Tarzınızı tamamlamak için kullanabileceğiniz pek çok aksesuar çeşidi bulunur. Kolye, küpe ve yüzük bu aksesuar çeşitlerinden bazıları olarak sayılabilirken piercing’ler de günümüzde oldukça yaygın kullanılmaya başlayan takı seçeneklerinden. Burun, kaş, göbek, dil ve dudak gibi bölgelere piercing takılabilirken bu alanda en sık tercih edilen bölge yine kulak oluyor.
Piercing hem oldukça şık duran hem de dikkat çeken bir aksesuar. Daha çok kulakta tercih edilen piercing’ler, farklı şekillerde takılabilir. Kulak kısmında pek çok kıkırdak bulunması, bu bölgeyi piercing’e oldukça elverişli bir hale getirir. Bu takılarda genellikle vücuda hızlı uyum sağlayabilen titanyum yaygın şekilde kullanılır.
Fakat, kıkırdak aksesuarları için illa kulağınızda delik bulunması gerekmiyor, sıkıştırmalı versiyonları da bulunan kıkırdak küpe modellerini inceleyerek farklı bir tarz oluşturmanız mümkün. Eğer siz de kıkırdak küpe arayışındaysanız, Kıkırdak Küpe Kampanyası aracılığıyla sunulan modellere göz atabilir, tarzınızı en iyi yansıtacağını düşündüğünüz modeller arasından beğendiklerinizi sepetinize ekleyebilirsiniz.
Aslında bir çeşit küpe olan kulak piercing’leri son derece şık gözükse de bu amaçla kulak delindikten sonra özel bakım gerekir. Gereken bakım yapılmadığında delinen yerde yara oluşabilir. Bu nedenle piercing’in bakımını aksatmadan yapmanız gerekir. Kulağınızda deldirdiğiniz yere göre farklılık gösterebilen bu bakım, gün içerisinde yalnızca birkaç dakikanızı alır ve sonrasında karşılaşabileceğiniz olumsuz durumların önüne geçer.
Kulak Deldirme Yerleri İsimleri
Kulak oldukça kıkırdaklı bir yapıya sahip olduğu için piercing kullanımına da elverişlidir. Kulaktaki her bir bölgeye takılan piercing’e helix, tragus, conch, rook, snug gibi farklı isimler verilmektedir. Günümüzde kulakta piercing kullanımın da yaygınlaşmasıyla beraber ürün seçenekleri de aynı şekilde artmıştır. Deldirdiğiniz bölgeye ve tarzınıza uygun piercing modellerini kolayca bulabilirsiniz.
Kulak piercing’leri asla modası geçmeyecek bir aksesuar çeşidi olarak da görülebilir. Birkaç piercing ile minimal ve şık bir görüntü oluşturabilirsiniz. Son zamanlarda pek çok kişi birden fazla piercing deldirmeyi tercih etmektedir. Birbiri ile uyumlu piercingler takıldığında oldukça hoş gözükmektedir. Kulakta hangi bölgeyi deldirmek istediğinize kendi tarzınıza, piercing’in neden olabileceği acıya ve iyileşme sürecine göre karar verebilirsiniz.
Kulak Memesi Deliği (Lob) Helix Piercing
Kulak piercing çeşitleri arasından en yaygın olanı kulak memesi olarak da bilinen lobdur. Bu bölgeye birden fazla delim yapılabilir. En kolay iyileşen bölgelerden birisi olması da sık tercih edilmesinde büyük etkisi vardır. Tamamen iyileşmesi yaklaşık 4 – 5 haftayı bulur. Bu süreyi atlattıktan sonra dilediğiniz tarzda küpe kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kulak piercing’i çeşitlerinde kulak memesinden sonra en sık tercih edilen bir diğer bölge ise kulağın üst kısmına doğru bulunan ince kıkırdaktır. Bu bölgeye takılan piercinglere “helix” adı verilir. Kulak memesine kıyasla iyileşme süreci daha uzundur. Kıkırdak küpesi oldukça hoş gözükmektedir. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından çok sık kullanılmaktadır. İyileşmesi ortalama 6-8 hafta sürmektedir.
Kulak kanalının bulunduğu bölgedeki kıkırdağa yapılan piercinglere “tragus” adı verilir. Bu bölgedeki kıkırdak yapı bir miktar kalın olduğu için tamamen iyileşme süresi birkaç ayı bulabilir. Bu bölgenin tam karşısına denk gelen kıkırdağa takılan piercinge ise “anti-tragus” denir. Tragus piercing çeşitlerinin arka kısmı kulak yoluna uzanmaktadır. Piercing arka kısmı düz olursa kullanım açısından daha rahat olacaktır.
