Kütüphane Haftası Özel: Dünyanın En Büyük Kütüphaneleri

kütüphane

Kütüphaneler, içerisinde birçok bilgi barındıran kitapların adeta evi sayılır. Kütüphaneleri ziyaret etmek, kitapların kendine has kokusunu burnumuza çekmek, sessizliğin içinde kitap okumak bir nevi meditasyondur. Bu sessizlik ve dinginlik içerisinde kaybolmak işten bile değildir.  Kütüphaneler, öğrencilerin ve akademisyenlerin de sık sık uğradığı mekanlardandır. Bu sakinlik içerisinde araştırmalar yaparak ve tez yazarak hem kendi kariyerlerine hem de akademiye yön verirler. 

Gerçek kütüphane düşkünleri, kitaplar arasında geçirdikleri zamanın farkına varmadan uzun saatler boyunca keyifle vakit geçirebilir. Özellikle geniş bir koleksiyona sahip olan kütüphaneler, etkileyici mimari yapılarıyla da dikkat çeker. Gerek kitap çeşitliliği gerek hacim olarak dünyanın en büyük kütüphanelerini sizler için sıraladık.

Kişisel kitaplığınızı büyütmek için Kitap kategorimize mutlaka göz atın. Dünyaca ünlü yazarların, yeni çıkan ve kült kitaplarına uygun fiyat seçenekleri ile sahip olma şansını yakalayın.

Library Of Congress - Kongre Kütüphanesi

Kongre Kütüphanesi (Library Of Congress) – ABD

Dünyanın en büyük kütüphanesi, ABD’de yer almaktadır. Ülkenin ulusal kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi son derece geniş bir koleksiyona sahiptir. “Dünyanın en büyük kütüphanesi nerede?” sorusunun cevabı ise Washington olarak cevaplanabilir. 

25 milyondan fazla kitaba ev sahipliği yapan bu olağanüstü yapı, güncel kitaplardan tarihi eserlere kadar oldukça fazla parçayı barındırıyor. İçerisinde el yazması eserlerin de bulunduğu 170 milyonu aşkın öğe bulunduran bu kütüphane, aynı zamanda yılda 2 milyondan fazla ziyaretçiye kapılarını açıyor. 

Dünyanın en büyük kütüphanesi hakkında bilgiler tabii ki bunlarla sınırlı değil. Ancak, bu etkileyici kütüphaneyi bizzat görmek çok daha eğitici bir deneyim olacaktır. Sizin de yolunuz bir gün Washington’a düşerse bu kütüphaneyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

British Library - Britanya Kütüphanesi

Britanya Kütüphanesi (British Library) – Birleşik Krallık

Dünyanın en büyük iki kütüphanesinden biri de Britanya Kütüphanesi’dir. 1973 tarihinde kurulduğunu bildiğimiz bu kütüphane, 170 milyondan fazla öğe bulundurmakta. Bünyesinde 13 milyon kadar kitap bulunan bu kütüphane İngiltere’de ziyaretçilerini beklemektedir. Bu kütüphanenin en büyük özelliklerinden biri de Leonardo Da Vinci’nin not defterine ev sahipliği yapmasıdır. Tüm bunlarla birlikte dünyadaki aktif en büyük kütüphane olma özelliğini maalesef Kongre Kütüphanesi’ne kaptırdığını söyleyebiliriz.

New York Public Library - NY Halk Kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi (New York Public Library) – ABD

1895 yılında kurulan bu kütüphane, dünyanın en geniş üçüncü arşivine sahiptir. Asıl yapısı Manhattan Bryant Park’ta yer alan bu kütüphane, 92 şubede 53 milyon parçalık arşiviyle halk kullanımına açıktır. Geniş okuma alanlarından tarihi kitaplara kadar bolca alternatif sunan bir kütüphanedir.

Russian State Library - Rusya Devlet Kütüphanesi

Rusya Devlet Kütüphanesi (Российская государственная библиотека) – Rusya

ABD ve İngiltere’nin dışında Rusya, Çin, Danimarka ve Fransa da dünyadaki en büyük kütüphanelere ev sahipliği yapmaktadır. Rusya’da bulunan Rusya Devlet Kütüphanesi’nin eski ismi Lenin Kütüphanesi’dir. Moskova’da bulunan bu kütüphane bünyesinde 47 milyondan fazla eser yer almaktadır. Kütüphanenin üçte birlik kısmını yabancı eserler oluşturmaktadır.

National Library Of Russia - Rusya Ulusal Kütüphanesi

Rusya Ulusal Kütüphanesi (Росси́йская национа́льная библиоте́ка) – Rusya

Rusya’da bulunan ve 1795 yılında II. Katerina tarafından kurulan bu kütüphane, ülkenin ilk ulusal kütüphanesi olarak anılmaktadır. Oldukça etkileyici bir mimarisi bulunan bu kütüphane, ziyaretçilerine son derece geniş bir arşiv sunmaktadır. Bünyesindeki eserlerin hatırı sayılır bir kısmını elektronik olarak da erişime açması sayesinde hem Rusya hem de dünyanın geri kalanı için benzersiz bir bilgi kaynağı olarak görülmektedir. 40 milyona yakın eserin 15 milyondan fazlasını kitaplar oluşturmaktadır.

Diet Library - Diet Kütüphanesi Japonya

Millî Diet Kütüphanesi (国立国会図書館) – Japonya

1948 yılında kurulan bu kütüphane, Japonya’nın başkenti olan Tokyo’da yer alır. Japonya’da yayımlanan neredeyse her eserin bir kopyasını bünyesinde barındıran bu kütüphane, devasa arşivini sadece üyelerine değil, tüm halka sunuyor. Ulusal Diet Kütüphanesi, özel olarak bünyesinde barındırdığı sekiz ana kategoriyle dikkat çeker: Modern Siyasi ve Anayasal Tarih, Japonya’nın Savaş Sonrası İşgali ile İlgili Materyaller, Yasalar ve Ön Kayıtlar, Bilim ve Teknoloji, Haritalar, Müzik, Japonya Hakkında Yabancı Kitaplar ve Nadir Kitaplar. Toplam eser sayısı 40 milyondan fazladır.

