Yavru Köpek Bakım Rehberi

yavru köpek bakımı

Hayatının bir döneminde köpek sahiplenmiş olanlar dahi yavru köpek bakımında çeşitli noktaları öğrenmeye gereksinim duyabilir. Çünkü yetişkin köpekler ile yavru köpekler farklı özelliklere sahiptir. Eğer siz de, yavru köpek sahiplendiyseniz sizi öncelikle yazımızı okumaya davet ediyoruz. Bu sayede yavru köpek bakımı hakkında temel bilgilere sahip olabilirsiniz. 

Sizler için hazırlamış olduğumuz rehber kafa karışıklığınızı giderecek ve kendinizden emin bir şekilde dostunuz ile iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Tuvalet eğitiminden aşıya dek pek çok noktaya yer verdiğimiz rehberde ihtiyaç duyacağınız veya duyduğunuz her bilgi mevcutken dostunuzun sağlığı ile ilgili bilgilere veterinerinize danışarak edinmeniz gerektiğini unutmayın. 

Minik dostunuzun bu süreçte gereksinim duyduğu köpek ürünleri n11 ile her an elinizin altında. Mamadan oyuncağa, sağlık ürünlerinden aksesuarlara köpeğinizin ihtiyacı olabilecek ürünlere mutlaka göz atın.

yavru köpek maması

Yavru Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Kedilerde de olduğu gibi yavru köpekler de 1 yaşa gelinceye dek yavru sayılmakta. Oldukça kısa zaman gibi görünen 1 yıl, onlar için oldukça ehemmiyetli. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:

  • Gerekli vitaminlerin ve minerallerin alınmış olması ve sağlık konusunda önlemlerin tamamlanması gerekiyor. Bu sayede ideal ve lezzetli yavru köpek maması bulmak büyük oranda kolaylaşacaktır.
  • Yavru köpekler için üretilen köpek maması daha ufak ebatlara sahip. Bu sayede köpekler zorlanmadan ve rahatsızlık hissetmeden mamalarını yiyebilmektedir. Yavru köpeğin kaç aylık olduğu ve yetişkinliğe ne kadar yakın olduğu ideal mama için fikir verecektir.
  • Ek olarak, köpeğin ırkı da mamayı belirleyen noktalardan biri. Küçük ırk köpekler, büyüklere nispeten daha az miktarda mamaya gereksinim duyuyor. Çünkü beden yapısı ve de formu değişkenlik gösterdikçe ihtiyaçlar da artıyor ya da azalıyor. Bu nedenle köpeğinizin ırkına özgü olan özellikleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
  • Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta, köpeğinizin fiziksel aktivite hacmi. Bu durum metabolizma ve ihtiyaç duyulan besin miktarına bağlı olarak büyük oranda değişkenlik göstermekte. Örneğin, kimi köpeklerin beden yapısı lifli gıdalara fazlasıyla gereksinim duyuyorken kimi köpeğin duymayabiliyor.
  • Her unsurda dikkat edilmesi gereken nokta, veterinere danışılmasıdır. Bu sayede yavru köpek maması seçimi konusunda daha doğru karar verilebilir.

Yavru Köpek Ne Yer?

“Yavru köpek ne yer?” sorusu, yeni yavru köpek sahiplenen her bireyin merak ettiği konulardan biri. Yavru köpeklerin kendi gelişim düzeylerine göre ayarlanan pek çok mama çeşidi bulunuyor. Annesi ile beraber yaşayan yavru köpekler gereksinim duyduğu besin ve minerali anne sütünden karşılıyor. İlk doğduğu zamanın ardından geçen 2 ay süresince yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilmekte. Veterinerler, ilk 2 ayın ardından yavaş yavaş süregelen bir alışkanlık kazandırma ile kuru mamaya geçilebileceğini belirtiyor. Bu durumun nedeni diş yapısının ilk 2 ay süresince gelişmesidir. Bu nedenle ilk olarak kuru ya da yaş mama ile beslenmesi ağız sağlığı açısından tehlikeli olabiliyor. 