Lobda iki delim yapıldıktan sonra bu iki delikten geçirilen halka piercinglere “orbital” adı verilir. Tragus bölgesinin üst ve iç kısmında yer alan bölgeye rook adı verilmektedir. Bu bölgedeki kıkırdak 2 kattan oluştuğu için acı ve iyileşme süreci bakımından diğer bölgelerden farklıdır.
Tragus Piercing Industrial Piercing
İç kıkırdakta, kulağın dış kenarına yakın bölgeye “snug” denmektedir. Oldukça farklı ve özgün bir piercing çeşididir. Kalın bir kıkırdak yapı olduğundan iyileşme süreci biraz uzun olabilir. Bu bölgede genellikle küçük boyutlarda piercingler tercih edilmektedir. Kulağın iç kısmında bulunan kalın kıkırdak yapıya uygulanan piercingler “conch” olarak adlandırılmaktadır. Acı seviyesi en yüksek piercing çeşitlerinden biridir.
Farklı ve dikkat çeken modellerden biri köprü küpe olarak da bilinen endüstriyel (industrial) piercing’dir. Helix kısmında 2 delim yapılır ve bu 2 delik arasından uzun bir piercing geçirilir. Özenli bir bakım gerektirir ve üzerine yatmak özellikle ilk zamanlarda mümkün olmayabilir. Ayrıca ilk birkaç gün kulakta basınç hissiyatı oluşabilir.

Her Bölgeye Uygun Piercing Modelleri
Kulak piercing’lerinde her bölgenin kıkırdak kalınlığı ve şekli farklı olduğundan tercih edilmesi gereken küpe ve piercing modelleri de buna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, tragus bölgesinde takılan piercing, rook bölgesi için kısa gelebilir. Bu nedenle bölgeye uygun piercing seçimi oldukça önemlidir.
Piercing modelleri genellikle düz, yarım daire, sarmal ve halka şeklindedir. Halka piercingler hemen hemen her bölgede kullanıma uygundur. Yalnızca çapının yeterli büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Helix bölgesi fazla kalın değildir ve küçük çaplı halka piercingler kullanılabilir. Ancak conch bölgesi kalın olduğu için daha geniş çapta piercing gerekmektedir.
Düz piercingler en çok tragus bölgesinde kullanılmaktadır. Bazı piercing’lerin iki kısmında da top detayı bulunmakta bazısında ise yalnızca dışarıdan gözüken kısımda top, arka tarafı düz tasarlanmaktadır. Arka tarafı düz piercingler kulağınızın arkasını rahatsız etmemesi açısından daha kullanışlıdır. Özellikle tragus kulak yoluna uzandığı için arkasının düz olması daha iyi olacaktır. Düz piercing’ler lob ve helix’te kullanılabilir.
Yarım halka şeklinde piercing’ler kıvrımlı kıkırdak bölgeler için uygundur. Snug, rook, helix gibi bölgelerde hem kullanımı rahattır hem de şık gözükmektedir. Aynı şekilde sarmal piercingler de kıvrımlı kıkırdak yapılarda daha çok tercih edilmektedir. Kıvrımlı bölgelerde düz piercing kullanımı uygun değildir. Bu nedenle halka ya da sarmal yapıdaki piercingler kullanılmalıdır.
Piercing’in uzunluğu kıkırdak kalınlığına göre değişmektedir. Endüstriyel piercing’ler diğer çeşitlere göre çok daha uzundur. Kulağın üst kıkırdak kısmından iki delim yapıldığı için bu iki delikten geçecek uzunlukta olmalıdır. Kısa gelen piercing’ler kulağın yapısını bozar ve sıkışma yapacağı için yara oluşumu kaçınılmaz hale gelir. Piercing ile kulak arasında hava alacak kadar boşluk kalması gerekmektedir.
Piercing modellerinin pek çok renk ve model seçeneği bulunmaktadır. Gümüş, altın, siyah ya da farklı neon renklerde piercing bulabilirsiniz. Piercing’lerinizi birbiri ile uyumlu renklerde tercih ederek bir bütünlük yaratabilirsiniz. Kendi tarzınıza göre daha minimal ya da gösterişli modeller arasından seçim yapabilirsiniz.