Bibliothèque Nationale de France - Fransa Milli Kütüphanesi

Fransa Millî Kütüphanesi (Bibliothèque Nationale de France) – Fransa

40 milyonu aşkın esere ev sahipliği yapan bu kütüphane, bilgi ihtiyacı olan herkese kapılarını açmaktadır. Oldukça geniş bir yapıya kurulu olan kütüphane, çeşitli okuma alanları da sunuyor. Son derece keyifli bir kitap okuma deneyimi için hem yerlilerin hem de turistlerin gözdesi konumunda. Ayrıca, pek çok antik dilden eseri bünyesinde barındıran kütüphane, devasa bir dijital arşive de sahip.

Copenhagen Royal Library - Kopenhag Kraliyet Kütüphanesi

Danimarka Kraliyet Kütüphanesi (Det Kongelige Bibliotek) – Danimarka

Kopenhag’da bulunan Danimarka Kraliyet Kütüphanesi, dünyadaki en büyük 8. kütüphane olma özelliği taşımaktadır. Bu kütüphane ulusal bir kütüphane olup Kopenhag Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır. Bu kütüphanenin en büyük özelliklerinden biri olarak da 1482 yılında Danca basılmış ilk kitaba ev sahipliği yapmasıdır. Yaklaşık 40 milyon eseri barındıran kütüphanenin 32 bin aktif ziyaretçisi bulunmaktadır.

China National Library - Çin Milli Kütüphanesi

Çin Millî Kütüphanesi (中国国家图书馆) – Çin

Asya’da bulunan en büyük kütüphane özelliği taşıyan Çin Mill’i Kütüphanesi de devasa koleksiyonu ve etkileyici tasarımıyla dikkat çekiyor. Çin Ulusal Kütüphanesi, Pekin’de bulunmakta olup tüm Asya’nın en büyük kütüphanesi özelliğini taşımaktadır. 35 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır ve 140 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiştir. Bu kütüphanenin ilk ismi Başkent Kütüphanesi olarak planlanmıştır. Sonrasında ise Pekin Devlet Kütüphanesi ismine sahip olan bu kütüphane, 1998 yılında şimdiki ismiyle anılmaya başlamıştır.

Library of the Russian Academy of Sciences - Bilimler Akadamesi Kütüphanesi

Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi (Библиотека Российской академии наук) – Rusya

1714 yılında kurulmuş olan Rusya Bilimler Akademisi Kütüphanesi, özellikle Rus edebiyatı kategorisinde öne çıkan kütüphaneler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra tüm dünyadan da çok sayıda kaynak barındıran kütüphane, kapılarını yalnızca Rusya Bilimler Akademisi üyelerine ve yükseköğretim öğrencilerine açıyor. Öğrenciler için mükemmel bir kaynak olan bu kütüphane ne yazık ki halka açık değil. Kütüphane bünyesinde 25 milyonu aşkın eser yer alıyor.

Dünyadaki Diğer Etkileyici Kütüphaneler

Kütüphaneler büyüklükleri kadar; mimari yapıları, tarihleri ve uzmanlaştıkları konularla da ön plana çıkıyor. Dünyanın en etkileyici kütüphanelerinden birkaçı şöyle:

  • İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olan Trinity College Kütüphanesi, benzersiz mimari yapısıyla adından söz ettiriyor. Bu kütüphane her yıl 500 binden fazla ziyaretçi kabul etmektedir. Simetrik desenlere sahip yapıları ve ahşap kaplamasıyla oldukça dikkat çekici ve etkileyici bir kütüphane olarak karşımıza çıkıyor.
  • Benzer şekilde, George Peabody Kütüphanesi, beş katlı eşsiz yapısıyla öne çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bu kütüphane zamanında herkesin ulaşabileceği bir alan yaratma amacıyla tasarlanmış ve inşa edilmiş.
  • İç ve dış mimarisiyle oldukça dikkat çeken bir başka yapı da İskenderiye’de bulunmakta. Alexandria (İskenderiye) Kütüphanesi 900.000 kadar el yazması esere ev sahipliği yapmakta.
  • Bir diğer etkileyici yapı ise El Escorial Kütüphanesi. Bu kütüphane Madrid’te yer almakta. Bu kütüphanenin en önemli özelliği ise UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan saray manastır gibi bölümlerden oluşan bir kütüphane olması.
  • Bir diğer etkileyici kütüphane ise Stuttgart Şehir Kütüphanesi. Bu kütüphane Almanya’da bulunuyor ve sadeliğiyle dikkat çekiyor. 9 katlı bir yapı olan bu kütüphanenin 4 katı normal bir bina, geri kalan katlar ise cam piramit formundadır. Bu enteresan yapı gerçekten görülmeye değer.

Kitap okuma sevdasını içinde taşıyanlar için adeta biçilmiş birer kaftan olan bu kütüphaneler, benzersiz ortamlarının yanı sıra aradığınız neredeyse her kitabı bulabilmenize olanak sağlıyor. Büyüleyici atmosferleri, tarihi yapıları ya da kendilerine has özellikleriyle kütüphaneler ziyaretçilerini bekliyor.

Kütüphane demişken, “Kitap Kapağı Tasarımı & Örnekleri” yazımıza da göz atın!

Önceki YazıSonraki Yazı