Sağlıklı beslenmek kimi zaman maliyetli olsa da baklagiller bu gerçeği tersine çeviriyor. Bitki bazlı diyetlerin temelini oluşturan fasulye, bezelye, mercimek ve nohut gibi bakliyatlar hem besleyici hem de hesaplı gıdaların başında geliyor. Üstelik kolay kolay bozulmayan dayanıklı yapısı bakliyatları her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Bakliyatlar uzun süre nasıl saklanır merak ediyorsanız sizi böyle alalım…
Bununla birlikte bakliyatların yüksek protein, mineral ve diğer besin değerlerinden faydalanmak için uygun koşullarda saklanması gerekiyor. Kışlık fasulye nasıl saklanır, nohut depolarken nelere dikkat edilir ve bakliyatlarla ilgili diğer merak edilenleri bu rehberde bulabilirsiniz.

Bakliyatlar Neden Bozulur?
Haşlanmış nohut nasıl saklanır, kuru fasulye buzluğa nasıl yerleştirilir gibi sorulara cevap aramadan önce saklama ihtiyacının altında yatan sebepleri iyi anlamak gerekiyor. Dayanıklı olmalarına rağmen bakliyatların bozulmasına neden olan birçok faktör var.
- Tüm kuru gıdalarda olduğu gibi bakliyatlar da oksijene, ışığa, neme ve ısıya karşı yüksek hassasiyet gösteriyor.
- Oksijen, özellikle fasulyelerdeki doğal yağların bozulmasına ve fasulyelerin sertleşmesine neden oluyor. Nem oranı yüksek alanlarda bekletildiğinde ise küfleniyor.
- Uygun şartlar altında saklanan bakliyatlar yıllar boyunca besin değeri korunmuş ve sağlıklı bir şekilde tüketilebiliyor; ancak oksijen ve ışığa maruz kaldıkları takdirde vitamin içeriklerinde bozulma meydana geliyor.
- Bakliyatların bozulduğunu anlamak için kötü koku, görünür küf ve renk değişikliği gibi belirtilere dikkat etmek yeterli.
Kuru Bakliyatlar Nasıl Saklanır?
Evinizde kış hazırlıkları başlarken kilerinizde hem besleyici hem de düşük maliyetli bir besin koleksiyonu oluşturabilirsiniz. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye, bakla ve soya gibi lif, protein ve vitamin depolarını saklamak için aşağıdaki saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

1. Yöntem: Hava Geçirmeyen Cam Kavanozlar
- Marketten kuru fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru bakliyatlar satın aldıktan sonra ömrünü uzatmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk işlem gıdaları plastik poşetlerinden çıkarmak olmalı. Böcek ve nem gibi bozucu etkenler ambalajların içine kolay bir şekilde nüfuz edebiliyor. Kışlık fasulye nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, hava geçirmeyen kavanozları kullanabilirsiniz.
- Hem kuru fasulyeyi hem de buğday unu, arpa ve pirinç gibi gıdaları büyük kavanozlarda saklayarak güve oluşumunu da önleyebilirsiniz. Daha sağlıklı olması açısından plastik kavanozlar yerine cam kavanozları tercih etmenizde yarar var. Bununla birlikte kavanozların üzerine stoklamaya başladığınız tarihi yazarak kuru fasulyenin daha ne kadar kullanım ömrü kaldığını kolayca hesaplayabilirsiniz.
- Kuru bakliyatlarınızı küçük bir huni yardımıyla kavanozlara boşalttıktan sonra içlerine birer tane defne yaprağı eklemeyi de düşünebilirsiniz. Defne yaprağının yoğun kokusu güveler tarafından sevilmediği için kurtlanma ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz. Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
- Son olarak, satın aldığınız kuru bakliyatlar halihazırda bit, kurt ve güve yumurtası içerebilir. Bu zararlı böcekler siz gıdaları kavanoza yerleştikten sonra bile üremeye devam ederek gıdalarınızı istila edebilir. Bu nedenle fasulye, nohut, mercimek ve buğday gibi bakliyatlarınızı kavanozda saklamadan önce bir süre dondurarak yumurtaların yok olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Yöntem: Derin Dondurucu
Söz konusu gıdaların ömrünü uzatmak olduğunda, dondurmak en yaygın yöntemler arasında yer alıyor. Gıdalarınızı neredeyse sınırsız bir raf ömrüyle ısı, ışık ve böceklerden korumak için bakliyatları buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Kuru fasulye buzlukta nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, gıdalarınızı kilitli buzdolabı poşeti kullanarak dondurucuya yerleştirmeniz yeterli. Eğer bakliyatları buzdolabından çıkarıp cam kavanozlara aktarmayı düşünecekseniz, oda sıcaklığına gelmeden kapalı kutulara koymamaya dikkat edin. Aksi takdirde aşırı yoğunlaşma gıdalarınızı bozabilir.