Lakin anne sütünün eksik kaldığı ve minik yavruların doyması için yetersiz geldiği durumlar da yaşanabiliyor. Benzeri durumlarda yavru köpekler için hazırlanmış olan yaş mamalardan yana tercih yapmak sistematiğe bağlanmadığı sürece, sağlığa uygun. Bununla beraber ilk 12 ay süresince seçilen mamaların besin değeri yüksek olmalıdır. Çünkü yavru köpeklerin birçoğu hiperaktif bir yapıya sahiptir. Besin değeri ile yağ ve karbonhidrat oranının ideal bir düzeyde kalması için hem sindirimi kolay hem yağ oranı normal hem de besin değeri yüksek olan mamalar tercih edilmeli. Beraberinde %30 et içerikli olması da gerekiyor. Yavru köpeğinizin özel sağlık koşulları olabileceğini de hesaba katarak veterinerinize danışmanız ve ardından mama tercihinizi yapmanız doğru olacaktır.

yavru köpek eğitimi

Yavru Köpek Eğitimi

“Yavru köpek nasıl eğitilir?” sorusu, pek çok bireyin üzerine düşündüğü konulardan biri. Yavru köpek eğitiminin zorlukları zamanlamanın belirlenmediği durumlarda ortaya çıkıyor. Bu nedenle eve gelinen ilk gün dahil olmak üzere her gün eğitim sürdürülmelidir. İlk günlerden itibaren yavru köpeğin evde rahat hissedebileceği ve enerjisini boşaltabileceği iki odaya erişimi sağlanmalı. Beraberinde beslenme sürecinin sonrasında sergilediği tavırlara da dikkat edilmeli. Minik dostunuzun doymasının ardından ne kadar zaman sonra tuvalete gideceğine vesaire dikkat ederek onu daha yakından tanıyabilirsiniz. 

Ayrıca yavru köpekler için takdir edilmek oldukça önemli ve mutluluk kaynağı. Tuvaletini evin herhangi bir köşesine yapmadığı durumlarda tebrik edilmeli ve iyi davranışın pekişmesi sağlanmalıdır. Herhangi bir yanlış hareketinin ardından direkt kınamak ya da azarlamak olumlu sonuçlar doğurabilecek bir çözüm değil. Dolayısıyla yavru köpek tuvalet eğitimi dahil olmak üzere her eğitim süreci olumlu tavırların baskın olduğu bir plan ile sürdürülmeli. Bununla beraber henüz tuvalet eğitimine alışmamış olan yavru köpekler için durum değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin tuvaletinin geldiği zamanlar için işaret vermeyebiliyor. Bu nedenle köpek sahiplerinin bir işareti beklemeden yürüyüşe çıkarması her zaman için ideal. Bu konuda uzmanlar tarafından üretilen köpek eğitim ürünleri de oldukça fayda sağlıyor.

Yavru Köpek Nasıl Eğitilir?

Köpekler sürü hayvanı kategorisine aittir. Dolayısıyla bir iktidar vasıtasıyla gerekli eğitimleri almaları normaldir. Yavru köpekler, eve geldiği ilk andan itibaren bir bireyin tavır ve beklentilerine odaklanırlar. Bu nedenle eğitmen kimliği yalnızca bir kişinin tam anlamıyla sahipleneceği bir kimlik. 

  • Bu noktada dikkat edilmesi gereken başlıca unsur, köpeğe seslenmenin ardından bağırılmamasıdır. Bağırıldığı takdirde kendisini güvensiz ve de rahatsız hissediecektir.
  • Ayrıca yavru köpekler, ses değişikliğine karşı oldukça hassastır. Vurgu, tonlama ve o anki eylemlerden eğitmenlerinin ruh halini anlayabilirler. Bu nedenle aynı eylem için sergilenen her komutun birbiri ile eşdeğer olması önemlidir. Her defasında aynı şekilde çağrılan bir yavru köpek, hayat boyu çağrıldığı zamanlar karşılık verecektir.
  • Ek olarak, eğitim sürecinde sergilediği başarı için ödül mamaları sunmak da işlevsel bir yöntem. 
  • Düşük kalorilere sahip lezzetli mamalardan yana tercih yaparak iyi davranışlarının pekişmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Sergilenen her tavır veterinere danışılmalı ve bu doğrultuda karar verilmeli. 
yavru köpek tuvalet

