Yavru Kedi Bakım Rehberi

yavru kedi bakımı

Yavru kedi sahiplenildiğinde birçok noktada bilgi sahibi olunması gerekir. Söz konusu yeni doğan yavru kediler olduğunda ise ekstra hassas davranılması gerekmektedir. Çünkü büyüme ve gelişme çağında olan yavru kediler sahiplerine daha çok ihtiyaç duyar. Bu noktada yavru kedilerin ne yedikleri, nasıl beslenmesi ve temizlenmesi gerektikleri, aşıları, eğitimleri, uyku düzenleri iyi bir büyüme ve gelişme için sahipleri tarafından detaylı olarak bilinmelidir. 

Kedi bakımı temelde birkaç noktadan oluşmaktadır. Bunlar arasında beslenme, temizlik ve sağlık kontrolleri yer almaktadır. Beslenme aşamasında “yavru kedi ne ile beslenir?” veya “yavru kedi ne kadar mama yer?” gibi sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sağlık aşamasında ise yavru kedi aşıları devreye girecektir. Yavru kedilerin sağlıklarının takibinde sahipleri tarafından dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi de önemlidir. 

Bununla birlikte tüm kedi ürünleri için n11’i ziyaret edebilir, kediler için en konforlu yaşam tarzını oluşturabilirsiniz. Farklı kategorilerdeki ürünlere göz atarak, minik dostunuzun mama, oyuncak ve bakım ürünleri gibi ihtiyaçlarını uygun fiyat seçenekleriyle alabilirsiniz.

yavru kedi nasıl beslenir

Yavru Kedi Nasıl Beslenir?

Yavru kedi sahiplendirme veya sahiplenme aşamasında sıklıkla karşılaşılan bir soru da “yavru kedi nasıl beslenir?” sorusudur. Beslenme, birçok canlıda olduğu gibi kedilerde de temel ihtiyaçlar arasındadır ve yavru kedilerin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Özellikle yavru kedi beslenmesi büyüme çağı göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. 

Ayrıca veterinerin tavsiye ettiği yavru kedi maması markaları ve mama dozu dikkate alınmalıdır. Bazı kedilerin özel mamalara ihtiyaç duyulabileceği unutulmamalıdır. Her ihtiyaca yönelik türdeki mamayı ve kedi maması kabı çeşitlerini n11’de bulabilirsiniz. Yavru kedi biberonu ile yavru kedileri beslemek oldukça kolaydır. Su ve süt tozu karışımı bunun için yeterli olacaktır. Beslenme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Süt tozu olması gerektiği kadar sulandırılmalıdır. Fazla sulandırma besin değerinin kaybolmasına neden olabilir.
  • İçirilecek olan sıvının sıcaklığına dikkat edilmeli mümkünse 40 derece civarında olmalıdır.
  • Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Bu yüzden belirli saat aralıklarla az az yavru kedinin beslenmesi sindirim açısından da kolaylık sağlar.
  • Yavru kedinin biberona olabildiğince alışması sağlanmalıdır. Biberon tutuşu bu noktada önemlidir. 45 derecelik bir açı rahat bir süt içimi sağlayacaktır.

Yavru Kediler Ne Yer?

Yavru kediler yapıları gereği oldukça hassastır. Bu yüzden bir yetişkinin yiyebileceği besinler sağlık açısından onu kötü etkileyebilir. Bu yüzden “yavru kediler ne yer?” sorusu genellikle yavru kedi maması, bebek muhallebisi ve anne kedi sütü tozu şeklinde cevaplanmaktadır. Özellikle yavru kedi süt tozu henüz gelişim çağını tamamlamamış bebek kediler için olmazsa olmazdır. Genellikle yeni doğduklarında veya yavru zamanlarında yavru kediler anne sütüyle beslendikleri için bu ihtiyacın sahipleri tarafından karşılanması gerekmektedir. 