3. Yöntem: Vakumlu Gıda Poşeti
Vakumlu torbalar ev eşyası depolamanın yanı sıra gıdaların raf ömrünü uzatmak için de kullanılıyor. İçinde çok az hava kaldığı için vakumlu gıda poşeti içinde saklanan bakliyatlarınızı yıllar boyunca tüketmeye devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, vakumlu gıda poşeti alırken herhangi bir şekilde hava sızdırmadığından emin olmanız gerekiyor. Bu poşetlerin böcek istilasına ve gıdaların ışıktan zarar görmesine karşı çok az etkili olduğunu belirtmekte fayda var.
Vakumlu poşette kuru fasulye veya nohut nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Bakliyatları poşete yerleştirmeden önce bir süre dondurarak olası böcek yumurtalarını ortadan kaldırabilirsiniz.
- Poşetin içinde kalan düşük miktardaki nem ve havayı yok etmek için gıdalarınızla birlikte oksijen emici eklemeyi de düşünebilirsiniz. Kokusu olmayan oksijen emici maddeler gıdaya herhangi bir zarar vermediği gibi bakteri ve küf oluşumunu önleyerek gıdaların saklama koşullarını iyileştiriyor.
- Poşetlerin üzerine tarih etiketi yapıştırarak tüketim döngüsünü zaman sırasına göre düzenleyebilirsiniz.
- Son olarak, bir sonraki tüketiminize kadar gıdalarınızı serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız.

Haşlanmış Bakliyatları Saklamak için Pratik Adımlar
Haşlanmış gıdalar sıcak ve nemli ortamlarda hızla bozulduğu için pişirdikten hemen sonra tüketmek gerekiyor. Bununla birlikte haşlanmış bakliyatları uygun koşullarda saklayarak tekrar tekrar tüketebilirsiniz.
Haşlanmış kuru fasulye nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, işte sırasıyla tüm adımlar:
- İster ıslak ister kuru olsun, haşlanmış nohut ve fasulye gibi bakliyatları buzdolabının soğutucu bölümünde yalnızca 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Çünkü haşlanmış bakliyatlarda meydana gelen bakteri mayalanması koku ve bozulmaya neden oluyor.
- Bozulmayı önlemek için haşlanmış gıdaları her gün birkaç dakika kaynatarak tekrar buzdolabına koyabilirsiniz, ancak bu yöntem pratikte pek mümkün görünmüyor.
- Bunun için haşlanmış bakliyatları buzdolabının soğutucu bölümünde muhafaza etmek yerine, dondurucu bölümünde dondurmalısınız.
- Haşlanmış fasulye, bakla veya nohut buzlukta nasıl saklanır diyorsanız, yapılacak işlemler oldukça basit. İlk olarak pişirmenin ardından oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve hava geçirmeyen bir kaba koyun. Sıvısıyla birlikte depolamak için geniş saklama kapları, sıvısız saklamak için de vakumlu poşetler kullanabilirsiniz.
- Eğer bakliyatları salata ve börek yapımında kullanmayı düşünüyorsanız, pişirme suyu olmadan dondurmalısınız. Aynı şekilde sıvısız dondurulan bakliyatların çözülmesi de daha hızlı gerçekleşiyor.
- Çorba veya güveç tariflerinde kullanacağınız bakliyatları haşladığınız suyla birlikte dondurabilirsiniz. Sıvı çorbaya ekstra lezzet kattığı gibi gıda tanelerinin dondurucu yanıklarından korunmasını da sağlıyor.

Bakliyatlarda Güve ve Böcek Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Bakliyatlarda kurtlanma, böceklenme ve güve oluşumu sık rastlanan bir durum. Halihazırda yiyeceklerin arasında bulunan larvalar nedeniyle meydana gelen bu durumu önlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Bakliyat saklamak için kullanacağınız kap, kavanoz ve poşet gibi ürünleri dezenfekte ettikten sonra kullanın.
- Eski gıdaların üzerine yeni ve taze yiyecekler eklemeyin. Ayrıca kavanozları yeniden doldurmadan önce kapları daima temizleyin.
- Evcil hayvan mamalarını ve kuş yemlerini bakliyatlardan uzak şekilde depolayın.
- Nemli bölgeler güvelenmeye müsait olduğu için gıdaları depoladığınız alanı kuru tutmaya özen gösterin. Bu bölgeleri haşere öldürücü ürünlerle temizledikten sonra kullanabilirsiniz.
- Bakliyatların yanı sıra un, pirinç ve diğer kuru gıdalardaki güve oluşumunu ısıtma yoluyla da önleyebilirsiniz. 2013’te Uluslararası Gıda Bilimi Dergisi’nde yayımlanan “Microwave Heating as an Alternative Quarantine Method for Disinfestation of Stored Food Grains” adlı araştırmaya göre, kuru bakliyatların 500 watt’ta 28 saniye boyunca pişirilmesi tüm haşere yumurtalarının öldürülmesini sağlıyor.
Vegan diyetlerin temel taşı olan bakliyatlar et tüketimine alternatif oluşturarak yüksek oranda protein takviyesi sağlıyor. Besleyici olduğu kadar bütçe dostu da olan bu gıdaları yıl boyunca tüketmek ise sizin elinizde. Uygun saklama koşullarını öğrendiğinize göre lezzetli tariflerin başrolü olan bakliyatları en sağlıklı haliyle tüketmek için depolamaya başlayabilirsiniz.