Yeşilin Her Tonu İle Karadeniz Gezisi

Karadeniz

“Uzaktan sevmek olmaz oy, gel yakina yakina.”

Yeşilin her tonunu görebileceğiniz, bol oksijenden başınızın döneceği, doğal güzellikler karşısında büyüleneceğiniz bir gezi istiyorsanız sizi Karadeniz’e alalım. Trabzon’dan Artvin’e uzanan rotada 3 günlük, sıkıştırılmış Karadeniz gezisi yazısı ile karşınızdayım.

İlk durağımız Sümela Manastırı. Diğer adı Meryem Ana Manastırı olan Sümela, Trabzon Altındere köyünde sarp kayalıklar üzerine 365-395 yılları arasında inşa edilmiş. Altındere Köyün’den manastıra baktığınızda ilk aklınıza gelen şey  neden kayalıklara manastır yapıldığı oluyor. İki yunan keşiş ayrı ayrı rüyasında manastırın yerini görüyor ve birbirinden habersiz yola düşüp Trabzon’a geliyor. Böylece manastırın temelleri atılıyor.

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Vadiden 300 metre yukarıda bulunan manastıra araba ile ya da yürüyerek çıkabilirsiniz. Tavsiyem yürümeniz yönünde. 1,2  km’lik zorlu fakat muhteşem doğa manzarasına sahip bir yaya yolu var.  Bir saatlik tırmanışın ardından manastıra ulaştık fakat restorasyon çalışmaları sürdüğü için manastırın içerisini göremedik, doğal güzellikler ile yetinmek zorunda kaldık.

Sonraki durak Trabzon’un en turistik yeri Uzungöl. Yerli turistler dışında bolca yabancı turist de görmek mümkün burada. Kalabalığa takılmayıp çay eşliğinde manzaranın tadını çıkardık. İsteyenler için gölün etrafında yürüyüş yapmak ya da bisiklet binmek için parkurlar da mevcut.

Uzungöl
Uzungöl

Günün sonunda konaklayacağımız Ayder’e doğru yola koyulduk. Yol üstünde Rize’de Lale Restoran’da Karadeniz’in meşhur kuru fasulyesi ve sütlacı için mola verdik.

İkinci gün gözlerimizi Ayder’in muhteşem manzarasına açtık. Kayın ve Ladin ormanlarıyla kaplı Ayder, şehir hayatından sıkılanlar için bulunmaz bir yer. Termal turizm açısından da önemli olan Ayder, Kaçkar eteklerinde 1350 metre yükseklikte. Yeşilin her tonu arasında yürüyüş yapıp bol oksijen ile sarhoş oluyoruz. Burada Rizeli ailelerin işlettiği küçük ve sevimli birçok otel bulabilirsiniz. Konaklamak için ne kadar yukarda bir otel seçerseniz uyandığınız manzara o kadar güzel olur.

Ayder Yaylası
Ayder Yaylası

Hangi otelde kalırsanız kalın Oberj Otel’e uğrayıp Dağların Reisi ile muhabbet edip kemençesini dinlemenizi tavsiye ederim.

Genellikle kadınların işlettiği dükkanlardan doğal tereyağı, Trabzon peyniri, bal mısır unu alabilirsiniz. Gezimize Fırtına Vadisi’nde yüksekçe bir tepe üzerinde  konumlanmış Zilkale ile devam ediyoruz. 8 burç ve 1 gözetleme kulesinden oluşan Zilkale’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Zilkale
Zilkale

Zilkale’de bolca fotoğraf çektikten sonra çay ve yemek molası için Fırtına Deresi kenarında bulunan şirin mi şirin Kahve Çinçiva’ ya uğradık. Burada bizi güler yüzlü kahve çalışanları ve kaymaklı kete’nin iştah açıcı kokusu karşıladı. Muhteşem doğa manzarası ve Fırtına Deresi’nin dinlendirici sesi kahveden ayrılmamızı uzun bir süre engelledi.

Fırtına Deresi
Çinçiva’dan Fırtına Deresi

Gezinin son gününü Artvin Borçka’da bulunan, henüz çok keşfedilmemiş olan Karagöl’e ayırdık. Heyelan gölü olan Karagöl, 2002 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. İtiraf etmeliyim ki Karadeniz gezisi boyunca en çok etkilendiğim ve huzur bulduğum yer Karagöl oldu. Mayıs ayında gitmemize rağmen hala gölün etrafında kar vardı. Yeşilin her tonu beyaz ile buluşunca tadına doyamadığımız bir manzara bizi karşıladı.

Borçka Karagöl
Borçka Karagöl

Karagöl’e ulaşım biraz zor evet fakat doğayla iç içe olabildiğiniz büyüleyici atmosfer için kesinlikle çektiğiniz yola değiyor. Hatta tulum çalmayı bilen bir arkadaşınız da varsa tadından yenmiyor.

Trabzon
Trabzon

Üçüncü günün sonunda İstanbul’a dönüş için Trabzon’a doğru yola düşüp, İstanbul’da Karadeniz fotoğrafları ile teselli bulmaya devam ettik. Karadeniz, insanın hayata ve doğaya karşı farklı bakış açısı kazandığı bir yer. Mutlaka görülmesi hatta mümkünse uzun vakit geçirilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Son olarak Fırtına Deresi üzerinde bulunan bir sosyal mesaj doğaya olan borcumuzu ödeyelim.

Sevgini Bırak
Sevgini Bırak

 

Önceki YazıSonraki Yazı