Kış Hazırlıkları: Kışa Ne Kadar Hazırsınız?

Kış Hazırlıkları

Kış geliyor ve bizce kışa hazır olmayan tek yer Westeros değil. Evinizin, mutfağınızın, sağlığınızın ve ruhunuzun kışa hazır olduğuna emin misiniz? Gelin hep birlikte kış hazırlıkları listemizi inceleyelim; çetin soğuklara öyle bir hazırlanın ki kış utansın!

Evinizi ufak ufak daha soğuk bir iklime alıştırmaya başlayın.

Evin içi azıcık serinledi mi ilk içgüdünüz koşa koşa kombiye gidip sıcaklığa abanmak. Her ne kadar bedeniniz bu doğal içgüdüye minnettar olsa da cüzdanınızın aynı minnettarlığı hissedeceği konusunda şüpheliyiz. Vücudunuzu değişen iklim koşullarına adapte etmenin sıra dışı ama etkili bir yolu var.

Kış Hazırlıkları

Eğer kış aylarında normal şartlar altında kombi derecenizi gündüz 22, gece de 18 derecelerde tutuyorsanız bir ay boyunca her hafta yarım derece düşürmeyi deneyin. Eğer bedeniniz bu değişikliğe alışmakta zorlanırsa bir kat daha sıkı giyinmeyi deneyin. Bu taktik, kış aylarında ciddi oranda tasarruf etmenizi sağlar. Bununla birlikte kış hazırlıkları kapsamında evinizi soğuklara adapte etmek için tüm kapı ve pencereleri silikon ya da pencere bandı kullanarak izole ettirin ve gün ışığından maksimum düzeyde yararlanabilmek için gün içerisinde perdelerinizi açık tutun.

Haşerelere geçiş vermeyin.

Nispeten ılık dönemlerde haşerelerin eve girmesi konusunda herhangi bir endişe taşımazsınız; genellikle onlar da en az sizin kadar açık havayı seviyorlar. Ancak sıcaklıklar inişe geçtiğinde herkes sıcak ve korunaklı bir yere tünemek ister – altı bacaklı dostlarımız bile. Sıcak ve konforlu eviniz haşereler, örümcekler, hamam böcekleri ve diğer böcek türleri için ideal bir ortam oluşturuyor, bu yüzden de kış hazırlıkları listenize bir an önce haşere kovucu önlemler eklemeniz şart.

  • Evinizin dışındaki çatlak ve delikleri kapatın. Bunun için sıva, derz malası ve sıva serpme makinesi gibi sıvacı aletlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Ev temelindeki gevşek sıvaları yenileyin.
  • Odun saklıyorsanız onu evinizden en az 6 metre uzaklıkta tutun.
  • Kiler ve depo benzeri alanlarınızı her daim düzenli tutun, erzak kutularını yerde barındırmayın; haşereler kapalı kutuları ve dağınık ortamları sever.
  • Tıkanmış veya sızdıran su borularını tesisatçı yardımıyla tamir ettirin; bozuk su borularının oluşturduğu nem özellikle hamam böceklerine davetiye çıkartır.
  • Şömine kullanıyorsanız baca deliğine filtre yerleştirin.

Mutfağa stok yapın.

Türkiye’de kışlar artık hiç olmadığı kadar çetin, sert ve acımasız geçiyor; bu da kışın en soğuk olduğu dönemlerde evden çıkamamak anlamına gelebiliyor. Bu gibi durumlarda hazırlıklı ve güvende olmak için kış mutfak hazırlıkları yapmanız şart.

Kış Hazırlıkları

Özellikle konserve yiyecek ve içecek deposu yapabileceğiniz şu zamanlarda toptan alışveriş yaparak cebinizi de bir nebze yapabilirsiniz. Kilerinizde mutlaka bulunması gereken kışlık erzak malzemeleri arasında çeşitli bakliyatlar, soğan, salça, sıvıyağ ve un başta geliyor. Bununla birlikte kilerin güvenli bir yerine ATM’ye erişiminizin olmayacağı günler için bir miktar nakit para sıkıştırmayı da ihmal etmeyin.

Gerekli nalburiye stoğuna sahip olduğunuzdan emin olun.

Ekmek, süt, yumurta ve tuvalet kağıdı gibi elzem erzak malzemeleri olmadan kış hazırlıkları tamamlanmayacağı gibi tırmık, kürek, kaldırım tuzu, motor suyu ve antifriz gibi olmazsa olmaz nalburiye ve hırdavat ürünlerinin ve stoklanması şart. Meteorolojinin şiddetli kar uyarısı verdiği gün öncesi mahallenizdeki nalbura gitmeye kalkarsanız eliniz boş dönersiniz, bizden söylemesi.

Su borularının donmasına karşı önlem alın.