Bunun yanında yavru kedi yaş mama yediği gibi kuru mama da yiyebilmektedir. Ancak yaş mama daha sulu ve et oranı daha yüksek olduğu için kedilerin birincil tercihi olabilmektedir.

Yavru Kedi Ne Kadar Mama Yer?

Yavru kedi besleme aşamasında yavru kedinin kaç aylık olduğu ne kadar mama yiyeceği konusunda belirleyici bir etkendir. Kediler altıncı ayını tamamlayana kadar günde 3-4 arasında ödül maması verilebilir. Sonrasında ise günde 3-4 öğün verilebilir. 10-12 aylık olduklarında ise günde iki defa yetişkinlere verilen kedi mamalarından yiyebilirler. Bununla birlikte yavru kedi kuru mama konusunda seçici olabilmektedir. Bu noktada kedilerin isteklerini göz önünde bulundurmak önemlidir. “Yavru kedi kuru mama yemiyor” yakınması ile karşılaşılabilir. Bu yüzden kedilerin beslenme şekillerinin oturtulmasında yarar vardır. Mama gramajı kedilerin ağırlıklarıyla da ilgilidir. Ağırlık ve kedi maması arasındaki ilişki ise şöyledir:

  • Ağırlık 1,5-2,5 kg ise 20-30 gram,
  • Ağırlık 2,5-4,5 kg ise 30-50 gram,
  • Ağırlık 4,5-6,5 kg ise 50-70 gram.

Yavru Kediler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için beslenme oldukça önemlidir. Yavru kediler doğal ortamlarında annelerinin sütleriyle beslenmektedir. Sahiplenme noktasında bu görev annelerinden yeni sahiplerine geçmektedir. “Yavru kediler ne zaman sütten kesilir?” sorusunun da bilinmesi sağlıklı bir gelişim için önemlidir. Kediler genellikle doğumdan 4-8 hafta sonrasında sütten kesilir. Ancak bunun kediden kediye göre değişkenlik gösterebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için en doğru zamanın veterinerin önerdiği zaman olduğu unutulmamalıdır.

yavru kediler ne kadar uyur

Yavru Kediler Ne Kadar Uyur?

“Yavru kediler ne kadar uyur?” sorusu hemen hemen birçok kedi sahibinin cevabını bilmek isteyeceği sorular arasında yer alır. Çünkü yavru kedilerin sağlık durumlarının takip edilebilmesinde uyku durumunu da göz önünde bulundurmak önemlidir. Yavru kediler yaşları gereği uyumayı sever. Bununla birlikte kedilerin büyük bir kısmı genellikle 13-16 saat arası uyur. “Yavru kedi kaç saat uyur?” sorusunun cevabı ise çeşitlilik göstermekle birlikte 13 ila 18 saat arasında değişmektedir. 

Yavru kediler gelişim çağında oldukları için doğal olarak daha fazla uyur. Özellikle yeni doğan kediler günlerinin neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Büyüdükçe bu zamanın bir kısmını oyuna ayırmakla birlikte yetişkin bir kedi olduklarında ise 3-4 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. 

Yavru kedilerin bu kadar süre uyumasının sebebi ise vücut sıcaklığını henüz kontrol edebilecek durumda olmamalarıdır. Bu yüzden kişilerin kucaklarında veya kedi yatakları gibi daha sıcak yerlerde uyuklamayı severler. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için uyku yavru kediler için oldukça önemlidir. İyi bir uyku kedilerin bağışıklık sistemlerini de kuvvetlendirmektedir. 

yavru kedi yıkanır mı

Yavru Kedi Yıkanır Mı?

Yavru kediler doğaları gereği kendi kendilerini temizleme özelliğine sahiptir. Küçüklüğünde anneleri tarafından, biraz büyüdüklerinde ise kendileri tarafından temizlik işini içgüdüsel olarak hallederler. Ancak yavru kedi sahiplendiğinde anne kedinin görevini sahiplerinin üstlenmesi gerekir. Bu noktada kişilerin aklına “yavru kedi yıkanır mı?” sorusu gelmektedir. Cevabı ise kediler zorunlu kalmadıkça yıkanmaması gerektiğidir. Yavru kediler genellikle sudan hoşlanmaz ve yıkanırken korkup kendilerine zarar verebilirler. Bununla birlikte henüz gelişimlerini ve bağışıklıklarını oluşturmadıkları için üşüyüp hastalanabilirler. 