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi evin iç kısmında ya da dış kısımlarında yapılabiliyor. Her ikisi için de farklı metotlar uygulanıyor. Çoğu köpek sahibi tuvalet eğitimini sancılı ve uzun bir süreç olarak düşünebiliyor. Ancak asıl durum fazlasıyla farklı. İlk eve geldiği günden itibaren başlayacağınız tuvalet eğitimi için biraz sabırlı olmak dışında gereken bir etmen yok. 

  • Öncelikle hangi alanda tuvaletini yapmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz. Bu sayede eğitim süreci değişkenliğe uğramayacaktır. 
  • Yavru köpekler öğünlerinin ardından bağırsaklarında baskı hissedebiliyorlar. Bu sayede tuvalet yapacakları zamanı tahmin etmek oldukça basit bir hale bürünüyor. 
  • Eğitim süreci için öncelikle bir beslenme planı çıkarmak gerekiyor. Bu beslenme planının dışına çıkılmayarak minik yavrunun tuvalet yaptığı ya da yapacağı zamanı tahmin edebilirsiniz. 
  • Mama miktarının ve kaç öğün şeklinde verilmesi gerektiği hakkında veterinere danışabilirsiniz. Çünkü her yavru köpeğin bu noktadaki gereksinimleri birbirinden farklı. 
  • Ayrıyeten tüm eğitim süresince belirtilen durumlardan yalnızca bir kişinin sorumlu olması da idealdir. 
yavru köpek oyuncak

Yavru Köpek Oyuncakları Nasıl Seçilir?

  • Yavru köpeklerin gündelik hayatında oyun oynama büyük bir öneme sahip. Bu sebeple yavru köpek oyuncakları seçimi dikkat edilmesi gereken başlıklardan biri.
  • Günün pek çok anı oyuncaklara ihtiyaç duyan yavru köpekler için oyun yalnızca bir eğlence aracı değil. 
  • Beraberinde sağlık, fiziksel gelişim, egzersiz, zeka gelişimi ve sağlıklı bir psikoloji için de oyun fazlasıyla önemli. 
  • İdeal oyuncakların ve de oyunların seçimi ile her daim mutlu bir köpeğe sahip olmak mümkün. 
  • Yavru köpekler ilk 3 ila 12 ay arasında diş çıkarır. Bu dönem süresince acısını azaltacak ve de kaşınma ihtiyacını karşılayacak köpek oyuncakları seçilmeli. İp ve plastik kullanımı ile üretilen oyuncaklar diş çıkarma sürecinin kolaylıkla atlatılmasına büyük ölçüde yardımcı oluyor. 
  • Bu dönemde alacağınız kemirme oyuncakları pek çok açıdan fayda sağlıyor. Hem dişlerin rahatlamasına hem de evin herhangi bir alanının kemirmeden dolayı aşınmamasına vesile oluyor.

Yavru Köpek Sağlığı

Bu konuyu iki ana başlık altında inceleyebiliriz. İlk olarak yaşam alanının temizliği, ikinci olarak ise vücut bakımı ve egzersizleri. Her iki noktanın temizliğinin ve hijyeninin sağlanması halinde yavru köpeğiniz günün her anı mutlu olacaktır. Köpeğin yaşadığı alan her gün temizlenmeli. Yatağı her gün silkelenmeli ve bir süre dışarıda hava almalı. İç kısmı ya da etrafı antialerjen ve antibakteriyel olmalı. Bu durum için çeşitli zaman aralıklarında parazitler için ilaçlama yapabilirsiniz. Sıklığını ve de miktarını veterinerinize danışabilirsiniz. Çünkü her köpek yavrusu için bu durum değişebilmektedir. 

