Sokak Hayvanları İçin Su Kabı Yapalım!

Sokak Hayvanları Sıcaklarda Yardım

Termometre ibrelerinin 30’dan aşağısını göstermediği bu günlerde sıcaklardan etkilenen sadece biz insanlar değiliz. Sokak hayvanları da bu ısı değişiminden en az bizim kadar muzdarip. Her ne kadar bizler sıcaklarla baş edebilmek için klima, soğuk bir duş ya da buzlu bir içecek gibi yöntemlere yönelsek de sokak hayvanları ne yazık ki her zaman bu kadar şanslı olamıyor. Onları bir nebze olsun serinletmek için ise aslında yapabileceğimiz şey çok basit: Ev yapımı bir su kabı. Haydi gelin hep birlikte evimizde kıyıda köşede duran malzemelerle sokak hayvanlarına özel su kapları yapalım, ne dersiniz?

Bir Su Kabı Klasiği: Pet Şişe

İstisnasız her eve giren litrelik pet şişeler evin içindeki görevini tamamladıktan sonra sokak hayvanları için su kabı görevi için soyunuyorlar. Pet şişe ile yapabileceğiniz su kabı modelleri ise çeşit çeşit.

Sokak Hayvanları

En standart model, 5 veya 10 litrelik bir pet şişenin dibini keserek ortaya çıkıyor. Şişeyi alın, dibini kesin ve taze su ile doldurun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kabın derinliğinin en az 15-20 santim derinliğinde olması. Böylece kedi ve köpekler rahatça içerisinde su içebilecektir.

Pet şişe ile yapabileceğiniz diğer bir su kabı modeli biraz daha uğraş gerektiren bir model, ancak sonucu buna değer. Aslında bir önceki su kabı ile aynı mantıkta işliyor; sadece burada 10 litrelik pet şişe kullanırken farklı bir kesim tekniği kullanmanız gerekiyor.

Şişenin ortasından kare şeklinde bir kesik meydana getirin. Kesikten dibe olan kısmı su ile doldurun. Yanına aynı boyutta bir başka pet şişe koyup aynı işlemi uygulayın. Bu şişeyi de mama ile doldurun.

Böylece hem kedi ve köpeklerin kolayca içindeki suya ve mamaya ulaşmasını sağlayabilir, hem de su ve mamanın dışarıdan toz ve kir almasını bir nebze de olsa engelleyebilirsiniz.

Sokak Hayvanları

Pet şişe kullanılarak yapılan en gelişmiş ve son teknoloji su kabı modelimizi sona sakladık. Bu su kabını yapmak için iki adet litrelik şişeyi iç içe geçirmeniz gerekecek.

  • Şişeleri 1 numaralı şişe ve 2 numaralı şişe olarak isimlendirelim.
  • Bir numaralı şişenin alt kısmında, iki numaralı şişenin ağzı kadar bir delik açın.
  • İki numaralı şişenin üst kısmına ağızlık şekli vererek onu yatay olarak yerleştirin.
  • Bir numaralı şişeyi dikey olarak iki numaralı şişeye yerleştirdiniz mi hazneli su ve mama kabınız hazır!

Biri Karton Kutudan Su Kabı Mı Dedi?

Sokaklarımızı paylaştığımız canlılar kedi ve köpeklerle sınırlı kalmıyor. Emin olun kuşlar da bu sıcak havalarda en az diğer sokak hayvanları kadar sıcaklıyor ve susuz kalıyorlar. Onlar için de el yapımı birer suluk yapmaya ne dersiniz?

Sokak Hayvanları

Kuşlar için bir suluk yapmak 5 dakikadan fazla vaktinizi almayacaktır. Tek yapmanız gereken kullanılmış karton bir süt şişesini temizlemek ve üzerinde bir kuşun sığabileceği kadar bir alan açmak. Düzenli olarak tazelediğiniz su eşliğinde balkon pervazınızda duracak olan bu pratik suluk ile minik kanatlı misafirlerinizi karşılamaya hazır olun.

Sokak Hayvanları

Dayanıklılığı ve düşük maliyeti ile pet şişeler gerçekten de bu tip durumlarda birer kurtarıcı oluyor. İster yukarıdaki örnekte olduğu gibi pet şişenin ağzına plastik bir tabak sabitleyin, ister aşağıdaki gelişmiş modelde olduğu gibi damacana tipi bir sıvı yağ bidonunun altına minik bir mekanizma yerleştirin. Her iki şekilde de kuş dostlarınızın size minnettar olacağı kesin.

Sokak Hayvanları

Bir Su Kabı Klasiği Daha: Yoğurt Kapları

Kiloluk alınan yoğurt kaplarına neler neler olmak nasip oldu; neden su kabı olmak da nasip olmasın? Yıkayıp temizlediğiniz ve taze su ile doldurduğunuz yoğurt kabınızı apartman, dükkan kapısı ya da sokak girişine koyarak mahallenizdeki sokak hayvanlarına su sağlayabilirsiniz.

Sokak Hayvanları

Suyu düzenli olarak tazelemeyi ve içine çer çöp atılmadığından emin olmayı ihmal etmeyin.

Sokak Hayvanları

Sağlık durumundan şüphe ettiğiniz herhangi bir sokak hayvanı ile karşılaşma ihtimalinize karşılık büyük şehirlerimizdeki barınak telefonlarını sizinle paylaşalım.

İstanbul:
Avcılar Belediyesi Hayvan Sağlık Merkezi
Adres: Gümüşpala Mah. Karayolları Mevkii İgdaş Şantiyesi Yanı Avcılar
Telefon: (0212) 593 56 86

Beşiktaş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi
Adres: Mecidiye Mah. Mustafa İzzet Efendi Sok. No: 5-1 Beşiktaş
Telefon: (0212) 274 63 64

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi
Adres: Şenol Güneş Bulvarı Yanyol Girişi No: 1 Ataşehir
Telefon: (0216) 415 67 61

Ümraniye Belediyesi Hayvan Barınağı
Adres: Hekimbaşı Mah. Küçüksu Cad. Semerkant Sok. 34774 Ümraniye
Telefon: (0216) 630 20 06

Ankara:
Çankaya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi
Adres: Yeşilkent Mahallesi 06705 Çankaya
Telefon: (0312) 442 37 18

Macunköy Hayvan Barınağı
Adres: Macun Mah. Batı Blv. Cadde No. 2 Yenimahalle
Telefon: (0312) 397 24 74

Etimesgut Hayvan Barınağı
Adres: 30 Ağustos Mah. Şehit Hasan Öztürk Cad. No:5 Çarşı
Telefon: (0312) 244 1000

İzmir:
Işıkkent Hayvan Barınağı
Adres: Gökdere Cad. No: 2 Işıkkent Bornova
Telefon: (0232) 437 02 07

Balçova Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi
Adres: Bahçelerarası Mah. Haydar Aliyev Blv. No: 13 Balçova
Telefon: (0232) 455 21 55

Yaralı sokak hayvanlarına yardım etmeden önce bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

 

Önceki YazıSonraki Yazı