Tüm bu nedenlerden dolayı, “yavru kedi nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı sadece ayaklarının yıkanmasından ve vücutlarının hafif nemli bir pamukla silinmesinden oluşmaktadır. Geri kalan kısımlar içinse pamuk ve ılık su yeterli olacaktır. Ilık sudan yeterince arındırılmış pamuk, kedinin tüylerinin çıkış yönüne doğru özenli bir şekilde sürülmelidir. Bu pamukla silme işleminde kedinin kulaklarına ve gözlerine temastan olabildiğince kaçınılmalıdır. Kulak içi temizliği ise veterinerde genel kontrole bırakılmalıdır. Nemli bir pamukla kedi silindikten sonra ise kurutma işlemi atlanmamalıdır. Saç kurutma makinesi yardımıyla kedilere fazla sıcaklık verilmeden tüyleri kurutulabilir. Bu temizleme bazen yavru kedi davranışları dolayısıyla uğraştırıcı olabilmektedir. Ancak yavru kedilerin temizliğinin en azından büyüyüp kendiyle ilgileninceye kadar yapılması gerekmektedir. 

Yavru Kedi Cinsiyeti Anlaşılır Mı?

Yavru kedi cinsiyeti zor olmakla birlikte anlaşılabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu kedilerin hemen kuyruklarının altında bulunan cinsel organlarına bakmaktır. Özellikle ilk haftalar cinsiyet belirlemeyi zorlaştırır. Örneğin, 3 haftalık yavru kedi cinsiyet belirlemesinde sahiplerini zorlayacaktır. Çünkü genellikle iki aydan sonra cinsel organlar belirginleşmeye başlar. Ancak yavru kedilere dikkatli bakıldığında dişi ve erkek cinsel organlarını görmek mümkündür. Bunun yanında 3 renkli kedilerin genellikle dişi, sarman kedilerin ise genelde erkek  olduğu da bilinenler arasındadır.

yavru kedi aşıları

Yavru Kedi Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Yavru kediler henüz büyüme ve gelişme evrelerini tamamlamadıkları için bağışıklık sistemleri zayıftır. Bu açıdan aşılamanın önemi oldukça fazladır. Yavru kedilerin genellikle 16 haftalık olana kadar düzenli aralıklarla aşı olmaları gerekir.  6-8 haftalık olduklarında aşılanma başlayabilir. 

Aşılar da uygulanacak zamanlarına göre farklılık içermektedir. Karma aşı kedinin kaç haftalık olduğuna göre değişkenlik gösterecektir. İlk aşılama karma aşı ile başlar. Belirli başlı bulaşıcı hastalıklar özellikle yeni doğan veya yavru kedileri öldürebilmektedir. Bundan kurtulmanın en kolay yolu ise aşılanmadır. Özellikle sokaktan sahiplenilen kedilerde aşılanmaya daha da dikkat edilmelidir. 10 haftalık olduğunda lösemi aşısı, 12 haftayı tamamladığında ise kuduz aşısı vurdurulmasında yarar vardır. Bu konuda veterinerinizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu aşılar yavru kedilerin bu zamanlarda olması gereken aşılardır. Bu sayede yetişkin bir kedi olana kadar sağlıklı yaşam sürerler ve yetişkinlik dönemlerinde sıkıntı yaşamazlar. 