Bununla beraber tüy ve deri bakımı da oldukça önemli. Uzun tüylü köpekler için temizlik aralığı kısa olmalı. Çünkü uzun tüyler arasında bakteriler fazla bir biçimde konaklayabiliyor. Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için özen gösterilmesi gerekiyor. Ek olarak diş, göz ve kulak temizliği de oldukça önemli. Bedeninin her alanı ideal bir temizlik ile risk faktörlerinden korunabiliyor. Köpek bakım ve sağlık ürünleri ile köpeğinizi sürekli bir gözleme tabi tutarak risk faktörlerini etkisiz hale getirebilir ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

yavru köpek yıkanır mı

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Köpeklerin yavruluk çağından başlayarak yapılması gereken çeşitli aşıları bulunmaktadır. Bunlar, onların sağlığını koruyacağı gibi mutlu bir yaşam geçirmelerine de yardımcı olacaktır. Köpeğiniz için doğru aşılama takvimine ulaşmak için en doğru bilgiyi alanında uzman veterinerler verebilir. Ancak yavru köpeklerde aşıları genellikle 1,5 aylık olduklarında başlar. Bu ilk aşıyla başlayan süreç arasında en önemlilerinden bazıları henüz 1 yaşına girmeden tamamlanmalıdır.

Yavru Köpek Yıkanır mı?

“Yavru köpek yıkanır mı?” veya “nasıl yıkanır?” gibi sorular yavru köpek sahiplenme dönemlerinde merak edilen konulardan biri. Yavru köpeğin banyo yapma zaman aralığı tüy uzunluğu ya da niteliği ile değişkenlik gösteriyor. Örneğin uzun tüylere sahip olan köpeklerin 3 ayda bir yıkanması gerekiyorken kısa tüylü köpeklerde durum böyle değil. Dolayısıyla dikkat edilmesi gerekiyor. Veterinerinize danışabilir ve onun sunduğu bilgiler ışığında ideal kararları kolaylıkla verebilirsiniz. 

Banyoya geçmenin öncesinde tüylerin iyice taranması ve fırçalanması gerekiyor. Bu sayede düğüm ve dolaşma gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Bu da beraberinde rahat ve ferah bir banyoyu getirecektir. Ek olarak yavru köpeklerin kendi özel şampuanı ile yıkanması gerektiği de unutulmamalı. Beden gelişim süreçleri açısından yararlı olan köpek şampuanları ile her daim mutlu olan bir köpek yetiştirmek mümkün. 

Yavru Köpek Isırması Kuduz Yapar mı?

Yavru köpeğin ısırmasının kuduz yapabilmesi için, virüsün öncelikle köpeğin kendisinde olması gerekiyor. Veteriner hekimlerin aktarımına göre, beraber yaşadığınız köpeğin kuduz olduğuna yönelik herhangi bir davranışı yoksa endişelenmenize de gerek yok. Herhangi bir hayvan ile temasının olmadığı zamanlarda genellikle ısırması herhangi olumsuz bir duruma sebebiyet vermiyor. Çünkü yavru köpeğin kuduz olan bir köpek tarafından önceden ısırılması dışında, kuduz olmasına sebebiyet verecek bir durum mevcut değil. Yine de yaranın temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun yapılması büyük önem arz ediyor. Bu sayede herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşma olasılığı minimum bir düzeye iniyor. 

Yavru Köpek İshal Olduğunda Ne Yapmalı?

Yavru köpekler birbirinden farklı pek çok nedenden dolayı sıklıkla ishal olabiliyor. Bu durum da köpek sahiplerini çoğu zaman kaygılandırıyor. Öncelikle, köpeğiniz stresli olduğu için ishal olmuş olabilir. Stresinden arınacağı oyunlar ve samimi tavırlar ishalden kurtulmasını sağlayacaktır. Beraberinde sütten hemen kesildiği dönemin ardından da ishal yaşanabilmekte. Anne sütünden kesilme sürecini yavaş yavaş gerçekleştirmek ishal dahil olmak üzere benzeri sağlık sorunlarının da ortadan kalkmasını sağlayacaktır. 

Bununla beraber yavru köpekler pek çok maddeye ağzını sürmektedir. Bu da çeşitli bakterilerin vücuda girmesine ve ishalin yaşanmasına sebebiyet verebilir. Ek olarak, parazite maruz kaldığı durumlarda da ishal ortaya çıkabilir. Bu durum esnasında her adımda veterinere danışmak köpeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli. Çünkü veteriner pek çok durum için bir plan çizebilir ve belli testler uygulayabilir. 