Kulak Deldirmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Piercing bakımı kadar deldirdiniz yer de çok önemlidir. Delim işleminin steril bir ortamda ve işi bilen kişiler tarafından yapıldığından emin olunmalıdır. Cerrahi bir işlem olarak kabul edildiğinden steril olmayan ortamlarda enfeksiyon kapma olasılığınız yükselecektir. Bu nedenle işlemin yapıldığı yeri dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.
- Deldireceğiniz yeri iyi araştırıp bulduktan sonra deldirmek istediğiniz bölgeye karar vermelisiniz. Kullanırken zorlanmayacağınız bir bölgeye yaptırabilirsiniz. Piercing kıyafetlerinize, saçınıza ya da elinize takıldığında reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle bu koşulları göz önünde bulundurarak bir tercih yapmalısınız.
- Kulak deldirdikten sonra bakımına özen gösterdiğiniz takdirde mikrop kapma ya da yara oluşma gibi durumlarla karşılaşma olasılığınız en aza inecektir. Eğer tüm bakımları yaptığınız halde piercing etrafında bir yara oluştuysa ve geçmiyor ise vücudunuz piercing’i kabul etmemiş olabilir. Bu durumda bir uzmana danışarak piercing’i çıkarabilir ya da başka bir materyalden üretilmiş piercing ile değişebilirsiniz.
- Piercing bakımında izlemeniz gereken birkaç adım bulunmaktadır. Öncelikle takılan piercing alerji gibi durumları ortadan kaldırmak için çelik, titanyum ya da nikel seçilmelidir. Delim işlemi sırasında bölge belirlendikten sonra iğneyi hissetmemeniz için bölge soğutucu sprey ile uyuşturulur. Daha sonrasında gerekli ekipmanlar ile piercing takılır.

Piercing İyileşme Süreci ve Bakımı
Piercing’lerin acı derecesi ve iyileşme süreci bölgeden bölgeye değişir. Lob gibi yumuşak deri ile rook gibi kalın bir kıkırdaktaki piercingin iyileşme süreci aynı olmayacaktır. Deldirmek istediğiniz bölgeyi de bu kriterlere göre seçmenizde fayda vardır. Tüm acı ve iyileşme süreci kişiden kişiye göre de değişmektedir. Bazı bünyeler piercing’i kabul etmezken bazı kişilerde yaralar çok çabuk iyileşmektedir. Piercing’lerde iyileşme süreci ortalama 1 aydan 1 seneye kadar uzanmaktadır.
Bunun dışında piercing’e dokunmanız gerektiğinde ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Açık yara olduğu için mikrop kapmaya oldukça müsaittir. Piercing’ler mikrop kaptığında etrafında bir şişlik meydana gelir. Bu şişlik büyümeye başladığında bir uzmana görünmeniz gerekir. Bunların yanı sıra piercing deldirdikten sonra ilk 3-4 hafta piercing değiştirilmemelidir. Bu süre ortalama yaranın iyileşme sürecine tekabül eder. Yara tam iyileşmeden piercingi değiştirmek isterseniz mikrop kapabilir ya da yara olabilir.
Bazı bölgeler hem fazla hassas hem de iyileşmesi uzun sürdüğü için daha fazla bakım gerektirir. Bunun yanı sıra iyileşmesi uzun süren kısımlar açık yara olarak kaldığından mikrop kapma olasılığı da yükselecektir. Piercing ve normal küpelerin kalınlığı birbirinden farklıdır. Küpeler daha incedir, eğer piercing takılan bölgeye normal küpe takarsanız delik bir süre sonra küçülür ve sonrasında piercing takmakta sorun yaşayabilirsiniz.
Hangi bölgede olursa olsun piercing deldirmek ve bakımı oldukça sabır isteyen bir süreçtir. Bu süreçte piercing’inizin bakımını aksatmadan ve önerildiği şekilde yaptığınız takdirde hiçbir sorun yaşamadan piercing’i dilediğiniz süre kullanabilirsiniz. Özellikle ilk süreçte piercing’inizi sürekli hatırlamanız gerekir. Yara oluşumlarının en yaygın sebebi boş bulunup elinizin çarpması ile gerçekleşir. Bu gibi durumların önüne geçmek için çarpmamaya ve elinizle dokunmamaya özen göstermelisiniz.
Piercing bakımında kullanılan antibiyotik kremin yanı sıra bölgeyi düzenli olarak antibakteriyel sabun ya da piercing temizleme jelleri ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra bölge kesinlikle ıslak bırakılmamalı ve bir peçete yardımıyla nazikçe kurulanmalıdır. Her bölgenin bakımı değişse de genel olarak piercing bakımı bu şekilde yapılmaktadır.