Kış Hazırlıkları

Kış hazırlıkları yaparken en son istediğiniz şey su borularınızı temizlemeyi unutmak. Su borularınızı kışa hazırlamak için alabileceğiniz önlemler ise ziyadesiyle basit:

  • Kalorifer borularının etrafını ısıtıcı bantla sarın.
  • Su borularını köpüklü lastik izolasyon bandı ile izole edin.
  • Su termostatının derecesini her daim 13 derece ve üstünde tutun.
  • Eğer donmuş bir su borusunun üzerinde herhangi bir çizik ya da ezik varsa vakit kaybetmeden bir tesisatçıyı arayın.
  • Klima borularındaki suyu boşaltın.

Grip aşısı için aile doktorunuzu ya da mahallenizin aile sağlık merkezini ziyaret edin.

Kış hazırlıkları deyince aklınız sadece ev ortamı hazırlıklarına gitmesin; ruh ve beden sağlığınızı da koruma altına almanız şart. Özellikle son dönemlerde en yaygın halini alan ve ülke nüfusunun şaşırtıcı derecede büyük bir kısmını etkisi altına alan grip salgını, bünyeyi sardı mı terk etmeyen cinsten. Vücudunuza soğuk algınlığından, gripten ve bilumum virüslerden korumak için alabileceğiniz en etkili ve en kökten çözüm kış gelmeden grip aşısı olmak. Bununla birlikte hazır doktora ayak basmışken vaktiniz varsa genel bir check-up yaptırmayı da deneyebilir, doktorunuzdan takviye vitamin ve mineral önerisi alabilirsiniz; ne de olsa bünyenizi koruma altına alacak en pratik kış hazırlıkları ipuçları tabii ki uzman elinde. Aile hekiminizi bilmiyorsanız öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Arabanız için de kış hazırlıkları yapın.

Evde kış hazırlıkları bitmiş olabilir, ancak araba için yapacağınız hazırlıklar henüz yeni başlıyor. İlk kar ülkenin bazı kesimlerinde çoktan yüzünü göstermişken arabanızın da sert ve çetin bir kışa hazır olması gerekir. Bagajınızda daima yedek bir benzin deposu barındırmanız gerektiği gibi deponuzun kış aylarında yarıdan aşağıya inmemesine dikkat etmelisiniz.

Kış Hazırlıkları

Araba için kış hazırlıkları dediğimiz zaman akla gelen bir diğer önemli unsur da tabii ki kış lastiği. Yasal yönetmeliklere uygun olacak şekilde kış lastiği seçimi yapmanız, arabanızda daima kar zinciri bulundurmanız, antifriz, motor yağı ve motor suyu gibi ekipmanları erişilebilir bir yerde tutmanız çok önemli. Araçta bulundurmanın faydası olacak alet-edevat arasında ilk yardım çantası, buğu önleyici spreyler, yakıt katkı maddeleri ve navigasyon cihazları geliyor. Bununla birlikte aracınızın akü durumunu düzenli aralıklarla kontrol etmeyi ve ne olur ne olmaz bagajda daima bir akü şarj kablosu bulundurmayı ihmal etmeyin. Daha detaylı bilgi burada.

Bununla birlikte eğer bir motor kullanıcısıysanız kime sorsanız size kışın motorunuzu “rafa kaldırmanız” gerektiğini söyleyecektir. Yine de bu konuda ısrarcıysanız kışlık monta, eldivene ve pantolona geçiş yapma vakti çoktan gelmiştir.

Manevi olarak kışa hazırlanın.

Kış hazırlıkları nelerdir denince aklınıza sadece maddi şeyler geliyorsa yanılıyorsunuz; ruhunuzu ve maneviyatınızı da kışa hazırlamak önemli. Söz konusu kış sabahları olduğu zaman sıcak yataktan kalkmak, soğuk suyla yüzünü yıkamak zorunda kalmak ve adeta gece karanlığında toplu taşımaya binmek pek çoğumuzun katlanmak zorunda olduğu bir rutin haline geliyor. Bununla birlikte geç aydınlanan ve erken kararan hava şartları ile birlikte özellikle çalışan kesim adeta gün yüzü görmüyor demek mümkün. Ancak kış tasvir edildiği gibi karamsar olmak zorunda değil. Sizi her kış depresyona sokan bu iç karartıcı ortam yalnızca ruh sağlığınızı değil, beden sağlığınızı da etkileyerek hastalık ve mikroplara karşı daha dirençsiz kalmanıza sebep olur. Soğuk havalarda bu bunaltıcı moddan çıkmak için gününüzü önceden planlamak, kendinizi olumlu düşünce ve enerji ile hareket etmeye şartlamak ve daima pozitif kalmakta fayda var.

Kış sadece karanlık sabahlar ve donuk araba sileceklerinden ibaret değil; kar topuyla, yılbaşı şenlikleriyle ve üstünde buhar tüten salep bardaklarıyla bu sene de kışın tadını çıkartmayı sakın unutmayın!

Kış lastiği seçerken nelere dikkat etmeli? Detaylar burada!

Önceki YazıSonraki Yazı