Basit bir aşıyla önünün alınabileceği hastalıklar yüzünden kimse sahiplendiği kedinin zarar görmesini istemeyecektir. Aşılardan yavru kedi iç parazit aşısı da olmazsa olmazlarındadır. Yavru kedi parazit sorunuyla sıklıkla karşılaşabilir. Bu virüsler yenilen şeylerle ilgili olmakla birlikte kedilerin vücutlarında mikroplanmaya yol açabilmektedir. Bu da ciddi sorunlara kadar gidebilmektedir. Bu yüzden veteriner kontrolünde aşı takvimi de göz önünde bulundurularak aşılanmaya özen gösterilmelidir. 

yavru kedi kumu

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru kedilerin bakımı söz konusu olduğunda beslenme ve sağlık kadar akıllara tuvalet eğitimi de gelmektedir. Bu noktada kişilerin aklını “Yavru kedi nasıl eğitilir?” sorusu kurcalayabilir. Ancak bu eğitim sanıldığı kadar zor değildir. Kediler, belirli bir haftadan sonra verilecek eğitimle insanlarla aynı evde sorunsuz oalrak yaşayabilir. 

Kediler normalde doğal ortamlarındayken, anne kedi yemekten sonra tüm yavruların makat yerlerini yalayarak onların tuvalet yapmasını sağlar ancak bir aylıkken bu işleme gerek kalmaz. Bir aydan sonra ise tuvalet eğitimine ihtiyaç duyulacaktır. Bunun için öncelikle kedi kumu & kedi tuvaleti gerekir. Bu eğitimin birkaç aşamada kolaylıkla nasıl verileceği şu şekilde açıklanabilir:

  • Öncelikle edinilmesi gereken şey yavru kedi kumu olacaktır. Bu kumu koyabilecek ve kedinin rahat bir şekilde hareket edebilmesini sağlayacak bir kabın edinilmesi de gerekir. Bu noktada sade bir kedi kumu kabı seçmek mantıklı olacaktır. Birçok farklı şekilde olan kedi kaplarından yavru kediler eğitim aşamasında ürkebilir. Bu yüzden sade bir kap alışma sürecini kolaylaştıracaktır.
  • Kap belirlendikten ve kum yerleştirildikten sonra kedinin bu ortama alıştırılması gerekir. Kediler ilk uyandıklarında veya yemeklerini yedikten sonra bu kum kabına sahipleri tarafından bırakılabilir. Bu sayede tuvalet ihtiyacının geldiği zamanlama yakalanabilir. Burada kediye yapması gereken şey de sahibi tarafından eğer kedi yapmıyorsa gösterilebilir. Örneğin patileri yavaşça kuma sürttürülebilir. Böylece kedi eşeleme olayını öğrenmiş olur.
  • Diğer bir aşama ise bunu rutine bağlamak olacaktır. Yavru kediye iyi bir şekilde tuvalet eğitimi vermek için bunun rutine bağlanması da gerekir. Hatta bu rutinlerde yavru kedi ürkütülmeden de her başarında sahibi tarafından alkışlanabilir. Böylece yavru kediler neyi nasıl yaptıklarını daha iyi anlayabilir.
  • Son olarak ise yavru kedinin daha kolay ve hızlı bir şekilde alışması için kum kabının yanına çeşitli aksesuarlar bırakılabilir. Veya sevdiği oyuncaklarla donatılabilir. Bu sayede daha rahat ve konforlu bir alan oluşturulmuş olunacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, kedi kumlarının mama kaplarından ayrı bir yere koyulmasıdır. Çünkü bazı kediler pisleme kaplarıyla mama kaplarını aynı yerde istemeyebilir. Bu da alışma sürecini etkileyebilir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Yavru kedi tuvalet eğitimi hem kedilerin sağlığı hem de sahiplerinin rahat etmesi açısından önemlidir. Küçük yaştan itibaren verilen eğitimler ilerde yetişkin bir kedi olduğunda oldukça fayda sağlayacaktır. Özellikle evde bakılacaksa tuvalet eğitimi daha da önem kazanmaktadır. Yavru kediler belirli bir hafta geçmeden tuvaletlerini tek başına yapamaz. Bu ancak 3 haftadan sonra gerçekleşir. Bu yaşa kadar eğitimden çok yardıma ihtiyaçları vardır. 1. ayını doldurduktan sonra kedilere gerekli tuvalet eğitimi verilebilir.

