde iyileştirici özelliğe sahiptir.
- Kepek sorununun giderilmesine yardımcı olur.
- Aloe vera suyu kabızlığın giderilmesinde destekleyici özelliğe sahiptir.
- Ciltteki pH dengesini düzenler ve yağlanmayı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
- Cilt yanıklarında merhem olarak kullanılabilir.
- Sedef hastalığı için kullanılır.
Ayrıca, aloe vera kullanımı hakkında mutlaka doktorunuza danışın ve aloe veranın iyileştirici özelliğinden detaylı bilgi sahibi olarak faydalanın. Aksi durumlarda istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Aloe Veranız İçin Yaşam Alanı Oluşturun
Aloe vera bitkisinin bakımı hakkında bilmeniz gerekenlerin en başında nasıl bir ortamda yetişmesi gerektiği gelir. Bu bitki, aydınlık bir ortamı sever ve güneş ışığı sayesinde daha iyi gelişir. Bol güneş alabilen aydınlık bir ortama yerleştirmelisiniz. Fakat doğrudan ve dik açılarla güneş ışığına maruz kalmak bitkinin yapraklarına zarar verebilir, kahverengi bir görünüme bürünmesine sebep olabilir. Bu yüzden doğrudan ve dik açılı güneş ışığından korunmalıdır.
Çoğunluğu sudan oluştuğundan ve jel yapısından dolayı soğuğa karşı dayanıksızdır. Bu sebeple soğuktan korunması gerekir. En az 14 ve 15 derece civarındaki ortam ısısı bu bitki için uygundur. Çok sağlam bir yapısı olmadığından, rüzgârlı bir ortamdan da uzak tutulmalıdır. Cereyan yapan bir alanda kalmamalıdır.
Saksıda aloe vera bakımı için yapmanız gerekenlerden ilki uygun saksı ve toprak seçimi yapmaktır. Saksının boyutu aloe veranın gelişimini engellemeyecek boyutta olmalıdır. Küçük saksılarda da yaşam alanı bulabilir. Seçilen saksının altında sulama yaptığınızda fazla suyun bırakılması için delikler bulunmasına özen gösterin çünkü aloe veralar fazla sulu bir ortam istemez. Saksı değişim süresi iki yıl kadardır, sık sık saksı değiştirmek bitkinizi kötü etkiler.
Toprak olarak gözenekli ve geçirgen toprak tercih etmelisiniz. Aynı zamanda humus bakımından da zengin olması, bitkinizin gelişimini olumlu yönde etkiler. Aloe veranın gelişimi için toprağına gübre karıştırarak destek verebilirsiniz. Kaktüs ve sukulentler için özel olarak hazırlanmış karışımlara sahip hazır topraklar da kullanabilirsiniz.
Aloe Veranızı Sulamayı Unutmayın
Aloe vera çiçeği bakımı fazla suya gereksinim duymaması sebebiyle oldukça zahmetsizdir. Bu bitki köklerinde su depolayabilir. Fazla nemli ve sık sulanan toprağı sevmez. Bitkinizi düzenli aralıklarla sulayarak gelişimine katkıda bulunmalı ancak bunu yapmaya çalışırken fazla su vererek onu öldürmemelisiniz. Bitkinizi sulamak için toprağın üst katmanını kontrol etmeniz sağlıklı bir yöntem olacaktır. Toprağın ilk 5 cm’lik katmanı tamamen kuruysa, bitkinizin sulanması gerekir.
Sulama yaparken suyun bitkinin yapraklarına gelmemesine özen göstermelisiniz çünkü fazla suyla temas eden yapraklarda kahverengileşme ve çürüme gözlemlenebilir. Su miktarını toprağı çamurlaştırmayacak seviyede ayarlamalısınız. Mevsim normallerini dikkate alarak sulamalısınız. Kışın daha az suya ihtiyaç duyacak bitkinizi yazın daha sık aralıklarla sulamanız gerekir. Toprağını kontrol ederek bu süreyi ayarlayabilirsiniz. Bitkinin sudan aldığı nemi koruyabilmesi için toprağın üst katmanına çakıl gibi doğal taşlar koymanız evde aloe vera bakımı için faydalı olacaktır.