Yavru Köpek Neden Kusar?

Her canlıda yaşandığı gibi köpekler de kimi zamanlar kusabiliyor. Bu nedenle bireylerin her kusma anında endişelenmesine gerek yok. Bununla beraber veterinere edilen bir telefon da rahatlamayı sağlayabilir. Yavru köpeklerde kusma durumu nadiren sağlık probleminden kaynaklanır. Yaygın olarak mide sorunlarından dolayı ortaya çıkan kusmanın çeşitli pek çok nedeni olabilir. 

İlk sırada, yavru köpeğin bünyesine uygun olmayan yiyeceklerin tüketilmesi geliyor. Özellikle fark edilmeyen çürümüş gıdalar kusmaya sebebiyet verebiliyor. Ek olarak; gastrit mide ülseri, bağırsak parazitleri, toksik bitki, yemeğin ardından fazla hareket gibi durumlar da kusmanın yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Bununla beraber köpekler kaygılandıkları ya da korktukları zamanlar da kusabilirler.. Dolayısıyla ilk etapta fazla endişelenmek yerine süreci gözlemleyip veteriner yorumu almak her zaman için ideal. 

yavru köpek

Yavru Köpek Bezi Nasıl Seçilir?

  • Dişi köpeklerin kızgınlık döneminde, belden aşağısı felçli olan köpeklerde ya da idrarını tutmakta zorlanan yaşlı köpeklerde bez kullanımı önerilmektedir. Köpek bezleri, hem köpeğin daha konforlu hissetmesine hem de tuvaletin ev için bir sorun olmaktan çıkmasına vesile oluyor. Çeşitli rahatsızlıkların ardından da veterinerler bez kullanımını öneriyor. 
  • İdrar yolu enfeksiyonu ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar esnasında bez kullanımının sağlıktan konfora pek çok noktaya faydası bulunuyor.
  • Ayrıyeten kızgınlık döneminde olan dişi köpekler çeşitli sıvılar salgılıyor. Beraberinde evdeki mobilyaları da aşındırmaya başlıyor. Benzeri durumlarda ev içinde bez kullanımı oldukça fayda sağlayacaktır. 
  • Seçim esnasında da köpeğin vücut formuna uyduğuna ve hareket alanını kısıtlamadığına özen gösterilmeli. Aynı zamanda sık sık değiştirilmeli. 
  • Sık sık değiştirilmeyen bezler enfeksiyon dahil olmak üzere pek çok sağlık problemine yol açmaktadır. Belirtilen noktalara dikkat edilerek her zaman için rahatlık sağlayacak bezleri seçmek oldukça kolaydır.

Yavru Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpek bakımında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Her noktaya dikkat edildiği takdirde köpeğinizle mutlu ve huzurlu uzun bir ömür sizi bekliyor.

  • İlk olarak mama seçimine dikkat edilmeli. Seçilen mamaların köpeğin damak zevkine uyup uymadığı kontrol edilmeli. Bunun için ilk olarak farklı mamalar sunup hangisini beğendiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Mamanın içeriği hakkında veteriner görüşü almak önemli noktalardan biri. Çünkü çeşitli hassasiyetlerden kaynaklı olarak yavru köpeklerin mama tercihi değişkenlik gösterebilir.
  • Ek olarak anne sütünden kesilme evresinin iyi bir şekilde planlanması gerekiyor. 
  • İlk mamaya geçişte seçilen mamaların kuru ve büyük taneli olmaması da gerekiyor. Dişleri henüz gelişmiş olan köpekler büyük taneli mamalar ile zorluklar yaşayabiliyor. 
  • Yanlış mama seçimi beraberinde sağlık sorunlarını da getiriyor. Bu nedenle yavru köpek sahiplendirme ya da sahiplenme sürecinde olan her bireyin dikkat etmesi gereken noktalardan birini oluşturuyor.

Önceki YazıSonraki Yazı