Yavru Kedi İçin Hangi Kedi Kumu Uygundur?

Yavru kedi eğitimi denildiğinde akla olmazsa olmazlar arasında olan tuvalet eğitimi gelmektedir. Özellikle evde bakılan kediler için tuvalet eğitimi olmazsa olmazlardandır. Tuvalet eğitimin verilebilmesi için öncelikli olarak ihtiyaç duyulan şey kedi kumlarıdır. Kedi kumları kedilerin aynı doğadaki gibi dışkılayabilmesine yardımcı olurlar. Bu noktada asıl kum seçimi önem kazanacaktır. Doğru kum için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Kumun emiş gücü yüksek olmalıdır. Bu sayede olabildiğince kuru bir ortam oluşmuş olacaktır.
  • Kum hijyenik ve kanserojen madde içermeyen ürünlerden yapılmış olmalıdır. Yavru kediler özellikle büyüme dönemlerinde her şeye karşı yakın temasta olmak isteyebilir. Bu yüzden kimyasal madde içeren kumlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • Kumun yapısı ince taneli olmalıdır. Bunun belirli başlı sebepleri arasına yavru kedilerin oldukça narin oldukları yer almaktadır. Henüz tüy yapısı tam oluşmamış kedilerin vücutlarına ve patilerini iri taneli sert kumlar zarar verebilir.
Yavru Kediler Oyuncak

Yavru Kedi Oyuncakları Nasıl Seçilir?

Yavru kedilerin bakımı ve beslemesi önemli olduğu kadar eğlence ihtiyaçlarının karşılanması da önemlidir. Yavru kediler büyüme ve gelişim çağında olduklarında normalden daha hareketli olabilir. Bu yüzden oyun ihtiyaçlarının da fazla olması doğaldır. Oyun hem kedilerin gelişmesini sağlarken diğer yandan da mevcut olan enerjilerini de dışarıya atmalarına yardımcı olurlar. Böylece hareket halinde olan yavru kediler gün sonunda daha rahat bir uyku çekebilirler. 

Yavru kedi oyuncakları bu noktada oldukça işe yarar olacaktır. Kediler genellikle sarkıntılı şeylerden hoşlanır. Kedi oltası tarzında oyuncaklar bu açıdan tercih edilebilir. Küçük toplar da yine stres ve enerji atmada oldukça fayda sağlayan kedi oyuncakları arasındadır. Ancak bu noktada oyuncakların yavru kedilere zarar vermeyecek bir yapıda olmalarına dikkat edilmelidir. Henüz tüyleri gelişmemiş yavru kedilerin cildinde istenmeyen yaralara neden olabilir.

Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru kedi bakımı kedilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir ve kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biridir. Bakım konusunun pek çok alt başlığı vardır. Bunlar arasında beslenme, temizlik, eğlence ihtiyacı, aşılanma gibi faktörler yer almaktadır. Bakım esnasında yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedi sahiplenmeden önce mutlaka kedi besleyen birileriyle veya veterinerle görüşülmeli kedinin cinsiyeti, yaşı ve genel özellikleri detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
  • Daha sonrasında tüyleri uzadıkça tüy bakımları yaptırılmalıdır.
  • Tırnaklar düzenli aralıklarla törpülenmelidir. Bıyıklara kesinlikle müdahale edilmemelidir.
  • Yavru kedilere süt verilmemelidir. Bu ishale yol açabilir.
  • Tuvalet eğitimi sırasında yavru kedilere ceza verilmemelidir. Teşvik edici olunmalıdır.
  • Kediler zorunlu kalmadıkça yıkanmamalı, silme yoluyla temizlik sağlanmalıdır.
  • Düzenli aralıklar veterinere götürülmeli ve aşı takviminin takibi yapılmalıdır.
Önceki YazıSonraki Yazı