Bitkinizi Büyütün
Aloe vera bakımı bitki çeşitleri içinde en kolay olanlarından biridir. Bitkiniz için başlangıçta kendi yaprak genişliğinin yaklaşık üç katı kadar genişlikte olan bir saksı seçmeniz yeterli olur. Bitki büyüdükçe saksıyı değiştirmeniz gelişimi için oldukça önemlidir ve bu değişimin havaların ısınmaya başladığı nisan-mayıs aylarında yapılması önerilir. Bitkinin yaprakları saksınız kadar olduysa, saksının değiştirilmesi gerekir. Mevsim sıcaklıklarını da değerlendirerek değişimi yapabilirsiniz.
Bitkinizi yeni saksısına aldıktan sonra iki üç gün sulamamalısınız. Bu sayede kökler toprağa tekrar tam olarak tutunacak ve yeni saksıya adapte olacaktır. Daha sonra normal sulama rutininize dönebilirsiniz.
Bebek Aloe Veralara Hayat Verin
Aloe vera bakımı ve çoğaltılması hakkında merak edilen bir diğer unsur da bebek aloe veraların nasıl çoğaltılacağıdır. Bu bitki büyürken köklerinden yeni yapraklar verir ve bunlar bebek aloe veralardır. Biraz büyüdükten sonra temiz bir bıçak yardımıyla yatay şekilde kesin. Oluşturacağınız yeni bitki için orta boy tabanı delikli yeni bir saksı ve humuslu, gözenekli bir toprak hazırlayarak toprağı nemlendirin. Kestiğiniz bebek yaprağın üçte birini toprağın altında bırakacak şekilde toprağa saplayın ve kenarlarının kapandığından emin olun. Bitkiyi ılık ve bol güneş alan bir ortama yerleştirin.
Aloe vera bitki bakımı konusunda çoğaltma yöntemlerinden biri de bitkinin köklerinden yeni çıkan aloe vera topluluklarını kullanmaktır. Bunlara sürgün adı verilir ve köklerin hemen dibinde bulunur. Sürgün üç dört cm boylarında olmalıdır ve kökleri bulunmalıdır. Toprağın üst tabakasını biraz kaldırarak bu sürgünün ana kökle bağlantısını bulup oradan kesebilirsiniz. Kestiğiniz sürgün parçasını yeni saksıdaki nemlendirilmiş toprakta açacağınız ufak çukura yerleştirip köklerin üzerini geçecek şekilde toprağı kapattığınızda yeni bitkiniz büyümeye hazır hale gelmiş olur. Oluşan bu yeni bitki için aloe vera çiçek bakımı rutinlerini uygulayabilirsiniz.
Doğal Aloe Veranızı Bakım Ürünü Haline Getirin
Aloe veraya ihtiyaç duyduğunuzda gelişmiş uzun ve kalın bir yaprağı tercih ederek bunu köke yakın bir yerden yatay şekilde temiz bir bıçak yardımıyla kesin. Kestiğiniz yer zaman içinde kapanır ve bitkiniz büyümeye devam eder. Kesilen parçayı dikey şekilde ortadan ikiye ayırın. Bir kaşık yardımıyla uygun bir kaba sapın içindeki jeli sıyırın. Bu noktada aloe vera kullanımınıza hazır haldedir. İsterseniz yüzünüze nemlendirmek ve leke gidermek amacıyla sürebilir ya da kreminize karıştırabilirsiniz.
Yanıklar için faydalı olan bu jeli, çıkardıktan sonra maksimum 1 hafta boyunca buzdolabında bekletmek koşuluyla kullanabilirsiniz. İçerisine farklı besleyici yağlar ve vitaminler karıştırarak saç maskesi haline getirebilir ve duş öncesi saç detoksu olarak kullanabilirsiniz. Sağlığınız için birçok alanda faydalı olan aloe vera bitkisini salonunuzun en gözde yerine koyarak dekoratif olarak da kullanabilirsiniz.